Dodaj do ulubionych

Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika....

23.03.12, 04:24

jeszcze raz tłumaczę, coś, co jest oczywiste dla każdego prawnika i komornika... :)))

(1) Komornik nie ma prawa wejść do mieszkania dłużnika -
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 23.03.12, 08:29
      Autor: luki761
      2 Jeżeli komornik, chce wejść "siłowo" do mieszkania dłużnika to musi PRZY POZWAĆ
      Policję

Sprecyzuj tłuczku - rzekomu eks-komorniku: o co i z jakiego powodu komornik ma przypozywać policję. Szkodę mu jakąś wyrządziła?
      :)
      • Gość: michał Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 08:46
        Mnie się wydaje , że ten działający przy sądzie / asesor / i jak ma klauzulę sądową to wejść może , ale pytam z ciekawości bo brat ma mase długów a mieszkamy razem
      • luki761 Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 01.08.12, 02:03
        mordimer.madderdin napisał:

> Autor: luki761
        > 2 Jeżeli komornik, chce wejść "siłowo" do mieszkania dłużnika to musi PRZY POZW
        > AĆ
        > Policję

>
        > Sprecyzuj tłuczku - rzekomu eks-komorniku: o co i z jakiego powodu komornik ma
        > przypozywać policję. Szkodę mu jakąś wyrządziła?
        > :)

po prostu każdy może potraktować osobę włamującą się do mieszkania - jako bandytę

i nie ważne, że ta osoba przedstawia się jako "komornik"

każdy bandyta, może sobie wydrukować legitymację "komornika"

MUSI być POLICJA

.
        • mordimer.madderdin Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 01.08.12, 07:23
          Podpowiem ci podszywająca się pod "byłego komornika" tępa pało - jak widzę, to odpowiednie dla ciebie określenie - sprawdź sobie znaczenie słowa "przypozwać".
          • zoil44elwer Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 02.07.13, 12:55
            Przypozwanie-słowo prawidłowe choć trącące myszką-staropolszczyzna.
        • zoil44elwer Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 02.07.13, 12:51
          Komorowski może wezwać policję do asysty gdy mu uniemożliwiasz wejście do lokalu.Również przy "wyłamywaniu" drzwi podczas nieobecności lokatora-dłużnika
        • Gość: SOPHIA Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: *.nwrknj.east.verizon.net 20.02.14, 15:19
          Dzieki za klarowne informacje.Podziwiam Twoja kulture(mysle o poprzedniku).
    • Gość: m. Czy komornik ma prawo pracować po pijanemu? IP: *.centertel.pl 23.03.12, 12:36
      Kiedyś (kiedy jeszcze nie wiedziałem, co to komornik) przyszedł do domu komornik skarbowy do kogoś z rodziny. Był pijany, więc go spuściłem na drzewo, a on poszedł i nie wrócił...
      Ciekawe, czy gdybym zgłosił to wtedy na policję, facet mógłby mieć kłopoty?
      • Gość: Wanda Re: do m IP: *.183.188.212.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.03.12, 21:32
        .....bardzo ..ciekawe
        • frediiii Re: do m 24.03.12, 07:32
          Tak to jest, dodatkowo taka czynność będzie wykonywana kilka dni później, bo oprócz policji trzeba też wezwać ślusarza, a w tym czasie wszystkie cenniejsze fanty jadą w sina dal. Gdy zjawia się komornik w asyście policji i ślusarza otwierasz mu drzwi bez problemu, bo po co narażać się na koszta wymiany zamka. A w domu zamiast 60" plazmy stawiasz 15 letniego grata z aukcji "gratki" oddam za darmo, zamiast Kossaka, jakiś plakat a IKEI ;) itd. Co najważniejsze w momencie gdy komornik nie ma co zająć za wszystkie te czynności płaci wierzyciel, co sprawia że nie ma co spodziewać się szybko powtórki takiej akcji.
          • Gość: marian44 Re: do m IP: *.ip.jarsat.pl 24.03.12, 10:22
            Witam,

a tak zupełnie przez przypadek dłużnik tuż przed "wejściem" tego komornika został "wymeldowany", po prostu nie mieszka pod tym adresem (w/g wszystkich nie mieszka od 8 m-cy).
            Kto płaci za szkody, kto się pomylił " policja " czy komornik przy ustalaniu miejsca pobytu dłużnika.

Pozdrawiam
            • frediiii Re: do m 02.08.12, 19:21
              zameldowanie nie ma nic do sprawy, ważne czy dłużnik przebywa w lokalu, a tym samym jest tam jego majątek
              • Gość: marian44 Re: do m IP: *.ip.jarsat.pl 03.08.12, 11:55
                Czyli twierdzisz, że działania takie jak opisujesz są zgodne z prawem. ???.
                To jest w tym kraju kilku dłuzników którzy mogli mieszkać u Ciebie bez meldunku---trzeba szybko reagowć i dać znać komornikom.

Pozdrawiam.

• zoil44elwer Re: do m 02.07.13, 13:10
                Gdy dłużnik nie jest zameldowany w lokalu to nie ma prawa w nim mieszkać dłużej niż 2 dni.Bo narazi się na grzywnę z tytułu wykroczenia przeciwko obowiązkom meldunkowym(ewidencyjnym) Skoro dłużnik nie jest zameldowany w (tym) lokalu to jak kondor ustalił "ten" adres lokalu dłużnika.ABW czy CIA to ustaliła?
                • unhappy Re: do m 02.07.13, 13:39
                  zoil44elwer napisał:

> Gdy dłużnik nie jest zameldowany w lokalu to nie ma prawa w nim mieszkać dłużej
                  > niż 2 dni.Bo narazi się na grzywnę z tytułu wykroczenia przeciwko obowiązkom m
                  > eldunkowym(ewidencyjnym)?

Mógłbyś podać podstawę prawną? Zwłaszcza te 2 dni mnie interesują :)
                  • zoil44elwer Re: do m 02.07.13, 14:02
                    Kodeks Wykroczeń:Niedopełnienie obowiązku meldunkowego wynikającego z ustawy o ewidencji ludności.
                    • unhappy Re: do m 02.07.13, 14:16
                      zoil44elwer napisał:

> Kodeks Wykroczeń:Niedopełnienie obowiązku meldunkowego wynikającego z ustawy o
                      > ewidencji ludności.

Pytałem o podstawę prawną, a nie o ustawę w której takowa może się znajdować :)

Konkretnie. Numer artykułu.
                      • zoil44elwer Re: do m 02.07.13, 14:24
                        Lenistwo,nie chce się poszukać samemu? Ja emeryt już nie pracuję dla siebie więc tym bardziej dla kogoś.
                        • unhappy Re: do m 02.07.13, 14:26
                          zoil44elwer napisał:

> Lenistwo,nie chce się poszukać samemu? Ja emeryt już nie pracuję dla siebie wię
                          > c tym bardziej dla kogoś.

Nie. Obowiązek twierdzącego na podanie podstawy prawnej. Moim zdaniem napisałeś bzdurę, ale mogę się mylić i wyprowadzisz mnie z błędu.
            • czerepa0 Re: do m 27.03.13, 11:05
              troche tego nie ogarniam mam nadziej, że mnie to nigdy nei spotka
    • peter_jurgen_boock luki761, otwórz jakiś punkt porad 24.03.12, 10:35
      dla meneli z długami, takich jak ty. Będziecie spotykać się w grupach wsparcia i wzajemnie pocieszać, a także psioczyć na złych komorników i policjantów, nie sądzisz, że to dobry pomysł?
      • luki761 Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad 01.08.12, 02:00
        peter_jurgen_boock napisał:

> dla meneli z długami, takich jak ty. Będziecie spotykać się w grupach wsparcia
        > i wzajemnie pocieszać, a także psioczyć na złych komorników i policjantów, nie
        > sądzisz, że to dobry pomysł?

kolejna, 160 egzekucja bezskuteczna

przyszło pismo od komornika, ze umarza postępowanie komornicze, bo jest bezskuteczne...

i znów bankowa LICHWA wydymana

:)
        • Gość: wanda Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad IP: *.183.187.94.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.08.12, 10:25
          Umorzona to nie znaczy że znika. No ale jezeli kręci cie życie z komornikiem na karku do grobowej deski to...żyj .wanda
          • Gość: Mchał Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 11:36
            w 2000r moją jako wierzyciela też umorzył komornik ale 9 lat po upomniałem się i dłużnik nagle się odnalazł , przyjechał do mnie i normalnie błagał , widocznie kiedyś nie mając nic po prostu się zapomniał ale nie ja
            • Gość: Cfaniak Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 22:50
              W 1976 roku wygralem zakład. Stawką była guma do żucia Donald. Przegrany nie wywiązał się z umowy. Podałem do sądu. I wczoraj po tylu latach wygralem ! Komornik odzyskał dla mnie dług. Wraz z odsetkami stałem się włascicielem okazalej willi. Komornik dopadnie każdego dłużnika - wiem to z doświadczenia.
              • follow_white_rabbit Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad 02.08.12, 09:54
                szczególnie twój dyrdymał jest wyznacznikiem desperacji wierzycieli :)
              • Gość: do Cfaniak Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad IP: *.cable.net-inotel.pl 05.08.12, 21:07
                No dalej Cfaniaku sciagnij ze mnie 500 tys. , no dzialaj , podaj maila to dam " ci " adresy wierzycieli z nakazami zaplaty !!!!
                • Gość: Cfaniak Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.12, 12:46
                  Chyba emocje tobą rządzą......naprawdę nie wyczułeś ironii w moim poście ? Chlopie - ja sam mam ponad bańkę długów ! I wszystkich komorników głęboko w poważaniu....I tak od 11 lat.:) I ogolnie nie narzekam :)
                  Trzymaj się i nie daj się.
                  • kretyn.na.dnie do Cfaniaka 07.08.12, 15:23
                    Cfaniak, jak ty to robisz? bo ja też zostałem teraz z więcej niż jedną bańką na lodzie. do stycznia br. miałem działalność pod konkretnego zleceniodawcę, co miesiąc wyciągałem z tego przez ponad kilkanaście lat prawie 30 tys. miesięcznie, więc wzięłam pod to kredyt na dom, auto i parę innych rzeczy i wszystko spłacałem lekką rączką po bożemu przez 10 lat; teraz zleceniodawca wywrócił się na kryzysie i do tej pory nie udało mi się nawet w połowie zrekompensować utraty tych dochodów, a długi zostały i nie ma z czego płacić.

jestem teraz na etapie wypowiadania umów przez banki i za chwilę będą komornicy. część drobiazgów, typu karty kredytowe, przejmą pewnie firmy windykacyjne. myślałem, że uda mi się dogadać, ale nikt nie chce, na razie szczują mnie tylko wściekłymi windykatorami. poradź co robić - uciekać w szarą strefę czy brać wszystko na klatę i się gimnastykować?

czy to jest tak, że jak uciekniesz w szarą strefę i nie ma z czego egzekwować, to komornik non stop robi ci najazd na chatę i szykanuje, że żyć się nie da? czy też lepiej coś mu tam oddawać ale do końca życia i samemu dziadować? myślę o tym, żeby wyjechać, ale boję się, że tam też mnie dopadną
        • zoil44elwer Re: luki761, otwórz jakiś punkt porad 02.07.13, 13:20
          A wierzyciele(bankowi lichwiarze) muszą komorowskiemu zapłacić za próby egzekucji komorniczej mimo że były bezskuteczne.Komornik ma zapłacone koszty,tyle tylko że nie zarobił 20 % od egzekwowanej kwoty.
    • Gość: ala Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: *.play-internet.pl 20.03.13, 12:02
      a jaka jest podstawa prawna,ze nie moze wejsc?
      • Gość: gość Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: 194.242.104.* 11.06.13, 17:54
        Jak nie z Ciebie do ściągać będzie z Twojej rodziny . Pytanie chcesz tego
      • Gość: gość Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: 194.242.104.* 11.06.13, 17:54
        Jak nie z Ciebie to ściągać będzie z Twojej rodziny bliższej czy dalszej . Pytanie, chcesz tego??
        • Gość: Cfaniak Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 19:10
          > Jak nie z Ciebie to ściągać będzie z Twojej rodziny bliższej czy dalszej"

Ale ty mało wiesz.........
          Ani z bliższej, ani z dalszej........Wystarczy, że po śmierci dłużnika ktory jest goły wszyscy odrzucą spadek. Ale ponieważ można nie otrzymać informacji o śmierci dłużnika można jeszcze za jego życia zrzec się dziedziczenia po nim.

www.poradypodatkowe.pl/artykul,747,87,zrzeczenie-sie-przez-spadkobierce-ustawowego-dziedziczenia-po.html
          Amen.
          • Gość: Michał Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.13, 19:20
            Ale na kimś w końcu musi się to skończyć zanim spadek przejdzie na gminę , to kto jest ostatni ? bratanek w USA ?
            • follow_white_rabbit Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 12.06.13, 11:26
              a może w testamencie ustanowić spadkobiercą wierzyciela , a nuż sępy się ślizgną :))
              niech by się dziobały ze sobą o terminy,kropki itp duperele...a ty patrzysz z góry i brechasz.
              • Gość: UK na stałe Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: *.dynamic.mm.pl 12.06.13, 11:58
                Ha haha dobre dobre:)
          • zoil44elwer Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 02.07.13, 13:28
            Bierze się spadek z dobrodziejstwem inwentarza,tzn jeżeli spadek ma mniejszą wartość niż długi spadkodawcy to,nie spłacasz jego długów.
    • myszaidaa Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 20.03.13, 12:07
      luki761 napisał:

>
      >
      >
      > (1) Komornik nie ma prawa wejść do mieszkania dłużnika -
      • yoko0202 Konstytucja 30.03.13, 01:06
        Art. 50 konkretnie
        nie musimy wpuszczać nikogo
        oczywiście policja czy inne służby z nakazem przeszukania i tak wejdą sobie same, komornik z policją również, ale bez policji nic nie zrobi, najwyżej pocałuje klamkę i doliczy sobie koszty dojazdu
        nie musimy wpuszczać żadnych inspektorów skarbówki, administratorów domu, windykatorów itp., interwencji gdy sąsiadka na Ciebie naśle bo urządzasz imieniny, itp itd.
        • mordimer.madderdin Re: Konstytucja 30.03.13, 06:09
          Skoro się powołujesz na Konstytucję, to bądź uczciwa i przywołaj całość artykułu:

"Art. 50.
          Zapewnia się nienaruszalność mieszkania. Przeszukanie mieszkania, pomieszczenia lub pojazdu może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony."

A tutaj fragment ustawy - kpc - dającej komornikowi prawo przeszukania mieszkania dłużnika:
          "Art. 814. § 1. Jeżeli cel egzekucji tego wymaga, komornik zarządzi otworzenie mieszkania oraz innych pomieszczeń i schowków dłużnika, jak również przeszuka jego rzeczy, mieszkanie i schowki."
          • Gość: xxx Re: Konstytucja IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 22:13
            masz rację "komornik zarządzi otwarcie mieszkania", czyli policja i ślusarz, a jego jak sam przyjdzie to nie musisz wpuścić. A on jak zarabia tyle ile zarabia to się na siłe pchać nie będzie, po co mu to. A policja i ślusarz bedzie jak najpierw z 500 zł zaliczki da wierzyciel.
            • zoil44elwer Re: Konstytucja 02.07.13, 13:54
              Komorowscy dobrze wiedzą że dłużnik mając komornika na karku pozbywa się cenniejszych ruchomości.Mnie by pasowało gdyby komorowski zabrał z mieszkania lodówkę-szafę Mińsk(żre prąd jak smok)
      • zoil44elwer Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... 02.07.13, 13:37
        Gdy utrudniasz komorowskiemu wejście do lokalu to możesz być ukarany grzywną.Komorowski może nawet nakazać usunięcie cię z mieszkania podczas "egzekucji" gdy będziesz mu przeszkadzał np krzykiem,płaczem,śmiechem....
    • Gość: ewka Dłużnicy i windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 14:07
      To dlaczego dostałam jeno jedyne pismo od komornika, że jak sie dobrowolnie nie zgłosze do niego to wejdzie z policją, ślusarzem i nie wiadomo z kim jeszcze. Nie było wzmianki o tym, że mam wcześniej pokrywać jakieś koszty policji i powiem wam, że chodziło o 600 zł o które spłatę w ratach prosiłam kilkakrotnie bank Raifeissen a oni bez zawiadomoienia mnie wstrzęli sprawe w sadzie o której nic mnie nie poinformowali a potem komornik żądał 1200 zł czyli ze swoimi kosztami i straszył mnie pismem a ponieważ mieszkam ze schorowanymi rodzicami po 80-tce sprawe szybko załatwiłam pozyczając się po rodzinie i znajomych, NIe polecam tego banku to banda złodzieji, lichwiarzy !!!!!!
      • Gość: michał Re: Dłużnicy i windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 14:22
        Dlatego należy się zgłaszać jak wzywają i wyjaśnić u nich nie czekając aż oni przyjdą
        • follow_white_rabbit Re: Dłużnicy i windykacja 04.02.14, 16:08
          to nie zawsze tak działa
          niektórzy najpierw przychodzą i niezależnie czy trafią dłużnika czy pocałują klamkę zostawiają
          wezwanie
          jak się pójdzie i zgrabnie wytłumaczy że "nie lzia,nie nada i ogólnie nie ma" to wrzucają na luz
          ale pewności nigdy nie ma :)
    • Gość: ganek Re: Komornik wchodzi do mieszkania dłużnika.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.17, 20:23
      Co może zrobić komornik, wszystko jest napisane tu komornik-wojnowski.pl/czym-sie-zajmuje-komornik-sadowy/ Każdy ktogo dotyczy temat komornika musi znać swoje prawa i komornika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka