karol-cia23 11.02.08, 21:30 w czerwcu lecimy z mezem i i wtedy 17 m-czna coreczka do londynu,ani ja ani maz nie mamy paszportu a jaki dokument dla malej?paszport czy dowod osobisty?z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m. Re: moze kt?os mi pomoze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 21:32 jest coś takiego jak dowód osobisty dla dziecka. ale możecie jej też wyrobić paszport. wszyscy spokojnie do czerwca zdążycie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: moze kt?os mi pomoze 12.02.08, 10:14 karol-cia23 napisała: > w czerwcu lecimy z mezem i i wtedy 17 m-czna coreczka do londynu, > ani ja ani maz nie mamy paszportu a jaki dokument dla malej? > paszport czy dowod osobisty? Dla doroslych dowod czy paszport, wszystko jedno. Ale dla malej jest moim zdaniem konieczny paszport. Podroze nieletnich na dowodzie wymagaja takze dodatkowego dokumentu (przynajmniej u mnie we Francji), tzw pozwolenie ze dziecko moze opuscic kraj - chodzi glownie o przypadki, gdy jeden rodzic wywozi dziecko zagranice, aby dziecko oderwac od drugiego rodzica (bo wtedy to potrwa lata zanim sady sie dogadaja). Zalatwaianie papieru ze "moze opuscic kraj" jest bardziej skomplikowane tutaj niz zrobienie paszportu. Sa kraje, gdzie nieletni musi miec paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: moze kt?os mi pomoze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 12:52 dziecku musi miec paszport. wam dowod osobisty wystarczy ale lepiej zebyscie mieli paszport w razie czego. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: moze kt?os mi pomoze 12.02.08, 13:05 Wydaje mi się że w czerwcu będzie na lotniskach obowiązywalo już Schengen? W takiej sytuacji nikt nie będzie sprawdzał dokumentów, tak jak teraz na drogowych przejściach granicznych? Aczkolwiek jakiś dokument (np metrykę) dziecka zawsze warto mieć przy sobie, nawet w Polsce. Policja zawsze ma prawo sprawdzić dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: moze kt?os mi pomoze IP: 217.33.252.* 12.02.08, 13:07 UK nie nalezy do Schengen. Najlepiej wyrobic dziecku paszport i bedzie spokoj na pare lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka. Re: moze kt?os mi pomoze IP: 151.72.115.* 12.02.08, 22:24 Już pomijając fakt, że nie należy do Schengen, to przecież trzeba mieć dokument do odprawy (check-in)! Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: moze kt?os mi pomoze 12.02.08, 17:49 Schengen nie ma nic wspolnego z podrozami dzieci. Unia tez nie ma nic wspolnego. Tu chodzi o rozwody ludzi, problemy religii, obyczajow, sadow, itp. Gdy wyrabiasz paszport OBYDWOJE rodzicow musza sie zgodzic ze dziecko moze jezdzic za granice, czyli wiedza co robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malena.m Re: moze kt?os mi pomoze IP: *.toya.net.pl 13.02.08, 11:53 Dla dziecka musi być paszport, dla Was może być tylko dowód. Dodatkowo jeżeli dziecko ma inne nazwisko niż matka (a podróżuje tylko z nią), wtedy powinno się mieć metrykę - odpis aktu urodzenia. I to na tyle w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosik Re: moze kt?os mi pomoze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 22:40 Dla dziecka może być także dowód tymczasowy, który możecie wyrobić ale i tak zgodę na niego musi podpisać dwoje rodziców, więc załatwiania z tym niemal tyle samo ile z paszportem. I nie ważne UK czy Niemcy żeby dziecko legalnie wyjechało musi mieć albo jedno albo drugie! Odpowiedz Link Zgłoś