Dodaj do ulubionych

AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!!

IP: *.kalisz.mm.pl 22.07.11, 17:00
Witam serdecznie,
To sprawa opisywana przez Gazetę Wyborczą oraz ostatecznie zamknięta przez MNiSW . Niestety problem powrócił i jest również nieprzyjemny.
Obecnie od setek osób, które uczęszczały do nielegalnych ośrodków rekrutacyjnych uczelnia domaga się zapłaty - ośrodki które rzecz jasna działały nielegalnie i zajęcia nie powinny być tam prowadzone.Pisano o tym wielokrotnie:
www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/artykul/chca-pieniedzy-za-nielegalne-studia-34475.html
www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2297&Itemid=0
www.konin.lm.pl/aktualnosci/informacja/40503/AHE-klopotow-ciag-dalszy
Oraz na wielu forach:
prawo.wieszjak.pl/forum/thread/84765,Sciagniecie-oplaty-przez-IPT-zawirucha-z-AHE-WSHE.htm?offset=13 to nadjłuższy wątek

Szkoła chce aby zapłacić jej za oszukiwanie nas, ludzi swoją drogą naiwnych i chcących iść na łatwiznę - mamy teraz nauczkę. Jednak przekazanie sprawy do windykacji i domaganie się zapłaty wraz z chorymi odsetkami, nękanie sms i listami to już przesada. To nawet polecone nie były, tylko białe kartki z numerem telefonu i adnotacją "prosze o pilny kontakt - KGPN Pan X.Y"
Człowiek ułożył sobie życie ale jak widać IPT & AHE mają spore problemy finansowe. Ich zarząd nie chce wycofać żądania zapłaty, mimo że to po prostu jedno wielke oszustwo. Pójdę z tym do sądu bo wiem, że ludzie nawet pozwy zbiorowe chcieli zakładać. Przecież to co AHE & IPT złamały kilka artykułów KK i KC, bo umyslnie wprowadzały ludzi w błąd i przyczyniły się do poniesienia strat moralnych i finansowych. Nie mówiąc o tym, że nie dostali akredytacji, zamknięto dziesiątki nielegalnych ośrodków rekrutacyjnych i oszukano mnóstwo ludzi. Szukam pomocy wszędzie, bo samemu trudno walczyć z tym wielki, biznesowym tworem jaki jest spółka AHE oraz IPT w Łodzi. Proszę o pomoc i zainteresowanie. Już nie wiem, jak mam zwrócić na ten problem uwagę poważnych organizacji rządowych...
Obserwuj wątek
    • Gość: fred Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.kalisz.mm.pl 31.07.11, 20:57
      Witam
      Mam ten sam problem z firmą KGPN i zadłużeniem wobec WSHE Łódź i IPT !!!
      Na pewno nie zapłacę tym oszustom anie jednego grosza !!!
      • Gość: tomek Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 16:41
        i co kolego z tym zaległym czesnym ci wyszło mam teraz ten sam problem i jestem załamany proszę daj odpowiedż
        • Gość: miriam Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.11.11, 17:53
          Oto , co znalazłam na forum. Ludzie brońcie się i nie oddawajci im swojej kasy. robokop - 00:02 02-01-2011
          3) WEZWAŃ DO ZAPŁATY NIE PLAĆCIE!!! Sądów nie trzeba się bać - są dla ludzi - trzeba tylko pilnować tego co z tych sądów nam doręczają:
          a) WSHE najpierw występuje o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
          b) na takie postępowanie nikt was nie zaprasza - zapada natomiast wyrok nakazowy od którego w terminie 7 dni od otrzymania należy złożyć SPRZECIW.
          c) następnie rozprawa przechodzi do normalnego trybu - czyli na rozprawę...o niej informowani już jesteści...

Wg mnie postanowienia umowy z WSHE w znakomitej większości powinny zostać uznane za niedozwolone - wypełniają wiele z przesłąnek stawianych takim klauzulom przez kodeks cywilny:art 385 ze znaczkiem 3
          pkt.:
          12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania,
          16) nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy,
          17) nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego,
          22) przewidują obowiązek wykonania zobowiązania przez konsumenta mimo niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania przez jego kontrahenta.

Pozdrawiam wszystkich, trzymajcie się i walczcie o swoje!!!!

Ponieważ dalej nikt nie załącza wzoru odpowiedzi na wezwanie do zapłaty przekazuję wzór odpowiedzi już zastosowanej w podobnej sprawie. Próbujcie podjąć interwencję w MNiSzW. Pozdrowienia ipowodzenia w słusznej walce.

dnia
          AHE
          Ul…………………..

Dot. wezwania do zapłaty

W odpowiedzi na wezwanie do zapłaty z dnia ……… 2010r doręczone
          w dniu………(doręczenie bez przedłożenia pełnomocnictwa do działania w imieniu Instytutu Postępowania Twórczego sp. Z o.o. w Łodzi) odmawiam zapłaty z powodu oczywistej bezzasadności.

Na mocy rekrutacji na studia wyższe powadzone przez Akademię Humanistyczno-Ekonomiczną
          w Łodzi (wyższą szkołę niepubliczną wpisaną do rejestru szkół niepublicznych prowadzonych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego) na rok akademicki 200../200.. zostałem przyjęty na pierwszy rok studiów na kierunku pedagogika.
          W trakcie rekrutacji informowano rekrutujących się o odbywaniu kształcenia na studiach
          w ośrodku zamiejscowym AHE w …... Po przyjęciu na studiach nie miałem żadnych zajęć przygotowujących czy zawodowych do studiów bowiem rekrutację przeszedłem pomyślnie, otrzymałem decyzję o przyjęciu na studia, złożyłem immatrykulację.
          Następnie miałem zajęcia i egzaminy związane z tokiem studiów (a nie zajęć zawodowych w …..).

Zgodnie z przepisami Prawa o szkolnictwie wyższym i przepisów wykonawczych do ustawy tok studiów może być prowadzony tylko w szkole wyższej, zgodnie z siatkami godzin dostosowanymi do standardów nauczania na danym kierunku. Tok kształcenia, uprawnienia kadr naukowych na studiach jest kontrolowany przez MNiSzW, oraz Państwową Komisję Akredytacyjną. Nie ma możliwości prawnych do zastępowania takiego trybu kształcenia studentów jakimiś formami kursów zawodowych, których zresztą jak pisałem po przyjęciu na studia nie odbywałem.
          Stąd skoro zgodnie z art.385 [3] kc nie można naliczać konsumentom należności za usługi nie świadczone - wezwanie do zapłaty za okres studiów jest próbą wyłudzenia świadczeń pieniężnych.

Podkreślam, że uczęszczałem i byłem utwierdzany w takim przekonaniu na zajęcia zgodne
          z przepisami odnoszącymi się do kształcenia na studiach wyższych. O ile te zajęcia nie były zajęciami na studiach wyższych to oprócz uznania wprowadzenia w błąd ze skutkami z art. 286 kk powstała podstawa do żądania zwrotu niezasadnie pobranych opłat za studia, w tym wpisowego i za czesne (zgodnie z art. 475 k.c. moje zobowiązania finansowe na rzecz Instytutu czy AHE w Łodzi wygasły) stąd wzywam do zwrotu całej poniesionej w dniu……….opłaty za studia w wysokości………….. słownie:………………………………………
          Wskazuję, że uprawnienie do żądania zwrotu poniesionych przez mnie należności za semestr …….. roku akademickiego 200../20.. nie może być przez uczelnię kwestionowane z powołaniem się na postanowienia umów zawartych z uczelnią, bowiem postanowienia te (np….. § 4 ust.2,3,4,9,10 i 11 umowy o pobieranie nauki) należą do klauzul niedozwolonych, o których mowa w art. 3853 pkt. 12, 13, 16,17 k.c. W sprawie może też mieć zastosowanie art. 387 § 2 k.c.
          W przypadku odmowy zwrotu opłaty za studia wystąpię na drogę sądową oraz zawiadomię UOKIK
          o stosowaniu niedozwolonych praktyk w stosunku do konsumentów.
          Na marginesie wskazuję, że przesłane mi pismo nazwane wezwaniem do zapłaty nie spełnia warunków uznania za prawidłowe wezwanie, nie wskazuje bowiem ani tytułu należności
          z ewentualnym podaniem paragrafu umowy z której płatność ma wynikać, ale także nie zawiera żadnego wyliczenia kwot należności, dat wymagalności należności z tytułu jakiś opłat czy odsetek
          (z podaniem stopy ich naliczania, okresu naliczeń).

Wobec wykazywanego rażącego, uporczywego naruszania prawa przez AHE (komunikat na stronie MNiSzW www.nauka.gov.pl, naruszeń prawa wykazywanego także przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w postępowaniu przeciwko AHE, oraz przez PKA ( w tym roli IPT w procesie kształcenia) - zgłoszone przeze mnie roszczenia są całkowicie uzasadnione.

Z poważaniem

Do wiadomości:
          -……….np. radca prawny IPT Radca Prawny Izabela Łaba-Waszczykowska
          Kancelaria Radcy Prawnego ul. Łódz,
          -MNiSzW,
          -Państwowa Komisja Akredytacyjna,
          -Powiatowy Rzecznik Konsumentów w Łodzi i w…...
          Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
          Departament Nadzoru i Organizacji Szkolnictwa Wyższego
          ul. Wspólna 1/3
          00-529 Warszawa

• Gość: goral Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.252-95-r.retail.telecomitalia.it 06.04.12, 14:15
            Witam wszystkich mam ten sam problem co wy, zapisalem sie do zakopianskiej fili w 2009r. Z pewnych powodow nie chodzilem do niej po czym pol roku puzniej otrzymalem list z tej fikcyjnej uczelni o tym ze jestem skreslony z listy uczniow, puzniej otrzymalem powiadomienie o tym aby zaplacic za okres w ktorym bylem zapisany do szkoly. Wplate uiscilem po pewnym czsie gdyz nie bylo mnie stac odrazu naliczone odsetki tez zaplacilem, i sprawa powinna sie zamknac na dobre.
            Niestety tak nie jest minely 3 lata od kiedy nie jestem ucznie tej szkoly a wczoraj znowu przyszlo pismo tym razem od komornika ze mam sie zglosic i mam dlug wobec tej niby uczelni w wysokosci 1000zl. wydalem juz okolo 4 tys na tych wyludzaczy i ani mi sie sni dac jeszcze chociaz jedna zlotowke, nie wiem krew mnie zalega bo ku... dwa razy juz sie pytalem w tych windykacjach czy to wszystko co mam zaplacic a oni ze tak, mam ochote isc do tej szkoly i oddac im te pieniadze w wersji amerykanskiej czyli najlepiej z jakims dobrym karabinem maszynowym, jedynie chyba pozostaje sad, widze ze nie jestem sam a najlepiej bylo by zrobic pozew zbiorowy i to tak zeby ta szopka zniknela raz na zawsze!!!!!!!! (za ort przepraszam bo jestem za granica i nie mam tu jezyka polskiego)
            • Gość: Justyna M. Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.205.2.81.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.06.13, 18:54
              mam ten sam problem co Ty ale mi już przyszło pismo z Sądu.Oczywiście wysyłam odwołanie....
    • Gość: andrzejk oddział konin niestety IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.13, 01:15
      witam a mi przyszła kwota 160 ale nie wiem ile za odsetki bo nie napisano ale za 7-8 lata wstecz od rezygnacji a wszystko do rezygnacji z czego pamiętam bo to odległe czasy było uregulowane
    • Gość: wacia zapalta do ipt IP: *.static.ip.netia.com.pl 17.09.14, 12:10
      MAm problem z IPT jest to zwiazane z AHE w Łodzi ja studiowalam zarzadzanie w radomsku natomiast wykreslili mnie we wrzeniu 2009 ponadto dostalam pismo z sadu ze mam zaplacic 4 tys wraz gigantycznymi odsetkami za miesiac marzec, kwiecien czerwiec lipiec sierpien wrzesień 2009 do IPT. co ja mam w tym przypadku zrobic
      • Gość: Tuska Re: zapalta do ipt IP: *.range86-164.btcentralplus.com 20.10.14, 21:45
        Ja przerwalam studia i wyjechalam za granice. Wymeldowalam sie z polskiego adresu, gdzie do dzis mieszkaja moi rodzice. Nie dostalam ani jednego pisma od AHE na temat jakiegokolwiek zadluzenia. Dostalam kilka pisemek od KGPN, ale byly bez potwierdzenia odbioru, zwyczajnie wrzucone do skrzynki, a dokument w kopercie mial nadrukowana pieczatke i nadrukowany podpis. Nie bylo adresu zwrotnego, wiec listy zostaly wyjete ze skrzynki i zniszczone, bo adresat pod danym adresem ani nie mieszka, ani nie jest zameldowany. Po 6 latach dostalam na ten sam adres (rodzicow w PL) pismo od komornika sadowego, ze odbyla sie sprawa sadowa i ze uznano mnie za dluznika. Pismo bylo bez potwierdzenia odbioru oczywiscie. Nadmienie, ze nie dostalam na ten adres zadnego wezwania na sprawe sadowa, nawet takiego zwyklego listu. Teraz mam sadowy nakaz zaplaty (bagatela 10 tys PLN). W informacji od komornika w liscie zwyklym widnieje informacja, ze w przypadku odmowy splaty zadluzenia, moga mi "wejsc" na ruchomosci i wyposazenie domu. O nieruchomosciach nic nie ma. Moja mama zapakowala te glupoty listowne w koperte i odeslala na adres skad przyszly - z dodatkowa notatka, ze taka osoba tu nie mieszka ani nie jest nawet zameldowana. I teraz pytanie, jak mozna wejsc komus na dom, jesli go nie posiada i jak mozna wysylac takie glupoty pod adres ktory nie jest meldunkiem? Przeciez chyba nie moga egzekwowac od moich rodzicow? Bede wdzieczna na info.
    • Gość: Aga Walka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.15, 14:16
      Ludzie ja z nimi też walczyłam, w listopadzie 2014 roku, przyszło mi do domu pismo z sądu Widzew Łódź, że mam do zapłaty, podkreślam fakt, że miałam do zapłaty 7 dni roboczych należnej kwoty IPT Łódź- z klauzurą, że jeżeli nie odnotują płatności wysyłają nakaz komorniczy. Na początku oczy zrobiły mi się jak 5 zł, bo nie dowierzałam, że po tylu latach nadal się mnie czepiają gdzie każdy wie, że działali nielegalnie a po drugie miałam decyzje dziekania i prezesa IPT na przeniesienie na inną uczelnie. Powiem jedno nie trzeba się bac ja napisałam apelację i wygrałam, IPT wycofało się jeszcze przed rozprawą. jeżeli ktoś chciałby sie dowiedzieć więcej szczegółów zapraszam do kontaktu e-mail : agakg1985@o2.pl
    • Gość: peZ walka IP: *.gdansk.vectranet.pl 10.04.15, 01:18
      Pani Agnieszko prosiłbym o odpowiedź na meila wysłanego do Pani, ponieważ mam podobną sytuację
    • moncura1411 Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! 15.06.16, 14:25
      Windykacja IPT jest całkowicie nielegalna, tylko trzeba im to fachowo udowodnić. Nie należy się bać firm windykacyjnych, straszenia sądami i komornikiem tylko wystosować jedno konkretne pismo. Skuteczność gwarantowana!!!!!!! dostałam na kark komornika w wyroku zbiorowym,zaocznym, zajął mi US i konto bankowe, poinformowana zostałam o wszystkim już po upływie wszystkich możliwych terminów do odwołania..................a jednak wygrałam. Wystosowałam pismo po którym całkowicie wymiękli, umorzyli dług i jestem czysta. Mają tyle na sumieniu że trzeba tylko wiedzieć gdzie uderzyć, żeby porządnie zabolało. Nie potrzebni są prawnicy, porady ipt, wystarczy tylko rozeznać się w sytuacji i ..........dać im po..........kościach. Chętnie udostępnię wzór pisma wszystkim potrzebującym. Wiem ile to kosztuje, bo sama straciłam nerwy i zdrowie zanim wymyśliłam skuteczną strategię. Trzymajcie się i GLOWY W GÓRĘ!!!!!
      • Gość: marian paździoch Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 16.06.16, 04:45
        ty może nie doradzaj innym, OK? skoro mówisz o jakimś wyroku zbiorczym zaocznym, na podstawie którego komornik dokonał zajęć, to najpierw przestań bredzić
      • janusz.myrcha30 Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! 01.10.16, 15:08
        Witam .Mam ten sam problem,dostałem nakaz i komornika na konto.Czy możesz pomóc? Mam nie cały tydzień do zapłacenia kwoty ponad 4000 zł
        • Gość: marian paździoch Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 01.10.16, 16:32
          shark001@orange.pl opisz o co chodzi
          pzdr
      • Gość: Paula Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: 87.239.94.* 20.02.17, 13:04
        hej, podaj proszę e-mail do siebie, mam ten sam problem. Z góry dziękuję!
        • Gość: Aneta. Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: 185.99.174.* 14.03.17, 21:32
          Bardzo proszę o kontakt. Mam ten sam problem. Pilne
      • betina2206 Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! 18.04.18, 17:57
        witaj moncura,czy mogłabyś mi też pomóc bo jestem w podobniej sytuacji,studiowałam na tej niby uczelni w 2003r.zrezygnowałam.a teraz właśnie komornik zajął mi konto na ponad 3tyś.zł za nieopłacone czesne,bez wcześniejszego powiadomienia pisemnego.sprawa jest z 24.02.2006r wtedy był wydany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym SR dla Łodzi Śródmieścia zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dn 20.02.2018 zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne.tylko że ja w 2007r spłaciłam już im część kwoty,ale wogóle tego chyba nie uwzględnili,ale ma potwierdzenie wplaty.czy jest jakaś szansa na przedawnienie tej sprawy.to już ponad 10 lat.
        • Gość: marian paździoch Re: AHE oraz IPT - Windykacja Nielegalna !!!! IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 28.04.18, 15:50
          napisz szczegóły na shark001@orange.pl bo na razie to nic nie rozumiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka