Dodaj do ulubionych

CentralWings- nowe naciąganie klientów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:58
Chciałam przestrzec innych pasażerów wybierających się gdzieś w świat liniami
CentralWings. Otóż wprowadzono nowe przepisy przez które wyciągną kasę z
klientów, do których one nie dotarły.
1/ Obniżono limit bagażu do 18 kilo
2/ maksymalnie 18 kilo może mieć każda z walizek. Tak więc jeżeli ktoś leci na
wakacjie w kilka osób i zapakowałby się do dwóch walizek po powiedzmy 30 kilo,
to proszę sobie wyobrazić jaka ładna opłata za nadbagaż na lotnisku ich zaskoczy.
To takie info po przestudiowaniu biletu ltniczego i ostrzeżeniu przez panią w
biurze turystycznym.

Pozdrawiam
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: al Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.aster.pl 12.09.06, 14:58
      z tego co mi wiadomo,to w zadnych liniach nie zgadzaja sie na sumowanie
      bagazu.Wszedzie za taka sytuacje jak opisujesz pobranoby oplate za nadbagaz.pzdr
      • adams123 Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów 12.09.06, 20:43
        najczesciej miałem połaczone bagaże i nigdy nie musialem dopłacać ....
        2 osoby x 20 kg = 40 kg
        • Gość: ilecka. Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.37-151.net24.it 12.09.06, 21:07
          Od niedawna przepisy uległy zmianie.
    • Gość: Asia Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.aster.pl 12.09.06, 19:54
      Ale przecież do tej pory było 20 kg.
      2 kg to taka wielka różnica?
      • Gość: ilecka. Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.37-151.net24.it 12.09.06, 20:08
        W Polsce każda zmiana przepisów na niekorzyść petenta to jest naciąganie. Z
        kolei na podstawie przykrego doświadczenia decyduje się, że NIGDY WIĘCEJ nie
        skorzysta się z usług danej firmy, ba, odradza się ją innym, itd...
        • Gość: Ewa Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:53
          Ciekawa jak zaregują klienci kiedy na lotnisku dowiedzą się że mają nadbagaż, bo
          zsumowali sobie limity i mają walizkę ważącą np.30 kilo.
          Poza tym pierwsze słyszę, że nie można sumować bagaży. A już trochę latałam i to
          różnymi liniami.
          W marcu CW mnie zaskoczył że bagaż podręczny nie mógł przekraczać 5 kilo na
          torbę. Tak więc mając na reku małe dziecko, przapakowałam do drugiej torby
          (niepotrzebnej zupełnie) to zbędne kilo.
          A co zrobią kienci nie mający drugiej dużej walizki, albo mając dwie walizki i
          lecący z 2-ką małych dzieci w wieku 2-4 lat. Bo jakoś nie widzę 2latka
          ciągnącego wielką walizę ze swoimi pampersami i innymi potrzebnymi rzeczami.

Ewa
          • nightmaress Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów 13.09.06, 21:46
            > Ciekawa jak zaregują klienci kiedy na lotnisku dowiedzą się że mają nadbagaż
            Grzecznie zaplaca, bo sa tego swiadomi po przeczytaniu "warunkow przewozu"?

>bo
            > zsumowali sobie limity i mają walizkę ważącą np.30 kilo.
            Beda wmawiac obsludze, ze to nieprawda bo przeciez oni nie wiedzieli - nikt im
            nie powiedzial a im sie nie chcialo sprawdzic...

> Poza tym pierwsze słyszę, że nie można sumować bagaży.
            Moze warto zaczac czytac?

> W marcu CW mnie zaskoczył że bagaż podręczny nie mógł przekraczać 5 kilo na
            > torbę.
            Bardzo mi przykro, ze tak Cie oszukano. Jak kupowalas bilet to mozna bylo, jak
            sie pakowalas to tez mozna bylo, a na lotnisku przed samym lotem ta niedobra
            pani z obslugi powiedziala, ze to nieprawda. No bo to przeciez niemozliwe, ze
            nie sprawdzilas limitow przed podroza a masz pretensje do linii lotniczych, prawda?
            • Gość: Ewa Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 22:02
              > > W marcu CW mnie zaskoczył że bagaż podręczny nie mógł przekraczać 5 kilo
              > na
              > > torbę.
              > Bardzo mi przykro, ze tak Cie oszukano. Jak kupowalas bilet to mozna bylo, jak
              > sie pakowalas to tez mozna bylo, a na lotnisku przed samym lotem ta niedobra
              > pani z obslugi powiedziala, ze to nieprawda. No bo to przeciez niemozliwe, ze
              > nie sprawdzilas limitow przed podroza a masz pretensje do linii lotniczych, pra
              > wda?

Błąd NIGDZIE nie było napisane że nie można zsumować limitu na bagażu podręczym.
              Byle wymiary nie były przekroczone. Więc zgodnie z przepisami miałam jeszcze 4
              kilo do wykorzystania.

A to można przeczytać na stronie CW ..
              W podróż liniami Centralwings można bezpłatnie zabrać ze sobą 25 kg bagażu (20
              kg bagażu rejestrowanego oraz 5kg bagażu podręcznego). Jest on oddawany podczas
              rejestracji na lotnisku, tuż przed odlotem (tzw. check-in). Tak zwany bagaż
              podręczny może być przewożony w kabinie dla pasażerów, a jego waga nie może
              przekroczyć limitu 5 kg oraz maksymalnych rozmiarów 55x40x20 cm. Bezpłatnie
              można przewozić również przedmioty osobistego użytku, takie jak: mała torebka
              damska, płaszcz, parasol lub laska, aparat fotograficzny, kamera video,
              lornetka, komputer przenośny etc.
              Jakoś nie widzę wzmianki o niekumulowniu się bagażu. O 18 kilo też ale w
              charterze może CW ma mniejszy limit. Chociaż w sumie nie wiem dlaczego - co
              gorszy sort klientów?
              • Gość: . Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 20:19
                na CW można mieć 20+5 kg jeśli wykupi sie sam przelot (CW to tania linia
                lotnicza). jeśli lecisz z CW lotem charterowym to, jak na każdym charterze,
                waga bagażu jest uzależniona od tego, jak biuro podrózy dogada się z
                przewoźnikiem. na tym samym rejsie mogą być różne biura podróży i różnelimity
                bagażowe.NALEŻY CZYTAĆ CZYTAĆ I CZYTAĆ CO SIĘ PODPISUJE !
      • Gość: Ewa Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:29
        Powiedzmy że na wakacje jedzie 4-osobowa rodzina
        2x4= 8 kilo mniej a to już jest całkiem sporo.
        Pozdrawiam
        Ewa
        • Gość: ilecka. Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.37-151.net24.it 12.09.06, 21:37
          Ale to w ogóle nie zmienia stanu rzeczy: 8 kg na 4 osoby to 2 kg na osobę. Czy
          podałaś przykład 4osobowej rodziny i brakujących 8 kilogramów, bo lepiej brzmi?
          Bo to jest aż 8?
        • Gość: ilecka. Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.37-151.net24.it 12.09.06, 21:47
          A poza tym i tak nie można kumulować bagażu, także zostają 2 kg na głowę.
          • Gość: Ewa Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:58
            Już nie można kumulować.
            I muszę przyznać, że to trochę dziwne zagranie. Bo niekumulowanie oznacza więcej
            bagaży, więc więcej miejsca zajętego w luku bagażowego. Większa możliwość
            zgubienia bagażu, więcej pracy dla obsługi.
            Już widzę oczami wyobraźni jak ludzie będą bluzgać w kolejce na to ułatwienie
            dla potencjalnych klientów.
            • Gość: ilecka. Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.37-151.net24.it 12.09.06, 22:03
              NIE kumulowanie bagażu ma na celu np. zwiększenie bezpieczeństwa obsługi która
              przekłada bagaże, unikając w ten sposób bagaży ważących ponad 25 kg, albo nawet
              30 kg.
              Poza tym wcale nie tak dużo osób kumuluje bagaże, np. ile leci samotnych osób.
              Po prostu teraz będzie niewiele więcej bagaży o mniejszej wadze.
              • iberia30 Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów 13.09.06, 08:03
                Ilecka nie ma sensu tlumaczyc....autorka swoje wie, oszukali Ja i tyle, i po
                wsze czasy bedzie psioczyc na CW, nie daj Bog jak Jej lot odwolaja albo sie
                opozni kilka godzin to dopiero bedzie afera.
                • corazonlatino Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów 13.09.06, 15:24
                  No wlasnie wszyscy tylko narzekaja na CW a w wiekszosci przypadkow to nie nasza
                  wina tylko wymiany jakis czesci lub zmieniajacej sie zmiany mechanikow ktorzy
                  zostawiaja to na kolejna zmiane !!! A pozniej my musimy wysluchiwac jakie to
                  zle liniee i ze nie ma w cenie jedzenia i picia!!!! A to biura turystyczne
                  przeciez oplacaja czartery!!! A ci co lataja do Londynu do pracy czy Dublina to
                  i tak przewaznie juz wsiadajac do samolotu sa najedzeni i "napici" :-)) pozdr
                  wszystkich
              • Gość: Ewa Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 21:47
                A widzę że dyskutuję z pracowanikami CW.

I muszę przyznać że dla mnie jednym z kryteriów wyboru był przewoźnik. Takie
                skrzywienie po nieudanym wylocie na Dominikanę z FA.
                Dlatego zawsze patrzyłam, żeby to był CW, bo to przewoźnik krajowy.
                Niemniej jednak zaczynam zmieniać zdanie, bo CW ma niezbyt miłe podejście do
                klienta. Na opóźnienia CW nie narzekam, są raczej w normie.A gdyby CW się
                spóźnił więcej niż to jest w przepisach to oczywiście poszłabym z tym do
                odpowiedniego urzędu.

A co pracownicy CW powiedzą na to że w lipcu w samolocie lecących do Bułgarii
                nie było deski na ubikacji i były popsute zasłony na okna?

Jedzenie na pokładzie ma dla mnie drugorzędne znaczenie, jak jestem głodna to w
                CW można kupić kanapkę za 7zł. Chociaż jest to chyba dość wygórowana cena za
                kanapkę, o ile cena nie wzrosła od kwietnia 06.

Co do bagażu to ja mam inne spostrzeżenia. Na lotniskach w kolejce jest zwykle
                pełno ludzi lecących na wakacje z małymi dziećmi mających dwie walizki.
                Większe dzieci mają ewentualnie malutką walizkę z zabawkami. A jak ktoś leciać
                we dwójkę, to zwykle mieli jedną walizkę. Jakoś nie widizałam zdyt dużo singli
                na wylotach wakacyjnych.

Ewa
                • ilecka Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów 13.09.06, 22:30
                  A jak ktoś leciać
                  > we dwójkę, to zwykle mieli jedną walizkę. Jakoś nie widziałam zdyt dużo singli
                  > na wylotach wakacyjnych.

Bo tu jest mowa o lotach ogólnie, a nie o wakacyjnych.
                  Jednak na lotach NIEwakacyjnych lata duzo singli.

A jeśli chodzi o rodziny z małymi dziećmi to bez przesady, nie sądzę żeby bagaż
                  takiego małego dziecka ważył 18 kg.
                  • iberia30 Re: CentralWings- nowe naciąganie klientów 13.09.06, 22:51
                    ilecka napisała:

> A jeśli chodzi o rodziny z małymi dziećmi to bez przesady, nie sądzę żeby
                    bagaż takiego małego dziecka ważył 18 kg.

eee no co TY, przeciez dla takiego malucha jak sie zabiera kubki, zupki,
                    pampersy itd to ma wiecej manatow jak dorosly ;-), wiec moze niektorzy
                    poczekaja az maluch nieco podrosnie i nie bedzie klopotu z bagazem :-).
    • ptaszek21 Re: CentralWings- naciąganie klientów- inny przykl 13.09.06, 22:14
      Jako ze trafilem na ten watek a ostatnio mialem kontakt z Nowym Przewoznikiem
      podam wam inny przyklad naciagania: otoz zmienialem date wylotu, spodziewajac
      sie standard oplaty 25€ + doplaty za roznice w cenie biletu
      (www7.centralwings.com/pl/130/warunkitaryfowe.html), jednak, pani z call
      centre podala mi kwote o 6€ wyzsza od tej ktora sam obliczylem, spytalem a ona:
      "25€ za zmiane + oplata za roznice w cenie", ja na to: "wlasnie sprawdzalem ceny
      na waszej stronie i powinno byc ...(tu kwota), dlaczego podaje mi pani o 6€ za
      duzo", wreszcie ona wyznala: "do tego doliczamy 6€ oplaty manipulacyjnej" -
      myslalem ze mnie cholera wezmie, to czyste zlodziejstwo po prostu na dodatek
      nigdzie w reg o tym nie ma......
      Brawo Polska....
      • Gość: res Re: CentralWings- naciąganie klientów- inny przyk IP: 82.177.98.* 17.09.06, 23:28
        ale jaka była to trasa, bo Central na lotach czarterowych np do Grecji ma limit
        18 kg i taką info powinna Pani dostać w BP.Na innych trasach jest 20 kg.
        • Gość: Marta Re: CentralWings- naciąganie klientów- inny przyk IP: *.flashnet.pl 19.09.06, 17:42
          Witam,
          Wlasnie w dniu dzisiejszym, po 6 godzinnym opoznieniu samolotu przylacialam CW
          do Wawy. Bylam razem z mezem, dwie walizki, lacznie nam wyszlo 45 kg (to po
          dopakowywaniu roznych prezentow w tym ciezkich alkoholi) i nikt nam nie kazal
          niczego doplacac, a juz sie balismy.. wic nie wiem jak to do konca jest z tym
          nadbagazem.
          Pozdrawiam
          Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka