Dodaj do ulubionych

Prokura NS FIZ

IP: *.sta.asta-net.com.pl 10.09.09, 09:26
Mój znajomy otrzymał pismo z Kruk.Sa- do uregulowania długu w kwocie
2200 zł jest to kredyt w Lukas Banku którego nie spłacał z różnych
powodów-jest to osoba psychicznie chora-schizofrenia i od roku 2005
przebywał 15 razy w szpitalu psychiatrycznym.W otrzymanym pismie
pisze że jak do dnia 11-09-09r nie spłacić zadłużenia to planowane
jest sprzedanie długu do Prokura Ns FIZ.Znajomy ma już zajęcie
komornicze na rencie inwalidzkiej. Proszę o poradę jak mozna mu pomóc
Obserwuj wątek
    • follow_white_rabbit Re: Prokura NS FIZ 10.09.09, 11:42
      Jeżeli ma możliwość spłaty choćby w małych kwotach to warto napisać
      do wierzyciela bezpośrednio lub poprzez windykację Kruk i sprawę
      wyjaśnić.Jeśli nie,bo pozostała część renty nie wystarczy to w zasadzie nie ma
      po co.
      Sprzedanie długu funduszowi oznacza iż jest to ostatnia
      instytucja,która po kilku miesiącach od zakupu kieruje zazwyczaj sprawę do
      komornika,w razie braku wpłat oczywiście.Jednak możliwa jest też sytuacja kiedy
      trochę poczekają aż wcześniejsze długi komornik ściągnie.Dlatego w momencie
      otrzymania pisma z funduszu
      warto wysłać wyjaśnienia z kopiami zajęć komorniczych i propozycjami
      spłaty po zwolnieniu renty przez komornika.O ile nie będą musieli czekać na
      dobrowolne wpłaty latami to może na prolongatę w tej sytuacji się zgodzą.
    • vandoren Re: Prokura NS FIZ 10.09.09, 12:33
      może warto najpierw sprawdzić czy to się nie przedawniło ?
      • aniol_stroz1 Re: Prokura NS FIZ 10.09.09, 12:40
        Prokura to spółka córka Kruka, tak więc nie ma różnicy kto ten dług posiada, bo
        i tak wszystko jest pod jednym dachem, a zwrot "sprzeda dług" brzmi co najmniej
        śmiesznie, to po pierwsze. Bez precyzyjnego opisu sprawy ciężko cokolwiek
        doradzić. Z którego roku jest ten dług?

Pozdrawiam
        • Gość: karol Re: Prokura NS FIZ IP: *.sta.asta-net.com.pl 10.09.09, 13:11
          Dług jest z roku 2005 .Będę wdzięczny za każdą poradę,bo szkoda
          faceta,który właśnie dzisiaj po raz kolejny został przyjet do
          leczenia psychiatrycznego
          • Gość: Banitka Re: Prokura NS FIZ IP: *.toya.net.pl 11.09.09, 09:10
            Jest to dług przedawniony.Prokura skieruje sprawę do sądu,po otrzymaniu nakazu
            zapłaty-14 dni na złożenie sprzeciwu.
            Sprawa,którą się zajmowałam również dotyczyła Lukasa,została przez nas wygrana.
            Można wysłać pismo,iż nie uznaje się zobowiązania gdyż uległo przedawnieniu
            • Gość: megga Re: Prokura NS FIZ IP: *.sta.asta-net.com.pl 11.09.09, 12:18
              Jak wysoko cenisz swoją pracę?
          • Gość: Banitka Re: Prokura NS FIZ IP: *.toya.net.pl 11.09.09, 09:13
            Jak coś jeszcze potrzeba to proszę na gg-7394239
            • Gość: Karol Re: Prokura NS FIZ IP: *.sta.asta-net.com.pl 11.09.09, 09:44
              Dzięki.Jeśli można to wolałbym na moją pocztę: karoljazewski@wp.pl
              Na gg jeszcze nie jestem.Może sprawdzę jego umowę kredytową?
              Pozdrawiam
              • aniol_stroz1 Re: Prokura NS FIZ 11.09.09, 10:39
                Banitka, a jakie masz argumenty, że oddadzą sprawę do sądu? Mój znajomy jest w
                podobnej sytuacji, tyle tylko, że dług pochodzi od Banku Millenium. Od 3 lat
                właścicielem jest Prokura i jakoś nie kwapią się do oddania sprawy do sądu.
                Ograniczają się to tylko i wyłącznie do pisemek ponaglających. Dodam, że ten
                dług powstał w czasach kiedy Millenium było Bankiem Gdańskim.

Pozdrawiam
            • Gość: jczw Re: Prokura NS FIZ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.10, 09:18
              Witam.
              Fakt, ze odzywam sie z rocznym opoznieniem, ale sklonila mnie do tego Twoja znajomosc tematu. Otoz, jestem nekany przez "KRUKA" jakimis tam zobowiazaniami z 1997r. Chodzi tu o niby przeze mnie niesplacony kredyt w firmie LUKAS, ktory nota bene splacilem, lecz nie posiadam juz dowodow wplat. Jak mam sie ustosunkowac do tejze sprawy. Pozdrawiam
          • Gość: keraj65 Re: Prokura NS FIZ IP: *.chello.pl 05.01.10, 16:45
            Jak z tego wynika celują w takich ludzi gdyż najłatwiej jest w nich uderzyć, a i
            z odwołaniem jest problem bo jak z renty nająć adwokata który by poprowadził
            sprawę. Ja tez mam podobną sytuację.
            Jestem na rencie po dwóch zawałach z pogłębiającą się z wiekiem cukrzyca. Jestem
            nękany listami wręcz zasypywany (potrafi w miesiącu przyjść do 4 listów pięknie
            ozdobionych czerwona strzałka z napisem w kontrastowym kolorze "Długi się
            spłaca" lub podobne lub na całą nieomalże kopertę wielki napis "Prokura NS FIS"
            I za to liczą sobie słono (nie wiem skąd biorą takie stawki- Myślę że księżyc
            maczał w tym palce). Chciałbym zadać pytanie czy to jest karalne ?jeśli
            tak to jak to zrobić? Jestem w posiadaniu takich kopert !!!
            I wszystkie mają taką samą prawie treść.
            A płacę(obecnie przyszedł pozew na sumę prawie 700zł- czysty zysk po latach i
            na takich powiem śmiało machlojkach tworzenie matek, córek dzieleniu firm,
            sprzedawaniu między sobą długów się Spekuluje)za to, że zapewne panom z
            KRUKA S.A. nie odpowiadała suma wpłacona na konto które mi wskazała Pani
            która opiekowała się mną w oddziale Lulas bank w Warszawie ( bo konto na które
            wpłacałem stało się nieaktualne za sprawą sprzedaży wszystkich "dłużników" jak
            leci- teraz to sobie dopiero zacząłem kojarzyć- a ja wpłaciłem sumę jaką
            otrzymałem w liście ponaglającym z banku, a była to kwota 80 parę złotych
            wysłałem 100parę zł) I ta moja wpłata wylądowała z powrotem bez żadnych
            adnotacji- takie konto nie istnieje. I żona moja była wyjaśniać to na Poczcie
            vis a vis kiedyś Dworca Warszawa Wileńska a obecnie domu handlowego Carrefour
            Wileńska.
            Na prośbę o przesłanie kopii dokumentacji kredytowej otrzymałem jakieś tam
            tabelki z cyferkami i stwierdzenie specjalisty ds reklamacji cytuję dosłownie
            "Pańska prośba o przesłanie dokumentacji kredytowej nie zostanie
            zrealizowana.Jako strona umowy otrzymał Pan jeden egzemplarz w chwili jej
            zawarcia.
            (strzeżcie się więc przed pożarami i innymi klęskami żywiołowymi-
            mój komentarz)Odpowiedzialność za utratę otrzymanego egzemplarza umowy
            kredytowej, jak również innych dokumentów dotyczących sprawy (tytuł wykonawczy
            itp.) spoczywa wyłącznie na Kredytobiorcy"
            . Czy tak stanowi prawo.
            Czekam na opinie i pomoc Keraj65
      • Gość: POLPO Re: Prokura NS FIZ IP: *.xdsl.centertel.pl 18.02.11, 11:32
        PO 2LAT JEST PRZEDAWNIENIE I NIE MA SPŁATY A NA WEZWANIE SĄDOWE PROSZE ODPISAĆ I UZASADNIC ZE WYMAGAna spłata została juz dawno przedawniona
        • mordimer.madderdin Re: Prokura NS FIZ 18.02.11, 19:02
          Gość portalu: POLPO napisał(a):
          PO 2LAT JEST PRZEDAWNIENIE I NIE MA SPŁATY A NA WEZWANIE SĄDOWE PROSZE ODPISAĆ I UZASADNIC ZE WYMAGAna spłata została juz dawno przedawniona

Eeee.... Yhmmm... Jakby to powiedzieć, POLIPIE. Głupio radzisz. A na prawie znasz się jeszcze gorzej, niż na kalendarzu.

• Gość: prokura Re: Prokura NS FIZ IP: 195.117.118.* 29.12.09, 14:25
      Jak unikac KRUK , PROKURY i innych :

pokazywarka.pl/prokura-kruk-dlug/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka