Dodaj do ulubionych

wypożyczanie aut na lotniskach europejskich

IP: *.autocom.pl 01.12.06, 13:31
witam wszystkich.
czy zna ktoś stronkę na której podane mogą by zbiorczo ceny z róznych firm
wypożyczających auta. czy opłaca sie juz wczesniej dokonac rezerwacji przez
internet, czy korzystniejsze (tańsze) jest wypożyczenie na miejscu.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: wypożyczanie aut na lotniskach europejskich 01.12.06, 13:45
      nic mi niewiadomo na temat zbiorczej stronki z ofertami roznych rent a car.Moze
      po prostu wyslij maile z zapytaniami o konkretny samochod w konkretnym terminie
      i w ten sposob porownaj sobie ceny?
      • Gość: frequentflyer Re: wypożyczanie aut na lotniskach europejskich IP: 80.241.133.* 01.12.06, 13:58
        iberia, nie wierzę że Ci nie wiadomo. przecież byle orbitz, expedia,
        travelocity i pewnie dziesiątki innych wyprodukują na żądanie takie właśnie
        zestawienia. inna sprawa że podana przez nie goła cena nijak się ma do ceny
        końcowej bo nie uwzględnia obowiązkowego ubezpieczenia (bo np taki Amerykan
        może w wynajętym samochodzie korzystać z OC jakie ma na własny samochód (którym
        w końcu w tym samym czasie jeździć nie będzie), nieobowiązkowego
        doubezpieczenia i nierzadko paru innych komponentów. niełatwo też ustalić na
        takiej stronce wysokość dopłaty za one-way rental - co nieco można się jednak
        na ten temat dowiedzieć rozwijając link np Conditions.
        • iberia30 Re: wypożyczanie aut na lotniskach europejskich 01.12.06, 17:16
          Gość portalu: frequentflyer napisał(a):

> iberia, nie wierzę że Ci nie wiadomo.

nie wiem z bardzo prostej przyczyny:wspolpracuje z Avisem i Hertzem, w
          zaleznosci, ktory z nich ma lepsza oferte to stad biore auto.Nie mam czasu
          sprawdzac za kazdym razem oferty z Sixta, Europcara i innych rent a car.
    • fq1 Re: wypożyczanie aut na lotniskach europejskich 06.12.06, 22:27
      Gość portalu: james bond napisał(a):

> witam wszystkich.
      > czy zna ktoś stronkę na której podane mogą by zbiorczo ceny z róznych firm
      > wypożyczających auta. czy opłaca sie juz wczesniej dokonac rezerwacji przez
      > internet, czy korzystniejsze (tańsze) jest wypożyczenie na miejscu.
      >
      > pozdrawiam

nie ma znczenia czy rezerwujesz przez internet czy na miejscu; pamietaj tylko ze
      MUSISZ (w 99% przypadkow) miec karte kredytowa kiedy bedziesz odbierac autko, o
      prawie jazdy oczywiscie nie wspomne....
    • brtlmj Re: wypożyczanie aut na lotniskach europejskich 06.12.06, 23:30
      > czy zna ktoś stronkę na której podane mogą by zbiorczo ceny z róznych firm
      > wypożyczających auta.

Jak juz wspomniano - travelocity, expedia i inne. Ale jakos zawsze lepsze ceny
      dostawalem bezposrednio na stronach wypozyczalni.

> czy opłaca sie juz wczesniej dokonac rezerwacji przez
      > internet, czy korzystniejsze (tańsze) jest wypożyczenie na miejscu.

Oczywiscie ze taniej jest zarezerwowac przez siec z odpowiednim wyprzedzeniem.
      Bez rezerwacji zaplacisz znaczaco wiecej i niewykluczone ze samochodu nie bedzie
      wcale.

Mala rada - na lotniskach, szczegolnie wiekszych, czesto nie maja najmniejszych
      samochodow ("economy"), ale pozwalaja je zarezerwowac. W efekcie placisz jak za
      najmniejszy (powiedzmy Micra) a dostajesz wiekszy (na przyklad Corolle czy Focusa).

Bartek
      • Gość: frequentflyer Re: wypożyczanie aut na lotniskach europejskich IP: *.acn.waw.pl 07.12.06, 00:45
        czy z rezerwacją zapłacisz mniej czy tyle samo zależy od kraju, miasta, sezonu.
        w niskim sezonie obsłużą wszystkich i jeszcze dadzą zniżkę, w wysokim bez
        rezerwacji może być kłopot.
        i bartek ma rację - rezerwacja gwarantuje że za cenę najniższej kategorii czymś
        odjedziesz - wielekroć wszystkie małe były wypożyczone a ja odjeżdżałem laguną
        płacąc jak za clio, albo PT Cruiserem zamiast Aveo. Raz nawet trafił mi się
        Chevrolet Monte Carlo w cenie Cavaliera (ale to raczej nie w Europie). bez
        rezerwacji dostałbyś tylko tę lagunę i to za pełną cenę.
        • airpass Rent a car. 07.12.06, 03:58
          Na lotniskach niemieckich doliczane jest 19% oplaty lotniskowej.
          Przy dluzszym wynajmowaniu taniej jest podjechac taksowka do
          miasta i odebrac zarezerwowany samochod w miescie. Podejrzewam,
          ze w innych krajach bedzie podobnie.
          Taniej jest rezerwowac samochod niz wypozyczac tak od razu
          przy kontuarze biura. Uwagi z rezerwacja najmniejszego samochodu sluszne.
          Czesto ich juz nie ma i dostaniesz za ta sama cene "upgrade".
          • Gość: ron5 Re: Rent a car. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 06:07
            już 3 razy (Madryt,Sarajevo,Rzym) korzystałem z irlandzkiego brokera
            arguscarrentals.com.Wszystko ok,ceny dobre,wszystko przez internet.Polecam
            • Gość: frequentflyer Re: Rent a car. IP: 80.241.133.* 07.12.06, 11:56
              Gość portalu: ron5 napisał(a):

> już 3 razy (Madryt,Sarajevo,Rzym) korzystałem z irlandzkiego brokera
              > arguscarrentals.com.Wszystko ok,ceny dobre,wszystko przez internet.Polecam

chyba argusrentals.com?
              ale wygląda mi na to, że kasują (albo blokują) kasę w momencie rezerwacji
              natomiast rezerwacja przez travelocity ciebie do niczego nie zobowiązuje,
              natomiast wynajmującego - owszem.
          • Gość: frequentflyer Re: Rent a car. IP: 80.241.133.* 07.12.06, 11:50
            ta airport concession fee to niezły bandytyzm, w dodatku logika jego pobierania
            taka trochę inna...
            ja rozumiem że wynajmowanie terenu przy lotnisku kosztuje, ale gdyby to była
            ryczałtowa stawka, niezależna od długości najmu samochodu, to pół biedy. ale to
            jest dopłata za każdy dzień w którym ten samochód NIE zajmuje miejsca pod
            lotniskiem! zatem masz rację, przy dłuższym wynajmowaniu warto jechać do
            miasta. niestety, punkty wydawania samochodów w mieście to często jakieś
            hotele, gdzie mają trzy samochody na krzyż, często niesprzątnięte, stąd trwa to
            godzinami, i często takie punkty są otwarte 8-10 godzin od poniedziałku do
            piątku!
            • airpass Re: Rent a car. 07.12.06, 20:32
              Z wynajmowaniem na lotniskach trzeba uwazac. Przy wstepnych rozmowach
              o cenie nie bylo mowy o tym niemieckim 19% podatku lotniskowym.
              Oplata zostala dopiero doliczona do koncowego rachunku. Przy miesiecznym
              wynajmie bylo to sporo kasy. Zauwazylem to obciazenie dopiero pozniej.
              Reklamowalem ukryte obciazenie z moja karta kredytowa (reklamacje trzeba
              zlozyc przed uplywem 60 dni). Visa zgodzila sie ze mna, ze wczesniej nie
              bylo to podane (mialem wydruk z warunkami rezerwacji) i zdjela to obciazenie
              z mojego konta.

Z mojego doswiadczenia wynika, ze najlepiej zrobic rezerwacje on-line i
              wydrukowac warunki kontraktu. Przedplacanie lub rezerwacja przy ktorej
              pobiera sie natychmiast pieniadze jest tez niekorzystna. Traci sie
              jakakolwiek sile przetargowa i pozniej trudno ewentualnie pieniadze
              odzyskac. Firmy wypozyczajace rezerwuja/blokuja (nie sciagaja) pewna
              kwote na koncie karty kredytowej aby uniknac z kolei wypozyczenia bez
              pokrycia finansowego. Podobnie robia hotele.

Pzdr,
              a.
              • Gość: ron5 Re: Rent a car. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 07:38
                Argus przy rezerwacji pobiera ok 27 euro.W zamian mam pewność ,że auto jest na
                pewno.Zawsze też dostawałem auto o 1 klasę wyższą,w Rzymie nawet o 2.Myślę,że
                to jest przyzwoity układ-gdybym miał wypożyczalnię aut to też pobierałbym
                zaliczkę,to normalne.
                • Gość: 24BiletyLotniczePL Najtańsze oferty to lokalne oferty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 00:41
                  zawsze najtańszą ofertę mają lokalne wypożyczalnie aut - ale rezerwować warto
                  przez internet. Tak jak w Polsce, za to samo auto Avis bierze 200EUR, pan-
                  samochodzik 200zł...

pzdr,
                  Rafał K.
                  24BiletyLotnicze.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka