Dodaj do ulubionych

Pilnie proszę o info:

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 20:54
Co jeśli na moje konto poza moim wynagrodzeniem wpływa wynagrodzenie za pracę mojego męża, też komornik może te pieniądze zająć? Konto jest tylko na mnie, wynagrodzenie męża w wysokości 1 111 pln.
Obserwuj wątek
    • Gość: gguggała Re: Pilnie proszę o info: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 07:38
      a skąd to ma wiedzieć komornik ??? twoje konto i twoje wpływy. odkrecanie zajmie więcej czasu!

od razu przepiszcie konto na meża bo zajmą obydwie wypłaty i bedziesz potem latać po kancelariach i sie głupio tłumaczyć.. Zrób to jak najszybciej.
      • frediiii Re: Pilnie proszę o info: 06.06.12, 18:16
        komornik zajmuje konto i nie wnika z jakiego źródła wpływają tam pieniądze, w przypadku gdy zajmie ci konto a jesteś osobom prywatną, masz prawo do wyjmowania pieniędzy z konta to kwoty wpływów ok 11 000 PLN jest to ujęte w art 54 prawa bankowego
    • Gość: antywierzyciel Pilnie proszę o info:) IP: 94.42.244.* 06.06.12, 20:20
      wynagrodzenie męża może wpływać na dowolne, inne konto, skoro masz problemy z komornikiem. konto założyć na siostrę, zięcia czy inna osobę, komornik tamtej kasy nie ruszy. możesz zrobić to samo, założyć konto na zięcia, matkę itp. pracodawca przelewa kasę na to konto, komornik nie ruszy.
      • Gość: Wanda Re: Pilnie proszę o info:) IP: *.183.183.89.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.06.12, 23:39
        Do czasu aż wierzyciel nie wystąpi o nadanie klauzuli równiez na na mężusia. Ta czy siak i tak z każdej strony doopa. A zwieksza sie tylko TWOJE / WASZE koszy egzekucji.
        • unhappy Re: Pilnie proszę o info:) 07.06.12, 00:53
          Gość portalu: Wanda napisał(a):

> Do czasu aż wierzyciel nie wystąpi o nadanie klauzuli równiez na na mężusia.

Inicjatorka wątku nie napisała co to jest za dług, tak więc straszenie klauzulą na małżonka jest przedwczesne.
          • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.183.183.89.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.06.12, 10:11
            A które długi nie podlegaja wspólnej odpowiedzialności małżonków ?
            • mordimer.madderdin Re: do unhappy 07.06.12, 10:43
              > A które długi nie podlegaja wspólnej odpowiedzialności małżonków ?

A wyobraź sobie, że są takie :)
              • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.183.183.89.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.06.12, 11:16
                W naszej bogatej wyobraźni dotyczacej interpretowania zapisów K.K i K.C napewno znajda sie jakies kruczki ktore dłużnik będzie chcial wykorzystac w celu unikniecia wywiązania się ze swoich zobowiązań.
                Ja nikogo nie strasze . Większosc uczestników dyskusji do duże dziewczynki i duzi chłopcy.
                Jeżeli uwazaja ze powinni pójść drogą-w jaki sposób uniknąć egzekucji to jest to tylko i wyłącznie ich sprawa. Ale powinni tez wiedzieć że machając szabelka mogą nadziać sie na któryś z paragrafów dotyczących oszustwa lub próby oszustwa wierzyciela- a wtedy do towarzystwa sedziego , komornika , windykatora dołączy jeszcze ..prokurator.
                P.S. No ale co ja tam będę kogokolwiek STRASZYŁA ... przeca nieszcześcia mogą dotyczyc tylko i wyłącznie innych . Nigdy nas. A porady sugerujące roztropnosć i ostroznośc oraz mówiące o ewentualnych konsekwencjach to ..złe porady.
                • mordimer.madderdin Re: do mm 07.06.12, 12:59
                  Ale to nie są żadne "kruczki" ani nawet Kruki, ani nawet luki w prawie. Tu nie ma się na co nadziewać podczas wymachiwania szabelką czy inną bronią białą lub kolorową :)
                  • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.183.183.89.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.06.12, 13:55
                    No dobra . Przytocz proszę te prawne odstępstwa dzięki którym małżonkowie wzajemnie nie odpowiadają za zaciągane zobowiązania.
                    Pamietaj tez że rozmawiamy o zwykłych ludziach czyli o takich ktorzy raczej maja mgliste pojęcie o zapisach K.K. i K.C. szukających darmowych porad tutaj a nie przezornych i roztropnych którzy przed zaciągnięciem jakiegokolwiek zobowiazanie najpierw idą do kancelarii prawnej a dopiero po wysłuchaniu wszelakich za i przeciw podejmuja finansowe decyzje.
                    Może nie do końca Zrozumiałeś co miałam na myśli - wymachiwanie szabelka to dygresja do wszelakich prób oszukania wierzyciela.
                    Oczywiście że zapisy K.K. i K.C. są nie do ruszenia ale unikanie komornika, zmienianie kont. przepisywanie majątku na innych i inne próby oszukania wierzyciela kończa sie zazwyczaj nie po mysli dłuznika a np. po mysli prokuratora. Wiele sie tutaj pisze o komornikach , windykatorach a zbyt mało o prokuratorach którzy również ścigaja dłużników ale maja dużosilniejszy oręż prawny.
                    Ostatnia nowelizacja prawa rownież zawiera jeszcze bardziej korzystne zapisy które maja na celu zaspokojenie wierzytelności / drakońskie kary pieniężne/ które w rękach komornika czy prokuratora mogą stac sie niezłym batem na cFANYCH dłużników.
                    P.S. Zastanawia mnie tylko - dlaczego dłużnik nie kontaktuje sie z wierzycielem i nie próbuje złożyc sensowna propozycje zakończenia sporu tylko szuka pomocy wśród anonimowych nicków którzy wydaja opinie wzajemnie sie wykluczające a dłuznik wybiera tą która w jego mniemaniu jest najbardziej dla niego korzystna pomimo ze opinie ta nie ma nic wspólnego z twardym prawem .
                    Moja rada - nie mieszac do takich spraw osob trzecich a jeżeli sprawa wyjdzie po za zainteresowane grono to najwięcej dodatkowo ma do stracenia dłużnik ktory suma sumarum musi pokryc wszelkie koszty związane z osoba trzecią ...piątą..dziesiątą.
                    • unhappy Re: do mm 07.06.12, 17:50

> No dobra . Przytocz proszę te prawne odstępstwa dzięki którym małżonkowie wzaje
                      > mnie nie odpowiadają za zaciągane zobowiązania.

Art. 787 KPC:

Tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim sąd nada klauzulę wykonalności także przeciwko jej małżonkowi z ograniczeniem jego odpowiedzialności do majątku objętego wspólnością majątkową, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą małżonka dłużnika.
                      • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.183.182.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.06.12, 18:51
                        Przytoczony przez Ciebie art. oczywiścier jest mi znany. A wtedy wierzyciel może spróbowac art. 787 ze znaczkiem jeden czy tez jeszcze z innej beczki.
                        Ale nawet 787 nie nie wyłącza całkowicie odpowiedzialnosci współmałżonka. I tam sa pewne odstępstwa ktore uderzaja w wspołmałżonka. Moim skromnym zdaniem nie ma przepisu ktory całkowicie i bez żadnych ograniczeń zwalniał współmałżonka od odpowiedzialnosci za zobowiązania drugiej strony.
                        • unhappy Re: do unhappy 07.06.12, 18:58

> Przytoczony przez Ciebie art. oczywiścier jest mi znany. A wtedy wierzyciel m
                          > oże spróbowac art. 787 ze znaczkiem jeden czy tez jeszcze z innej beczki.

787 ze znaczkiem 1:

Tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim sąd nada klauzulę wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika z ograniczeniem jego odpowiedzialności do przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego małżonków, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa.

> Ale nawet 787 nie nie wyłącza całkowicie odpowiedzialnosci współmałżonka. I ta
                          > m sa pewne odstępstwa ktore uderzaja w wspołmałżonka. Moim skromnym zdaniem ni
                          > e ma przepisu ktory całkowicie i bez żadnych ograniczeń zwalniał współmałżonka
                          > od odpowiedzialnosci za zobowiązania drugiej strony.

Warto podkreślić, że zgoda małżonka nie może być domniemana. Wierzyciel musi udowodnić, że małżonek wiedział i wyraził zgodę na to zobowiązanie.

Dyskusja jest jałowa dopóki nie wiemy o jaki dług chodzi.
                          • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.183.182.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.06.12, 19:51
                            Reasumując jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach . Ale nawet 787 nie zawalnia całkowicie z odpowiedzialności . Pytanie jest kiedy zobowiązanie powstało , czy byłaintercyza , czy była rozdzielnosć majątkowa , ...itd. Tak czy siak to i tak wspólmałżonek w mniejszym lub większym stopniu ucierpi przez długi swojej drugiej połowy.
                            • unhappy Re: do unhappy 07.06.12, 21:18

> Reasumując jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach .

W naszej niewiedzy na temat długu :)
                              • Gość: Wanda Re: do unhappy IP: *.183.182.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 08.06.12, 09:50
                                Precyzyjny..aż do bólu.
                    • mordimer.madderdin Re: do mm 09.06.12, 20:30
                      Ostatnia nowelizacja prawa rownież zawiera jeszcze bardziej korzystne zapisy które maja na celu zaspokojenie wierzytelności / drakońskie kary pieniężne/ które w rękach komornika czy prokuratora mogą stac sie niezłym batem na cFANYCH dłużników.

