Dodaj do ulubionych

Zepsuta pralka

12.01.11, 11:59
Witam serdecznie :) Prosze o poradę. Trzy dni temu kupiłam pralkę która przy pierwszym praniu zepsuła się. Rozmawiałam z kierownikiem w sklepie który powiedział że mam zadzwodzic sobiedo serwisu, bo nie mam żednego prawa jeśli chodzi o wymianę sprzętu na nowy lub zwrot pieniędzy. A więc gdybym chciała mieć zepsuty sprzęt poszłabym na wysypisko, a potem zatrudniła fachowca do naprawy. Czy mogę w jakiś sposób odstąpić od umowy kupna sprzedaży? Czy kierownik miał rację mówiąc że nie mogę jej oddać? W końcu kupiłam sprzęt niezgody z opisem bo pralka jest do prania... Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Zepsuta pralka 13.01.11, 12:41
      Mozesz żądać "wymiany lub naprawy"...
    • smilekamila Re: Zepsuta pralka 19.01.11, 11:37
      myślę, że nie ma prawa odmówić wymiany pralki lub jej naprawy! Jestem reporterem tvn24 i chciałabym zrobić materiał na temat niewłaściwego traktowania konsumentów przez sprzedawców. Jeżeli chciałabyś wypowiedzieć się przed kamerą o swoim problemie to bardzo proszę o szybki kontakt (na materiał mamy tylko kilka dni!): k.biskupska@tvn.pl

pozdrawiam

Kamila
      • takitamfacet Re: Zepsuta pralka 19.01.11, 19:44
        Przed produkcją tego materiału proszę się jednak dokładniej zapoznać z przepisami, bo wyjdą znów "półprawdy". W tym wypadku sprzedawca nie musi wymieć sprzętu. Może go wysłać do serwisu. To samo zrobiła kupująca. Polskie przepisy nie przewidują obligatoryjnej wymiany lub zwrotu sprzętu, nawet jesli zepsuje się zaraz po odejściu od kasy. Można nad tym ubolewać, ale tak własnie jest.
        • bimota Re: Zepsuta pralka 20.01.11, 11:09
          Zalezy od interpretacji...
      • bimota Re: Zepsuta pralka 20.01.11, 11:07
        Zrob lepiej reportarz o tym jakie kwiatki prawne sie produkuje pod plaszczykiem ochrony konsumenta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka