Dodaj do ulubionych

Szkocja - co możecie o niej powiedzieć ??

12.02.07, 13:51
był ktoś ? jest? jak wygląda sprawa wyjazdu rodziny z dziećmi ?
Obserwuj wątek
    • Gość: vitek Re: Szkocja - co możecie o niej powiedzieć ?? IP: *.leed.cable.ntl.com 13.02.07, 00:16
      Nie, nikt tam jeszcze nie był. To tak daleko. Macie szansę być pierwsze, jak
      pojedziecie to nie zapomnijcie napisać jak tam jest :)
      • nika1228 Re: Szkocja - co możecie o niej powiedzieć ?? 13.02.07, 08:15
        a ja juz myślałam, ze ktoś był w koncu to bliżej niż do Irlandii :)
        • Gość: Ana Re: Szkocja - co możecie o niej powiedzieć ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 21:34
          A jakie masz pytania? Może pomogę.
          • nika1228 Re: Szkocja - co możecie o niej powiedzieć ?? 14.02.07, 07:38
            dzięki, zastanawiam się nad wyjazdem do Glasgow, najpierw ja potem mąż z
            dziećmi i chciałabym wiedzieć jakie sa możliwości jeśli chodzi o pracę, jak
            jest z przedszkolami i szkołami, oraz wynajmem mieszkania. Pracy szukam stąd
            przez internet, nie iwem czy się i nie wiem czy uda się w ten sam sposób
            znaleźć mieszkanie
            • elajna7 sprawdz tutaj 14.02.07, 09:13
              www.szkocja.net
              • nika1228 Re: sprawdz tutaj 14.02.07, 10:10
                dzieki za stronke, ale mimo wszystko wolałabym poznać opinie osób będących na
                miejscu
                • Gość: Arek Re: sprawdz tutaj IP: *.ipt.aol.com 14.02.07, 13:33
                  Czesc, jest tu nas chyba ok. 50 tys. w tym wiele rodzin. Jak sie zyje? Ano
                  normalnie, jak to w normalnym kraju. Wszystko funkcjonuje dosc dobrze.
                  Sformulujcie bardzo konkretne pytanie, to ludzie wam odpowiedza. No bo na
                  pytanie jak jest?, moge tylko odpowiedziec all right!
                  • nika1228 Re: sprawdz tutaj 14.02.07, 13:44
                    to świetnie że jest all right, natomiast konkretnego pytania nie potrafię w tej
                    chwili sformułować - zastanawiam się nad Glasgow i chciałabym wiedzieć jak
                    najwięcej, jak już pisałam jak jest z przedszkolem - ile kosztuje, jak jest ze
                    szkołami - mamy dwoje dzieci (9 i 2 lata), jakie sa koszty utrzymania itp., po
                    prostu musze wiedziec jak najwięcej - jak jest ze znalezieniem pracy - to sa na
                    razie bardziej szczegółowe pytania które przychodza mi do głowy, ponieważ nawet
                    nei wiem co jeszcze powinnam wiedzieć
    • Gość: 00 pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 14:06
      jak masz fach i umiesz jezyk to szybko znajdziesz prace jesli nie umiesz jezyka
      a fach masz mizerny to moze byc ciezko z praca,,to samo sie tyczy wydatkow tzn
      jedni pija i pala inni nie wiec i wydatki beda miec rozne to samo z mieszkaniem
      czy blisko centrum itp..wez te slowa pod uwage przy redagowaniu pytan wtedy
      szybciej dostaniesz odpowiedz i bardziej wiarygodna ..
      • Gość: bezrobotny Re: pytania IP: *.lei3.cable.ntl.com 14.02.07, 15:19
        Jak w calej UK jest 10mln polakow w szkocji z 1-2mln pewno conajmniej-niewiem
        jak z robota bo w srodkowej anglii niema ZADNEJ roboty!!!Szukam 2 miesiace-i
        nic-wszystkich polakow ktorych poznalem maja taka sama sytuacje-wszedzie
        zwalniaja i niegdzie nie przyjmuja-ile to k..wa jeszcze potrwa bo wytrzymac
        niemozna!!!Fachow mam od ch..ja ale BEZ papierow angielskich i doswiadczenia w
        uk-wymieniam wszystko ale to b.dlugo trwa:(
        • Gość: mooth o the tyne 1 - 2m???? IP: *.cable.ubr04.benw.blueyonder.co.uk 14.02.07, 16:32
          3 lata temu w Szkocji mieszkało 5 milionów ludzi a myślisz, że od tego czasu
          dołączyło się do nich 1 czy nawet 2m Polaków?
          Ha ha ha. W jakimś małym getcie żyjesz, że nie widzisz nie-Polaków?
          • nika1228 Re: 1 - 2m???? 14.02.07, 19:54
            wydaje mi się że pytania sa jak najbardziej na miejscu, to chyba nie kłopot
            podać jakieś widełki wydatków przecież nie pytam o konkrety tylko bardziej
            ogolnie, konkretnie to interesuje mnie jakie sa koszty przedszkoli i szkol
            • Gość: ja Re: 1 - 2m???? IP: *.wfd84a.dsl.pol.co.uk 14.02.07, 22:02
              Sluchaj, jak szukasz ogolnych informacji, to wykorzystaj google! chyba,ze po
              angielsku kiepsciutko mowisz... to faktycznie, lepiej sie nad Szkocja jeszcze
              nie zastanawiaj, tylko do ksiazek, na konwersacje i wtedy mozesz zaczac szukac!
              • nika1228 Re: 1 - 2m???? 15.02.07, 07:32
                wiesz jak masz zamiasz się wydzierać bo ktoś o cos pyta to wogóle nic nie pisz
                a o mój angielski się nie masz co martwić....
                chyba zadałam dość jasne pytania i osoby będące na miejscu raczej nie powinny
                miec problemu z odpowiedzią na pytania dotyczące przedszkoli i szkół - jeżeli
                mają dzieci uczęśzczające do tychże instytucji, a jeżeli ktoś nei ma ochoty
                pomóc komuś odpowiadając na pytania to lepiej niech nic nie pisze żeby nie
                obrażac innych
                • Gość: magda Re: 1 - 2m???? IP: *.cf.ac.uk 15.02.07, 15:27
                  A samemu to nie laska sobie poszukac? Na gotowe, bo co, panna lubi podane miec
                  na tacy? jakby Twoj angielski byl wystarczajacy to bys szukala u zrodel, czyli
                  na szkockich stronach, a nie tutaj. Ech, bo tak najlatwiej, jakos bedzie, nie?
                  Przyjezdzaj, przyjezdzaj, polskiego cwaniactwa, nadal tam za malo...
                  • nika1228 Re: 1 - 2m???? 16.02.07, 07:37
                    Po pierwsze nie panna, paniusiu ... nie napisałam tu żeby użerac się z osobami,
                    które nie chca nikomu pomoc odpowiadając na proste pytania bo boja się
                    konkurencji i o własną dupę
                    Po drugie nie wszystko można znaleźć w necie i nie wszystkie informacje sa
                    aktualne ... myślałam że skoro forum to istnieje to można zadać tu kilka pytań
                    a osoby bedące na miejscu chętnie odpowiedzą ... no ale jak widac grubo sie
                    pomyliłam ... cóż trudno .. na przyszłość będę wiedziała że na tym forum obraża
                    się tylko innych ....
                    ale wasza sprawa, nie to nie ... myśle że na szkocja.net prędzej się tego dowiem
                    • Gość: ha Re: 1 - 2m???? IP: 205.223.239.* 16.02.07, 11:09
                      Czy pytanie "Jak jest w Szkocji" nazywasz prostym i konkretnym pytaniem?
                      Jakie pytanie taka odpowiedz.

Dostalas link do portalu o Szkocji i mowisz, ze nie chcesz go czytac, bo wolisz
                      odpowiedzi z pierwszej reki, od tych, ktorzy tam sa. A myslisz, ze kto pisze na
                      forach i artykuly o Szkocji na takim portalu? Pewnie ludzie, ktorzy mieszkaja w
                      Katowicach albo Szczecinie i nudza sie w domu.

Uzyj google i poszukaj hasel typu "zycie w Szkocji" "praca w Szkocji" i
                      dostaniesz cale mnostwo pozytecznych linkow. Trzeba tylko usiasc i przeczytac je.

Konkretne pytanie = konkretna odpowiedz. Inaczej bedziesz miala watek na 50
                      postow i zadnych informacji.
                      Nikt sie nie boi konkurencji osoby, ktora nawet nie potrafi znalezc podstawowych
                      informacji sama ;)
                      • Gość: (( Re: 1 - 2m???? IP: *.proxy.aol.com 16.02.07, 20:00
                        Brittlis mieszka w Szkocji ))
                      • nika1228 Re: 1 - 2m???? 18.02.07, 16:26
                        wiesz tak się składa że radzę sobie świetnie jeśli chodzi o poszukiwanie
                        informacji i prawdę mówiąc nawet nei zamierzałam więcej z wami dyskutować - na
                        innym forum znalazłam o wiele życzliwszych ludzi, którzy chętnie udzielają innym
                        odpowiedzi na każde pytanie a moje nie brzmiało jak jest w szkocji - nie chciało
                        się przeczytac postu dokładnie to się nei wie, ale cóż ... inni potrafią czytać
                        i odpowiadać
                        • Gość: 88 Re: 1 - 2m???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 16:30
                          a gdzie jest takie Forum?

moze tam pomoga ;-)
                          • nika1228 Re: 1 - 2m???? 19.02.07, 07:26
                            tak się składa że jest :) jeśli szukasz konkretnych informacji o szkocji tam na
                            pewno je znajdziesz - ja znalazłam i mam kontakt z osobą, która chętnie
                            odpowiada na moje najdziwniejsze nawet pytania, jak chcesz adres napisz na priva
                            • Gość: 88 Re: 1 - 2m???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:51
                              widze ze sobie poradzisz w zyciu a to dlatego ze potym co dostalas na tym Forum
                              jestes wolna od pewnych zachowan,,tak trzymaj :)
                              • nika1228 Re: 1 - 2m???? 20.02.07, 22:58
                                ło matko, jestem w szoku jakaś pozytywna opinia na tym forum na mój temat -
                                dzięki, nie wiem co prawda o jakich zachowaniach piszesz ale nie bardzo jestem w
                                temacie i na bieżąco z obrażaniem innych bez powodu, ale mniejsza o to - jęśli w
                                dalszym ciągu jesteś zainteresowany/a forum na którym łatwo można nawiązać
                                kontakt z pomocną osobą w Szkocji - przynajmniej mi się udało to pisz na maila
                                gazetowego chętnie podzielę się informacjami, które uzyskałam o bardzo
                                sympatycznej mieszkanki Glasgow :)
                                • Gość: Arek konkret IP: *.ipt.aol.com 21.02.07, 22:00
                                  Napisze cos z wlasnego doswiadczenia, to bedzie jakis konkret. Przyjechalismy z
                                  rodzinka do Szkocji w ciemno. Mieszkanie wynajelismy tego samego dnia,
                                  wczesniej korespondowalem kilka dni z landlordka poznana na gumtree. Praca z
                                  buta, po tygodniu. Ale znam kolege, ktory szukal pracy pol roku! Dobrze ze jego
                                  zona pracowala. Z pewnoscia pomocne byly nam referencje od poprzedniego
                                  landlorda i od poprzednich pracodawcow. Trzeba dodac, ze przyjechalismy do
                                  Szkocji niby z Polski, bo po wakacjach, ale tak naprawde to z Anglii. A wiec
                                  wszystko zalezy od wielu czynnikow i nie moge wam napisac, jak dlugo sie szuka
                                  pracy czy mieszkania. Mysle tez, ze duzo tu tez zalezy od Bozej pomocy.
                                  Naprawde w to wierze... Powodzenia
        • Gość: komet Re: pytania IP: *.range86-132.btcentralplus.com 21.02.07, 19:43
          To jak Ty szukasz tej pracy.Wyglada na to ,ze tylko narzekasz
          • Gość: komet Re: pytania-to powyzej to do bezrobotnego IP: *.range86-132.btcentralplus.com 21.02.07, 19:46
            to bylo do bezrobotnego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka