Dodaj do ulubionych

Religia a dobro i zlo

26.08.09, 01:07
Ludzie religijni chcieliby, zeby uwazano, ze z religii wynika tylko dobro.
Kiedy natomiast zwraca sie uwage, ze wynika z niej rowniez zlo, to natychmiast
protestuja, ze to niby obraza ich uczucia religijne. Ale fakty mowia same za
siebie - podczas religijnego podboje Ameryk katolicy wymordowali wiecej ludzi,
niz zginelo w 20. wieku. Bylo to najwieksze z dotychczas znanych ludobojstw
(wymordowano kilkadziesiat milionow Indian). Hitler byl rzymskim katolikiem.
Stalin byl prawoslawnym chrzescijaninem.
Obserwuj wątek
    • arek103 Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 01:10
      Linki:
      www.toya.net.pl/~levis/www_cochise/ludobojstwo_indian.html
      pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_religijna
    • wtopek Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 07:45
      liczbę Indian w obu Amerykach w czasie przybycia Kolumba szacuje się
      na niecałe 10 mln...

kolonizacja nie była religijna krucjatą...
    • Gość: ciekawska [...] IP: 89.72.43.* 26.08.09, 08:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • piwi77 Re: Kolejny głąb 26.08.09, 09:12
        Gość portalu: ciekawska napisał(a):

> No to skupmy się na katolicyzmie. Jeśli jest tak, jak tu pitolisz,
        > to podaj konkretny przykład, np przykazanie z którego wynika zło.
        > Znasz takie? Na pewno nie.

Wszyscy je znamy i jest to przykazanie pierwsze, tylko na pozór
        niewinne. Zabrania ono posiadania wielu bogów, a nakazuje
        bezwzględne posłuszeństwo
        tylko temu jedynemu, a skoro nikt
        nigdy go nie widział, więc tym co go podobno zastepują, papieżowi i
        całej tej hałastrze w sutannach. Pierwsze przykazanie przyczynia się
        do tego, że ci co są jemu wierni, zamiast słuchać własnego sumienia,
        gotowi są wykonać każdy, nawet ten najbardziej zbrodniczy, nakaz
        swoich, tzw. duchowych, przełożonych.
        • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 09:24
          Bzdura.
          Pierwsze przykazanie: „Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną” nakłada
          obowiązek stawiania Boga na pierwszym miejscu w naszym życiu. Tego Boga mamy
          poznać przez wiarę, Jemu w pełni zaufać i umiłować Go przez wypełnianie Jego
          woli wyrażonej w przykazaniach. Żadne przykazanie nie każe nienawidzić
          czy mordować.

Pierwsze przykazanie zakazuje grzechów przeciwko wierze, czyli zaniedbywania
          pogłębiania wiary, niewiary, wątpienia, ateizmu i agnostycyzmu.

Przykazanie to zabrania też grzechów przeciwko nadziei, tzn. zuchwałej nadziei,
          rozpaczy, dążenia wyłącznie do celów ziemskich.

Pierwsze przykazanie zakazuje grzechów przeciwko miłości Bożej czyli:
          obojętności, niewdzięczności, oziębłości, lenistwa duchowego, nienawiści do Boga.

• piwi77 Re: Kolejny głąb 26.08.09, 09:27
            Pierwsze przykazanie przede wszystkim nakazuje bezwzględne
            posłuszeństwo. I nieważne komu nakazuje, bezwzględne posłuszeństwo
            zawsze prowadzi do wynaturzeń.
            • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 09:33
              piwi77 napisał:

> Pierwsze przykazanie przede wszystkim nakazuje bezwzględne
              > posłuszeństwo.

Nakazuje to co napisałam. Posłuszeństwo Bogu nie prowadzi do niczego złego. Bo
              Bóg nie nakazuje nikogo krzywdzić. Głupoty gadasz i tyle.
              • piwi77 Re: Kolejny głąb 26.08.09, 09:37
                Skąd wiesz co Bóg nakazuje, gadałaś z nim czy co? Bóg głosu nie ma,
                a jedynym co ma prawo w jego imieniu się wypowiadać jest papież. Do
                czego są zdolni ludzie na tym stanowisku, wystarczy liznąć nieco
                historii kościoła katolickiego.
                A sam mitologiczny Bóg? Ten też ma krew na rękach i to ile. Bibli
                nie czytałaś?
                • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 09:50
                  piwi77 napisał:

Nakazuje to co napisałam. Posłuszeństwo Bogu nie prowadzi do niczego złego.
                  Bo Bóg nie nakazuje nikogo krzywdzić. Głupoty gadasz i tyle.

> Skąd wiesz co Bóg nakazuje, gadałaś z nim czy co? Bóg głosu nie ma,

Skoro twoim zdaniem nie ma głosu, to jakim cudem nakazuje kogoś krzywdzić? Kupy
                  się to nie trzyma.
                  • mg2005 Re: Kolejny głąb 26.08.09, 11:19
                    >
                    > Skoro twoim zdaniem nie ma głosu, to jakim cudem nakazuje kogoś
                    krzywdzić? Kupy
                    > się to nie trzyma.

Nie oczekuj logiki od atołka :)
                    • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 11:23
                      mg2005 napisał:

> Nie oczekuj logiki od atołka :)

Żałosna kreaturo !
                • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 09:59
                  piwi77 napisał:

> Skąd wiesz co Bóg nakazuje, gadałaś z nim czy co?

Te akurat bzdury którymi ona tu operuje,to cytaty z ich katechizmu .

www.teologia.pl/m_k/prz-02.htm
                  • Gość: ciekawska [...] IP: 89.72.43.* 26.08.09, 10:22
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 10:43
                    yoki-oki napisał:

> > Skąd wiesz co Bóg nakazuje, gadałaś z nim czy co?
                    >
                    > Te akurat bzdury którymi ona tu operuje,to cytaty z ich katechizmu .

Katechizm jest bzdurą?
                    • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:48

> Katechizm jest bzdurą?

Katolicki jak najbardziej .
                      • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 10:55
                        A potrafisz wyjaśnić na czym ta bzdura polega? Bo wiesz, wszystko można nazwać
                        bzdurą. Zwłaszcza jak się czegoś ni w ząb nie rozumie. Jest tu taki niejaki
                        polubu, który ekonomię wykładaną na uniwersytetach tez nazywa bzdurą, matematykę
                        też. Wprowadza nową, typu 2+2=1,3 Jesteś klonem polubu?
                        • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 11:00

> A potrafisz wyjaśnić na czym ta bzdura polega? Bo wiesz, wszystko można nazwać
                          > bzdurą.

Katechizm KK zbudowano w dużej mierze na kościelnych tradycjach a, to koliduje z
                          tym co mówi biblia na nie ,,dodawaniu nic do słów tej księgi"
                          Czyli po prostu nie wolno przekraczać poza to co zapisano w Biblii .

> Zwłaszcza jak się czegoś ni w ząb nie rozumie.

Biegłym nie jestem ,ale kiedyś uczęszczałem na katechezy.

Jest tu taki niejaki
                          > polubu, który ekonomię wykładaną na uniwersytetach tez nazywa bzdurą, matematyk
                          > ę
                          > też. Wprowadza nową, typu 2+2=1,3 Jesteś klonem polubu?

Tylko ty jedna masz pojecie o Katechizmie ?
                        • piwi77 Re: Kolejny głąb 26.08.09, 11:15

> A potrafisz wyjaśnić na czym ta bzdura polega? Bo wiesz, wszystko
                          > można nazwać bzdurą.

Daj jakieś trudniejsze zadanie, bo to jest bardzo proste. Wybrałem
                          całkiem przypadkowy punkt -

143 Przez wiarę człowiek poddaje Bogu całkowicie swój rozum i
                          swoją wolę. Całą swoją istotą człowiek wyraża przyzwolenie Bogu
                          Objawicielowi. Pismo święte nazywa odpowiedź człowieka objawiającemu
                          się Bogu "posłuszeństwem wiary".

Przecież jest on jedną wielką bzdurą. Dodam, że bzdurą
                          niebezpieczną, nakazuje rezygnację z myślenia i własnej woli.
                          Szczerze przyznam, niewiedziałem, że katolicy zdobyli się na
                          wpisanie tak zabójczego nakazu na papierze, sytuacja wygląda na
                          gorszą niż się spodziewałęm.
                        • tlenek_wegla Re: Kolejny głąb 26.08.09, 11:25
                          Pierwsza z brzegu.

Bog Ojciec i jego alter ego - bog syn.

Drugi musisal "poswiecic" sie na krzyzu, zby przeblagac pierwszego.

Czyli: Poswiecil siebie, zeby przeblagac siebie w teatrzyku stworzonym przez
                          siebie?? Na dodatk co to za poswiecenie, jesli otrzymal nagrode niepomierna do
                          "cierpien"? Wiecznosc jako wice-krol nieba.
                          Co za bzduraaaa.
              • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 09:58

> Nakazuje to co napisałam. Posłuszeństwo Bogu nie prowadzi do niczego złego. Bo
                > Bóg nie nakazuje nikogo krzywdzić. Głupoty gadasz i tyle.

No poza tymi co do wiecznego ognia wrzuci:)
              • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:17

Bo

Od kiedy to nie nakazuje krzywdzić ?

IV Mojżeszowa 25,16-18

Wtedy rzekł Pan do Mojżesza: Jak z wrogiem obchodź się z Madianitami i
                wyniszcz ich, gdyż oni wrogo odnosili się do was, oszukując was przez swoje
                knowania, posługując się Peorem, posługując się córką księcia madianickiego, ich
                siostrą Kozbi, która została zabita w dzień plagi, jak spadła ze względu na Peor.
                • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 10:20
                  yoki-oki napisał:

> > Bo Bóg nie nakazuje nikogo krzywdzić. Głupoty gadasz i tyle.
                  >
                  > Od kiedy to nie nakazuje krzywdzić ?

Od zawsze.
                  • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:31

> yoki-oki napisał:
                    >
                    > > > Bo Bóg nie nakazuje nikogo krzywdzić. Głupoty gadasz i tyle.
                    > >
                    > > Od kiedy to nie nakazuje krzywdzić ?
                    >
                    > Od zawsze.

W Biblii mamy sporo wyjątków od tej reguły ! tu podaje tylko jeden ,bo nie chce
                    mi się więcej
                    szukać:forum.gazeta.pl/forum/w,29,99436995,99444656,Re_Kolejny_glab.html?wv.x=2
              • tlenek_wegla Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:34
                > Nakazuje to co napisałam. Posłuszeństwo Bogu nie prowadzi do niczego złego. Bo

Czyzby?

Kpł 20, 9 Ktokolwiek złorzeczy ojcu albo matce, będzie ukarany śmiercią:
                złorzeczył ojcu lub matce, ściągnął śmierć na siebie1. 10 2 Ktokolwiek
                cudzołoży z żoną bliźniego, będzie ukarany śmiercią i cudzołożnik, i
                cudzołożnica
                . 11 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z żoną swojego ojca, odsłania
                nagość ojca: będą ukarani śmiercią oboje, sami tę śmierć na siebie
                ściągnęli. 12 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z synową, będzie razem z nią
                ukarany śmiercią
                : popełnili sromotę, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.13
                Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia
                obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie
                ściągnęli. 14 Jeżeli kto bierze za żonę kobietę i jej matkę, dopuszcza się
                rozpusty: on i ona będą spaleni w ogniu, aby nie było rozpusty wśród was.
                15 Ktokolwiek obcuje cieleśnie ze zwierzęciem wylewając nasienie, będzie
                ukarany śmiercią
                . Zwierzę także zabijecie. 16 Jeśli kobieta zbliży się do
                jakiegoś zwierzęcia, aby z nim się złączyć, zabijesz i kobietę, i zwierzę.

22 Będziecie strzec wszystkich moich ustaw i wszystkich moich wyroków i
                będziecie je wykonywać, aby was nie wypluła ziemia, do której was wprowadzam,
                abyście mieszkali w niej. 23 Nie będziecie postępować według obyczajów narodu,
                który wypędzam przed wami. Ponieważ wszystkie te rzeczy czynili, napełnili Mnie
                obrzydzeniem. 24 Dlatego powiedziałem wam: wy posiądziecie ich ziemię, Ja sam
                daję wam ją w dziedzictwo, ziemię opływającą w mleko i miód. Ja jestem Pan, Bóg
                wasz, który oddzieliłem was od innych narodów.

Wj 21, 15 Kto by uderzył swego ojca albo matkę, winien być ukarany śmiercią.

Sdz 11, 30 Jefte złożył też ślub Panu: «Jeżeli sprawisz, że Ammonici wpadną w
                moje ręce, 31 wówczas ten, kto [pierwszy] wyjdzie od drzwi mego domu, gdy w
                pokoju będę wracał z pola walki z Ammonitami, będzie należał do Pana i złożę z
                niego ofiarę całopalną. [ciach]
                34 Gdy potem wracał Jefte do Mispa, do swego domu, oto córka jego wyszła na
                spotkanie, tańcząc przy dźwiękach bębenków, a było to dziecko jedyne; nie miał
                bowiem prócz niej ani syna, ani córki. [ciach] Oto bowiem nierozważnie złożyłem
                Panu ślub, którego nie będę mógł odmienić! 36 Odpowiedziała mu ona: «Ojcze mój!
                Skoro ślubowałeś Panu, uczyń ze mną zgodnie z tym, co wyrzekłeś własnymi ustami,
                skoro Pan pozwolił ci dokonać pomsty na twoich wrogach, Ammonitach! [ciach] 39
                Minęły dwa miesiące i wróciła do swego ojca, który wypełnił na niej swój ślub
                i tak nie poznała pożycia z mężem
                .

Bogu nie prowadzi do niczego złego? Jak dla mnie tylko w tych kilku fragmentach
                wykazalem, z prowadzi do smierci.
                • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 10:41
                  Podajesz przykłady nieposłuszeństwa Bogu, za co grozi kara.
                  Przeczytaj zatem jeszcze raz, to co napisałam:

Posłuszeństwo Bogu nie prowadzi do niczego złego.
                  Bo Bóg nie nakazuje nikogo krzywdzić.

A teraz rozważ różnicę między krzywdzeniem kogoś niewinnego a wymierzaniem kary
                  za przewinienia. To są zupełnie inne zagadnienia, a ty je traktujesz zamiennie.
                  • tlenek_wegla Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:44

Popatrz na historie corki Jefty, ktora zostala poswiecona Bogu... A byla
                    niewinna. Zabita przez tatusia.
                    • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:49
                      tlenek_wegla napisał:

>
                      > Popatrz na historie corki Jefty, ktora zostala poswiecona Bogu... A byla
                      > niewinna. Zabita przez tatusia.

Niech poczyta jak upodlił Abrahama nakazując mu zabić Izaaka .
                  • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:47

Posłuszeństwo Bogu nie prowadzi do niczego złego[/b].
                    ]Bo Bóg nie nakazuje nikogo krzywdzić[/b].

Posłuszeństwo ? czy utopieni w potopie znali boga który ich utopił ?
                    Czy znali boga Abrahama mieszkańcy kanbanu ,albo Madianici ? Nie oni nie znali
                    zamierzeń i praw tego Boga wiec nie ma mowy o posłuszeństwu akurat temu Bogu !!

> A teraz rozważ różnicę między krzywdzeniem kogoś niewinnego a wymierzaniem kary
                    > za przewinienia. To są zupełnie inne zagadnienia, a ty je traktujesz zamiennie.

Bzdura a za co są karane śmiercią małe dzieci ? za nieposłuszeństwo ?
                    Komu jest nieposłuszne trzy miesięczne umierające niemowlę ?
                • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 10:42
                  tlenek_wegla napisał:

> Bogu nie prowadzi do niczego złego? Jak dla mnie tylko w tych kilku fragmentach
                  > wykazalem, z prowadzi do smierci.

1.Potop z wybiciem całej ludzkości , poza grupą Noego.
                  2.Kobietę uczynił słupem soli ,bo była ciekawska.
                  3.wybicie pierworodnych Egiptu
                  4.Zatopienie wojsk Faraona z nim samym .
                  5.Mordy na Kananejczykach w czasie podboju ,,ziemi obiecanej"
                  6.Kamienowanie za byle bzdurę, wszystko z nakazu Jahwe.
                  7.Oraz to najpodlejsze dla normalnego człowieka ; Zamordowanie swojego
                  własnego Dziecka ,przez dopuszczenie do jego śmierci na Golgocie.
                  • Gość: ciekawska Re: Kolejny głąb IP: 89.72.43.* 26.08.09, 11:48
                    yoki-oki napisał:

tlenek_wegla napisał:
                    > > Bogu nie prowadzi do niczego złego? Jak dla mnie tylko w tych
                    > > kilku fragmentach wykazalem, z prowadzi do smierci.

Czym innym jest kara za przewinienia, a czym innym krzywdzenie kogoś niewinnego!

> 1.Potop z wybiciem całej ludzkości , poza grupą Noego. - kara
                    > 2.Kobietę uczynił słupem soli ,bo była ciekawska. - kara, ale dzięki za
                    przypomnienie:)))
                    > 3.wybicie pierworodnych Egiptu -kara
                    > 4.Zatopienie wojsk Faraona z nim samym -kara.
                    > 5.Mordy na Kananejczykach w czasie podboju ,,ziemi obiecanej"- kara
                    > 6.Kamienowanie za byle bzdurę, wszystko z nakazu Jahwe- kara.
                    > 7.Oraz to najpodlejsze dla normalnego człowieka ; Zamordowanie swojego
                    > własnego Dziecka ,przez dopuszczenie do jego śmierci na Golgocie.

Tu przegiąłeś. I chyba wiesz dlaczego.
                    • yoki-oki Re: Kolejny głąb 26.08.09, 11:53

> Czym innym jest kara za przewinienia, a czym innym krzywdzenie kogoś niewinnego
                      > !

Nawet ty to rozumiesz ,ale twój Jahwe nie bardzo:
                      ,, Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na
                      synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."

> Tu przegiąłeś. I chyba wiesz dlaczego.

Nie , nie wiem ?
                    • tlenek_wegla Re: Kolejny głąb 26.08.09, 11:59
                      > Czym innym jest kara za przewinienia, a czym innym krzywdzenie kogoś niewinnego

Corka Jefty byla winna? Biblia wrecz podkresla jej niewinnosc:

Sdz 11, 29 Duch Pana był nad Jeftem, który przebiegał dzielnice Gileadu i
                      Manassesa, przeszedł przez Mispa w Gileadzie, z Mispa w Gileadzie ruszył
                      przeciwko Ammonitom. 30 Jefte złożył też ślub Panu: «Jeżeli sprawisz, że
                      Ammonici wpadną w moje ręce, 31 wówczas ten, kto [pierwszy] wyjdzie od drzwi
                      mego domu, gdy w pokoju będę wracał z pola walki z Ammonitami, będzie należał do
                      Pana i złożę z niego ofiarę całopalną»7. 32 Wyruszył więc Jefte przeciw
                      Ammonitom zmuszając ich do walki i Pan wydał ich w jego ręce. 33 Rozgromił ich
                      na przestrzeni od Aroeru aż do okolic Minnit, co stanowi dwadzieścia miast, i
                      dalej aż do Abel-Keramim. Była to klęska straszna. Ammonici zostali poniżeni
                      przez Izraela.
                      34 Gdy potem wracał Jefte do Mispa, do swego domu, oto córka jego wyszła na
                      spotkanie, tańcząc przy dźwiękach bębenków, a było to dziecko jedyne; nie miał
                      bowiem prócz niej ani syna, ani córki. 35 Ujrzawszy ją rozdarł swe szaty mówiąc:
                      «Ach, córko moja! Wielki ból mi sprawiasz! Tyś też wśród tych, co mnie martwią!
                      Oto bowiem nierozważnie złożyłem Panu ślub, którego nie będę mógł odmienić!» 36
                      Odpowiedziała mu ona: «Ojcze mój! Skoro ślubowałeś Panu, uczyń ze mną zgodnie z
                      tym, co wyrzekłeś własnymi ustami, skoro Pan pozwolił ci dokonać pomsty na
                      twoich wrogach, Ammonitach!» 37 Nadto rzekła do swego ojca: «Pozwól mi
                      uczynić tylko to jedno: puść mnie na dwa miesiące, a ja udam się na góry z
                      towarzyszkami moimi, aby opłakać moje dziewictwo»8
                      . 38 «Idź!» - rzekł do
                      niej. I pozwolił jej oddalić się na dwa miesiące. Poszła więc ona i towarzyszki
                      jej i na górach opłakiwała swoje dziewictwo. 39 Minęły dwa miesiące i wróciła
                      do swego ojca, który wypełnił na niej swój ślub i tak nie poznała pożycia z
                      mężem.
                      Weszło to następnie w zwyczaj w Izraelu, 40 że każdego roku schodziły
                      się na cztery dni córki izraelskie, aby opłakiwać córkę Jeftego Gileadczyka.

Na dodatek, Twoja logika nie trzyma sie kupy. Bog nikogo nie karze krzywdzic? A
                      co z tymi kobietami i mezczyznami, ktorychnakazuje zgladzic za grzech?

Czyz nie byloby logicznym i sprawiedliwym, gdyby bog osadzil ich na sadzie
                      ostatecznym? Dlaczego ludzie musza ich zabijac?
                      • tlenek_wegla Re: Kolejny głąb 26.08.09, 12:00
                        Powinno byc kaze krzywdzic.. karze, krzywdzi...
    • mg2005 Radio Erewań :) 26.08.09, 11:05
      arek103 napisał:

Ale fakty mowia same za
      > siebie

Fakty z Radia Erewań ? :)

- podczas religijnego podboje Ameryk katolicy wymordowali wiecej
      ludzi,
      > niz zginelo w 20. wieku. Bylo to najwieksze z dotychczas znanych
      ludobojstw
      > (wymordowano kilkadziesiat milionow Indian).

Bredzisz.

Hitler byl rzymskim katolikiem.
      > Stalin byl prawoslawnym chrzescijaninem.

No i ?

--
      Homoroidy :)
      • yoki-oki Re: Radio Erewań :) 26.08.09, 11:22
        mg2005 napisał:
        > Bredzisz.

Ty jak zwykle .

>
        > Hitler byl rzymskim katolikiem.
        > > Stalin byl prawoslawnym chrzescijaninem.

> No i

No i to że Hitler nie był apostatą !!
        Więc za swoje zbrodnie powinien zostać ekskomunikowany , jednak z powodu
        szczególnej mięty jaką czuł do niego i Niemców w ogóle Pius XII nigdy tego nie
        zrobiono .
        • alter-tego Re: Radio Erewań :) 26.08.09, 15:11
          yoki-oki napisał:

> mg2005 napisał:
          > > Bredzisz.
          >
          > Ty jak zwykle .
          >

Nie - to aruś jak zwykle bredzi

>
          > No i to że Hitler nie był apostatą !!
          > Więc za swoje zbrodnie powinien zostać ekskomunikowany ,

O ile wiem , ekskomunika (wykluczenie ze wspólnoty) odbywa się
          automatycznie - nie musi być ogłoszona.
          Czy Hitler pod koniec życia należał faktycznie do wspólnoty
          katolickiej ?
          • tlenek_wegla Re: Radio Erewań :) 26.08.09, 21:13
            Oczywiscie....

"Wraz z przyjęciem sakramentu chrztu św. człowiek zostaje niezniszczalnym
            charakterem wszczepiony we wspólnotę Kościoła (KKK 1213; KPK, kan. 96; 849)..."
          • kolter-one Re: Radio Erewań :) 26.08.09, 22:24
            alter-tego napisał:

> O ile wiem , ekskomunika (wykluczenie ze wspólnoty) odbywa się
            > automatycznie - nie musi być ogłoszona.
            > Czy Hitler pod koniec życia należał faktycznie do wspólnoty
            > katolickiej ?

Na jakiej to niby podstawie fuhrera ze wspólnoty wywalili ? jeżeli by tak było
            to musieliby ostentacyjnie fuhrera biskupi katolicy unikać jednak o tym cicho
            sza :)))).Pomijając już to ze samym diabłem (pakt)konkordat podpisali jako
            pierwsze państwo legitymując władze chorego z nienawiści do wszystkiego co żyje
            psychopaty!!a ze nim był wystarczyłoby przeczyć dziełko Main Kamf, tam jego
            poglądy były dość klarownie wyjawione .
    • bartoszcze Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 21:18
      > Ale fakty mowia same za
      > siebie - podczas religijnego podboje Ameryk katolicy wymordowali wiecej ludzi,
      > niz zginelo w 20. wieku. Bylo to najwieksze z dotychczas znanych ludobojstw
      > (wymordowano kilkadziesiat milionow Indian).

Ja tak z ciekawości historycznej zapytam o strukturę religijną tych morderców
      Indian w Ameryce Północnej. Zwłaszcza w United States.
      • tlenek_wegla Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 21:27
        Ferdynand Cortez... katolik
        Francisco Pizarro.... katolik
        • bartoszcze Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 22:12
          Ameryka.. Północna
      • pocoo Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 21:30
        bartoszcze napisał:

> Ja tak z ciekawości historycznej zapytam o strukturę religijną tych morderców
        > Indian w Ameryce Północnej. Zwłaszcza w United States.
        >
        Jaką strukturę? Jak niekumaci Indianie nie rozumieli na migi , że mają złoto
        oddać na tacę , to trzeba było takiego "Głupka" tej głowy pozbawić.Ze
        zrabowanego Indianom złota odlano krzyże na chwałę Boga. A co?
      • kolter-one Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 22:28
        bartoszcze napisał:

> Ja tak z ciekawości historycznej zapytam o strukturę religijną tych morderców
        > Indian w Ameryce Północnej. Zwłaszcza w United State

Tak z ciekawości ? no to od Meksyku a nawet kawałka obecnego USA do samego Chile
        katoliccy Hiszpanie i Portugalczycy , spory kawałek Kanady zawłaszczyli synowie
        (najwierniejszej córy kościoła ) Francuzi !!
        • karbat Re: Religia a dobro i zlo 26.08.09, 22:45
          za bzdurne przewinienie ,BAGATELE , zerwanie owocu u mitycznego
          drzewa owocuje wypedzeniem z tzw raju .
          Kobieta musi rodzic w bolach czlowiek musi tyrac , obdarzony zostal
          chorobami itd . Bo zerwal jakis owoc . Iscie milosierna i dobra jest
          ta Bozia katolikow .
          Legendy wymyslone przez starozytnych pastuchow koz i baranow
          skutkuja do dzis .

Legendare postacie Adam , Ewa zerwaly owoc .... Jezus musial zginac
          na krzyzu , aby odkupic ludzkosc . Bzdury ,postawa religii
          katolikow .
Inne wątki na temat: