Gość: Zaboleq
IP: *.kalisz.mm.pl
22.07.11, 17:00
Witam serdecznie,
To sprawa opisywana przez Gazetę Wyborczą oraz ostatecznie zamknięta przez MNiSW . Niestety problem powrócił i jest również nieprzyjemny.
Obecnie od setek osób, które uczęszczały do nielegalnych ośrodków rekrutacyjnych uczelnia domaga się zapłaty - ośrodki które rzecz jasna działały nielegalnie i zajęcia nie powinny być tam prowadzone.Pisano o tym wielokrotnie:
www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/artykul/chca-pieniedzy-za-nielegalne-studia-34475.html
www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2297&Itemid=0
www.konin.lm.pl/aktualnosci/informacja/40503/AHE-klopotow-ciag-dalszy
Oraz na wielu forach:
prawo.wieszjak.pl/forum/thread/84765,Sciagniecie-oplaty-przez-IPT-zawirucha-z-AHE-WSHE.htm?offset=13 to nadjłuższy wątek
Szkoła chce aby zapłacić jej za oszukiwanie nas, ludzi swoją drogą naiwnych i chcących iść na łatwiznę - mamy teraz nauczkę. Jednak przekazanie sprawy do windykacji i domaganie się zapłaty wraz z chorymi odsetkami, nękanie sms i listami to już przesada. To nawet polecone nie były, tylko białe kartki z numerem telefonu i adnotacją "prosze o pilny kontakt - KGPN Pan X.Y"
Człowiek ułożył sobie życie ale jak widać IPT & AHE mają spore problemy finansowe. Ich zarząd nie chce wycofać żądania zapłaty, mimo że to po prostu jedno wielke oszustwo. Pójdę z tym do sądu bo wiem, że ludzie nawet pozwy zbiorowe chcieli zakładać. Przecież to co AHE & IPT złamały kilka artykułów KK i KC, bo umyslnie wprowadzały ludzi w błąd i przyczyniły się do poniesienia strat moralnych i finansowych. Nie mówiąc o tym, że nie dostali akredytacji, zamknięto dziesiątki nielegalnych ośrodków rekrutacyjnych i oszukano mnóstwo ludzi. Szukam pomocy wszędzie, bo samemu trudno walczyć z tym wielki, biznesowym tworem jaki jest spółka AHE oraz IPT w Łodzi. Proszę o pomoc i zainteresowanie. Już nie wiem, jak mam zwrócić na ten problem uwagę poważnych organizacji rządowych...