Dodaj do ulubionych

Paszport dla malucha?

22.06.06, 12:52
Sluchajcie, caly czas jezdze do polski z Ollim wpisanym do mojego paszportu.
Czy ktos z Was w takim przypadku mial jakiekolwiek problemy ostatnio?
Obserwuj wątek
    • maja9991 Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 13:46
      Ja tez mam Ule wpisana do paszportu i nigdy nie mialam problemów poza jednym
      przypadkiem kiedy wracalam do Irlandii (jakis rok temu) i urzednik na granicy
      zapytal sie mnie kto mi dziecko wpisal do paszportu. Odpowiedzialam ze urzad
      paszportowy w polsce a on na to zycze milego pobytu. Troche mnie to
      przestraszylo i tez zawsze o tym mysle jak gdzies jade ale nigdy wiecej nikt mi
      nic nie mowil. Ale nie zdziwilabym sie gdyby kiedys byly jakies problemy bo ten
      wpis wyglada rzeczywiscie tak, jakbym sama go sobie zrobila:)

A propos paszportu. We wrzesniu rodzę a w grudniu chce jechac do polski i
      wczoraj z mężem zastanawialiśmy się jak wygląda tutaj cala procedura. Z tego co
      rozumiem muszę dziecko zarejestrować po urodzeniu, tak? Podkreślam że nie będzie
      miao obywatelstwa irlandzkiego. Czy w takim razie rejestruje w jakimś urzędzie
      czy ambasadzie? Dostanę akt urodzenia od irlandczyków? Czy z tym aktem mam udać
      się do ambasady po wpis drugiego dziecka do mojego paszportu?

A czy coś mam zalatwiac w polsce? Zeby dostac polski akt urodzenia? Kiedys
      zamierzamy wrócić i pewnie nie raz bedzie potrzebny. I jeszcze jedno. Myślimy
      nad imieniem Róża i zastanawialiśmy się czy tutaj bez problemu zarejestrują
      takie imię z polskimi znakami. Chodzi o to, żeby potem tego nie zmieniac z Roza
      czy Rosa czy Rose i nie mieć problemów.

Uff ale sie naklikalam
      • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 14:22
        Maja właśnie wszystko załatwiam i jestem w miarę na bierząco :))

Dziecko będziesz musiała zarejestrować w Irlandii jeśli się tutaj urodzi i nie
        ważne czy może mieć paszport czy nie. Zresztą dostaniesz list z urzedu gdzie
        masz isc w sprawie rejestracji.
        Co do polskiego paszportu to juz nie wpisuja dzieci w paszport rodzica musisz
        wyrobić osobny.
        Żeby ambasada wyrobiła paszport musisz dostarczyc im polski akt urodzenia,
        czyli trzeba przetłumaczyć irlandzki i zarejestrować dziecko w polskim usc.
        Jesli nie masz nikogo kto mógłby to za Ciebie zrobić w PL to dostajesz dla
        dziecka z ambasady paszport tylko w jedną stronę i nie może tutaj wrócić dopóki
        nie wyrobisz dziecku paszportu już w PL. Takie są przepisy
        W poniedziałek mam spotkanie w ambasadzie właśnie w sprawie paszportu dla Małej
        to dam Ci znać dokładnie co i jak.
        • maja9991 Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 14:51
          Dzięki Monika za odpowiedz. Rozumiem że masz taka sytuacje jak ja wiec czekam na
          dalsze informacje. Czy to wszystko dlugo trwa? Zdążę w 2,5 miesiąca od urodzenia
          dziecka?
          • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 15:15
            moja Ala właśnie dostała irlandzki paszport i jak nie zdąże z polskim to będzie
            latać na tym ale z tego co pisał mi tata to w Krakowie aby otrzymać polski akt
            urodzenia czeka się 1,5 miesiaca, a potem jeszcze musisz mieć pesel zeby
            wyrobić paszport także może Ci nie starczyć to 2,5 m-ca
            • maja9991 Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 15:19
              Ale z tego co powiedzialas mam drugie wyjscie - mogę dostac paszport w jedną
              stronę a nowy paszport wyrobic jak juz bede w polsce?
            • maja92 Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 15:21
              Moniko, czy moze wiesz jak wyrobic PESEL nie mieszkajac w PL?

Jono nie ma polskiego paszportu i tak bardzo niemrawie, od dwoch lat (od
              momentu kiedy wszedl ten ***** przepis) zabieram sie do wyrobienia Mu go.
              • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 19:21
                Maja możesz wyrobić przez ambasadę ale nie jestem pewna czy nie będziesz
                potrzebowała polskiego aktu urodzenia.
            • apas13 Re: Paszport dla malucha? 31.10.06, 10:41
              Moniko, troche sie juz gubie w informacjach a Ty, jak widze, temat przerobilas.
              Czy moj syn urodzony w Irlandii w czerwcu tego roku moze otrzymac paszport
              irlandzki nie majac irlandzkiego obywatelstwa? Jesli tak, to gdzie moge to
              zrobic? Ambasada czy miejscowy office? Leci nam juz drugi rok zycia na wyspie,
              do Polski nie wracamy, nic tam nie mamy. Moje dziecko ma oczywiscie PPS,
              irlandzki akt urodenia. Pozdrawiam. Asia.
              Podaje na wszelki wypadek namiar na mnie: apas13@o2.ie
              • maja92 Re: Paszport dla malucha? 31.10.06, 11:21
                Asiu,
                odpowiem Ci za Monike;-))

Twoje dziecko nie ma automatycznie praw do irlandzkiego obywatelstwa/paszportu.
                To prawo zmienilo sie po 31 grudnia 2004 roku.
                By miec to prawo Ty musialbys minimum spedzic 3 lata w Irlandii:
                www.oasis.gov.ie/moving_country/migration_and_citizenship/irish_citizenship_through_birth_or_descent.html

"Citizenship through birth in Ireland from 1 January 2005
                If you were born in Ireland and your parent(s) were Irish citizens, then you
                are also an Irish citizen.

On the 1 January 2005 the new Irish Nationality and Citizenship Act 2004 came
                into effect. Children born on or after the 1 January 2005 of non-national
                parents are not automatically entitled to Irish citizenship.

Non-national parents of children, born in Ireland on or after 1 January 2005,
                must prove that they have a genuine link to Ireland. This will be evidenced by
                being resident legally in Ireland for three out of the previous four years
                immediately before the birth of the child. On proof of a genuine link to
                Ireland their child will be entitled to Irish citizenship."

Musisz sie starac o polski paszport przez ambasade.

Pozdrowienia,
                • apas13 Re: Do Maji92 31.10.06, 12:45
                  Dziekuje ci Maju za odpowiedz. Niestety wiem o zmianie przepisow. Naiwnie chyba
                  wierzylam ze zrobienie paszportu dla dziecka bedzie po prostu proste lub ze
                  paszport nie rowna sie obywatelstwo (nie znosze biurokracji!!!). Do tego
                  jeszcze podczas rejestracji syna moj maz na pytanie o jakiekolwiek ID
                  uslyszal "no problem".
                  Diabli mnie tylko biora ze musze umiejscawiac irlandzki akt urodzenia mojego
                  syna w Polsce. Jak mam to niby zrobic skoro nie jestesmy tam zameldowani? I czy
                  moje dziecko ma automatycznie obywatelstwo polskie (takie jak rodzice) skoro
                  nie ma PESELU czy tez jak na razie jest bezpanstwowcem (musze jeszcze doczytac
                  co sie dzieje w takim prypadku)? Tak szybko jak to tylko bedzie mozliwe chcemy
                  i tak wystapic o zmiane obywatelstwa przez naturalizacje. Mam nadzieje ze
                  wyjdzie.
                  Jak na razie nie pozostaje mi chyba nic innego jak tylko zaczac bieganine z
                  dokumentami. Dziekuje raz jeszcze. Pozdrawiam. Asia
                  • maja92 Re: Do Maji92 31.10.06, 13:12
                    Asiu,

Wasze dziecko jest obywatelem polskim, bo w polskim prawie obowiazuja prawa
                    krwi, a nie ziemi.

A o wstret do latania z papierkami to Cie rozumiem;-)) Tez nie jestem
                    zameldowana w Polsce;-))) Moje dziecko tez ciagle nie ma polskiego paszportu;-))
                    bo utknelam na tlumaczeniu i notariuszu;-))
                    za umiejscowianie aktu urodzenia sie wzielam, ale nie dokonczylam;-)))

Monika nalezy do wytrwalych;-)))

Pozdrowienia,
                    • monika_irl Re: Do Maji92 01.11.06, 08:34
                      maja92 napisała:

> Monika nalezy do wytrwalych;-)))
                      >

Maja swieta racja :)))
                  • monika_irl Re: Do Maji92 01.11.06, 08:28
                    Asiu,
                    Maja juz Ci odpowiedziala w pelni na pytanie wiec nie bede powtarzac :)
                    Natomiast jesli chodzi o pesel to nie musisz byc tam zameldowana, ambasada
                    polska sama stara sie w W-wie o pesel dla dziecka, tylko Ty musisz napisac u
                    nich na miejscu upowaznienie dla ambasady.
                    A do naturalizacji to jeszcze troche Wam zostalo, bo starac sie mozesz dopiero
                    po 5 latach rezydentury w IRL a do tego czeka sie na rozpatrzenie sprawy okolo
                    1,5 roku bo tyle maja wniosków. Takze chyba nie pozostaje Ci narazie nic oprocz
                    wyrobienia dziecku polskiego paszportu jesli zamierzacie podrozowac w
                    najblizszym czasie.
                    Pozdrawiam
                    • apas13 Re: Do Maji92 02.11.06, 07:07
                      Dzieki Moniko. Paszport oczywicie jest potrzebny. Do Polski sie nie wybieramy
                      ale wakacje w cieplym, milutkim miejscu fajna rzecz. Kto wie? Na razie nie ma
                      pospiechu, za dwa tygodnie przylatuja do nas dziadkowie (frajda dla mojej cory
                      i dla nich - nie widzieli jeszcze wnuka). Miloby by bylo wprawdzie zabrac
                      gdzies dzieci i odpoczac, zwlaszcza ze w ciazy nie nadawalam sie do dluzszych
                      wyjazdow a i teraz (pomijajac kwestie dokumentow) wyprawa z malym dzieckiem to
                      wynoszenie za kazdym razem polowy domu, ale damy rade.
                      A te 5 lat (no teraz juz troche mniej) szybko zleci.
                      Pozdrawiam. Asia
      • grace100 Re: Paszport dla malucha? 24.02.07, 19:13
        Drogie forumowiczki
        przeczytalam caly watek w poszukiwaniu odpowiedzi na moj problem i dalej nie
        bardzo wiem co zrobic :(
        Sprawa wyglada tak (chyba sytuacja najbardziej zblizona do syt zapytajnick,
        jestem polka, tata malucha ktory urodzi sie w maju jest irlandczykiem. Chce
        pojechac po jakis 2 miesiacach od urodzenia do polski. Z tego co rozumie male
        bedzie moze dostac paszport irl dzieki tacie??? czy to oznacza ze moge na takim
        paszporcie swobodnie latac pl-irl?? I jeszcze jedno czy 2 mies to wystarczajacy
        czas na zalatwienie takiego paszportu??? Bardzo dziekuje za pomoc
    • maja9991 Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 22:50
      A ile czasu trwa wydanie aktu urodzenia (irlandzkiego) od momentu rejestracji?
      I jeszcze jedno: jak to jest z polskimi imionami z polskimi znakami?
      I jeszcze jedno :) formularzu do rejestracji urodzenia dziecka trzeba podac
      PPS. W jaki sposob uzyskuje się go dla noworodków?
      • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 22.06.06, 23:35
        Wydanie trwa około 3 tygodni, pps sami ci przysylają jak zarejestrujesz
        dziecko, a co do polskich znaków to ich nie ma.
      • aoife.l Re: Paszport dla malucha? 23.06.06, 17:07
        maja9991 napisała:

> A ile czasu trwa wydanie aktu urodzenia (irlandzkiego) od momentu rejestracji?
        > I jeszcze jedno: jak to jest z polskimi imionami z polskimi znakami?
        > I jeszcze jedno :) formularzu do rejestracji urodzenia dziecka trzeba podac
        > PPS. W jaki sposob uzyskuje się go dla noworodków?
        Po tygodniu od urodzenia dziecka zadzwoniłam do miejsca gdzie się rejestruje
        (dla mnie najbliżej był szpital przy Baggot Str) czy mają już formularz ze
        szpitala, gdzie rodziłam. Ponieważ mieli, to jak poszłam, wypis aktu urodzenia
        dostałam od ręki (chyba 8 euro każdy egzemplarz), więc dziwi mnie te 3 tygodnie
        napisane przez Monikę. Niestety nie ma polskich liter, a tłumacz nie ma prawa
        sobie zmienić, więc przy umiejscowieniu aktu urodzenia w Polsce dodatkowo
        składałam wniosek o sprostowanie brzmienia imion i nazwisk. PPS, jak i Child
        Benefit wszystko odbywa sie automatycznie od kiedy zarejestrujesz dziecko.
        • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 23.06.06, 17:39
          czemu cie dziwi?
          widocznie każde miejsce ma inny czas oczekiwania,
          Alicja urodziła się 4-go kwietnia a my dostalismy akt urodzenia dopiero pod
          koniec kwietnia
          • aoife.l Re: Paszport dla malucha? 23.06.06, 19:45
            Dziwi mnie, że takie różnice są. Bo jak juz mają to skomputeryzowane to
            wszędzie powinno byc tak krótko jak w moim przypadku. Dobrze by było, co nie?
            • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 23.06.06, 19:50
              3 tygodnie to wcale nie jest długo, w Krakowie na akt urodzenia czeka się 1,5 -
              2 miesiące i to jest dla mnie już za długo
              • aoife.l Re: Paszport dla malucha? 23.06.06, 22:01
                No to chyba mam niesłychanego farta, bo w Gdyni czekaliśmy tylko trzy dni
                robocze na polski akt urodzenia.
                • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 23.06.06, 22:50
                  widocznie masz, albo w Krakowie się wiecej dzieci rodzi
                  • xsenna Re: Paszport dla malucha? 23.06.06, 23:55
                    No czesc.dopiero was znalazlam.monika przeoczylam twoj porod,masz sliczna
                    coreczke.my wlasnie mamy wyrobic paszport Luisowi jakos tak zwlekamy.Dzwonilam
                    do biura paszportow i pytalam sie czy moge mu wyrobic irlandzki
                    paszport,powiedzieli mi ze tak ale najpierw musze isc na Garda Station,i teraz
                    tak sie zastanawiam czy ja dostane ten paszport i czy tez musze zarejstrowac go
                    w Polsce.Prosze mi to wytlumaczyc,i czy ma jakies znaczenie fakt ze mamy tu dom
                    i jestesmy ponad 6 lat.Dzieki.Aha i czy musze wyrabiac polski paszport,czy nie.
                    • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 00:53
                      Hej Xsenna, ale długa Cię nie było
                      Dziękuję za komplement :)))
                      Bez problemu wyrobisz Luisowi irlandzki paszport, bo jesteści tutaj ponad 4
                      lata, musisz tylko wypełnić dodatkowo tzw. formę A, znajdziesz ją na stronie
                      www.passport.ie
                      ta forme A i aplikacje na paszport musisz mieć podpisaną przez Solicytora,
                      potem juz tylko aplikacje przez garde razem z dwoma zdjeciami, i to wysylasz ze
                      swoim paszportem (żeby udokumentować że mieszkasz w Irl wystarczający okres
                      czasu-wizy).
                      • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 00:53
                        i jeszcze dziecka irlandzki akt urodzenia
                    • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 01:02
                      A co do polskiego paszportu to teoretycznie Luis powinien go mieć żeby
                      przekraczać granice polską, bo wedle prawa polskiego jest obywatelem polskim
                      jeśli rodzice i dziadkowie mają obywatelstwo polskie.
                      A polskie prawo nie uznje podwójnego obywatelstwa:
                      "Polish law does not recognize dual citizenship of its citizens. While Polish
                      law does not forbid Polish citizens from becoming the citizen of a foreign
                      state by birth or naturalization, Polish authorities shall recognize that
                      citizen as a Polish citizen only."
                      • olliesmum Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 12:41
                        Mnie sie wydaje, ze jesli dziecko ma irlandzki paszport, czyli jest irlandzkim
                        obywatelem, to nikt nie moze od niego wymagac takze paszportu polskiego, tylko
                        dlatego, ze rodzice sa Polakami? Poza tym Irlandczycy sa obywatelami Unii i jako
                        taki Twoj synek moze przekraczac granice bez czegokolwiek innego oprocz paszportu.
                        • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 13:41
                          polecam stronę MSW, tam znajdziesz wszystko
                          i niestety dziecko może mieć paszporty wszystkich krajów świata ale jeśli do
                          drugiego pokolenia w rodzinie są obywatele polski to automatycznie dziecko jest
                          Polakiem i na terenie Polski musi się posługiwać paszportem polskim.
                          Nawet jeśli tylko jedno z rodziców ma obywatelstwo polskie to dziecko
                          automatycznie również.
                          W praktyce wszystko zależy od celnika na granicy. O ile sobie przypominam
                          Maja92 miała małe nieptrzyjemności na Okęciu bo dziecko nie miało polskiego
                          paszportu.
                          • xsenna Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 19:21
                            Kurcze to moga mnie nie wpuscic do Polski.
                            • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 20:09
                              wszystko zależy od celnika, ale myślę że aż tak źle nie będzie
                              zresztą nasz Ala też pewnie będzie leciała na święta na Irlandzkim paszporcie
                              • suesslein Re: Paszport dla malucha? 24.06.06, 21:30
                                Witajcie,

moj synek ma tylko irlandzki paszport i na nim wszedzie z nim podrozujemy.
                                Ostatnio bedac w Pl z nim sama wzielam tylko dodatkowo jego akt urodzenia ze
                                soba, jako ze ja mam paszport ciagle na panieniskie nazwisko. Zapytano mnie o
                                dowod pokrewienstwa na kontorli w Pl, pokazalam akt urodzenia i to bylo
                                wszystko.
                                Z pewnoascia duzo zalezy od celnika, jednak fakt wymogu posiadania 2 paszportow
                                przez niemowlaka uwazam za zwykle naciaganie ludzi na koszta....
                          • olliesmum Re: Paszport dla malucha? 25.06.06, 01:07
                            Poniewaz moj syn sie tu urodzil i Irlandia jest jego ojczyzna - w innym kraju
                            nigdy nie mieszkal, no i jestesmy tu na stale, nie zamierzam mu wyrabiac
                            polskiego paszportu. Jak uzna pozniej, ze chce miec takowy, prosze bardzo.
                            Jezeli wg prawa irlandzkiego jest Irlandczykiem, to nie widze, w jaki sposob
                            inne panstwo moze go zmusic do bycia obywatelem tego panstwa. Zwlaszcza, ze
                            Polska nie uznaje podwojnego obywatelstwa.
                            (Inna sprawa to ze jego ojciec jest obywatelem jeszcz innego kraju, i zreszta
                            tez nie zamierza mu wyrabiac paszportu tegoz panstwa).
                            • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 25.06.06, 12:56
                              olliesmum napisała:

> Jezeli wg prawa irlandzkiego jest Irlandczykiem, to nie widze, w jaki sposob
                              > inne panstwo moze go zmusic do bycia obywatelem tego panstwa. Zwlaszcza, ze
                              > Polska nie uznaje podwojnego obywatelstwa.

no niestety prawa jeszcze zmienić nie możesz, ewentualnie nie musisz go
                              przestrzegać.
                              PL nie uznaje podwójnego obywatelstwa tzn. że na terenie polski obywatela
                              polskiego obowiązują tylko polskie dokumenty, a obywatelstw może mieć i sto.
                              • olliesmum Re: Paszport dla malucha? 25.06.06, 21:14
                                Monika, sama piszesz, ze Ala bedzie jechala do Polski na swieta na irlandzkim
                                paszporcie. To jak to jest w koncu?
                                Aha, i czy moglabys mi podac ten link ze strony MSW, o ktorym wspominalas, prosze.
                                • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 25.06.06, 23:59
                                  będzie jechała jeśli jutro nic nie załatwie w ambasadzie bo ide jej wyrobić
                                  polski paszport. Jesli bedzie musiała jechac na irlandzkim to będę liczyła na
                                  wyrozumiałość celnika, bo tak jak pisałam wcześniej są ludzie i ludzie.
                                  Link
                                  www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=56&id=1680
                                  www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=2&id=1095
                                  www.polishembassy.ie/index2.htm
                                  www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=95&id=170&search=81410
                                  • zapytajnick Re: Paszport dla malucha? 26.06.06, 00:37
                                    wydaje mi sie Monika, ze polski przepis o zakazie podwojnego obywatelstwa mowi,
                                    ze jesli sie zdecydujesz miec inne obywatelstwo niz polskie to nie mozesz miec
                                    juz polskiego. Czyli wedlug polskiego prawa Alicja majac paszport
                                    irlandzki 'wybrala' obywatelstwo irlandzkie.
                                    Alicja moze przekroczyc granice Polski bez polskiego paszportu bo nie jest
                                    obywatelem Polski juz. To od rodzicow zalezy jakie dziecko bedzie mialo
                                    obywatelstwo. Problemy sa jesli ktos jest obywatelem Polski a nie ma paszportu
                                    i chce przekroczyc granice.
                                    Wiele ludzi jednak wyrabia dziecku polski paszport tez (majac innego panstwa)
                                    ale w/g prawa polskiego jest to nielegalne.
                                    Tak jak ktos to powiedzial, pozniej jesli dziecko bedzie chcialo, moze zmienic
                                    sobie na polskie (bo ma takie prawo, jesli chociaz jedno z rodzicow jest
                                    Polakiem, nawet nasze wnuki beda chyba mogly zmienic).
                                    • olliesmum Re: Paszport dla malucha? 26.06.06, 09:57
                                      No wlasnie, Gosiu, ja to tak samo zrozumialam. I z linkow tez nie wynika, ze
                                      Ollie jako Irlandczyk musi tez byc obywatelem polskim, bo jego matka jest Polka...
                                      Nie musi miec tez wlasnego paszportu ani irlandzkiego ani polskiego, by wjechac
                                      dp Polski - to znaczy poki jest dzieckiem. Nawet pozwolilam sobie zadzwonic do
                                      polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i oni to potwierdzili - ze wystarczy
                                      wpis w paszporcie rodzica, z ktorym dziecko podrozuje.
                                      • maja92 Re: Paszport dla malucha? 26.06.06, 11:56
                                        Dziewczyny, to troszke nie tak;-))

Mozna miec obywatelstw ile sie chce - prawo polskie tego nie zabrania. W
                                        swietle prawa polskiego uznawane jest tylko jedno obywatelstwo - polskie;-))
                                        troche tutaj:
                                        www.polskiinternet.com/polski/info/komunikatpaszporty.html
                                        Tez na temat moich strachow pisalam tutaj:
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=43393539&wv.x=2&a=43603279
                                        Prawo jest troche nie zyciowe, dlatego oficerowie emigracyjni przymykaja na nie
                                        oko. Prawda jest tez taka, ze na terenie Polski - a zanim nie przejdzie sie
                                        odprawy celnej, jest sie jeszcze na terenie Polski, nasze dzieci sa obywatelami
                                        polskimi i zadne irlandzkie paszporty im nie pomoga gdy dojdze do konfrontacji
                                        z polskim urzednikiem. Ambasada Irlandii w Polsce tez nie pomoze, bo nie ma
                                        prawa wtracac sie pomiedzy panstwo Polskie i jego obywatela - a na terenie
                                        Polski nasze dzieci sa tylko obywatelami Polski.

Wdzialam akcje na Okeciu, jak kobietka okolo 40 letnia wracala do USA na
                                        amerykanskim paszporcie i sie do niej doczepili. Wyemigrowala w latach 90,
                                        gdzie juz nie trzeba bylo zrzekac sie polskiego obywatelstwa i na prawde miala
                                        jazde....

W Polsce obowiazuje prawo krwi, a nie prawo ziemi - mozecie sie burzyc jak
                                        dlugo chcecie;-))) Jedynie teraz mlode matki maja jeszcze wyjscie: w ustawie z
                                        2004 jest zapisane, ze dla dziecka urodzanego za granica rodzice moga wystapic
                                        o zniesienie polskiego obywatelstwa do konsulatu w przeciagu 3 miesiecy od
                                        narodzin. Wtedy zalatwiane jest to szybko. Inaczej trzeba pisac do Prezydenta
                                        Rzeczypospolitej - z tego co wiem zgodzil sie tylko 1;-)))

Ja tez mam dla mlodego tylko irlandzki paszport - tak tez pojedziemy do Polski.
                                        Mam nadzieje tylko ze nacjonalisci nie przejeli jeszcze granic i nie beda sie
                                        czepiac;-))))

A sierota, moglam wyrobic mlodemu polski paszport jak sie urodzil bez jakis
                                        dodatkowych problemow - do konca 2003 mozna bylo wyrobic polski paszport w
                                        konsulacie na podstawie irlandzkiego aktu urodzenia w przeciagu 3 tygodni.
                                        Zadne tlumaczenia, PSELE i inne bzdety wtedy nie obowiazywaly......
                                        .....no ale, jak to mowil moj Dziadek: gdyby Polak wiedzial, ze sie przewroci
                                        to by sie polozyl;-))))))
                                        wtedy nie wiedzialam, ze przepisy sie zmienia na takie fatalne i ze warto bylo
                                        sobie zaoszczedzic caly problem i o paszport wystapic...
                                        ...zrzec obywatelstwa sie dla Jono tez nie moglam, bo jak wszedl w zycie ten
                                        glopi przepis to on juz mial 2 i pol roku....
                                        eh........
                                        • olliesmum Re: Paszport dla malucha? 26.06.06, 13:12
                                          A co jesli ja bym sie zrzekla obywatelstwa polskiego?
                                        • zapytajnick Re: Paszport dla malucha? 26.06.06, 13:24
                                          ciekawa jestem czy to samo dotyczy tez mnie? tzn moich dzieci, skoro tata jest
                                          irlandczykiem?
                                          Czyli moje dzieci powinny miec polski paszport jak przekraczaja granice Polski
                                          tak? Chyba, ze sie zrzekna obywatelstwa polskiego, tak?
                                          • zapytajnick To ja sorry 26.06.06, 13:28
                                            w takim razie, oficialnie przeprosiny dla Moniki!!! chyle glowe
                                            • monika_irl Re: To ja sorry 26.06.06, 13:36
                                              Przeprosiny przyjęte :)))))))))))))))

Nie jest łatwo pozbyć się Obywatelstwa Polskiego.
                                              Musisz pisać podanie do Prezydenta RP i on decyduje czy pozwala ci zrzec się
                                              obywatelstwa czy nie.

ps. nie chce mi sie szukać linków :)))
                                            • monika_irl Ala ma już paszport polski 26.06.06, 13:39
                                              Dostała paszport ważny rok czasu od ręki.
                                              Ambasada składa również wniosek w naszym imieniu o wydanie jej numeru Pesel.
                                              My musieliśmy tylko napisać zobowiązanie, że zarejestrujemy małą w Polskim usc
                                              i dostarczymy do ambasady polski akt urodzenia. Cała przyjemność kosztowała nas
                                              60 euro.
                                              • maja92 Re: Ala ma już paszport polski 26.06.06, 13:58
                                                Moniko, przekaz gratulacje Malej Obywatelce;-)))

Ja zaczelam sie bawic w umiejscawianie aktu urodzenia przez ambasade i na razie
                                                czekam 9 miesiecy na ta czesc;-))))

Gosiu, dla Mai juz jest za pozno na zrezygnowanie z obywatelstwa, ale masz
                                                jeszcze szanse z Jasiem. Prawo obowiazuje jezeli tylko jeden z rodzicow jest
                                                Polakiem - ba! wystarczy miec tylko dziadka i trzeba Obywatelowi wyrobic
                                                paszport;-))))

Ale cos takiego istnieje tez w Irlandii. Spotkalam sie z paroma Amerykaninami,
                                                ktorych dziadkowie uciekli do USA w czasie Wielkiego Glodu. Musieli tylko
                                                odszukac papierow z tamtego czasu i na tej podstawie dostawali irlandzkie
                                                obywatelstwo i paszporty. I wtedy zaczynali chulac po calej Europie, bo na
                                                amerykanskich potrzebowali wizy by jechac do innych krajow EU.

Nigdy nie wiadomo - moze za 100 lat i polskie paszporty beda w cenie;-))))))))
                                                • monika_irl Re: Ala ma już paszport polski 26.06.06, 16:44
                                                  Gratulacje przekazane, dziekuje w imieniu Ali :))

tez jestem zdania, ze nie wiadomo ile bedzie wart polski paszport w
                                                  przyszlosci, a po drugie nie wiemy czy nie przyda sie on naszym dzieciom za
                                                  x lat

strasznie długo u Ciebie trwa to umiejscowienie aktu urodzenia.
                                                  • maja92 Re: Ala ma już paszport polski 26.06.06, 18:08
                                                    monika_irl napisała:
                                                    >
                                                    > strasznie długo u Ciebie trwa to umiejscowienie aktu urodzenia.
                                                    %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

ekhm, ekhm - jako mizerna partiotka nie bardzo pilnuje tej sprawy;-P
                                                • olliesmum Re: Ala ma już paszport polski 26.06.06, 17:16
                                                  No tak, tylko ze ci Amerykanie mogli, a nie musieli miec obywatelstwo
                                                  dziadkow...:(
                                                  • zapytajnick Re: Ala ma już paszport polski 27.06.06, 00:06
                                                    no wlasnie, to chyba jakas zaszlosc prawna po tamtejszym systemie....
                                                    moim zdaniem chore i smieszne za razeme........
                          • olliesmum Re: Paszport dla malucha? 25.06.06, 01:09
                            A jesli jacys urzednicy w Polsce zaczeliby sie "przyczepiac", to przeciez moge
                            sobie zrobic paszport irlandzki! :))
                            • andziak.k do Moniki_irl:) 26.06.06, 23:36
                              Moniko,
                              mam nadzieje ze jeszcze zajrzysz do tego watku, gdyz prosze cie daj mi znac,
                              czy to ze zalatwilas Ali paszport od reki to normalna procedura, czy po prostu
                              zrobili dla ciebie wyjatek, malo petentow dzisiaj;)itp.
                              Myslalam ze czeka sie na paszport dla dziecka ok.3 tyg, ale jesli normalnie
                              wyrabiaja od reki to bardzo by mnie to ucieszylo....
                              Pozdrawiam
                              Aneta
                              • monika_irl Re: do Moniki_irl:) 26.06.06, 23:53
                                Andziak nie wiem czy masz juz umowioną wizytę w ambasadzie, jeśli tak to
                                prawdopodobnie wyrobią dziecku paszport tak jak u nas,
                                ale jezeli nie masz jeszcze terminu spotkania i będziesz dopiero dzwonić umówić
                                się to pani przez telefon może Cię poinformować że zmieniły się przepisy i że
                                najpierw masz im dostarczyć polski akt urodzenia.
                                My czekaliśmy na tą wizytę prawie dwa miesiące i międzyczasie zmieniły się
                                przepisy także nie jestem Ci w stanie powiedzieć czy to jest normalna procedura.
                                • andziak.k Re: do Moniki_irl:) 27.06.06, 14:59
                                  Dzieki serdeczne za odzew. Mamy umowiona wizyte na 23 sierpnia, mam juz polski
                                  akt urodzenia (siostra w Pl zadzialala;), a na spotkanie umowila mnie kolezanka
                                  przy okazji jak jechala zalatwic swoja sprawe do Dublina. Ale myslalam ze na
                                  paszport czeka sie jakos standardowo co najmniej 3 tyg, ale twoj post obudzil
                                  we mnie nadzieje ze jak daja od reki to moglabym spokojnie kupic juz bilety do
                                  PL na poczatek wrzesnia;)
                                  No nic, bede probowac sie tam dodzwonic, bo na razie bezskutecznie...
                                  • maja9991 Re: do Moniki_irl:) 27.06.06, 15:11
                                    Kontaktowalam się z ambasada w sprawie paszportu dla dziecka ktore nie ma
                                    obywatelstwa irlandzkiego - oto odpowiedzi:

1) W celu uzyskania paszportu 10 letniego paszportu dla dziecka nalezy
                                    umiejscowic jego narodziny w USC w miejscu ostatniego zamieszkania.
                                    Irlandzki akt musi byc przetlumaczony na jezyk polski przez tlumacza
                                    przysieglego . dopiero po uzyskaniu polskiego aktu urodzenia mozna wystapic
                                    do Ambasady o polski paszport 10 letni.

2) Na podst. irlandzkiego aktu urodzenia mozna uzyskac paszport na powrot do
                                    kraju dla dziecka.
                                    Jesli ma Pani polski akt urodzenia, wystawienie paszportu trwa 3-4 miesiecy,
                                    ale trzeba sie uprzednio umowic na spotkanie (czas oczekiwania na spotkanie
                                    to ok. 2 miesiecy)

3) Wystawienie paszportu na powrot do kraju kosztuje 36 euro, wymagana jest
                                    obecnosc obu rodzicow na spotkaniu ze swoimi paszportami lub dowodami
                                    osobistymi, irlandzki akt urodzenia.
                                    Na spotkanie trzeba sie umowic telefomicznie pod numerem 01 2830855,
                                    oczekiwanie na spotkanie wynosi ok. 2 miesiecy

A wię mnie pozostaje tylko paszport tymczasowy na powrot do kraju a juz w Polsce
                                    wyrobie polski. W przeciwnym razie moglabym wyjechac dopiero okolo pol roku po
                                    urodzeniu dziecka a ja swieta chce spedzic w polsce.
                                    • monika_irl Re: do Moniki_irl:) 27.06.06, 15:15
                                      a czemu nie mozesz wyrobic na poczatek rocznego paszportu tylko od razu na 10
                                      lat.
                                      Roczny daja od reki.
                                      • andziak.k Re: do Moniki_irl:) 27.06.06, 15:39
                                        Tak Moniko, w koncu sie dodzwonilam, to chyba dlatego ze juz bardzo chcialam;)))
                                        No i rzeczywiscie - potrzebuje 6 zdjec, 60 euro i mam tymczasowy.
                                        A 10-letni to moze na nas poczekac i nawet 4 m-ce;)
                                        Dzieki jeszcze raz. Pozdrowienia:)))
    • grace100 Re: Paszport dla malucha? 24.02.07, 19:21
      Drogie forumowiczki
      przeczytalam caly watek w poszukiwaniu odpowiedzi na moj problem i dalej nie
      bardzo wiem co zrobic :(
      Sprawa wyglada tak (chyba sytuacja najbardziej zblizona do syt zapytajnick,
      jestem polka, tata malucha ktory urodzi sie w maju jest irlandczykiem. Chce
      pojechac po jakis 2 miesiacach od urodzenia do polski. Z tego co rozumie male
      bedzie moze dostac paszport irl dzieki tacie??? czy to oznacza ze moge na takim
      paszporcie swobodnie latac pl-irl?? I jeszcze jedno czy 2 mies to wystarczajacy
      czas na zalatwienie takiego paszportu??? Bardzo dziekuje za pomoc
      • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 24.02.07, 20:58
        Tak w Waszym wypadku spokojnie dziecko może mieć tylko irlandzki paszport,
        jezeli z wnioskiem o paszport bedzie wysłany paszport taty i wezmiecie opcje
        expres to wszystko powinno byc załatwione w max 10 dni roboczych.
        zakładam że Ty równiez masz nazwisko irlandzkie w paszporcie.
    • grace100 Re: Paszport dla malucha? 24.02.07, 22:31
      Monika dziekuje za odp. Nie, nie jestesmy malrzenstwem. Co w takim przypadku?
      Wiem juz ze obywatelstwo dostanie po tacie, ale czy wpuszcza mnie z malym do polski?
      • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 24.02.07, 23:06
        nie wydaje mi się żeby powinni robić problemy bo dziecko będzie mialo
        irlandzkie nazwisko po tacie więc i irlandzki paszport.
        nie jestem tylko pewna czy nie potrzebujesz dodatkowo jakiego listu podpisanego
        przez ojca dziecka który mówi że wyraza on zgodę na wyjazd za granicę, ale może
        inne dziewczyny miały podobną sytuację z nazwiskiem to coś podpowiedzą.
      • zapytajnick Re: Paszport dla malucha? 25.02.07, 07:30
        Grace,

Ja mam nazwisko po mezu, bo jestesmy malzenstwem. Tak jak Monika pisala, wydaje
        mi sie, ze nie powinno byc problemu, ale na wszelki wypadek jakis dokument
        swierdzajacy, ze to jest Twoje dziecko warto miec, np. akt urodzenia, gdzie
        jestescie oboje wpisani jako rodzice dziecka.
        Ja latalam sama pare razy z Maja i nie bylo problemu. Maja i Jas poki co maja
        tylko irlandzkie paszporty. Za duzo zalatwiania z polskim paszportem. Za jakis
        czas pewnie sie zbiore i wyrobie im tez polskie paszporty.
        Milego lotu i udanego pobytu w Polsce zycze. My tez niedlugo pojedziemy do
        Polski. Dzisiaj odwiozlam przyjaciolke na lotnisko, a my bedziemy sie pakowac
        za ponad miesiac.
    • grace100 Re: Paszport dla malucha? 25.02.07, 11:11
      Dziekuje bardzo dziewczyny, przyznam ze troche spanikowalam na poczatku :)

Zapytajnik milego pobytu w pl (masz sliczne dzieciaki ) :)
      Monika tez jestem z krakowa :)

pozdrawiam

• zapytajnick Re: Paszport dla malucha? 25.02.07, 15:57
        a dziekuje bardzo w imieniu dzieci i nieskromnie swoim tez hahahaha;-)

a ja juz bielty mam dla rodzinki na Swieta Bozego Narodzenia, to sie nazywa
        zorganiozowanie;-)
        • maja92 Re: Paszport dla malucha? 26.02.07, 11:33
          zapytajnick napisała:
          >
          > a ja juz bielty mam dla rodzinki na Swieta Bozego Narodzenia, to sie nazywa
          > zorganiozowanie;-)
          Jesusie Maryja i Duchu Swiety!!!
          Tfu, tfu i tu sie obkrecam 3 razy przez lewe ramie...
          ;-))))))))))))))))))

Szalona czy cos???
          ;-))))))))))))))))))))))

Skrzydelka mi opadly, bo ja biletow na wakacje jeszcze nie mam!! Ba w czerwcu
          chcemy wycieczke promowa sobie zorganizowac po Szkocji lub do Walii, a ja nawet
          palcem po mapie jeszcze nie pojechalam, a co tu mowic o bookowaniu B&B???
          ;-))))))))))))))

Rany, Gosia, a jak Ci sie rodzna powiekszy do tego czasu???
          ;-)))))))))))
          • zapytajnick Re: Paszport dla malucha? 26.02.07, 22:03
            Ja to zorganizowana osoba jestem;-), lubie miec wszystko zaplanowane, a plany
            mozna zawsze zmienic.
            My nie jedziemy do Polski, ja tu rodzine sciagam, tak bylo obiecane dla Colma,
            wiec tak bedzie ;-). Rodzine z jedzonkiem oczywiscie hehehehe.

Co do powiekszania sie rodziny, to bardzo lubie liczbe 2 i tak zostanie;-)),
            przynajmniej przez nastepna pieciolatke, potem moze cos mi odbije, ale nie
            sadze. Lubie Irlandie, ale matka-irlandka ze mnie zadna.

A Ty Maju to zabieraj sie do roboty i rusz tym palcem po mapie, bo ceny nie
            spadna, beda raczej rosly im blizej tego czerwca!!!
            Oj fajna taka wycieczka promem, ja kiedys plynelam promem po Dnieprze do Morza
            Czarnego, bylo suupeerrrr, nie zapomniane wakacje, za rok jeszcze
            powtorzylismy. Jak dzieci podrosna to bardzo bym chciala na cos takiego
            pojechac, kazdego dnia w innym miejscu, bez koniecznosci ruszania sie, spisz,
            jesz na statku.
            Oj zazdroszcze Ci bardzo........... Koniecznie napisz jak bylo, jesli jeszcze
            zdazysz kupic bilety hahahahaha - maly zarcik.
    • grace100 Re: Paszport dla malucha? 27.02.07, 14:36
      Tez jestem w szoku :)))

Mam jeszcze jedno pytanko, jak przewozicie swoje maluchy?? czy mozna zabrac do
      samolotu fotelik samochodowy ???
      • jovanka_lena Re: Paszport dla malucha? 27.02.07, 16:52
        fotelika nie mozna zabrac do samolotu

jesli chodzi o przekraczanie granicy to ja to robie na polskim paszporcie a
        moje dziecko na irlandzkim, wiem ze wg prawa celnik moze zapytac czy to moje
        dziecko i widzi ze mam polski paszport wiec automatycznie dziecko ma miec
        polski na terenie polski wiec moze nie wpuscic - tak sie przytrafilo kolezance,
        ale ja latalam juz 2 razy i zawsze bylo ok

ja mam tez irlandzki paszport ale: jesli figuruje polskie w nim nazwisko to
        moze sie zapytac celnik czy jestem polka (w paszporcie irl pisze narodowosc
        polska) i skoro jestem to mnie moze nie wpuscic nie mowiac o dziecku

na szczescie trzeba liczyc i na to ze przepisy sie nie zmienia, chyba wyrobie
        malemu polski paszport bo jak sie znow zmienia przepisy to nie bedzie mogl do
        babci za szybko pojechac
        • maja92 Re: Paszport dla malucha? 28.02.07, 15:08
          jovanka_lena napisała:

> ja mam tez irlandzki paszport ale: jesli figuruje polskie w nim nazwisko to
          > moze sie zapytac celnik czy jestem polka (w paszporcie irl pisze narodowosc
          > polska)

???

Paszport irlandzki mozna dostac tylko jak sie ma najpierw przyznane
          obywatelstwo irlandzkie. W rubryke "miejsce urodzenia" jest wpisana "Poland" to
          sie zgodze, ale nie w miejsce obywatelstwa/narodowosci...

Nie musialas najpierw wystapic o Irish citizenship, by dostac paszport
          irlandzki?
          • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 28.02.07, 20:35
            >
            > Nie musialas najpierw wystapic o Irish citizenship, by dostac paszport
            > irlandzki?
            >

Jovanka kiedyś pisała że ma męża irlandczyka :)
            • olliesmum Re: Paszport dla malucha? 28.02.07, 22:35
              W ogole to sie zastanawiam, czy kazdy w rodzinie nie moze miec innego paszportu
              i narodowosci? Bo u nas wlasciwie kazdy ma inne, przy tym zadne z rodzicow nie
              jest obywatelem Irlandii, a malemu chcemy wyrobic paszport irlandzki... Moze
              ktos jest w podobnej sytuacji...?
              • ania.b5 Re: Paszport dla malucha? 28.02.07, 23:15
                >>fotelika nie mozna zabrac do samolotu<<

Mozna, przynajmniej na pokład Centralwings i SkyEurope.
                @ dni temu kolezanka leciała centralem i wzieła:)W skye.kiedys dziewczyna
                leciala z maluchem w foteliku..
              • maja92 Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 11:55
                U nas Jono automatycznie mial irlandzkie obywatelstwo jak sie urodzil.
                Wyrobienie irlandzkiego paszportu zajelo 2 tygodnie;-))

Do Polski jezdzimy z Nim na irlandzkim, gdy reszta na polskich.
                Na lotnisku w Bydgoszczy nigdy nie mielismy problemow. W Gdansku w tamtym roku
                sie pan do nas przyczepil, ale on mial wtedy zly dzien, bo do naszych polskich
                tez sie przyczepial;-)))
                Remiemu i mnie koncza sie polskie paszporty w przyszlym roku. Jak nie zdazymy
                wyrobic polskich to pojedziemy na irlandzkich - zobaczymy czy bedzie jaks
                reakcja, ale nie powinna;-))) bo chce leciec do Bydgoszczy;-)))

Moniko,
                Wydawalo mi sie, ze irlandzki maz "upowaznia" tylko do wystapienia o irlandzkie
                obywatelstwo po 3 latach, gdy normalnie jest 5;-))
                Tak samo jak irlandzkie dziecko automatycznie nie uprawnia rodzicow do
                irlandzkiego obywatelstwa i paszportu - wiesz to sama;-))
                I tak przeciez trzeba zlozyc papiery do citizenship office i czekac na
                rozpatrzenie sprawy, bo to sedzia nadaje obywatelstwo;-)) Na podstawie tego
                orzeczenia mozna dopiero jako irlandzki obywatel pojsc na poczte i wypelnic
                formularz o paszport;-))
                Nie sadzilam, ze Irlandia daje irlandzkie paszporty nieobywatelom, no ale...
                ;-))))))
                • ania.b5 Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 12:08
                  Nie wiem czy wiecie dziewczyny, w Polsce- jesli posiada sie polskie
                  obywatelstwo- nalezy posługiwac sie paszprotem polskim na terenie RP.Kolega
                  płacił na granicy kare, gdy chciał przekroczyc granice na niemieckim paszporcie-
                  nie zabrał z domu polskiego, a celnik mial ochote dociekac..Tak więc może byc
                  róznie, ja bym nie ryzykowała, bo po co mają was zawracac?A jeszcze a propos
                  odprawy paszportowej -smieszna(?!) historia- celnik pyta kolege, czy sam
                  pakowal bagaz i czy ma w nim przedmioty ostre. A on rozbawiony odpowiada na to-
                  tak, i bombe wioze.Na to celnik zabrał go na rewizje osobistą i trzymali go w
                  komisariacie 48 godzin:))Zartowac mu sie z celnikami zachciało:)))
                  • maja92 Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 12:31
                    Nas w Gdansku sie pytali, czy wywozimy ikony?
                    Taaa, bo bym sie przyznala;-)))

Moje mlodsze dziecko zawsze jezdzi na irlandzkim paszporcie do Polski, bo
                    polskiego jeszcze nie ma (bo ma leniwa matke do spraw papierkowych;-)) )
                    Nie bylo problemow jak na razie - wiekszych;-)))
                • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 12:34
                  Tak Maju, masz racje ale Jovanka mnie równiez poinformowala w swoim poscie ze
                  jest juz tutaj 10 lat wiec teoretycznie jej przysluguje.
                  • maja92 Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 12:45
                    Ale chyba nigdy nie przysluguje automatycznie.... Zawsze trzeba wystapic do
                    citizenship office o nadanie obywatelstwa....

Gdzies Jovanka zniknela bez rozwiazania tajemnicy;-)))))
                    • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 12:51
                      zakladam ze zlozyla wniosek w odpowiednim czasie :)))

(ale to nie moja sprawa;)) tylko gdybam moze da rade Ci sama wyjasnic)
                      • maja92 Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 12:54
                        monika_irl napisała:

> zakladam ze zlozyla wniosek w odpowiednim czasie :)))
                        >

Kazdy czas jest dobry;-)))
                        • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 01.03.07, 13:56
                          po 5 latach :) ?
                          • reyka Re: Paszport dla malucha? 13.12.07, 22:10
                            dziewczyny wbijam watek do gory.
                            wiecie,ze mnie to jakos nigdy nie interesowalo, czy moje dzieci
                            musza miec paszport pl, zawsze latalam z nimi na irl i nigdy nie
                            mialam problemu:)myslalam, ze skoro po tacie maja irl, to wszystko w
                            porzadku. na szczescie nikt sie nie przyczepial.
                            moze i ja sie zbiore i im wyrobie, ale z tego co poczytalam, to jest
                            troche zalatwiania:( moze mi sie zachce, kiedys......
                            • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 13.12.07, 22:45
                              Kasiu ale Twoje dzieci mają irlandzkiego tatę i nazwiska (tak
                              zakładam) więc spokojnie możesz jeździć z nimi na tym paszporcie, ja
                              bym sobie narazie głowy nie zawracała
                              • imszulc Re: Paszport dla malucha? 14.12.07, 09:27
                                moje obydwa dzieciaczki maja irlandzkie paszporty i nigdy nie miałam z tym
                                problemu, mimo że oboje rodzice są polakami

koleżanka pracująca w ambasadzie namówiła nas, żeby zrobić dzieciom polskie
                                paszporty (bo przecież też są polakami) więc zrobiliśmy ale ani razu ich nie użyłam
                                te paszporty zrobione w ambasadzie są tymczasowe i tylko na rok, nie dość, że
                                zapłaciłam więcej niż za irlandzkie to jeszcze mandat dostałam pod ambasadą :-)
                                • zapytajnick Re: Paszport dla malucha? 14.12.07, 09:43
                                  Paszport paszportem, ale czy Towje dzieci reyka maja Pesel? Tak sie
                                  ostatnio zastanawialam, czy ja nie powinnam sie o te numery
                                  postarac. Ja mam tez meza irlandczyka i dzieci tez urodzone w irl.
                                  A Ty Haniu, rozumiem, ze Tomek to ma, a Marek?
                                  • reyka Re: Paszport dla malucha? 14.12.07, 21:12
                                    nie bardzo wiem po co im polski pesel, skoro mieszkamy tutaj i maja
                                    tutejsze num pps. chyba, ze wy cos wiecie, na co taki num moglby sie
                                    przydac?
                                    • ania.b5 Re: Paszport dla malucha? 15.12.07, 13:21
                                      Po to ze sa obywatelami Polski a Pesel to Polski numer ewidencyjny.
                                      W koncu Polak powinien miec polskie obywatelstwo??
                                      • monika_irl Re: Paszport dla malucha? 15.12.07, 16:42
                                        Gosia narazie im nie potrzebne numery pesel.
                                        Tym też bym sobie na Waszym miejscu nie zawracała narazie głowy, nie
                                        zamierzacie przecież mieszkać w PL, a zawsze przecież można je
                                        wyrobic.
    • reyka Re: Paszport dla malucha? 03.01.08, 16:11
      podbijam do gory jeszcze raz
      • reyka Re: Paszport dla malucha? 15.04.08, 11:10
        hop dp gory

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka