Dodaj do ulubionych

biszkopt z kaszanki

25.11.12, 16:07
Czy ktoś robił biszkopt z kaszanki "gesslerowski"?
Pytam,bo kupiłam jakis dwutygodnik w którym jest niedokładny przepis.Podali ilośc śmietany ale nie wiem jakiej?
Obserwuj wątek
    • m.war Re: biszkopt z kaszanki 17.02.13, 19:53
      a możesz podać ten przepis?
    • Gość: reginamaria Re: biszkopt z kaszanki IP: *.mysliborz.vectranet.pl 31.05.18, 00:15
      4 cebule pokrojone w piórka
      3-5 dag masła do przesmażenia cebulki
      10 dag masła
      1 bułka namoczona w mleku
      40 dag kaszanki pokrojonej w kostkę
      2 jabłka pokrojone w kostkę
      10 dag obranych migdałów
      10 dag rodzynek
      2 duże śmietany
      6 jajek
      kumin, sól, pieprz, cynamon

Cebulkę przesmażyć na maśle i ostudzić. Masło utrzeć do białości i dodać namoczoną w mleku bułkę (odciśniętą), rozetrzeć.
      Dodać cebulkę, kaszankę pokrojoną w kostkę, jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, obrane migdały, rodzynki namoczone w gorącej wodzie, śmietany wymieszane z 6 żółtkami i ubitą pianę z 6 białek. Dodajemy sól, pieprz, cynamon i kumin.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy, około 50 minut.
    • maja26tor Re: biszkopt z kaszanki 19.12.19, 18:17
      temat mnie zaciekawił. Biszkopt jest słodki a jak się ma kaszanka do tego?
      • nowaczek1 Re: biszkopt z kaszanki 20.12.19, 14:34
        Widzisz gdzieś cukier w przepisie? Kaszankowe ciasto po prostu nazywane jest biszkoptem.
        Nawiasem mówiąc, ten wątek już kiedyś był wyciągnięty, to na próbę zrobiłem ten eksperyment. Całkiem bez sensu wyszło, coś obrzydliwego. No ale to przepis 'gesslerowski', więc czego się było spodziewać?
        • Gość: x Re: biszkopt z kaszanki IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 22.12.19, 22:52
          pl.wikipedia.org/wiki/Christmas_pudding

to jest coś podobnego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka