Dodaj do ulubionych

intrum justitia-pytanie do znajacych sie

22.09.09, 22:12
WItam,
mam pytanie do osob znajacych sie na rzeczy. Firma intrum justitia
odkupila moj dlug.Chce splacic go w miare moich mozliwosci-sprawa
zajelaby gora 4 miesiace jesli zgodziliby sie rozlozyc platnosc na
raty. Ale pani, z ktora rozmawialam kategorycznie tego odmowila,
nakazujac zaplate calosci w ciagu 3 dni.
Mam pytanie w zwiazku z sytuacja-czy moga tak zadecydowac? Czy nie
ma przepisu,mowiacego,ze da sie jednak rozlozyc platnosc na raty?
Chce splacic naleznosc,jednak jednorazowo nie dam rady.
Czy ktos moze mi pomic?
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • sauber1 Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie 23.09.09, 11:28
      askastar napisała:

> Chce splacic naleznosc,jednak jednorazowo nie dam rady.
      > Czy ktos moze mi pomic?
      > Z gory dziekuje

Ciekawe jak takie problemy wyglądają w innych krajach Europy?
      • aniol_stroz1 Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie 23.09.09, 13:26
        Powiem tak, na początku wydają się zdecydowani, ale czym dłużej się ich
        przetrzyma, to coraz częściej będą Tobie składali coraz to lepsze propozycje
        spłat. W pewnym momencie aż się zdziwisz, jak zmienią ton. Z którego roku jest
        ten dług i za co?

Pozdrawiam
        • askastar Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie 23.09.09, 14:00
          ubezpieczenie samochodu z listopada 2008 na kwote 480zl.
          Pani powiedziala,ze jak do piatku nie splace,to uznaja,ze nie godze
          sie na polubowne zalatwienie sprawy i kieruja sprawe do sadu.
          Nie powiem,przerazilo mnie to ale i zaskoczyl dosc agresywny ton
          odmowny.
          • mysterious1988 Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie 23.09.09, 14:46
            wplac tyle ile mozesz - badz twarda i stanowcza. Nie boj sie, oni sa od
            zastraszania ;-)
            • aniol_stroz1 Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie 23.09.09, 15:31
              Takich pisemek dostaniesz dziesiątki jeszcze. Wszystkie będą o podobnej treści.
              Możesz wysłać do nich własną propozycję ugody na nazwisko osoby, która prowadzi
              sprawę. Bo jak widzisz telefonicznie z tymi debilami nie dogadasz się.

Pozdrawiam
              • askastar Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie 23.09.09, 21:15
                dzieki
                zadzwonie jutro i przedstawie swoj pomysl na splacanie.gorzej,ze
                powiedziano mi,ze nawet jak splace 1 rate-taka jaka moge i tyle i
                zostanie bedzie przekazane do dalszego postepowania.
                Zastanawiam sie,czy jesli zmieni sie kwota-tzn.ze zaczne splacac,czy
                to pozwoli na unukniecie przekazania sprawy dalej.
                no nic,sprobuje
                • aniol_stroz1 Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie 23.09.09, 21:27
                  Dziel na cztery wszystko, co wyczytasz w pisemkach i usłyszysz w rozmowach
                  telefonicznych.

Pozdrawiam
                • Gość: kkkkffff Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 16:08
                  Jezeli kupili wierzytelność na podstawie art 509 k.c to im nie
                  bedzie sie spieszyc, to sa juz ich pieniadze i beda chcieli wycisnac
                  calosc. Wiec rozmawiac sensu nie ma z nimi, sprawy nie oddadza do
                  sadu bo maja takich sprach setki,kupili dług zeby zarobic a nie sie
                  procesowac. Wplacaj systematycznie raty na rachunek podany w ich
                  pismach. Jedyne co ci moga naliczyc to odsetki ustawowe. art 481
                  k.c 13% w skali roku to sobie oblicz ile to bedzie za 4 miesiace
                  i sie nie przejmuj.
                  pozdrawiam
    • Gość: Tommero Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie IP: *.merinet.pl 24.09.09, 20:11
      Ze mnie chcieli windykować coś około 300 zł. Ponieważ korespondencję prowadzili
      ze mną poprzez listy zwykłe, więc robiłem z nich właściwy użytek - podcierałem
      się nimi. Kątem oka patrzyłem sobie co tam wypisują - z każdym pismem domagali
      się jakiś opłat karnych za wysyłaną korespondencję, a że to było bez sensu, więc
      dalej na nich lałem. Potem dostałem z 3 razy ostateczne wezwanie do zapłaty, bo
      jak nie to Sąd.

Teraz ciekawostka: rok po tych zdarzeniach zadzwonił do mnie ten u kogo ten dług
      powstał i poprosił mnie o uregulowanie. Pieniądze wpłaciłem i na tym kontakt z
      tym pożal się boże wierzycielem ucichł. Swoją drogą po co ktoś oddaje do
      windykacji długi zamiast kontaktować się z wierzycielem...

Oni są od straszenia, a Ty spłać dług tak jak Tobie pasuje, tylko się nie
      wczytuj te brednie, które wypisują. Jak spłacisz całość to mogą jeszcze Ci
      wyliczyć odsetki ustawowe i te zapłać i ani grosza więcej. A pisać niech sobie
      piszą, jak lubią i mają za co.
    • Gość: mika Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 20:12
      kiedyś pracowałam tam i sama tworzyłam te pisemka.Wpłacaj tyle ile
      możesz i nie przejmuj się niczym. napiera na Ciebie bo ma sowje
      plany do wykonania i tyle. Więc nie ma co przed nimi na kolana
      padać.
      A jak będzie się laska rzucac to zadawaj jej pytania nie tyczące
      zadłużenia, czyli jaką ma pogoę. Czy dziś rano długo stała w korku
      lub czy była już w kinie na kochaj i Tańcz itd. anie daj się
      zastraszyć.
      • Gość: maryna Re: intrum justitia-pytanie do znajacych sie IP: *.axelspringer.pl 30.09.09, 12:43
        Przygotowuję artykuł o windykacji, czy byłaby możliwośc osobistego kontaktu? Mój
        adres mejlowy: klrklngr@yahoo.com. Bardzo bym była wdzięczna za kontakt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka