10.06.13, 11:12
Witam, mam ochotę na risotto z grzybami, tylko mam problem, bo nie wiem do czego to podać, tzn do jakiego mięsa pasuje?
Obserwuj wątek
    • nowaczek1 Re: Risotto 11.06.13, 14:54
      Ja się nie spotkałem z jedzeniem risotto jako dodatku do mięsa. My jadamy jako samodzielne danie główne.
      Owszem, jadłem i nawet robiłem czasem ryż z warzywami jako dodatek, ale to był ugotowany ryż zmieszany np. z marchewką i groszkiem.
      Jako dodatek do mięsa możesz zrobić ugotowany ryż zmieszany z usmażonymi pieczarkami z dodatkiem (lub bez) odrobiny cebulki. Będzie dobrze pasować do drobiu lub wieprzowiny.
      Do tego lekka sałatka typu mix sałat z vinegretem.
      • amelkaok Re: Risotto 11.06.13, 16:32
        Ja mam w domu mięsożercę i jak mu zaproponuję na główne danie obiadowe risotto z grzybami, bez jakiegokolwiek mięsa to mnie wyśmieje;)
        • nowaczek1 Re: Risotto 11.06.13, 21:07
          A ruskie lubi? Lub cokolwiek jarskiego?
          Ucz go, że bez mięsa też można dobry posiłek przygotować.
          Nawet stopniowo, ale nie samym mięsem człowiek żyje...
          Pozdr.
          • amelkaok Re: Risotto 12.06.13, 08:23
            Staram się go przyzwyczajać. Sukcesem było, że zaczął jeść sałatki, oczywiscie najbardziej lubi Cezara lub taką wiejską z boczkiem i ziemniakami i szpinakiem ;) ale od czegoś trzeba zacząć.
            Dziękuję za rady:)
          • asiamach Re: Risotto 12.06.13, 09:26
            Przecież można eksperymentować. Nikt CI nie zabroni a on będzie zadowolony ;)
            • nadzywswietlednia Re: Risotto 12.06.13, 13:54
              ja mojego męża uczyłam kilka lat, zanim przekonał się do zdrowej kuchni i warzyw (u mamy były tylko ziemniaki, smażone na smalcu kotlety i surówki na śmietanie/majonezie). Teraz sam czasem prosi, żebym zrobiła jakąś zupę (oczywiście dla niego dorabiam pulpeciki) albo warzywny obiad, uff:-)
              Często robię risotto i jeżeli bardzo tego mięsa mu się chce, to piekę ze dwie/trzy pałki w piekarniku.
              • amelkaok Re: Risotto 12.06.13, 14:49
                No to mam jeszcze trochę czasu, bo dopiero rok mieszkamy razem;)
                Możesz podać jaką zupę robisz z pulpetami? Bo chętnie bym taką wypróbowała:P
                • nadzywswietlednia Re: Risotto 12.06.13, 15:15
                  zupa jest pyszna i sycąca, więc polecam:
                  składniki na duży gar zupy (ja potem część zamrażam):
                  1/2 kg ziemniaków
                  1 mały kalafior
                  1 kalarepka
                  włoszczyzna
                  pęczek kopru
                  500 g mięsa mielonego
                  1 jajko
                  mąka
                  śmietana do zabielenia
                  przyprawy (ja używam soli, pieprzu, lubczyku i włoszczyzny suszonej ale można dodać jakieś ziarenka smaku, kostkę - jeżeli używasz)

Do garnka wkładam obraną włoszczyznę, kalarepę i kawałki kalafiora, zalewam wodą prawie do fulla, solę i wstawiam na gaz. W międzyczasie obieram i kroję w kosteczkę ziemniaki, gotuję osobno w osolonej wodzie.
                  Mięso mieszam z jajkiem, sola i pieprzem i formuję malutkie kuleczki, obtaczam w mące.
                  Gdy warzywa zmiękną, doprawiam jeszcze do smaku. Wyciągam je. Kroję w kosteczkę (akurat ja nie lubię selera i pietruszki więc odkładam) i wrzucam z powrotem do zupy.
                  Wkładam do garnka pulpeciki i zmniejszam ogień, gotuję jeszcze z 10 minut. W międzyczasie dodaję posiekany koperek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Na koniec zabielam śmietaną.

Do takich zup dodaję zazwyczaj sporo warzyw i ziemniaków, żeby mąż się porządnie najadł:-)
                  • nadzywswietlednia Re: Risotto 12.06.13, 15:21
                    mogę Ci jeszcze polecić mój ulubiony ostatnio obiad, kiedy nie chce mi się przy garach stać.
                    Na blasze z piekarnika układam kilka pałek z kurczaka, skrzydełka, ćwiartki surowych ziemniaków, papryki, marchewkę (co tam jeszcze w lodówce znajdziesz), posypuję przyprawami (mięso przyprawą do kurczaka) i całość suszonym rozmarynem, solą, papryka ostrą, ziołami prowansalskimi. Polewam odrobiną oliwy i wstawiam do piekarnika na 200 stopni, piekę ok. 40 minut. Ja jestem zadowolona bo nie ma góry naczyń i są moje ulubione warzywka a mąż tym bardziej, bo który facet nie lubi pieczonego kurczaka;-)))
                    • amelkaok Re: Risotto 12.06.13, 15:53
                      Też tak robię jak mi się nie chce gotować, samo się robi:) Ja dodaję jeszcze pomidorki koktajlowe. Dziękuję za przepis na zupkę na pewno wyprobuję zwłaszcza dobry pomysł z tą kalarepą.. nigdy wczesniej nie używałam jej w zupach.. no raz kiedyś zrobiłam krem z kalarepy ale nie przypadł miesożercy do gustu;)
                      • nadzywswietlednia Re: Risotto 12.06.13, 16:00
                        pokrojonej w kosteczkę nawet nie zauważy:-)
                        Pozdrawiam!!
          • marcin_witkowski Re: Risotto 05.08.13, 21:05
            Śmiało możesz obsmażyć na patelni wołowe mięso mielone z cebulką i czosnkiem a pod koniec dopiero pieczarki.
    • marghe_72 Re: Risotto 21.06.13, 23:57
      Risotto jest samodzielnym daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do niego podać kawałek mięsa.
      Do grzybowego zrobiłabym dobrego steka..
    • arka_zone Re: Risotto 17.07.13, 01:02
      ostatnio robiłam risotto z cukinią, cebulą i kurczakiem - przepis bardzo prosty, ale wyszło naprawdę dobre.
      Nie spotkałam się jednak z risottem jako dodatkiem do mięsa.
    • monikazkonika Re: Risotto 17.07.13, 14:02
      Uwielbiam Risotto, ale z grzybami? Nigdy tak nie jadłam. Zazwyczaj dodaję warzyw, czasami z kurczakiem a la gyros. Choć np. z pieczarkami może być dobre. Aha porada - zawsze tłuszcz z pierwszego tłoczenia do smażenia - koniecznie!!!
      • amelkaok Re: Risotto 17.07.13, 16:50
        Ja uwielbiam z grzybami, Podsmażam cebulkę, czosnek, dodaję ryż, trochę wina, bulionu, namoczone wczesniej suszone grzyby, mieszam dodaje bulionu i na sam koniec parmezan. pycha!
    • marghe_72 Re: Risotto 17.07.13, 21:32
      Autorka nie szuka przepisu na risotto..
      • amelkaok Re: Risotto 18.07.13, 09:40
        ja jestem autorką;) podawałam przepis, bo się ktoś zdzwiwił, że risotto może być z grzybami:P
        • marghe_72 Re: Risotto 22.07.13, 23:35
          amelkaok napisał(a):

> ja jestem autorką;) podawałam przepis, bo się ktoś zdzwiwił, że risotto może by
          > ć z grzybami:P

wiem :)
          Nie pisałam do Ciebie
    • mmagi Re: Risotto 07.08.13, 10:33
      do miesa to sobie ryż ugotuj bo rosotto to jest danie samo w sobie a nie dadatek:/
      • Gość: amelkaok Re: Risotto IP: *.pzu.pl 07.08.13, 15:30
        Ciebie się o zdanie nie pytałam...
    • Gość: riso Re: Risotto IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.08.13, 19:19
      myślę, że cielęcina
    • felinea Re: Risotto 22.08.13, 11:38
      Wydaje mi się,że z szyneczką może być dobre :) Po co kombinować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka