31.03.11, 20:58
czy pójdziesz do piekła!
Ja mam 81% szans:), ale się poprawię.
Obserwuj wątek
    • ka_p_pa Re: Sprawdź 31.03.11, 20:59
      quiz.ownia.pl/pieklo
    • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 21:03
      ka_p_pa napisał:

> czy pójdziesz do piekła!
      > Ja mam 81% szans:), ale się poprawię.

Niestety muszę cie zmartwić ,ale masz jak my wszyscy 100 %, bo nie wiem czy wiesz ale piekło to źle przetłumaczone katolickie słowo, które w biblii oddano jako Szeol lub Hades ale nie dygaj nic bo akurat tam nie idziesz za karę bo to po prostu nazwy grobu :))
      • kotekali Re: Sprawdź 31.03.11, 21:05
        czyli sobie poprostu po ludzku umrzemy jak inni przed nami :) i kwita :)
        • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 21:23
          kotekali napisał:

> czyli sobie poprostu po ludzku umrzemy jak inni przed nami :) i kwita :)

Tak naucza biblia :))
          • kotekali Re: Sprawdź 31.03.11, 21:25
            nareszcie cos co ma sens i pokrywa sie z rzeczywistoscia....czyli jest prawda... :)
            • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 21:31
              kotekali napisał:

> nareszcie cos co ma sens i pokrywa sie z rzeczywistoscia....czyli jest prawda..
              > . :)

Biblijna księga Kohelet dobrze przedstawia to co ma( być ) po śmierci

To złem jest wśród wszystkiego, co się dzieje pod słońcem, że jeden dla wszystkich jest los. A przy tym serce synów ludzkich pełne jest zła i głupota w ich sercu, dopóki żyją. A potem - do zmarłych! (4) Bo któż stanowi wyjątek? Wszyscy żyjący mogą jeszcze mieć nadzieję - bo lepszy jest żywy pies niż lew nieżywy - (5) ponieważ żyjący wiedzą, że umrą, a zmarli niczego zgoła nie wiedzą, zapłaty też więcej już żadnej nie mają, bo pamięć o nich idzie w zapomnienie. (6) Tak samo ich miłość, jak również ich nienawiść, jak też ich zazdrość - już dawno zanikły, i już nigdy więcej udziału nie mają żadnego we wszystkim, cokolwiek się dzieje pod słońcem.
      • kuk_krakauer Re: Sprawdź 31.03.11, 21:08
        A ja do grobu nie pójdę bo każę się w ostatniej woli skremować. o i tyle, znaczy do piekła nie pójdę?
        • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 21:24
          kuk_krakauer napisał:

> A ja do grobu nie pójdę bo każę się w ostatniej woli skremować. o i tyle, znacz
          > y do piekła nie pójdę?

No to piekła nie zaliczysz :))
      • kotekali Re: Sprawdź 31.03.11, 21:13
        wlasnie przeszedlem test...36% ...staralem sie odpowiedziec zgodnie ze swoimi odczuciami ...liczylem na jakies no 80%... :/
      • skomar102 Re: Sprawdź 31.03.11, 21:15
        kolter-xxl napisał:

> ka_p_pa napisał:
        >
        > > czy pójdziesz do piekła!
        > > Ja mam 81% szans:), ale się poprawię.
        >
        > Niestety muszę cie zmartwić ,ale masz jak my wszyscy 100 %, bo nie wiem czy wie
        > sz ale piekło to źle przetłumaczone katolickie słowo, które w biblii oddano jak
        > o Szeol lub Hades ale nie dygaj nic bo akurat tam nie idziesz za karę bo to po
        > prostu nazwy grobu :))

Biblia mówi co innego

A Ja wam powiadam, że każdy, kto się gniewa na brata swego, pójdzie pod sąd, a kto by rzekł bratu swemu: Racha, stanie przed Radą Najwyższą, a kto by rzekł: Głupcze, pójdzie w ogień piekielny.

Mat. 5,22

I nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, ale duszy zabić nie mogą; bójcie się raczej tego, który może i duszę i ciało zniszczyć w piekle.

Mat. 10,28

A nieprzyjaciel, który go posiał, to diabeł, a żniwo, to koniec świata, żeńcy zaś, to aniołowie. Jak tedy zbiera się kąkol i pali w ogniu, tak będzie przy końcu świata. Syn Człowieczy pośle swoich aniołów i zbiorą z Królestwa jego wszystkie zgorszenia, i tych, którzy popełniają nieprawość, i wrzucą ich do pieca ognistego; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Mat. 13,39-42

Tak będzie przy końcu świata; wyjdą aniołowie i wyłączą złych spośród sprawiedliwych, i wrzucą ich w piec ognisty; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Mat. 13,49-50

Jeżeli więc ręka twoja albo noga twoja cię gorszy, utnij ją i odrzuć od siebie; lepiej jest dla ciebie wejść do żywota kalekim lub chromym, niż mając obydwie ręce lub obydwie nogi być wrzuconym do ognia wiecznego. A jeśli cię oko twoje gorszy, wyłup je i odrzuć od siebie; lepiej jest dla ciebie z jednym okiem wejść do żywota, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła ognistego.

Mat. 18,8-9

Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom.

Mat. 25,41

I odejdą ci na kaźń wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.

Mat. 25,46

Powiadam zaś wam, przyjaciołom moim, nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, a potem nie mają już nic do zrobienia. Ale wskażę wam, kogo się bać macie! Bójcie się tego, który, gdy zabija, ma moc wrzucić do piekła. Zaiste, powiadam wam: Tego się bójcie!
        • ka_p_pa Re: Sprawdź 31.03.11, 21:16
          nie mędrkuj, tylko sprawdź.
        • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 21:28
          skomar102 napisał:

> Biblia mówi co innego

Biblia w ostatniej księdze dokładnie mówi czym jest piekło i jego ogień , Te wersety to tylko przenośnia bo nic tak dobrze nie niszczy jak ogień a chodzi o zniszczenie zła ;

A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia.

Poza tym czy bóg jest sadystą który każe wiecznie katować swoje dzieci ??

Zbudowali nadto wyżyny Baalowi, by palić swoich synów w ogniu jako ofiary dla Baala, czego nie nakazałem ani nie poleciłem i co nie przyszło Mi nawet na myśl Jer 19,5
          • irma223 Re: Sprawdź 31.03.11, 23:15
            kolter-xxl napisał:

> Poza tym czy bóg jest sadystą

Zgodnie z Biblią - jest.
            • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 23:18
              irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
              >
              > > Poza tym czy bóg jest sadystą
              >
              > Zgodnie z Biblią - jest.

Bóg żydów czy bóg tzw chrześcijan ?
              • irma223 Re: Sprawdź 31.03.11, 23:31
                kolter-xxl napisał:

> Bóg żydów czy bóg tzw chrześcijan ?

To jest jeden i ten sam bóg.

watchtower.org.pl/forum/topic/1179-mt-518/
                Kamienowanie nadal aktualne.
                Mordowanie Arabów także.
                www.biblia.pl/rozdzial.php?id=160&werset=21#W21
                • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 23:34
                  irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                  >
                  > > Bóg żydów czy bóg tzw chrześcijan ?
                  >
                  > To jest jeden i ten sam bóg.
                  >
                  >
                  rel="nofollow">watchtower.org.pl/forum/topic/1179-mt-518/
                  > Kamienowanie nadal aktualne.
                  > Mordowanie Arabów także.
                  >
                  rel="nofollow">www.biblia.pl/rozdzial.php?id=160&werset=21#W21

No a gdzie ten sadyzm ?
                • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 23:40
                  irma223 napisała:
                  > Kamienowanie nadal aktualne.
                  watchtower.org.pl/forum/topic/1179-mt-518/
                  Poza tym czemu akurat wklejasz link do stronki która krytykuje SJ którzy nie bardzo są za dekalogiem !!
                  • irma223 Re: Sprawdź 01.04.11, 00:14
                    kolter-xxl napisał:

> Poza tym czemu akurat wklejasz link do stronki która krytykuje SJ którzy nie ba
                    > rdzo są za dekalogiem !!

?

Chodziło mi konkretnie o wskazanie dokładnie tego fragmentu z Ewangelii, a większa ilość przekładów wydała mi się tutaj plusem.

Szukałam przez Google'a, więc nie analizowałam, czym się zajmuje strona.

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=248
                    "17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."

"Prawo" to nie tylko Dekalog, ale i wszystko:

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=220
                    "1 Gdy Pan, Bóg twój, wprowadzi cię do ziemi, do której idziesz, aby ją posiąść, usunie liczne narody przed tobą: Chetytów, Girgaszytów, Amorytów, Kananejczyków, Peryzzytów, Chiwwitów i Jebusytów: siedem narodów liczniejszych i potężniejszych od ciebie. 2 Pan, Bóg twój, odda je tobie, a ty je wytępisz, obłożysz je klątwą, nie zawrzesz z nimi przymierza i nie okażesz im litości."

Miłosierny dobry Stwórca...
                    • kolter-xxl Re: Sprawdź 01.04.11, 07:46
                      irma223 napisała:
                      > "Prawo" to nie tylko Dekalog, ale i wszystko:

Ta ale prawo się wypełniło uczniowie Jezusa dostali nowe przykazania ;
                      Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie.

Paweł pisał o końcu prawa ;

Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży przekleństwo. Napisane jest bowiem: Przeklęty każdy, kto nie wypełnia wytrwale wszystkiego, co nakazuje wykonać Księga Prawa. (11) A że w Prawie nikt nie osiąga usprawiedliwienia przed Bogiem, wynika stąd, że sprawiedliwy z wiary żyć będzie. (12) Prawo nie opiera się na wierze, lecz /mówi/: Kto wypełnia przepisy, dzięki nim żyć będzie. (13) Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie - (14) aby błogosławieństwo Abrahama stało się w Chrystusie Jezusie udziałem pogan i abyśmy przez wiarę otrzymali obiecanego Ducha.

Na cóż więc Prawo? Zostało ono dodane ze względu na wykroczenia aż do przyjścia Potomka, któremu udzielono obietnicy; przekazane zostało przez aniołów; podane przez pośrednika. (20) Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden. (21) A czy może Prawo to sprzeciwia się obietnicom Bożym? Żadną miarą! Gdyby mianowicie dane było Prawo, mające moc udzielania życia, wówczas rzeczywiście usprawiedliwienie płynęłoby z Prawa. (22) Lecz Pismo poddało wszystko pod /władzę/ grzechu, aby obietnica dostała się na drodze wiary w Jezusa Chrystusa tym, którzy wierzą. (23) Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary. (24) Tym sposobem Prawo stało się dla nas wychowawcą, /który miał prowadzić/ ku Chrystusowi, abyśmy z wiary uzyskali usprawiedliwienie. (25) Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy. (26) Wszyscy bowiem dzięki tej wierze jesteście synami Bożymi - w Chrystusie Jezusie..

> Miłosierny dobry Stwórca...

Dobry bo kazał wszelkiej maści zboków wytępić :) Poza tym nadal nie widzę tu sadyzmu ?
                      • irma223 Re: Sprawdź 01.04.11, 08:51
                        kolter-xxl napisał:

> Paweł pisał o

www.biblia-internetowa.pl/1Kor/5/5.html
                        To na tym bazowała Święta Inkwizycja. Z miłosierdzia dla grzeszników i heretyków ich palono przecież. "Aby duch był zbawiony w dzień Pański".

> Dobry bo kazał wszelkiej maści zboków wytępić :)

Mordowanie jest dobre? Ludobójstwo jest dobre? Kamienowanie jest dobre?

> Poza tym nadal nie widzę tu sadyzmu?

Skoro w Biblii nie widzisz sadyzmu, to już na to nic nie poradzę.

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=256
                        "40 Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. 41 Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, 42 i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. 43 Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego"

"49 Tak będzie przy końcu świata: wyjdą aniołowie, wyłączą złych spośród sprawiedliwych 50 i wrzucą w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów".

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=1108
                        "9 Wyszli oni na powierzchnię ziemi
                        i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane9;
                        a zstąpił ogień od Boga z nieba
                        i pochłonął ich
                        .
                        10 A diabła, który ich zwodzi,
                        wrzucono do jeziora ognia i siarki,
                        tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok.
                        I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków
                        "

"12 I ujrzałem umarłych -
                        wielkich i małych -
                        stojących przed tronem,
                        a otwarto księgi.
                        I inną księgę otwarto,
                        która jest księgą życia.
                        I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano,
                        według ich czynów.
                        13 I morze wydało zmarłych, co w nim byli,
                        i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli,
                        i każdy został osądzony według swoich czynów.
                        14 A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia12.
                        To jest śmierć druga - jezioro ognia.
                        15 Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia,
                        został wrzucony do jeziora ognia.
                        "

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=342
                        "18 Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego."

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=382
                        "1 Ale pewien człowiek, imieniem Ananiasz, z żoną swoją Safirą, sprzedał posiadłość 2 i za wiedzą żony odłożył sobie część zapłaty, a pewną część przyniósł i złożył u stóp Apostołów. 3 «Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? 4 Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzić tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu». 5 Słysząc te słowa Ananiasz padł martwy. A wszystkich, którzy tego słuchali, ogarnął wielki strach. 6 Młodsi mężczyźni wstali, owinęli go, wynieśli i pogrzebali.
                        7 Około trzech godzin później weszła także jego żona, nie wiedząc, co się stało. 8 «Powiedz mi - zapytał ją Piotr - czy za tyle sprzedaliście ziemię?» «Tak, za tyle» - odpowiedziała. 9 A Piotr do niej: «Dlaczego umówiliście się, aby wystawiać na próbę Ducha Pańskiego? Oto stoją w progu ci, którzy pochowali twego męża. Wyniosą też ciebie». 10 A ona upadła natychmiast u jego stóp i skonała.
                        "

Normalna sekta. Ograbują ludzi z ich majątku i zabijają.
                        • kolter-xxl Re: Sprawdź 01.04.11, 10:02
                          irma223 napisała:

> To na tym bazowała Święta Inkwizycja. Z miłosierdzia dla grzeszników i heretykó
                          > w ich palono przecież. "Aby duch był zbawiony w dzień Pański".

Inkwizycja nie miała nic wspólnego z naukami Jezusa .

> Mordowanie jest dobre? Ludobójstwo jest dobre? Kamienowanie jest dobre?

Pewno !!daj mi namiary pedofilia który gwałci roczne dziecko .

> Skoro w Biblii nie widzisz sadyzmu, to już na to nic nie poradzę.

Sadyzm to męczenie ofiary tu mowa o humanitarnym i szybkim wykończeniu .

"40 Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata.
                          > 41 Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie z
                          > gorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, 42 i wrzucą ich w piec
                          > rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów
                          . 43 Wtedy sprawiedliwi jaśn
                          > ieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego"

To symbolika w czasach Jezusa najskuteczniejszym narzędziem zniszczenia był ogień.
                          Np ap Paweł inaczej opisuje koniec bezbożnych ;Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć, a łaska przez Boga dana to życie wieczne w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.

> 13 I morze wydało zmarłych, co w nim byli,
                          > i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli,
                          > i każdy został osądzony według swoich czynów.
                          > 14 A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia12.
                          > To jest śmierć druga - jezioro ognia.
                          > 15 Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia,
                          > został wrzucony do jeziora ognia.
                          [/i]"

Tak samo widzi to Jan ;A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia.
                          Mowa tu o tych którzy zmartwychwstali i ponownie zbuntowali się przeciwko bogu dlatego mowa o drugiej śmierci .

> Normalna sekta. Ograbują ludzi z ich majątku i zabijają.

Normalnie skoro ktoś coś daje a jedna k nie do końca jest uczciwy to widać sumienie go zagryzło :))
                          • irma223 Re: Sprawdź 01.04.11, 13:39
                            kolter-xxl napisał:

> > Mordowanie jest dobre? Ludobójstwo jest dobre? Kamienowanie jest dobre?
                            >
                            > Pewno !!daj mi namiary pedofilia

Tu masz wzór sprawiedliwego według Biblii:

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=19
                            "4 Zanim jeszcze udali się na spoczynek, mieszkający w Sodomie mężczyźni, młodzi i starzy, ze wszystkich stron miasta, otoczyli dom, 5 wywołali Lota i rzekli do niego: «Gdzie tu są ci ludzie, którzy przyszli do ciebie tego wieczoru? Wyprowadź ich do nas, abyśmy mogli z nimi poswawolić!» 6 Lot, który wyszedł do nich do wejścia, zaryglowawszy za sobą drzwi, 7 rzekł im: «Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku!2 8 Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!»"

Dobry, troskliwy, kochający tatuś...

A tutaj masz informację o dobroci Bożej:

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=1118
                            "A lud wpadł do miasta, każdy wprost przed siebie, i tak zajęli miasto. 21 I na mocy klątwy przeznaczyli na [zabicie] ostrzem miecza wszystko, co było w mieście: mężczyzn i kobiety, młodzieńców i starców, woły, owce i osły."

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=1120
                            "25 Ogółem poległych tego dnia, mężczyzn i kobiet, było dwanaście tysięcy, czyli wszyscy mieszkańcy Aj."

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=1129
                            "13 Gdy Izraelici stali się silniejsi, zmusili Kananejczyków do robót publicznych, lecz ich nie wypędzili.

18 Otrzymałeś kraj górzysty i zalesiony: powinieneś go wykarczować i jego granice zająć, Kananejczyków zaś musisz wypędzić, chociaż posiadają rydwany żelazne i są silni
                            »

Tutaj kolejny "sprawiedliwy":

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=1155
                            "22 Tymczasem, gdy oni rozweselali swoje serca, przewrotni mężowie tego miasta otoczyli dom, a kołacząc we drzwi rzekli do starca, gospodarza owego domu: «Wyprowadź męża, który przekroczył próg twego domu, chcemy z nim obcować». 23 Człowiek ów, gospodarz domu, wyszedłszy do nich rzekł im: «Nie, bracia moi, proszę was, nie czyńcie tego zła, albowiem człowiek ten wszedł od mego domu, nie popełniajcie tego bezeceństwa. 24 Oto jest tu córka moja, dziewica, oraz jego żona, wyprowadzę je zaraz, obcujcie z nimi i róbcie, co wam się wyda słuszne, tylko mężowi temu nie czyńcie tego bezeceństwa»
                            25 Mężowie ci nie chcieli go usłuchać. Człowiek ten zatem zabrawszy swoją żonę wyprowadził ją na zewnątrz. A oni z nią obcowali i dopuszczali się na niej gwałtu przez całą noc aż do świtu. Puścili ją wolno dopiero wtedy, gdy wschodziła zorza. 26 Kobieta owa, wracając o świcie, upadła u drzwi owego męża, gdzie był jej pan, i pozostała tam aż do chwili, gdy poczęło dnieć. 27 Pan jej, wstawszy rano, otworzył drzwi domu i wyszedł chcąc wyruszyć w dalszą drogę, i ujrzał kobietę, swoją żonę, leżącą u drzwi domu z rękami na progu. 28 «Wstań, a pojedziemy!» - rzekł do niej, lecz ona nic nie odpowiadała. Usadowiwszy ją przeto na ośle, zabrał się ów człowiek i wracał do swego domu. 29 6 Przybywszy do domu, wziął nóż, i zdjąwszy żonę swoją, rozciął ją wraz z kośćmi na dwanaście sztuk i rozesłał po wszystkich granicach izraelskich.
                            "

Kolejny troskliwy tatuś następny - dobry kochający mąż

Kamienowanie:

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=227

"2 Jeśli powstanie u ciebie prorok, lub wyjaśniacz snów, i zapowie znak lub cud2, 3 i spełni się znak albo cud, jak ci zapowiedział, a potem ci powie: «Chodźmy do bogów obcych - których nie znałeś - i służmy im», 4 nie usłuchasz słów tego proroka, albo wyjaśniacza snów. Gdyż Pan, Bóg twój, doświadcza cię, chcąc poznać, czy miłujesz Pana, Boga swego, z całego swego serca i z całej duszy. 5 Za Panem, Bogiem swoim, pójdziesz. Jego się będziesz bał, przestrzegając Jego poleceń. Jego głosu będziesz słuchał, Jemu będziesz służył i przylgniesz do Niego. 6 Ów zaś prorok lub wyjaśniacz snów musi umrzeć, bo chcąc cię odwieść od drogi, jaką iść ci nakazał Pan, Bóg twój, głosił odstępstwo od Pana, Boga twego, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, wybawił cię z domu niewoli. W ten sposób usuniesz zło spośród siebie. 7 Jeśli cię będzie pobudzał skrycie twój brat, syn twojej matki, twój syn lub córka albo żona, co na łonie twym spoczywa albo przyjaciel tak ci miły, jak ty sam, mówiąc: «Chodźmy, służmy bogom obcym», bogom, których nie znałeś ani ty, ani przodkowie twoi - 8 jakiemuś spośród bóstw okolicznych narodów, czy też dalekich od jednego krańca ziemi do drugiego - 9 nie usłuchasz go, nie ulegniesz mu, nie spojrzysz na niego z litością, nie będziesz miał miłosierdzia, nie będziesz taił jego przestępstwa. 10 Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. 11 Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 12 Cały Izrael, słysząc to, ulęknie się i przestanie czynić to zło pośród siebie.
                            13 Jeśli usłyszysz w jednym z miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, 14 że wyszli spośród ciebie ludzie przewrotni i uwodzą mieszkańców swego miasta mówiąc: «Chodźmy, służmy obcym bogom!», których nie znacie - 15 przeprowadzisz dochodzenia, zbadasz, spytasz, czy to prawda. Jeśli okaże się prawdą, że taką obrzydliwość popełniono pośród ciebie, 16 mieszkańców tego miasta wybijesz ostrzem miecza, a samo miasto razem ze zwierzętami obłożysz klątwą. 17 Cały swój łup zgromadzisz na środku placu i spalisz ogniem - miasto i cały łup jako ofiarę ku czci Pana, Boga twego. Zostanie ono wiecznym zwaliskiem, już go nie odbudujesz. 18 Nie przylgnie do twojej ręki nic z rzeczy poddanych klątwie, aby Pan zaniechał zapalczywości swego gniewu, a okazał litość i miłosierdzie, rozmnażając cię, jak przysiągł twym przodkom, 19 jeśli będziesz słuchał głosu Pana, Boga swego, strzegąc poleceń, które ja ci dzisiaj nakazuję wykonywać, czyniąc to, co słuszne jest w oczach Pana, Boga twego.
                            "

Nie za pedofilię ich mordowano, a za drobnostki.

> Normalnie skoro ktoś coś daje a jedna k nie do końca jest uczciwy to widać sumi
                            > enie go zagryzło :))

Dawał ile chciał - jego łaskawość.
                            Trzeba było wziąć z wdzięcznością, co daje (choć nie musi), a nie mordować za to, że nie dał wszystkiego. Nie sumienie go zagryzło, tylko zamordował skrytobójczo św. Piotr. Jego i wdowę.
                            • kolter-xxl Re: Sprawdź 01.04.11, 14:32
                              irma223 napisała:

>Tu masz wzór sprawiedliwego według Biblii:

Ano mam !! opis człowieka dla którego nakaz gościnności był czymś świętym,
                              poza tym jak to sie ma do pedofilii

> Dobry, troskliwy, kochający tatuś...

Widocznie takie wtedy były obyczaje.

> A tutaj masz informację o dobroci Bożej:

No i tu sadyzmu nie widać ??
                              www.youtube.com/watch?v=J3I88wsFKao&feature=relmfu
                              • irma223 Re: Sprawdź 01.04.11, 15:28
                                kolter-xxl napisał:

> Widocznie takie wtedy były obyczaje.

OK. Jakieś obyczaje pasterskiego plemienia ok. 3000 lat temu - z tym się mogę zgodzić.
                                Ale żeby to miało być zaleceniami jakiegoś ogólnego boga?

Najdziwniejsze to to, że tego samego "boga", który polecił jednemu plemieniu semickiemu wymordować wszystkie inne, potomkowie tych pozostałych niedowymordowanych plemion semickich uznali również za swojego boga i stwórcę. Nadzieję, wieczne życie i miłosierdzie.

Historia się kula ze śmiechu...
                                • kolter-xxl Re: Sprawdź 01.04.11, 16:14
                                  irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                                  >
                                  > > Widocznie takie wtedy były obyczaje.
                                  >
                                  > OK. Jakieś obyczaje pasterskiego plemienia ok. 3000 lat temu - z tym się mogę z
                                  > godzić.
                                  > Ale żeby to miało być zaleceniami jakiegoś ogólnego boga?

Nie 3 tys a 4tys :) Wtedy gościnność miała widocznie inny wymiar ;

Abraham spojrzawszy dostrzegł trzech ludzi naprzeciw siebie. Ujrzawszy ich podążył od wejścia do namiotu na ich spotkanie. A oddawszy im pokłon do ziemi, rzekł: O Panie, jeśli darzysz mnie życzliwością, racz nie omijać Twego sługi! Przyniosę trochę wody, wy zaś raczcie obmyć sobie nogi, a potem odpocznijcie pod drzewami.

> Najdziwniejsze to to, że tego samego "boga", który polecił jednemu plemieniu se
                                  > mickiemu wymordować wszystkie inne, potomkowie tych pozostałych niedowymordowan
                                  > ych plemion semickich uznali również za swojego boga i stwórcę. Nadzieję, wiec
                                  > zne życie i miłosierdzie.
                                  >
                                  > Historia się kula ze śmiechu...

Wiesz ja tam też uważam ze izraelici to zbrodniarze,ale ponoć czyny izraelitów to nic przy zbrodniach tzw narodów . Podbijając tamten obszar izraelici nie chcieli tolerować np kultów które kazały składać w ofierze swoje własne dzieci .
                                  • irma223 Re: Sprawdź 01.04.11, 16:57
                                    kolter-xxl napisał:

> Podbijając tamten obszar izraelici nie chcieli tolerować np kultów które kazały składać w
                                    > ofierze swoje własne dzieci .

O tym kulcie mówisz?

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=22
                                    "1 A po tych wydarzeniach Bóg wystawił Abrahama na próbę. Rzekł do niego: «Abrahamie!» A gdy on odpowiedział: «Oto jestem» - 2 powiedział: «Weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka, idź do kraju Moria i tam złóż go w ofierze na jednym z pagórków, jakie ci wskażę». 3 Nazajutrz rano Abraham osiodłał swego osła, zabrał z sobą dwóch swych ludzi i syna Izaaka, narąbał drzewa do spalenia ofiary i ruszył w drogę do miejscowości, o której mu Bóg powiedział.

9 A gdy przyszli na to miejsce, które Bóg wskazał, Abraham zbudował tam ołtarz, ułożył na nim drwa i związawszy syna swego Izaaka położył go na tych drwach na ołtarzu. 10 Potem Abraham sięgnął ręką po nóż, aby zabić swego syna.
                                    "

A co do składania w ofierze dzieci - skoro ich Żydzi (wszystkich - łącznie z ich dziećmi) wymordowali, to jakoś im widać śmierć dzieci nie przeszkadzała sama w sobie.

W dzisiejszych czasach wygląda to zaś tak (13:23 - 13:45) :

www.youtube.com/watch?v=Yzlja8Ag58Y&feature=related
                                    i

(0:00 - 1:23)
                                    www.youtube.com/watch?v=ZY23VHlSOIQ&NR=1

"Nie dzięki wojnie, ani przemocy, ale dlatego, że ta ziemia jest dla nas darem Boga" - zabawny.
                                    • kolter-xxl Re: Sprawdź 01.04.11, 20:01
                                      rma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                                      >
                                      > > Podbijając tamten obszar izraelici nie chcieli tolerować np kultów które
                                      > kazały składać w
                                      > > ofierze swoje własne dzieci .
                                      >
                                      > O tym kulcie mówisz?

]1 A po tych wydarzeniach Bóg wystawił Abrahama na próbę

Nie, o tym ; Ponadto wznosili wyżyny dla Baala, które są w dolinie syna Hinnoma, aby swych synów i córki przeprowadzać przez ogień dla Molocha — coś, czego im nie nakazałem, ani nie zrodziło się to w moim sercu, by czyniono tę obrzydliwość — żeby doprowadzać Judę do grzechu’.

> A co do składania w ofierze dzieci - skoro ich Żydzi (wszystkich - łącznie z i
                                      > ch dziećmi) wymordowali, to jakoś im widać śmierć dzieci nie przeszkadzała sama
                                      > w sobie.

Nie wiem o czym mowa ??

>
                                      > "Nie dzięki wojnie, ani przemocy, ale dlatego, że ta ziemia jest dla nas darem
                                      > Boga" - zabawny.

Tam ścierają się dwa narody które wierzą ze są z jednego ojca ,a jak wiadomo bratobójcze wojny są najgorszymi z wojen
                                      • irma223 Re: Sprawdź 02.04.11, 08:30
                                        kolter-xxl napisał:

> > O tym kulcie mówisz?

> Nie, o tym

A - to chyba ten sam.

> Tam ścierają się dwa narody które wierzą ze są z jednego ojca ,a jak wiadomo br
                                        > atobójcze wojny są najgorszymi z wojen

Jak to się stało, że pół świata uwierzyło w jakiegoś plemiennego boga jednego niedużego plemienia pasterzy?
                                        Który na dodatek trzyma z jednym narodem przeciwko drugiemu?

Zeus Gromowładny nie trzymał z nikim przeciwko nikomu, Światowid też nie.
                                        • kolter-xxl Re: Sprawdź 03.04.11, 15:51
                                          irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                                          >
                                          >
                                          > > > O tym kulcie mówisz?
                                          >
                                          > > Nie, o tym
                                          >
                                          > A - to chyba ten sam.

Nie, bo przecież Izaak nie został zamordowany

Jak to się stało, że pół świata uwierzyło w jakiegoś plemiennego boga jednego n
                                          > iedużego plemienia pasterzy?

To było spore plemię bo zdaję się ze (Biblia)Abraham był ojcem wielu narodów .
                                          > Który na dodatek trzyma z jednym narodem przeciwko drugiemu?
                                          • irma223 Re: Sprawdź 03.04.11, 18:22
                                            kolter-xxl napisał:

> Nie, bo przecież Izaak nie został zamordowany

Arabowie twierdzą, że scena była z Ismaelem, nie Izaakiem

> To było spore plemię bo zdaję się ze (Biblia)Abraham był ojcem wielu nar
                                            > odów .

Arabów i Żydów.

> O tym kulcie mówisz?

> Nie, o tym ; Ponadto wznosili wyżyny dla Baala, które są w dolinie syna Hinnoma, aby
                                            > swych synów i córki przeprowadzać przez ogień dla Molocha — coś, czego im nie
                                            > nakazałem, ani nie zrodziło się to w moim sercu, by czyniono tę obrzydliwość — żeby
                                            > doprowadzać Judę do grzechu’.

A co do "przeprowadzania przez ogień": czy to chodziło o to?

www.youtube.com/watch?v=h1RCVUJpZB0
                                            www.youtube.com/watch?v=LAKX-DqtpnM
                                            www.youtube.com/watch?v=aKhbjGKOSIA&feature=fvwrel
                                            www.youtube.com/watch?v=i2N1BOiYaoE&feature=related
                                            • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 11:13
                                              irma223 napisała:

> Arabowie twierdzą, że scena była z Ismaelem, nie Izaakiem

Ano ,ale akurat to żydzi z półtora tysiąca lat przed arabami opisali to wydarzenie w swojej świętej księdze .

> A co do "przeprowadzania przez ogień": czy to chodziło o to?

Nie , chodziło a składanie tzw całopalnych ofiar z ludzi

Achaz miał dwadzieścia lat, gdy objął władzę królewską, a panował szesnaście lat w Jeruzalemie. Nie czynił tego, co prawe w oczach Pana, jak Dawid, jego praojciec, (2) lecz kroczył drogami królów izraelskich, sporządził także posągi lane dla Baalów. (3) On to składał ofiary z kadzidła w Dolinie Syna Chinnoma, a nawet własnego syna oddał na spalenie w ogniu, jak to było ohydnym zwyczajem narodów, które Pan wytępił przed synami izraelskimi
                                              • irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 11:26
                                                kolter-xxl napisał:

> Nie , chodziło a składanie tzw całopalnych ofiar z ludzi

?

pl.wikipedia.org/wiki/Moloch
                                                Oczernianie przeciwnika to nie jest wynalazek 20-wieczny:
                                                pl.wikipedia.org/wiki/Powr%C3%B3t_do_ojczyzny

• kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 11:42
                                                  irma223 napisała:

> Oczernianie przeciwnika to nie jest wynalazek 20-wieczny:

pl.wikipedia.org/wiki/Moloch
                                                  Czyli ludzie do których kierowano sława zawarte w biblii nie mieli do czynienia z tzw narodami ich wierzeniami ??Nie widzieli tych praktyk ??
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 11:45
                                                    " Ofiary z dzieci były ważną częścią składową kultu fenickiego [boga] Malika-Baala-Kronosa”, „Jewish Encyclopedia”, wyd. Funka i Wagnallsa. Fenicjanie zamieszkiwali pierwotnie północne wybrzeża Kanaanu. Byli wytrawnymi żeglarzami i zakładali kolonie wokół basenu Morza Śródziemnego, a wszędzie, gdzie dotarli, zawlekli też odrażający rytuał składania ofiar z dzieci. Niedawne znaleziska archeologiczne na terenie starożytnego miasta fenickiego, Kartaginy (obecnie na przedmieściu Tunisu w Tunezji), rzuciły sporo światła na to, jak wynaturzony był ów obyczaj.
                                                    Prace wykopaliskowe prowadzono w tym miejscu już w roku 1921. Niemniej zintensyfikowano je dopiero na początku lat siedemdziesiątych, a to z uwagi na rozwijanie się w tym kierunku zabudowy dzisiejszego miasta. Okazało się, że odnaleziono wielki cmentarz szczątków ofiarowanych dzieci. W czasopiśmie „Biblical Archaeology Review” doniesiono:
                                                    „Począwszy od VIII wieku p.n.e. aż do II wieku p.n.e. kartagińscy ojcowie i matki chowali tu kości swych dzieci ofiarowanych bogu Baal-Hammonowi i bogini Tanit. W czwartym stuleciu p.n.e. owo Tofet [od biblijnego Tofet] mogło zajmować powierzchnię 6000 metrów kwadratowych, przy czym wykazuje dziewięć poziomów grzebania zmarłych”.
                                                    Podobne miejsca odkryto w innych regionach Tunezji oraz na Sycylii i Sardynii. Wszystko to były niegdyś kolonie fenickie. Na cmentarzysku w Kartaginie badacze odnaleźli liczne kamienie nagrobne pokryte symbolami bogini Tanit, którą utożsamia się z kananejską boginią imieniem Asztoreth lub Astarte, żoną Baala. Pod tymi kamieniami znajdowały się urny gliniane, niekiedy bogato zdobione, zawierające zwęglone kości ofiar."
                                                    "
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 12:32
                                                    "Jednak sprawa palenia żywcem dzieci nie do końca jest pewna. W ostatnich czasach naukowcy (archeologowie, historycy) twierdzą, że "ofiarami" były martwe dzieci (np. urodzone martwe), a palenie ich ciał było formą pochówku. Świadczyć ma o tym brak znalezionych pozostałości dzieci, które powinny być z racji, iż śmiertelność wśród dzieci w tym czasie była bardzo wysoka."

Nie dowiemy się prawdy. Raczej nigdy.

Nawet jednak gdyby tak było, jak piszą autorzy ksiąg biblijnych, to i tak w żaden sposób nie usprawiedliwia to ludobójstwa dokonanego w celu przejęcia zamieszkałej ziemi.

"A poległo ich tego dnia dwanaście tysięcy - wszyscy mieszkańcy" "nie oszczędzając nikogo". Mordując dzieci arabskie Żydzi chronili je przed poświęceniem jakiemuś-tam bóstwu? Pokrętne tłumaczenie.
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 12:58
                                                    irma223 napisała:

Nie dowiemy się prawdy. Raczej nigdy.

No raczej nie.

> Nawet jednak gdyby tak było, jak piszą autorzy ksiąg biblijnych, to i tak w żad
                                                    > en sposób nie usprawiedliwia to ludobójstwa dokonanego w celu przejęcia zamiesz
                                                    > kałej ziemi.

Nie bierz swoją miarą pastucha sprzed 3,5 tys lat , ja dziś sam bez wahania zatłukłbym gnoja który dziecka morduje ,a ty chcesz miłosierdzia od ludzi z tamtych czasów ?

> "A poległo ich tego dnia dwanaście tysięcy - wszyscy mieszkańcy" "nie oszczędza
                                                    > jąc nikogo". Mordując dzieci arabskie Żydzi chronili je przed poświęceniem jaki
                                                    > emuś-tam bóstwu? Pokrętne tłumaczenie

No ponoć w amoku człowiek traci wszelkie poczucie człowieczeństwa.
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 13:12
                                                    kolter-xxl napisał:

> No ponoć w amoku człowiek traci wszelkie poczucie człowieczeństwa.

To żaden amok, tylko "wypełnianie słowa Bożego".

Jak ktoś się nie zastosował, to go kamienowano.
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 13:37
                                                    rma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                                                    >
                                                    > > No ponoć w amoku człowiek traci wszelkie poczucie człowieczeństwa.
                                                    >
                                                    > To żaden amok, tylko "wypełnianie słowa Bożego".

No jak widać władza posuwa się do każdej podłości.

> Jak ktoś się nie zastosował, to go kamienowano.

Na a jak mieli na pustkowi wieszać skoro drzew nie było ?
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 13:56
                                                    kolter-xxl napisał:

> > To żaden amok, tylko "wypełnianie słowa Bożego".
                                                    >
                                                    > No jak widać władza

Jeśli Mojżesz był naprawdę wychowankiem na dworze faraona, to trzeba przyznać, że perfekcyjnie umiał z wpojonych mu nauk skorzystać.

A ciemny lud łykał bajkę o "gorejącym krzewie" i o kamiennych tablicach.
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 14:00
                                                    irma223 napisała:

> Jeśli Mojżesz był naprawdę wychowankiem na dworze faraona, to trzeba przyznać,
                                                    > że perfekcyjnie umiał z wpojonych mu nauk skorzystać.
                                                    >
                                                    > A ciemny lud łykał bajkę o "gorejącym krzewie" i o kamiennych tablicach.

Władza deprawuje a władza absolutna deprawuje całkowicie
                                              • irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 14:53
                                                kolter-xxl napisał:

> irma223 napisała:
                                                >
                                                > > Arabowie twierdzą, że scena była z Ismaelem, nie Izaakiem
                                                >
                                                > Ano ,ale akurat to żydzi z półtora tysiąca lat przed arabami opisali to wydarze
                                                > nie w swojej świętej księdze .

www.islam101.com/religions/christianity/sacrifice.htm
                                                Ciekawa argumentacja.

Fakt, że Izaak nigdy nie był jedynakiem, a Ismael - owszem. Przez kilkanaście lat.
                                                • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 15:12
                                                  irma223 napisała:

> Ciekawa argumentacja.

To zbyt zawiłe żeby sobie tym głowę zaśmiecać

> Fakt, że Izaak nigdy nie był jedynakiem,

No z Ojca Abraham i matki Sary był jedynakiem (Rdz 22,1-2)
                                                  A po tych wydarzeniach Bóg wystawił Abrahama na próbę. Rzekł do niego: Abrahamie! A gdy on odpowiedział: Oto jestem - powiedział: weź twego syna jedynego, którego miłujesz, Izaaka, idź do kraju Moria i tam złóż go w ofierze na jednym z pagórków, jakie ci wskażę.

>a Ismael - owszem. Przez kilkanaście lat.

Ismael miał 14 lat kiedy urodził się Izaak.Nic mi nie wiadomo o innym rodzeństwie :)
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 17:36
                                                    kolter-xxl napisał:

> No z Ojca Abraham i matki Sary był jedynakiem (Rdz 22,1-2)

Dla Sary może był jedynakiem. Ale nie dla Abrahama.
                                                    Abraham miał już starszego syna: Ismaela.

Argumentacja, że słowa "weź syna swojego jedynego" mogły paść jedynie w sytuacji, gdy Abraham nie miał innych synów poza tym jednym, brzmi rozsądnie.

Ale w tej sytuacji mogły dotyczyć jedynie Ismaela i to tylko zanim on skończył 14 lat.

Nigdy jednak nie mogły dotyczyć Izaaka, bo on nigdy dla Abrahama jedynakiem nie był.
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 21:45
                                                    irma223 napisała:

Dla Sary może był jedynakiem. Ale nie dla Abrahama.
                                                    > Abraham miał już starszego syna: Ismaela.

Wygnał go jak psa, to widać odrzucił go jako syna ;

Nazajutrz rano wziął Abraham chleb oraz bukłak z wodą i dał Hagar, wkładając jej na barki, i wydalił ją wraz z dzieckiem. Ona zaś poszła i błąkała się po pustyni Beer-Szeby. (15) A gdy zabrakło wody w bukłaku, ułożyła dziecko pod jednym krzewem, (16) po czym odeszła i usiadła opodal tak daleko, jak łuk doniesie, mówiąc: Nie będę patrzała na śmierć dziecka. I tak siedząc opodal, zaczęła głośno płakać.

Ale w tej sytuacji mogły dotyczyć jedynie Ismaela i to tylko zanim on skończył
                                                    > 14 lat.
                                                    >
                                                    > Nigdy jednak nie mogły dotyczyć Izaaka, bo on nigdy dla Abrahama jedynakiem nie
                                                    > był.

Nic z tego, wygnał Ismaela czyli odrzucił go jako dziedzica . Paweł napisał tak o Izaaku Przez wiarę Abraham przyniósł na ofiarę Izaaka, gdy był wystawiony na próbę, i ofiarował jednorodzonego, on, który otrzymał obietnicę Dlaczego ??

"Paweł nazwał Izaaka „jednorodzonym synem” Abrahama (Heb 11:17), chociaż ten miał z Hagar syna Ismaela, a z Keturą kilku innych synów (Rdz 16:15; 25:1, 2; 1Kn 1:28, 32). Wynikało to stąd, że przymierze Boże obejmowało tylko Izaaka, jedynego syna Abrahama urodzonego na podstawie obietnicy Bożej i jedynego syna Sary (Rdz 17:16-19). Ponadto kiedy Izaak miał zostać złożony w ofierze, był jedynym synem w domu swego ojca. Synowie Ketury jeszcze się nie urodzili, a Ismael odszedł jakieś 20 lat wcześniej i mógł być już żonaty i mieć własny dom (Rdz 22:2).
                                                    A zatem biorąc pod uwagę obietnicę Bożą oraz przymierze — o czym pisał Paweł w Liście do Hebrajczyków — można nazwać Izaaka jednorodzonym synem Abrahama. Dlatego apostoł zestawia „obietnice” i „jednorodzonego syna” z „potomstwem”, które miało przyjść „poprzez Izaaka” (Heb 11:17, 18). Trudno powiedzieć, czy podobnymi przesłankami kierował się Józef Flawiusz, który także podaje, że Izaak był „jedynym synem” Abrahama (Dawne dzieje Izraela, I, XIII, 1).
                                                    "
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 23:12
                                                    kolter-xxl napisał:

> Wygnał go jak psa, to widać odrzucił go jako syna ;

No podobno muzułmanie mają swoją całkiem odmienną wersję tej historii.

Nawet jednak gdyby - zgodnie z wersją żydów - wygnał Ismaela, to i tak byłoby to już po urodzeniu Izaaka, czyli - o ile wersja muzułmanów byłaby uzasadniona słowami z Księgi Rodzaju "weź swojego syna jedynaka" - to byłoby to też już po tym niewykonanym zamierzeniu złożenia ofiary z syna (jedynaka).

Przecież - o ile wersja muzułmanów jest prawdopodobna - to Abraham wybierając się złożyć ofiarę nie miał pojęcia ani żadnej nadziei, że urodzi mu się później jeszcze jakiś inny syn.

Argumentacja, której się nie przyjrzałeś, zwracała uwagę też na Księgę Powtórzonego Prawa, rozdział 21:

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=236
                                                    "15 Jeśli jaki mąż będzie miał dwie żony, jedną kochaną, a drugą niekochaną, i one urodzą mu synów - kochana i niekochana - a pierworodnym będzie syn niekochanej - 16 to w dniu przekazywania dziedzictwa nie może za pierworodnego uznać syna kochanej, gdy pierworodnym jest syn niekochanej. 17 [b]Jeśli pierworodnym jest syn niekochanej, musi mu przyznać podwójną część wszystkiego, co posiada, gdyż on jest pierwociną jego siły. On ma prawo do pierworodztwa[/b]."

Wprawdzie w Biblii były na tym tle też jakieś oszustwa (chyba Jakub wobec Ezawa - obaj nawiasem mówiąc synowie Izaaka), ale zasada byłaby tutaj pewną wskazówką.

Hagar wprawdzie była niewolnicą pochodzącą z Egiptu, ale była też drugą legalną żoną Abrahama:

www.biblia.pl/rozdzial.php?id=16

"3 Saraj, żona Abrama, wzięła zatem niewolnicę Hagar, Egipcjankę, i dała ją za żonę mężowi swemu Abramowi, gdy już minęło dziesięć lat, odkąd Abram osiedlił się w Kanaanie."

Faktem jest, że kłamstw i podłości w wykonaniu tych "sprawiedliwych praojców" pełna jest cała Biblia, wcale nie mniej niż rzezi, tym niemniej argumentacja poparta szczegółową analizą tekstu oraz użytych w języku oryginalnym tekstu słów i sformułowań, jest warta wzięcia jej pod uwagę.

Natomiast Paweł z Tarsu, urodzony około półtora tysiąca lat po opisywanych wydarzeniach raczej opierał się na tradycji żydowskiej, o której muzułmanie twierdzą, że była umyślnie zmieniona z przyczyn nacjonalistycznych (odmawianie Arabom prawa do dziedzictwa po Abrahamie).

Biorąc pod uwagę faktyczne ludobójstwo dokonywane przez Żydów na Arabach w celu przejęcia Ziemi Obiecanej, jest to dość możliwe, że przekłamali też swoje stare legendy.

Utworzyli coś w stylu: smok wawelski zjadł Dratewkę.
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 23:19
                                                    irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                                                    >

> No podobno muzułmanie mają swoją całkiem odmienną wersję tej historii.
                                                    >
                                                    > Nawet jednak gdyby - zgodnie z wersją żydów - wygnał Ismaela, to i tak byłoby t
                                                    > o już po urodzeniu Izaaka, czyli - o ile wersja muzułmanów byłaby uzasadniona s
                                                    > łowami z Księgi Rodzaju "weź swojego syna jedynaka" - to byłoby to też już po t
                                                    > ym niewykonanym zamierzeniu złożenia ofiary z syna (jedynaka).

Jedynak bo Ismael był wygnany , a innych dzieci jeszcze nie miał !!

Przecież - o ile wersja muzułmanów jest prawdopodobna - to Abraham wybierając s
                                                    > ię złożyć ofiarę nie miał pojęcia ani żadnej nadziei, że urodzi mu się później
                                                    > jeszcze jakiś inny syn.

Każdy lis swój ogon chwali .

Natomiast Paweł z Tarsu, urodzony około półtora tysiąca lat po opisywanych wyda
                                                    > rzeniach raczej opierał się na tradycji żydowskiej, o której muzułmanie twierdz
                                                    > ą, że była umyślnie zmieniona z przyczyn nacjonalistycznych (odmawianie Arabom
                                                    > prawa do dziedzictwa po Abrahamie).

Ta ale Koran powstał w 600 lat po NT wiec trudno dociec prawdy .

Biorąc pod uwagę faktyczne ludobójstwo dokonywane przez Żydów na Arabach w celu
                                                    > przejęcia Ziemi Obiecanej, jest to dość możliwe, że przekłamali też swoje stare legendy.

No a Arabowie są tu czyści jak łza ?
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 05.04.11, 07:49
                                                    kolter-xxl napisał:

> Jedynak bo Ismael był wygnany

No chyba żartujesz.

> Każdy lis swój ogon chwali .

Niewątpliwie. Dlatego warto nie brać ślepo wersji żadnej ze stron.

> Ta ale Koran powstał w 600 lat po NT wiec trudno dociec prawdy .

Skoro naukowcy są - w dzisiejszych czasach - w stanie odczytać stare teksty sumeryjskie, hieroglify egipskie, a nawet pismo Majów, to myślę, że badając użyte w tekstach słowa i ich powtórzenia byliby w stanie dociec, która wersja byłaby pierwotna.

> No a Arabowie są tu czyści jak łza ?

A to oni dokonywali ludobójstwa na hordzie obdartusów przyprowadzonej przez Mojżesza?
                                                    To dla mnie jakaś nowość, bo z tekstów Biblii raczej wynika, że w naiwności swojej udzielali im gościny, póki horda była "w drodze".
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 05.04.11, 08:32
                                                    irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:

> No chyba żartujesz.

Nie , wygnał go czyli nie widział w nim dziedzica !! Twoim problem jest to ze ty cały czas swoją miarą bierzesz postępowanie beduinów sprzed 4 tys lat.

> Niewątpliwie. Dlatego warto nie brać ślepo wersji żadnej ze stron.

Ano.

> Skoro naukowcy są - w dzisiejszych czasach - w stanie odczytać stare teksty su
                                                    > meryjskie, hieroglify egipskie, a nawet pismo Majów, to myślę, że badając użyte
                                                    > w tekstach słowa i ich powtórzenia byliby w stanie dociec, która wersja byłaby
                                                    > pierwotna.

Wydaje się ze jednej i drugiej stronie za bardzo na tym nie zależy .

>A to oni dokonywali ludobójstwa na hordzie obdartusów przyprowadzonej przez Mojżesza?

No akurat to Jozue ich prowadzi :).

> To dla mnie jakaś nowość, bo z tekstów Biblii raczej wynika, że w naiwności swo
                                                    > jej udzielali im gościny, póki horda była "w drodze".

No nie zawsze i nie wszędzie , Lb 21,21-32.
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 05.04.11, 11:22
                                                    kolter-xxl napisał:

> Nie , wygnał go czyli nie widział w nim dziedzica !! Twoim problem jest to ze t
                                                    > y cały czas swoją miarą bierzesz postępowanie beduinów sprzed 4 tys lat.

Nie moją miarą.

Miarą tekstu sprzed 3,5 tys. lat. Wskazanego przeze mnie 2 posty wyżej.

Faktem jest, że tekst pochodzi sprzed 3,5 lat, a rozmawiamy o postępowaniu mitycznego Abrahama jeszcze kilkaset lat wcześniej, ale również i to postępowanie zostało opisane dopiero w tekście pochodzącym sprzed 3,5 lat temu i jedynie to źródło mamy.

Skoro zgodziliśmy się, że Mojżesz był świetnie wyszkolonym i cwanym graczem, dlaczego nie możemy przyjąć za możliwe, że mógł się dopuścić przekłamań w starych legendach w celu podbudowania morale hordy, którą prowadził?
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 05.04.11, 14:33
                                                    irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Nie , wygnał go czyli nie widział w nim dziedzica !! Twoim problem jest t
                                                    > o ze t
                                                    > > y cały czas swoją miarą bierzesz postępowanie beduinów sprzed 4 tys lat.
                                                    >
                                                    > Nie moją miarą.
                                                    >
                                                    > Miarą tekstu sprzed 3,5 tys. lat. Wskazanego przeze mnie 2 posty wyżej.

Jednak nie przyjmujesz tekstu w kwestii ustalenia czy Izaak był pierworodnym , kurczowo wracając do tego ze nie był pierworodnym synem .Dlatego bierzesz w ten sposób to swoją miarą z XXI wieku .

> Faktem jest, że tekst pochodzi sprzed 3,5 lat, a rozmawiamy o postępowaniu mity
                                                    > cznego Abrahama jeszcze kilkaset lat wcześniej, ale również i to postępowanie z
                                                    > ostało opisane dopiero w tekście pochodzącym sprzed 3,5 lat temu i jedynie to ź
                                                    > ródło mamy.

W tej części świata 500 czy 1000 lat w tą czy tamtą w starożytności nic nie zmienia .

> Skoro zgodziliśmy się, że Mojżesz był świetnie wyszkolonym i cwanym graczem, dl
                                                    > aczego nie możemy przyjąć za możliwe, że mógł się dopuścić przekłamań w starych
                                                    > legendach w celu podbudowania morale hordy, którą prowadził?

Mógł , tylko ze ja ci przypominam ze pomiędzy spaniem tory a koranu jest ogromna przepaść czasowa . Ja nie znam pism arabskich przed koranem mówiących o tym ze to Ismael był tym ukochanym dzieckiem.Moze i są ?
                                                  • irma223 Re: Sprawdź 05.04.11, 11:26
                                                    kolter-xxl napisał:

> No nie zawsze i nie wszędzie , Lb 21,21-32.

Przynajmniej ten Sichon się zorientował, co za jedni.
                                                    Niby "Chcemy tylko przejść", a potem "mocno osiedli we wszystkich miastach Amorytów".
                                                  • kolter-xxl Re: Sprawdź 05.04.11, 14:35
                                                    irma223 napisała:

> kolter-xxl napisał:
                                                    >
                                                    > > No nie zawsze i nie wszędzie , Lb 21,21-32.
                                                    >
                                                    > Przynajmniej ten Sichon się zorientował, co za jedni.
                                                    > Niby "Chcemy tylko przejść", a potem "mocno osiedli we wszystkich miastach Amor
                                                    > ytów".

Tam w ogóle był burdel bo i ci podbijani tworzyli koalicje z Izraelitami przeciwko innym kacykom z tamtego rejonu.
                      • yan.nick Re: Sprawdź 03.04.11, 22:09
                        Prawo miłości:

“Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad
                        nimi, przyprowadzacie tutaj i pościnajcie na oczach moich ”.
                        (Łuk.19:27)

• irma223 Re: Sprawdź 04.04.11, 04:48
                          yan.nick napisał:

> Prawo miłości:
                          >
                          > “Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad
                          > nimi, przyprowadzacie tutaj i pościnajcie na oczach moich ”.
                          > (Łuk.19:27)

To był fragment jednej z przypowieści - wypowiedź władcy.

W odpowiedzi na powyrywane z kontekstu fragmenty z Koranu jest OK, ale na cytowanie jako własne wezwanie Jezusa to jest stanowcze przekłamanie.
                          • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 11:20
                            irma223 napisała:

> To był fragment jednej z przypowieści - wypowiedź władcy.
                            >
                            > W odpowiedzi na powyrywane z kontekstu fragmenty z Koranu jest OK, ale na cytow
                            > anie jako własne wezwanie Jezusa to jest stanowcze przekłamanie.

Ano,już ktoś kiedyś o tym tu pisał.
                        • kolter-xxl Re: Sprawdź 04.04.11, 11:18
                          yan.nick napisał:

> Prawo miłości:
                          >
                          > “Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym panował nad
                          > nimi, przyprowadzacie tutaj i pościnajcie na oczach moich ”.
                          > (Łuk.19:27)
                          >

To przypowieść Łuk 19,11
                          Gdy słuchali tych rzeczy, dodał jeszcze przypowieść, dlatego że był blisko Jerozolimy, a oni myśleli, że królestwo Boże zaraz się zjawi.
    • kuk_krakauer Re: Sprawdź 31.03.11, 21:05
      Cholera, jesteś lepszy. Ja 79%. Gratuluję!
      • ka_p_pa Re: Sprawdź 31.03.11, 21:11
        kuk_krakauer napisał:

> Cholera, jesteś lepszy. Ja 79%. Gratuluję
        Obawiam się o Twoją przyszłość. Jak tak dalej pójdzie, to trafisz do NIEBA
        • voxave Re: Sprawdź 31.03.11, 21:30
          Ja mam 27 % jestem zbulwersowana myślalam ze jestem bardziej grzeszna :(((
          • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 21:32
            voxave napisała:

> Ja mam 27 % jestem zbulwersowana myślalam ze jestem bardziej grzeszna :(((

No to dalej trzymaj sie kiecki taty :))
            • voxave Re: Sprawdź 31.03.11, 21:34
              Kolt--ja juz nie mam sily ani czasu na intensywne grzeszenie :((
              • kolter-xxl Re: Sprawdź 31.03.11, 21:37
                voxave napisała:

> Kolt--ja juz nie mam sily ani czasu na intensywne grzeszenie :((

E tam nie ćpasz nie bzykasz połóż się do trumny i czekaj :))
        • kuk_krakauer Re: Sprawdź 31.03.11, 21:36
          Proszę Cię!!! Żebym w długiej kiecce latał, na harfie grał i choroby morskiej od bujania na obłoczkach dostał... Faktycznie, muszę wziąć się za siebie... :))
        • dritte_dame Re: Sprawdź 01.04.11, 02:10
          ka_p_pa napisał:

> kuk_krakauer napisał:
          >
          > > Cholera, jesteś lepszy. Ja 79%. Gratuluję
          > Obawiam się o Twoją przyszłość. Jak tak dalej pójdzie, to trafisz do NIEBA

O do Diabła! :((
    • ka_p_pa 94%! 31.03.11, 21:35
      Na kolana, przed Czarnym Panem!
      • kolter-xxl Re: 94%! 31.03.11, 21:38
        ka_p_pa napisał:

> Na kolana, przed Czarnym Panem!

Kiedyś był ten test tu na forum miałem z 80 %.
      • kuk_krakauer Re: 94%! 31.03.11, 21:41
        Padłeś na rydzu, czy na Buddzie?
        • nehsa Re: 94%! 31.03.11, 22:23
          "moje 3grosiki"
          Gdybyśmy mieli dowód, na zaprzestanie-zakończenie procesu myślenia w chwili śmierci naszego ciała, to mielibyśmy dowód, że jesteśmy istotami śmiertelnymi.
          Niestety, takiego dowodu BRAK!

Zatem, jesteśmy istotami nieśmiertelnymi, i wszyscy czyniący zło, będą musieli się stawić na rozprawę w Dzień Ostateczny cywilizacji=Dzień Sądny. Tam, bez tłumaczenia nam, skierują nas na resocjalizację, która może trwać i tysiąclecia.

Piekło, i jego obsługa, to pomysł kapłanów na zdyscyplinowanie ubożuchnych Duchem, i wyciśnięcie grosza, przede wszystkim od zasobnych materialnie.
          ---
      • piwi77 Re: 94%! 01.04.11, 09:35
        ka_p_pa napisał:

> Na kolana, przed Czarnym Panem!

Nigdzie nie ma najmniejszej wskazówki, że Szatan każe oddawać sobie hołdy, te co są każą przypuszczać, że raczej zależy mu na partnerstwie. To tylko Bóg domaga się nieustannych hołdów.
        • kolter-xxl Re: 94%! 01.04.11, 10:05
          piwi77 napisał:

> ka_p_pa napisał:
          >
          > > Na kolana, przed Czarnym Panem!
          >
          > Nigdzie nie ma najmniejszej wskazówki, że Szatan każe oddawać sobie hołdy, te c
          > o są każą przypuszczać, że raczej zależy mu na partnerstwie. To tylko Bóg domag
          > a się nieustannych hołdów.

No a nie pamiętasz Jezusa kiedy rozmawiał z diabłem na pustyni ?

Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon.
          • piwi77 Re: 94%! 01.04.11, 10:13
            Zauważ jednak istotną różnicę. Gdy Szatanowi nie oddasz pokłonu, Szatan nic do takiego obywatela nie ma i wcale nie karze, natomiast za oddanie pokłonu jest gotów sowicie nagradzać. Inaczej jest z Bogiem. Bóg uważa, że pokłon mu sie należy, jak psu buda i tym którzy mu się kłaniają nie daje nic, czasem nawet da po dupie. Za to za brak pokłonu straszy wiecznymi mękami w piekle. No to kto tu jest bardziej ludzki?
            • kolter-xxl Re: 94%! 01.04.11, 10:17
              piwi77 napisał:

> Zauważ jednak istotną różnicę. Gdy Szatanowi nie oddasz pokłonu, Szatan nic do
              > takiego obywatela nie ma i wcale nie karze, natomiast za oddanie pokłonu jest g
              > otów sowicie nagradzać. Inaczej jest z Bogiem. Bóg uważa, że pokłon mu sie nale
              > ży, jak psu buda i tym którzy mu się kłaniają nie daje nic, czasem nawet da po
              > dupie. Za to za brak pokłonu straszy wiecznymi mękami w piekle. No to kto tu je
              > st bardziej ludzki?

Mylisz się bóg też wynagradza tych którzy mu służą , wynagradza wiecznym życiem. Tak samo jak i w wypadku diabła jest marchewka !!
              • piwi77 Re: 94%! 01.04.11, 10:30
                kolter-xxl napisał:

> Mylisz się bóg też wynagradza tych którzy mu służą , wynagradza wiecznym życiem.

Ja tam wolałbym królestwa tego świata, niż bliżej niesprecyzowane wieczne zycie, którego aby dostapić należy umrzeć. Gadkę Szatana rozumiem i za nią nadążam, za boską dialektyką, nie. Moim zdanie Bóg mami i oszukuje.
                • kolter-xxl Re: 94%! 01.04.11, 10:37
                  piwi77 napisał:

> Ja tam wolałbym królestwa tego świata, niż bliżej niesprecyzowane wieczne zycie
                  > , którego aby dostapić należy umrzeć.

Taka sama utopia jak być władcą świata .

>Gadkę Szatana rozumiem i za nią nadążam,

No tak hedonizm :))

> za boską dialektyką, nie. Moim zdanie Bóg mami i oszukuje.

Ta,ale to szatan jest nazwany kłamcą ?
                  • piwi77 Re: 94%! 01.04.11, 10:47
                    kolter-xxl napisał:

> Ta,ale to szatan jest nazwany kłamcą ?

Ale kto tak twierdzi? Tylko Bóg. Równie dobrze sam Bóg może być kłamcą i nazywać kłamcą tego co nie kłamie. Niemożliwe? Dlaczego?
                    • kolter-xxl Re: 94%! 01.04.11, 13:26
                      piwi77 napisał:

> kolter-xxl napisał:
                      >
                      > > Ta,ale to szatan jest nazwany kłamcą ?
                      >
                      > Ale kto tak twierdzi? Tylko Bóg. Równie dobrze sam Bóg może być kłamcą i nazywa
                      > ć kłamcą tego co nie kłamie. Niemożliwe? Dlaczego?

Każdy sądzi podług siebie dla Jezusa to czort był łgarzem.
                • piwi77 Re: 94%! 01.04.11, 10:43
                  Rozmowa Diabła z Jezusem na pustyni jest niezwykle ciekawa i daje wiele do myślenia.
                  Nie oddając pokłonu Diabłu Jezus w sumie tę batalię przegrał. Dał bowiem do zrozumienia, że nic się dla niego tak nie liczy jak właśnie to, kto komu się kłania, czyli hierarchia osób - kto jest ważniejszy. Stracił też chyba jedyną szansę aby pokazać światu, że Diabeł kłamie. Gdyby się pokłonił, a obiecanych królestw nie otrzymał, stałoby się jasne ile warte są podszepty Szatana. Choć być może Jezus dobrze wiedział, że Szatan zawsze dotrzymuje słowa i nie miał wyboru, nie mógł podjąć zaproponowanej gry, aby nie legitymizować prawdomówności Szatana przed światem?
                  • kolter-xxl Re: 94%! 01.04.11, 13:26
                    piwi77 napisał:

> Rozmowa Diabła z Jezusem na pustyni jest niezwykle ciekawa i daje wiele do myśl
                    > enia.
                    > Nie oddając pokłonu Diabłu Jezus w sumie tę batalię przegrał.

Nie prawda,okazał lojalność względem swojego boga.

Dał bowiem do zrozumienia, że nic się dla niego tak nie liczy jak właśnie to, kto komu się kłania, czyli hierarchia osób - kto jest ważniejszy.

Bliższa koszula ciału.

Stracił też chyba jedyną szansę
                    > aby pokazać światu, że Diabeł kłamie. Gdyby się pokłonił, a obiecanych królest
                    > w nie otrzymał, stałoby się jasne ile warte są podszepty Szatana.

Wiedział ze diabeł kłamie ponieważ to on był (ponoć) wyznaczony na króla, gdyby jednak uległ namowie szatna okazałby w ten sposób nieufność bogu .

Choć być może
                    > Jezus dobrze wiedział, że Szatan zawsze dotrzymuje słowa i nie miał wyboru, ni
                    > e mógł podjąć zaproponowanej gry, aby nie legitymizować prawdomówności Szatana
                    > przed światem?

Nie , Jezus miał już posadę króla tego co mu obiecał czort zaklepaną :))
    • dritte_dame 88% za pierwszym podejściem :) 01.04.11, 02:06

• karbat Re: 88% za pierwszym podejściem :) 01.04.11, 05:02
        dritte_dame napisała:

>88% za pierwszym podejściem

chcialabys ... mozesz sobie pomarzyc ...
        • mitko32 53 % 01.04.11, 14:52
          Tylko 53%, ale co to za test, według innego, który robiłem kilka lat temu, miałem więcej.
          • kolter-xxl Re: 53 % 01.04.11, 15:11
            mitko32 napisał:

> Tylko 53%, ale co to za test, według innego, który robiłem kilka lat temu, miał
            > em więcej.

Ja teraz i kiedyś robiąc ten test zaliczyłem 80 % szans :))
            • karbat Re: 53 % 01.04.11, 17:05
              grzeszniki , zamowcie sobie przez SMS kilka modlitw katolickich ,
              szanse na pieklo wam jeszcze bardziej zmaleja .... w czym problem .

• nehsa Re: 53 % 01.04.11, 20:24
                A mnie wyszło 45%.
                • kolter-xxl Re: 53 % 01.04.11, 20:29
                  nehsa napisał:

> A mnie wyszło 45%.

Nehsa to ty ?
                  • nehsa Re: 53 % 05.04.11, 13:34
                    Niestety, nie ja.
                    Pomijam fakt, że takiej wersji nie może być. Bo i nie ma.
    • broceliande 29% 04.04.11, 16:05
      Fajne pytania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka