Dodaj do ulubionych

Co zabrać ze sobą do UK?

IP: *.net.pulawy.pl 05.05.06, 22:36
Witam wszystkich, za tydzień lecę po raz pierwszy do UK, na pół roku, mam
pytanie do doświadczonych kolegów i koleżanek co ze sobą trzeba zabrać (oprócz
zapału i dobrego nastroju)żeby zmieścić się w tych magicznych 20 kg+5 kg
podręcznego. Lecę wizzair, będę wdzięczny za pomoc. Zdaję sobie sprawę, że
trzeba wziąć niezbędne rzeczy, ale czy opłaca się brać na początek jakieś
jedzenie i czy przepuszczą mnie z własnym jedzeniem, np. domowym? Jak to musi
być zapakowane, etc?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mwaruwari Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.autocom.pl 05.05.06, 23:18
      Przepuszcza z kazdym jedzeniem i w kazdej formie. To czy opłaca się brać
      "jakieś" jedzenie zalezy tylko od Ciebie. Dla jednego się opłaca, dla drugiego
      niezbyt.
    • goesha Re: Co zabrać ze sobą do UK? 06.05.06, 00:20
      weż sobie magiczną przełączke na ich dziwne gniazdka:)
      bo i tak bedziesz musiala sie zaopatrzyc zeby chociaz tel naladowac:)
      • Gość: Jaro Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.server.ntli.net 06.05.06, 00:25
        Ogorki kiszone i chrupki kukurydziane :)
      • Gość: Ezehiel to nie wiesz ze gniazdka mozna dostosowac bez IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 06.05.06, 00:46
        bez przejscowki?
        ten gorny otwor to tylko zapadnia ktora blokuje dwa pozostale otwory gniazdka
        wystarczy tam na chwile wsadzic np. olowek czy dlugopis a zasowki sie odsuwaja i mozna wsadzic juz normalna polska wtyczke (wyciagac mozna juz normalnie)

wszyscy tak robia i nie potrzeba zadnych przejsciowek....
        • Gość: ja Re: to nie wiesz ze gniazdka mozna dostosowac bez IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 06.05.06, 00:47
          swoja droga to jest bardzo madre rozwiazanie bo dziecko nie wsadzi ci tam np. nozyczek do gniazdka, tj. wsadzic wsadzi ale ze sa zapadnie blokujace dostep to nic mu sie nie stanie
          • Gość: Ralph Re: to nie wiesz ze gniazdka mozna dostosowac bez IP: *.server.ntli.net 06.05.06, 01:01
            Dobre rozwiązania przed włożeniem nożyczek istnieją także dla naszych gniazdek.
            Wystarczy się trochę rozejrzeć.
            Brytyjskie wtyczki mają poważną wadę - gigantyczny rozmiar, wystarczy porównać z
            naszymi małymi płaskimi wtyczkami od urządzeń o niskim poborze prądu.
            • natalia.brzeska bagaz podreczny w wizz 06.05.06, 12:19
              to 10kg, wiec razem bedziesz mial 30kg!

Nic bym nie zabierala, bo wszystko jest na miejscu (no poza rzeczami osobistymi
              oczywiscie).
              • Gość: aa.. Re: bagaz podreczny w wizz IP: *.ghnet.pl 22.05.06, 00:09
                aha...a to CI dopiero.
                "nic bym niezaebirala, wszystko jest na miejscu"

wiesz, to jest haslo w stylu, "po co, tatusiu, mieszkamy w Koźincach DOlnych,
                skoro w Krakowie sa apartamenty nowe na Krupniczej?"

boshe.to kup sobie tam platki higieniczne za 6 funtow,to zobaczysz, co jest na
                miejscu,a co lepiej wziac ze soba.
                • jaykayel Re: bagaz podreczny w wizz 22.05.06, 01:18
                  > boshe.to kup sobie tam platki higieniczne za 6 funtow,to zobaczysz, co jest
                  na
                  > miejscu,a co lepiej wziac ze soba.

platki kosztuja 30p czyli taniej niz w Polsce Wiele rzeczy jest tanszych niz w
                  Polsce a tym bardziej jak sie juz zarabia w funtach. zreszta autor watku sam
                  sie przekona i bedzie zly ze tyle niepotrzebnych rzeczy wiozl ze soba

• eeela Re: bagaz podreczny w wizz 22.05.06, 12:28
                  > boshe.to kup sobie tam platki higieniczne za 6 funtow,to zobaczysz, co jest na
                  > miejscu,a co lepiej wziac ze soba.

Taka komedia byla, z Pazura i Figura.
                  "Co ja sobie za to kupie, waciki???" - spytala Kasia Figura po dostaniu paru
                  tysiaczkow w lapsko :-D

Nie mam pojecia, gdzie ty znalazlas platki higieniczne za £6, swoja droga ;-)
    • Gość: Zenek Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.bulldogdsl.com 06.05.06, 01:00
      Czy my naprawdę wszyscy jesteśmy tacy zwariowani na punkcie tego naszego
      żarcia? To jest ciągle powracający temat na tym forum. Przecież tutaj jedzenie
      kosztuje taniej niż w Polsce. Co chcesz zabrać, jajka na twardo? Nawet jeśli
      musisz jeść Pudliszki i popijać Fortuną to też bez kłopotu kupisz.
      A w ogóle to zajrzyj na ghrom.com i nie zawracaj gitary.
    • atomowka_24 Re: Co zabrać ze sobą do UK? 06.05.06, 14:06
      Czesc
      Jestem w Szkocji od 2 tygodni i co prawda to prawda jedzenie na tutejsze
      zarobki jeste naprawde tanie ale jest takie niedobre ze gdyby nie keczup i
      snickersy nic by mi tu nie smakowalo.
      Ze szczerego serca polecam to czego mi tu osobisciebardzo brakuje : na 100%
      maggi, kostki rosolowe, kucharek czy cos takiego, przyprawa do kurczaka ogolnie
      jakies przyprawy bo tu to niebardzo. Oczywiscie kazdy ma swoje ulubione smaki i
      swoj ust ale gdybym jeszcze raz jechal wzielabym to na pewno a 20 kg to jednak
      jest troszke i wszystko sie zmiesci.

Pozdrawiam i zycze udanej podrozy !
      • Gość: Mwaruwari Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.autocom.pl 06.05.06, 14:12
        Należy się zgodzić co do prypraw - bierz tyle ile zdołasz !
        • Gość: Zenek Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.bulldogdsl.com 06.05.06, 19:06
          Chyba powariowaliście z tymi przyprawami. Klasycznych kontynentalnych przypraw,
          obok specyficznych angielskich (np. OXO), jest do diabła i trochę w każdym high
          street store. A jak kto lubi bardziej egzotycznie, to niech śmiało wali do
          sklepików naszych ciemniejszych braci.
          Chyba problem w tym, że nie ma przyprawy do zupy z napisem Winiary (bo z
          napisem Maggi widziałem, a wygląda dokładnie tak samo) albo że nie ma Warzywka
          (bo Podravkę w Tesco widziałem).
          Życzę więcej sukcesów przy następnych zakupach.
          • Gość: Ralph Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.server.ntli.net 06.05.06, 19:34
            Zgadza się - wszelkich przypraw do wyboru do koloru. Z Polski przywożę tylko
            pewien pieprz ziołowy, bo tak unikalnego smaku nie mogłem tutaj znaleźć.
            • gajowy_marycha Re: Co zabrać ze sobą do UK? 06.05.06, 20:52
              zgadzam sie. z Polski sprowadzilam tylko mieszanke 'pieprz ziolowy' i czaber,
              ktorego nie udalo mi sie tu znalezc. Przypraw jest tu mnostwo, trzeba tylko
              wiedziec gdzie szukac :)
    • Gość: gosciowa Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.ipt.aol.com 06.05.06, 16:14
      Hej, lecac z wizzair mozesz zabrac 20kg bagazu gl i 10kg podrecznego.
      • Gość: Majki Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.net.pulawy.pl 06.05.06, 21:31
        Dziękuję wszystkim za dobre rady, jestem bardzo wdzięczny, sami wiecie jak to
        jest na początku, stres przed nowym i nieznanym. 30 kg to daje jednak
        rzeczywiście trochę możliwości.

Pozdrawiam wszystkich!
        • Gość: kaska Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.visp.energis.pl 07.05.06, 15:22
          hej,
          ja mam podobny dylemat. Za dwa tygodnie wyjezdzam do Szwecji i z rzeczy, o
          ktorych pamietam, aby wziac ze soba, jest parasol:) Mam tez dodadtkowy problem,
          czy brac ze soba laptopa? Wyjezdzam na program typu WORK UK i bede mieszkala z
          Hiszpanami w szkockim cottage-u. martwie sie, ze moga mnie okrasc. Ale wiadomo,
          fajnie byloby miec dostep do Internetu. Poza tym zabiore jakies przyprawy,
          jedzonko, pare kosmetykow-wiadomo, tam wszystkoe jest cholernie drogie, koc lb
          spiwor, moze posciel, jakis widelec :)
          Biore ze soba rowniez CV, gdybym chciala poszukac sobie czegos innego i
          kontrakt, abym w razie problemow, pokazala im moje obowiazki czarno na
          bialym :) Co jeszcze? sama nie wiem. Zapewne,po przyjezdzie bede musiala
          wyrobic sobie numer podatkowy, zalozyc konto bankowe. Nie wiem czy bedzie
          potrzebne mi nowy angielski dowod czy z moim polskim wszystko zalatwie?
          Co jeszcze?
          • Gość: Zenek Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.bulldogdsl.com 07.05.06, 16:44
            Weź laptopa. Bez dyskusji.
          • spiral_architect Re: Co zabrać ze sobą do UK? 07.05.06, 16:53
            Gość portalu: kaska napisał(a):

Poza tym zabiore jakies przyprawy,
            > jedzonko, pare kosmetykow-wiadomo, tam wszystkoe jest cholernie drogie,

to jest akurat bzdurą.
            • Gość: fff co bzdura? IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 07.05.06, 17:05
              no akurat nie jest, wszystko jest drozsze o ok. 4x w porownaniu do Polski, oprocz gier, muzyki i filmow, ktore sa tak samo drogie jak w Polsce, ale ze zarobki wyzsze to zyje sie lepiej
              • spiral_architect Re: co bzdura? 07.05.06, 17:09
                Bynajmniej kosmetyki sa w takiej samej, lub niższej cenie. Część produktów
                żywnościowych również. Ubrania tańsze i lepsze.
                • Gość: Asia Re: co bzdura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:04
                  A ja mam pytanko do kobiet. Co z pigułkami antykoncepcyjnymi? Jade na pół roku. Mam zrobic maraton po lekarzach i wziać recety na 6 paczek czy też można w miare łatwo dostać receptę w UK? Biorę harmonet.
                  Aha..cyz to rpawda ze pigułki w UK sa tanie lub bezpłatne?
                  • edavenpo Re: co bzdura? 22.05.06, 13:18
                    Antykoncepcja jest w UK za darmo.

Tu masz wiecej na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=36030331&a=36171048
                  • Gość: cojest Re: co bzdura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:21
                    Poszukaj bylo o tym sa bezpłatne idizesz tylko do lekarza i ci wypisuje
    • Gość: kkk Re: Co zabrać ze sobą do UK? IP: *.range86-144.btcentralplus.com 23.05.06, 14:24
      Przyprawy, chleb, bialy ser, fajki, chleb, duzo kasy, chleb, kiszone ogorki,
      chleb, wedliny, chleb, bulke tarta, chleb....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka