Dodaj do ulubionych

Przesiadka na Charles de Daulle Paryż

IP: *.lublin.mm.pl 18.03.07, 22:52
Witam. Lece z Warszawy do USA via Paryż liniami Air France. Z planu
rezerwacji wynika, że mam przesiadke na CGD (z terminalu 2B na 2 E) w Paryżu
i tylko 50 minut!!! Jak wygląda sprawa bagazu (musze go odbierac samemu?) i
czy mam szanse zdążyc?
Obserwuj wątek
    • mikolaus Re: Przesiadka na Charles de Daulle Paryż 19.03.07, 10:22
      jesli twoj lot nie bedzie dramatycznie opozniony to na pewno zdazysz, a w razie
      czego zawsze troche poczekaja na ciebie, co do bagazy to nie wiem,moga
      przyleciec innym samolotem.
      pozdr
      • pawel_bielsko CDG 19.03.07, 10:27
        Ja mialem cos tez z 50minut na przesiadke, ale zmienilem rezerwacje - to za malo. A bagazu nie musisz odbierac w CDG.

Caly watek jest tutaj - niedawno poruszany.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=711&w=56376288
    • ela.tu-i-tam Re: Przesiadka na Charles de Daulle Paryż 19.03.07, 14:30
      Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Witam. Lece z Warszawy do USA via Paryż liniami Air France. Z planu
      > rezerwacji wynika, że mam przesiadke na CGD (z terminalu 2B na 2 E) w Paryżu
      > i tylko 50 minut!!! Jak wygląda sprawa bagazu (musze go odbierac samemu?) i
      > czy mam szanse zdążyc?

Bagazu nie odbierasz w Paryzu, tylko na pierwszym lotnisku w USA.
      Przesiadka jest mozliwa w tak krotkim czasie, bo Air France jest na cala trase,
      i ma srodki by to zrobic - przy Twojej rejestracji w Wwie wiedza, ze masz
      polaczenie (pewnie bedziesz nie jeden zreszta). Przypomniesz to personelowi
      pokladowemu przy wsiadaniu do samolotu w Wwie, i oni sie tym zajma.

W Paryzu "wyjma Cie" z samolotu z Wwy, i przewioza (bez chodzenia po budynkach)
      do samolotu odlatujacego.

Jest taka ilosc codziennych lotow Air France do Stanow, ze nawet gdyby
      spoznienie, to maja Cie jak "podrzucic przez Atlantyk".
      • mikolaus Re: Przesiadka na Charles de Daulle Paryż 19.03.07, 15:38
        niestety nikt cie nie przewiezie bo musisz przejsc ponownie kontrole
        bezpieczenstwa, wiec zakladajac ze twoj lot nie bedzie bardzo spozniony to po
        prostu samolot poczeka te kilkanascie minut na ciebie, jesli natomiast sie
        bardzo spoznisz do dostaniesz fajny hotel i polecisz nastepnym samolotem.
        • ela.tu-i-tam Re: Przesiadka na Charles de Daulle Paryż 19.03.07, 18:15
          mikolaus napisał:

> niestety nikt cie nie przewiezie bo musisz przejsc ponownie kontrole
          > bezpieczenstwa

Alez oczywiscie, ze tak. Personnel Air France czeka przy wyjsciu z samolotu
          (albo z samochodem jesli samolot stoi nie przycumowany do budynku, albo
          natychmiast przy wyjsciu), i przeprowadza ludzi szybkim szlakiem do terminala
          odlotu, bez kolejek.
          • Gość: Marcin prawda... IP: *.Stanford.EDU 19.03.07, 20:02
            Oczywiscie, ze przewioza tylko trzeba powiadomic personel zarowno w Wa-wie jak i
            po wejsciu na poklad, ze ma sie krotki czas na polaczenie i wtedy ground staff
            AF czeka na Ciebie przy koncu rekawa albo przy schodach. Zreszta nie tylko AF to
            robi. Lufa w FRA tez.
    • anjapakla Re: Przesiadka na Charles de Daulle Paryż 19.03.07, 17:57
      hej!
      50min. w zupełności Ci wystarczy... możesz iść pieszo lub wsiadasz do
      odpowiedniego autobusu, który Cię dowiezie do twojego terminalu...
      ...a co do bagażu.... to może być różnie....
      jadąc przez lotnisko autobusem, widziałem jak jak spadały walizy z wózka a ten
      nawet nie stanął, póżniej jeszcze w dwóch miejscach widziałem leżące bagaże i
      jeżdżące obok nich samochody obsługi lotniska - i tak jakby nic nie widzieli...
      ale najgorsze było póżniej gdy na moim lotnisku docelowym okazało się, że moich
      bagaży nie było !!! (też leciałem air france z przesiadką)
      moje walizy dowieżli mi 3 dni póżniej !!!
      leciałem KTW - CDG - PUJ
      POWODZENIA
      Pzdr.
      • mikolaus Re: Przesiadka na Charles de Daulle Paryż 20.03.07, 11:36
        tylko ze trzeba zazwyczaj odstac swoje w kolejce bo jest ponowne przejscie
        przez kontrole bezpieczenstwa i nie ma czegos takiego jak transfer z samolotu
        do samolotu z pominieciem kontroli nigdzie na swiecie a juz na pewno nie na
        liniach lecacych do stanow czy izraela.
        • Gość: pati @Mikolaus IP: 210.3.15.* 20.03.07, 12:48
          Ale tu nikt nie mowi o POMINIECIU kontroli tylko o sluzbie naziemnej, ktora
          bierze Cie fast trackiem (tez przez kontrole). Ela i Marcin maja racje tylko
          oczywiscie nie dziala to w momencie gdy masz ponad godzine na przesiadke tylko
          gdy naprawde jestes "na styk". Sama mialam przyjemnosc jechac melexem w
          Amsterdamie podczas przesiadki na lot z Warszawy do Bostonu (lot z Warszawy byl
          opozniony no i niestety bagaze przylecialy nastepnego dnia).

A co do przesiadki bez ponownej kontroli bezpieczenstwa, to wystarczy spojrzec
          na Frankfurt, gdzie wysiadasz z samolotu i pasazerowie przylatujacy odrazu sa
          zmieszani z pasazerami odlatujacymi. Kontrola bezpieczenstwa jest jedna glowna,
          a nie przy poszczegolnych wyjsciach tak jak w Warszawie czy Paryzu.
          Jedyna kontrola tam to dokumenty jesli przylatujesz spoza Schengen i dalej
          lecisz w Schengen lub na odwrot.
          • mikolaus Re: @Mikolaus 20.03.07, 15:16
            nie wiem jak jest we frankfurcie ale na cdg trzeba przechodzic jeszcze raz
            przez bramki i jeszcze raz przez kontrole bezpieczenstwa natomiast to ze ktos
            cie pilotuje jest oczywiste, natomiast procedur bezpieczenstwa nie da sie
            pominac.
            • Gość: zuza Re: @Mikolaus IP: *.pronet.lublin.pl 21.03.07, 16:15
              jedyne powtorne przejscie przez security jest w UK, inne glowne lotniska nie
              prowadza dodatkowej kontroli pomiedzy terminalami
              jesli chodzi o Air France to przesiadalam sie z nim w 30 minut w Paryzu i tez
              zdarzylam, bylo osobne wyjscie itp
              warto wiedziec ze jesli linie sprzedaja jakis bilet z przesiadka to zobowiazuja
              sie do wykonania umowy, to nie jest problem pasazera czy zdazy czy nie :)
              • mikolaus zeby uciac ta jalowa dyskusje polecam info: 21.03.07, 17:21
                1.za kazdym razem kiedy mam transfer musze przejsc przez kontrole bezpieczentwa
                wiec nie wiem jak to sie przedmowcom udaje tego nie robic
                2.oficjalne info ze strony airfrance:

Paris-Charles de Gaulle
                Transfers made simple

Before you arrive

An information pack is given to you at check-in at your departure airport. It
                contains plans of each terminal with transfer routes. Keep it handy during your
                trip.

On long-haul flights, a video entitled "Your arrival at Charles de Gaulle"
                gives you additional information.
                Download the transfer routes between the various terminals

At Paris-Charles de Gaulle

Once you arrive, follow the Transfer signs.

Check your boarding terminal on the "Departing flights" screens

Go directly to the "Departures" level of the indicated terminal.

In each terminal, you will find Air France Transfer counters. Our staff is at
                your disposal to answer any questions you may have, to issue your boarding card
                (if you did not check in all the way to your final destination), and to help if
                you missed your transfer flight.

For passengers of L'Espace Première or L'Espace Affaires:

If you have a very short transfer time (between 30 and 45 minutes) for an Air
                France long-haul flight, you are welcomed personally upon arrival of your
                flight and accompanied to the boarding lounge.

For longer transfer times, you can spend a while in the Air France lounges
                (this service is also available if you are a Flying Blue Gold or Flying Blue
                Platinum member). These lounges are ideal for eating, working, freshening up or
                simply relaxing.

Air France coaches:

If you are transferring from/to Fort-de-France, Pointe-à-Pitre, Reunion or
                Cayenne leaving from or arriving at Paris-Orly, you can take advantage of a
                free transfer service via Air France coach between Paris-Charles de Gaulle and
                Orly.
                Go to an Air France Transfer counter where a coach ticket will be given to you.

Air France lounges

Your baggage

In most cases, if you have a transfer to a flight leaving from Paris-Charles de
                Gaulle, your baggage is checked in all the way to your final destination.
                You do not have to take care of it!

If you are transferring to a train (TGV) or a flight leaving from Paris-Orly:
                you must pick up your baggage from the belt by following the "Baggage reclaim"
                signs.
                You can then make your way to the Air France/Thalys counter in the TGV station
                or to your flight check-in counter to check in your baggage.

If you are arriving by train or from the Paris-Orly airport and you are taking
                a flight from Paris-Charles de Gaulle: go to the check-in counter for your
                transfer flight in order to check in your baggage at the terminal indicated on
                your boarding card.
                Plane/train:
                a single ticket!

Administrative formalities

If you are arriving from a country within the Schengen* zone and traveling to:

- another country within the Schengen zone, Geneva or Basel-Mulhouse:
                you do not need to undergo the police and immigration formalities. You can go
                directly to your boarding gate.
                - a country that is not within the Schengen zone:
                you must undergo the police and immigration formalities before boarding your
                flight.

If you are arriving from a country not within the Schengen* zone and traveling
                to:

- a country within the Schengen zone, Geneva or Basel-Mulhouse:
                you must undergo the police and immigration formalities before boarding your
                flight.
                - a country that is not within the Schengen zone:
                you do not need to undergo the police and immigration formalities. You can go
                directly to your boarding gate.

* Schengen Zone: Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Greece,
                Iceland, Italy, Luxembourg, Norway, the Netherlands, Portugal, Spain and
                Sweden.

• mikolaus Re: zeby uciac ta jalowa dyskusje polecam info: 21.03.07, 17:39
                  tak sobie teraz przeczytalem ten tekst jeszcze raz i nie wynika z niego co z
                  kontrola bezpieczenstwa, ale sprobuje cos znalezc.
                  • Gość: Anka Re: zeby uciac ta jalowa dyskusje polecam info: IP: *.ms.com 21.03.07, 18:10
                    Co do lotniska w Paryzu to czas miedzy lotami mialam 1 godzine (bilet sprzedali
                    bo miniumum wymagane to 45 minut.) Nikt na mnie nie czekal wiec musialam sama
                    sie dostac do nastepnego terminalu, przejsc kontrole i na samolot nie zdazylam.
                    Bramki sa zamykane 10 minut przed odlotem i po sprawie. Nikogo to nie
                    obchodzilo, ze byly kolejki do kontroli, prosilam aby wpuscili mnie bez kolejki
                    bo mi samolo ucieknie i nic...siedzialam na lotnisku ekstra 4 godziny i
                    czekalam na nastepny rejs. Dodadam, ze przylecialam z USA i lecialam do Niemiec.
                    Teraz jak nie mam 2 godzin czasu to nawet nie mylse o locie przez Paryz.

Co do kontroli, to w sierpniu lecac z WAW do USA przez Paryz mialam chyba ze 3,
                    za kazdym razem otwieranie podrecznego bagazu, pytania etc. Samolot wylecial z
                    lekkim opoznieniem bo sporo pasazerow wciaz przechodzilo przez kontrole.
                    • Gość: miamia Re: zeby uciac ta jalowa dyskusje polecam info: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 18:49
                      Wiecie może jak wygląda transfer między CDG a Orly??? Chcę kupić bilet Air
                      France z przesiadką w Paryżu na Gwadelupę, ale trzeba zmienić lotniska. Jest na
                      to 5h. Co o tym sądzicie? Skoro sprzedają takie bilety, to chyba musi być to w
                      jakiś sposób zorganizowane?
                      • mikolaus Re: zeby uciac ta jalowa dyskusje polecam info: 23.03.07, 10:46
                        wszystko jest na stronce airfrance.com takze o transferze z orly na cdg,co do
                        osobistych wrazen to ja mialem szczescie bo moj lot byl opozniony ale tez
                        musialem przechodzic przez kontrole bezp. i na cale szczescie moj transfer
                        czekal jeszcze na pasazerow z meksyku.
                        ale tak czy inaczej majac wiecej czasu wolalbym np spoznic sie na transfer i
                        spedzic noc w paris na koszt airfrance ;)
              • Gość: alfa Re: @Mikolaus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:05
              • Gość: alfa Re: @Mikolaus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:19
                mam pytanie do Mikolaus- skad wiesz , ze linie lotnicze biora na siebie
                jakakolwiek odpowiedzialnosc za sprzedaz biletu z przesiadka i nie jest to
                problem pasazera?Sa jakies na to uregulowania prawne? Ja mam zupelnie odmienne
                doswiadczenie z CdGaulem i liniami Air France.Lecielismy nimi do Bostonu z W-
                wy, byla niemal 1 godz miedzy lotami - i nam nikt nie pomogl[ mimo wielu prosb,
                niemal blagan] przedostac sie do terminala odlotu do USA. Musielismy nocowacw
                Paryzu, fakt, ze dali nam hotel i jedzenie, ale odlot opoznil sie o 20 godz i
                zawalil sie nam caly plan wykupionych wycieczek w USA. Stracilismy ok 2000$[ na
                4 osoby] , ale AF nawet nie chciala slyszec o uznaniu reklamacji. Jak czytam to
                forum, ze pomagaja , pospieszaja i ogolnie sie zajmuja swoimi klientami- to az
                mi sie wierzyc nie chce.
    • ampolion Re: Przesiadka na Charles de Daulle Paryż 23.03.07, 20:08
      Leciałem tym połączeniem dwa razy, w obu wypadkach poważne opóźnienie z wylotem
      z Warszawy. Za pierwszym razem przerzucili mnie na LOT Business Class.
      Wspaniale.
      Za drugim razem wsadzili nas, 10-12 osób podobnie spóźnionych na połaczenie, do
      jakiegoś hoteliku w paskudnej dzielnicy Paryża. Obsługa na lotnisku fatalna.
      Hotel całkiem dobry, pokoje pojedyńcze, czyste i wygodne, bufetowe śniadanie
      całkiem, całkiem. Ale kupon na obiado-kolację strasznie mizerny. Straciłem
      dzień w pracy.
      Nigdy więcej z Air France!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka