Dodaj do ulubionych

prosze o rady!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:09
Na przełomie września i października razem z chłopakiejm wybieramy sie do
Anglii, zatrzymamy sie u naszych znajomych, nie mamy pracy ale jest pare
propozycji i raczej coś wypali( język znamy dobrze). Jednak byłabym wdzięczna
za wszelkie rady dotyczące wyjazdu- ile pieniędzy braliście na start, jak
szukaliście pracy, nawet o pakowanie walizki;), czyli ogólnie wszelkie rady i
spostrzeżenia. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • Gość: alfred999 Re: prosze o rady!! IP: *.onyx.net 31.08.06, 15:36
      Oczywiscie znowu wszystko zalezy od tego gdzie sie zakotwiczycie i jak powazne
      sa te propozycje. Ja proponuje dla swietego spokoju wziac na start po £500-600.
      Przy zalozeniu, ze pracy mozecie jednak szukac nawet kilka tygodni i jak ja
      znajdziecie, to potrwa zanim dostaniecie 1sza wyplate. Szukac pracy nalezy
      przegladajac codzienne, lokalne gazety, odwiedzajac Jobcenter lub ich website
      www.jobcentreplus.gov.uk. Podstawa jest jednak abyscie zarejestrowali sie w
      mozliwie jak najwiekszej liczbie agencji posr. Jezeli chcecie pracowac dluzej
      niz kilka m-cy, szukajcie tych agencji, ktore posrednicza glownie w permanent
      work. Jezeli faktycznie macie dobry angielski to powinno byc w miare OK.
      Pakowanie walizek? Nie bierzcie zbyt wiele grubych ciuchow, raczej nie
      przemakalne, zwazywszy na pore roku. Nie przesadzajcie z braniem wszystkiego co
      Wam sie nawinie pod reke. Wiele drobiazgow mozna tutaj kupic w porownywalnych
      cenach co w Polsce. Zaopatrzcie sie w podstawowe leki do walki z przeziebieniem
      i zalatwcie sobie jakies lekkie antybiotyki. Tak na wszelki wypadek. Reszte
      porad dopisza za chwile pozostali, uwazni forumowicze.
      • aniajawo Re: prosze o rady!! 31.08.06, 15:43
        niby nic waznego, ale wiem, ze wiele osob popelnia ten blad-nie ma sensu
        zapychac walizki rzeczami typu mydlo, szampon, pasta do zebow. Mozna to kupic
        na miejscu w porownywalnej cenie (np 1 pound shop-artykuly chemiczne sa tam
        tanie i sama robie tam niektore zakupy). Jesli chodzi o ciuchy, to tak jak
        pisal alfred-nie przesadzajcie, bo tu na wyprzedazach mozna kupic o wiele
        taniej niz w Pl (to po znalezieniu pracy :) ).
    • Gość: Hanka Re: prosze o rady!! IP: *.jmu.ac.uk 31.08.06, 15:51
      Wlasnie. Jak sie madrze robi zakupy, to mozna kupowac taniej niz w Polsce. Ja
      kupuje artykuly higieniczne i chemie do gospodarstwa domowego w Home&Bargain -
      zaraz mi sie moze oberwac za "typowo polskie sknerstwo", ale tam mozna kupic
      produkty dobrych firm za ulamek ceny z supermarketu, wiec nie widze sensu
      przeplacac. A w sklepach typu TKMaxx ciuchy znanych firm i projektantow za 1/4
      tego, co w Polsce... Nie ma sensu tego wiezc.
    • elaweybridge Re: prosze o rady!! 31.08.06, 17:23
      sluze uprzejmie :)
    • Gość: Kamil Re: prosze o rady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 18:19
      Dziewczyno minely te czasy ze pojechalo sie w ciemno i byla praca dla kazdego
      TERAZ JEJ NIE MA skoncza sie wam oszczednosci i co dalej ??? Zycie i dach nad
      glowa tez jest juz drozszy bo Angple sie wycwanili i dzwigaja ceny jak moga i
      nikogo nie pytaja czy masz kesz! Idzie jesien potem zima i ciezko szukac pracy
      po ciemku i przeszywajacym zimnie !Nawet nie bedziecie mieli gdzie zjesc
      kanapek !szukaj przez kogos albo w Holandii lub Danii bo tam pusto jeszcze i
      mozna zarobic bo skonczyly sie wakacje!Pozdrawiam i przemysl moja rade:)
      • ghrom Re: prosze o rady!! 31.08.06, 18:31
        A ty co, na wakacjach w Polsce? :P

Na poludniu Anglii temperatura nigdy nie spada ponizej zera.
      • noteb Re: prosze o rady!! 31.08.06, 19:07
        Gość portalu: Kamil napisał(a):

> Dziewczyno minely te czasy ze pojechalo sie w ciemno i byla praca dla
        kazdego
        > TERAZ JEJ NIE MA

zgadzam sie z przedmowca
        uzupelnie tylko, ze dla matolow i leni
    • Gość: kaska Re: prosze o rady!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.06, 18:27
      No właśnie, ja również przyłączę się do prośby o rady:)) Jak wyglądają sprawy z
      ubezpieczeniem, opieką medyczną oraz inne tego typu sprawy i "formalności"??
      • aniajawo Re: prosze o rady!! 31.08.06, 18:29
        'opieka medyczna' (o ktorej mam baaaaardzo zle zdanie-nie tylko ja) jest dla
        kazdego i za darmo. Trzeba isc do najblizszej surgery i sie po prostu
        zarejestrowac. Nie trzeba pracowac zeby sie zarejestr.
      • Gość: Kamil Re: prosze o rady!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 18:33
        jeszcze ci odpowiem bo musze zmykac A wiec zasada jest prosta te kwestie o
        ktore pytasz sa do zalatwianie wtedy KIEDY PRACUJESZ TYLKO I WYLACZNIE
        LEGALNIE !Pomoga ci w Twojej pracy jesli zadecyduja ze jestes potrzebna w tej
        firmie,fabryce itd.izostawiaja cie jako pracownika! Innej opcji nie ma !
        • Gość: MI5 Re: prosze o rady!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 31.08.06, 20:23

> jeszcze ci odpowiem bo musze zmykac A wiec zasada jest prosta te kwestie o
          > ktore pytasz sa do zalatwianie wtedy KIEDY PRACUJESZ TYLKO I WYLACZNIE
          > LEGALNIE !Po

Chyba tylko najwieksze barany i analfabeci pracuja tu nielegalnie. Bardzo ciezko
          jest tu pracowac nielegalnie, chyba ze sam biznes nielegalny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka