wawrzanka
24.10.21, 09:48
Jakiś czas temu zamieściłam tu wątek "Sodoma". Był o książce pod tym samym tytułem, o której możecie poczytać na stronie wydawnictwa .
Niedawno Znak wydał pozycję o realiach polskiego KK, która nawiązuje do publicystyki Martela. Książka prawnika i teologa, byłego jezuity zasługuje na uwagę nie tylko dlatego, że obnaża kulisy funkcjonowania tej instytucji. Autorzy nawiązują do korzeni chrześcijaństwa i wcale nie próbują nikogo przekonać, że Boga nie ma. Pojawia się za to fragment o bezwyznaniowcach.
W końcu znalazłam słowo dla siebie: nie jestem ateistką, ani agnostyczką (to drugie określenie jest nielubiane przez ateistów, bo jest podobno dla "niezdecydowanych", co jest nieprawdą). Jestem bezwyznaniowa. Świetne słowo. Nie odnosi się bezpośrednio do wiary, czy niewiary w Boga. Wyraźnie oddaje sens tego, co najistotniejsze w określeniu światopoglądu dotyczącego religijności: nie identyfikuję się z żadną religią, nie uznaję żadnych niedowiedzionych dogmatów. Reszta pozostaje w mojej sferze intymnej. Słowo "ateista" przez wieki było utożsamiane z człowiekiem bez zasad, bez poczucia moralności, bez wrażliwości, bez duchowości. Niesłusznie, ale taka łatka już do tego słowa przylgnęła. Zatem kto tu jeszcze jest bezwyznaniowy oprócz mnie?
Stworzyłam listę słów cudacznych, które nadal funkcjonują w naszym języku, a powinny dla dobra ludzkości trafić do muzeum literatury.
1. grzech - działanie na szkodę innego człowieka, lub przyrody. W tradycji katolickiej również brak przestrzegania rytuałów i obrzędów religijnych.
2. bogobojny - wrażliwy
3. bezbożny - niewrażliwy
4. miłosierny - empatyczny, współczujący
5. ateista - bezwyznaniowy
6. błogosławić - życzyć szczęścia
7. święty - godny naśladowania, autorytet
8. cnota - zaleta
9. sakrament - ogólna nazwa obrzędów religijnych
10. msza święta - rytuał religijny
11. spowiedź - obrzęd religijny polegający na zwierzaniu się "księdzu" z "grzechów"
12. komunia - obrzęd religijny polegający na połknięciu kawałka opłatka, które rzekomo jest "ciałem Chrystusa".
13. cud - uzdrowienie z choroby będące wynikiem działania placebo. Cudem określa się także niewyjaśnione "znaki", lub "głosy", które zauważają osoby z zaburzeniami psychicznymi.
14. stygmaty - rany, lub znaki na ciele symbolizujące rodzaj łączności z bóstwem
15. ksiądz - pracownik kościoła katolickiego
16. kościół - drogi budynek służący do odprawiania rytuałów i sakramentów
20. ministrant - pomocnik księdza
Dalej mi się nie chce, może ktoś pociągnie.