Gość: MajkelAndżelo IP: *.magma-net.pl 28.03.08, 13:50 Czy ktoś z was korzystał z systemu www.cheaptickets.com? Czy można płacić polską kartą? Mają ceny konkurencyjne nawet do Orbitza, więc byłbym wdzięczny za wszelkie opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaus Re: Sytem rezerwacyjny Cheaptickets 28.03.08, 13:58 zrob maly eksperyment i sprawdz najpierw ceny bezposrednio liniach a pozniej j porownaj z ta stronka dodajac jeszcze prowizje. ja zrobilem i bynajmniej kupowanie sie tam nie oplaca, zdecydowanie lepiej jest bezposrednio na stronie linii lotniczej a skoro masz karte to mozesz nia wszedzie placic. jedyny minus to to ze musisz z godzinke poszukac najtanszego polaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MajkelAndżelo Re: Sytem rezerwacyjny Cheaptickets IP: *.magma-net.pl 28.03.08, 14:42 I tutaj się mylisz!:) Muszę kupić bilety na Lufę, a ona nalicza pokaźną prowizję za wystawienie biletu(tzw. opłata transakcyjna). Dodatkowo, przelicza ceny z USD na PLN po wyjątkowo niekorzystnym kursie - stąd gdybym zapłacił za lot jakiejś firmie rezydującej w USA, to oszczędziłbym około 1/5 całej kwoty. Wiem tylko, że Orbitz ma niezłe ceny, umożliwia przeloty wielosegmentowe i jest sprawdzony, ale polską kartą nie zapłacę:( Mógłbym spróbować jeszcze podać adres zamieszkania w USA - przy e-tixie nie powinno być problemów -> ale całkiem możliwe, że system "odczyta" polski numer karty kredytowej i przełączy mnie na wersję PL. A tego nie chcę, sami rozumiecie:) Czekam więc na opinie o Cheaptickets. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JKL Re: Sytem rezerwacyjny Cheaptickets IP: *.net.pl 30.03.08, 12:49 Sprawdzalem teraz i sam zbaranialem co to jest za oplata transakcyjna na lufthansa.pl ?? Daje glowe sobie uciac, ze jeszcze 2 tygodnie temu takiej oplaty nie bylo. Ja kupowalem bilet na lufthansa.com poczatkiem marca i ceny byly duzo, duzo nizsze niz na lufthansa.pl Ja na biletach kupionych przez amerykanska strone linii zaplacilem jakis ok. 400 USD mniej niz wolali na stronie lufthansa.pl Fakt jest tylko jeden, ze od marca do dzisiaj bilety poszly w gore i juz dzisiaj musialbym zaplacic +200 USD wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
tropikey Re: Sytem rezerwacyjny Cheaptickets 28.03.08, 21:02 cześć, z góry przepraszam, że nie piszę bezpośrednio o cheaptickets (jeszcze z nich nie korzystałem), ale dorzucę swoje trzy grosze - a nóż ci się przydadzą. Otóż, rozglądałem się ostatnio za biletami na Bonaire i też miałem zamiar kupić je na stronie amerykańskiej (www.economytravel.com albo www.lessno.com ). W pierwszej chwili wydawało mi się, ze jest tam duzo taniej, ale najpierw musiałem zmienić zdanie, bo okazało się, że w Citibanku (gdzie mam kartę) przelicznik USD na PLN nie jest zbyt korzystny i cena w PLN nie jest aż tak atrakcyjna, a potem okazało się, że te same bilety mogę kupić w Polsce jeszcze taniej. Na kilku wyszukiwarkach była podobna cena, w końcu zdecydowałem się na www.grupatravel.pl . Bilety mam już zarezerwowane i wniosek mam zasadniczy taki, że wbrew pozorom, oferty na stronach z USA nie są aż tak atrakcyjne, jak może się w pierwszej chwili wydawać (choć akurat w twoim wypadku mogę się oczywiście mylić). Do tego dochodzi jeszcze wspomniana przez ciebie kwestia płatności kartą. Temat ten był dość mocno przerobiony tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=711&w=77259799&v=2&s=0 Pozdrawiam, Bartek Odpowiedz Link Zgłoś