Moj boziu... A jakież to "drakońskie kary pieniężne" przewiduje nowelizacja prawa, hę?
                      • Gość: zadłużona Re: do Wandy IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 09.06.12, 21:01
                        do Wandy
                        komornik nie zabiera pieniedzy męza za długi żony i odwrotnie.zabiera tylko wtedy gdy na umowie o pożyczkę jest zgoda współmałżonka.
                        co innego jest z kontem.więc niech mąż załozy swoje konto (o ile nie ma zadłużeń) i na nie niech przelewa swoją wypłatę.
                        • Gość: Wanda Re: do Wandy IP: *.152.146.122.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.06.12, 23:11
                          A jeżeli nie ma takiej zgody to wystarczy przeprowadzić wyodrębnienie majątku wspólmałżonków i w ten sposób sięgnąć do kieszeni dłużnika. Sposobów jest wiele . Wystarczy tylko ..CHCIEĆ.
                          • frediiii Re: do Wandy 10.06.12, 19:45
                            A co za problem, wystarczy ze cały majątek jest na niezadłużonego małżonka, pamiętajmy ze dowodem zakupu, oprócz imiennych faktur, są także umowy kupna -sprzedaży, nawet między członkami rodziny. Masz kwity, a wtedy komornik może ci cmoknąć w ....
                            • Gość: Wanda Re: do fredi IP: *.183.165.183.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.06.12, 20:03
                              Jako prosty człowiek prosto rozumujesz I twoje porady bankowo trafią na podatny grunt....potencjalnych samobójców
                      • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.146.122.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.06.12, 23:06
                        Należy zapoznać sie z nowelizacją a może potem ...kipć. Ale np. komornik może ukarac dłużnika grzywna do 2000zł jeżeli dłużnik nie będzie stawiał sie na wezwanie lub w jakikolwiek inny sposób oszukiwał lub migał sie od spotkania z komornikiem .
                        P.S. Mój boziu ...ale co to dla Ciebie ...2000zł.
                        • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.152.146.122.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.06.12, 23:15
                          ...a że grzywna to zarobek komornika to i podejście komornika do ściągania takich kar jest inne niż szukanie czyjiś pieniędzy.
                        • mordimer.madderdin Re: do mm 10.06.12, 14:12
                          > Należy zapoznać sie z nowelizacją a może potem ...kipć. Ale np. komornik mo
                          > że ukarac dłużnika grzywna do 2000zł

Mój boziu - jeśli sądzisz, że dla gościa pozbawionego jakiejkolwiek kasy lub cwaniaka świadomie migającego się od zapłaty robi różnicę, czy będzie to 500 czy 2000 pln to jesteś naiwna. Może nawet jak to ty sama mówisz: bardzo... naiwna ;)

Już raczej należało położyć akcent na to, że niezależnie od grzywny, istnieje groźba odpowiedzialności karnej.

> ...a że grzywna to zarobek komornika to i podejście komornika do ściągania t
                          > akich kar jest inne niż szukanie czyjiś pieniędzy.

A to ci dopiero rewelacja. Z dziką rozkoszą poznam podstawę prawną takiego twierdzenia, nasza ty gwizdo Temidy, logiki i ortografii.
                          • Gość: ja baba Re: do mm IP: 81.219.166.* 10.06.12, 17:18
                            Dzieci straszy się babajaga, a dłużników Wanda ;)
                            • Gość: Wanda Re: do ja baba IP: *.183.165.183.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.06.12, 18:04
                              Jeśli chodzi o mnie to Możesz zaciągac i nie regulować zobowiązania ile chcesz i jakie chcesz .
                              Sklepy pełne są cieńkiego sznurka a suche gałęzie też znajdziesz w każdym zagajniku.
                          • Gość: Wanda Re: do mm IP: *.183.165.183.dsl.dynamic.t-mobile.pl 10.06.12, 18:01
                            Takim prościÓDkim rozumowaniem można wytłumaczyc i udowodnic wszystko
                            - 2000zł to nie pieniądze
                            - komornik pracuje za darmo
                            No to poczytaj z dzika rozkosza nowele z 3 maja 2012.
                            Twoja ...GWIZDA Wanda
                            P.S. Zwierciadełko , zwierciadełko - powedz kto jest najpiekniejszy i najmądrzejszy na świecie.......
                            • mordimer.madderdin Re: do mm 10.06.12, 21:18
                              Droga Gwizdko - nie, to nie była literówka z mojej strony - w odróżnieniu od ciebie czytałem nowelę kpc i w dalszym ciągu oczekuję wskazania, w którym miejscu ustawodawca pisze, że grzywna stanowi dochód komornika.

Tego, byś mi wskazała w który miejscu piszę, że 2000 pln to nie pieniądze, a komornik pracuje za darmo - nie oczekuję.

Moja cierpliwość dla twoich mętnych - smętnych wywodów właśnie się skończyła.

Do tej pory, mimo świadomości, że jesteś zwykłym trollem którego posty nie wnoszą nic do dyskusji, tolerowałem cię jako lokalny folklor i dziwadło. Jak widać - niezasłużenie.
                              Od tej pory - każdy twój post pozbawiony wartości polemicznej będzie kasowany. Czyli niemal 100%.
                              O wartościach merytorycznych nie wspominam - nigdy nie wspięłaś się na takie wyżyny.

Jak ci się nie spodoba - pisz do administracji.
                              Amen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka