Dodaj do ulubionych

Przebywam zagranica, nie splacam kredytow.

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.13, 19:38
Przebywam zagranica, wzialem kredyty we frankach w 2008 roku. By wyjsc na zero musze je splacac przynajmniej nastepne 5 lat. Co miesiac musze dosylac do Polski 3-4 tysiace zlotych by wyjsc na zero. Nie widze tez przyszlosci dla polskiej ekonomii tj mysle za za 2-3 lata bedzie gorzej niz dzis gospodarczo. Sprzedac mieszkan nie moge bo kredyty sa o 30-40 procent wyzsze od ich wartosci poniewaz jak bralem to frank byl po 2.1 a teraz jest 3.4. Boje sie ze padne finansowo. Zero zrozumienia ze strony polskich bankow.
Banki nie wykazuja checi do pomocy ( wydluzenia okresu splat, splacania tylko odsetek przez np. rok etc).
Jakie mam rozwiazania?
Obserwuj wątek
    • Gość: anonim Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.multimo.pl 12.08.13, 21:53
      po pierwsze zgubiła ciebie pycha, bo chciałeś zagrać na loterii biorąc kredyt walutowy. dlaczego nie znając się oceniasz, ze gospodarka pójdzie w taką czy inna stronę? już masz nauczkę na cale życie, a dalej przewidujesz? litości....
      masz 2 wyjścia - przestać spłacać kredyt i nie wracać do tego debilowa lub spłacać dalej zaciskając zęby....
      i napisałeś mieszkań, niezłe... serio, za prognozowanie czegokolwiek się nie bierz....
      • Gość: Wanda Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.183.181.106.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.08.13, 23:15
        Nie jestem jasnowidzem kredytowym , ale pamiętam że w czasie kiedy chf był w granicach 2 zł to polscy tzw. ''doradcy finansowi '' chcieli się skichać aby ktokolwiek nabrał sie na kredyt w tym czasie . W któryms z postów z tego czasu przestrzegałam przed zaciąganiem kredytów po tym kursie franka. No ale cfaniaki wiedziały lepiej. Doradziłam kuzynce alby wzięła kredyt po kursie 2, 95 i też jestem ta najgorsza pomiomo że o takim kursie wielu / większość/ może tylko pomarzyć.
        Ucieczka debila z debilowa nic nie pomoże . Świat stał się malutką wioseczka i ogary bankierów znajda cię nawet na Wyspach Bora Bora.
        Wanda
        • Gość: gosc Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.08.13, 01:49
          trzeba cos wymyslec bo Polska to worek bez dna i bez nadziei na lepsze jutro.
          • Gość: michał Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 13:46
            Ja w tym czasie sprowadziłem ze Szwajcarii Audi A8 to można było powiedzieć że cena była dobra ,ale jest jakaś szansa dla frankowców
            finanse.wp.pl/kat,,title,Jest-szansa-dla-frankowcow-w-sadzie,wid,15892555,wiadomosc.html?ticaid=1111e5
        • Gość: RobertM Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 20:21
          Witaj Wando.
          Bardzo miło było poczytać Twój wpis.
          W tamtym czasie trudno było przewidzieć, co się wydarzy później.
          Ja zamiast myśleć o kredytach, rozpocząłem współpracę z Wiedniem,
          w zakresie dostaw towarów z Polski.
          Obiecałem im niezmienność ceny w CHF przez 5 lat.
          Wszyscy mówili mi, że zwariowałem.
          I co tu mówić o wróżbitach ???
          Nie jesteśmy i nie będziemy pewni jutra !!!
          Jeżeli chodzi o prognozy dla Polski ?
          O tym to możemy porozmawiać na prv.

Pozdrowienia
          RobertM
        • Gość: Tyrion Lannister Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 14.08.13, 00:49
          I co z tego, że go znajdą? Egzekucja w każdym z krajów odbywa się wg jego własnych przepisów. Dla przykładu w UK jeśli nie jesteś dłużnikiem wobec państwa, albo alimentacyjnym to tutejszy odpowiednik komornika praktycznie nic nie może zdziałać. Nawet tutejsze banki mają problemy ze ściąganiem własnych zobowiązać, co dopiero jakieś, które nie istnieją nawet na rynku brytyjskim. Tutaj komornik bierze pod uwagę twoje wydatki na mieszkanie, wyżywienie, ilość osób w rodzinie i dopiero ustala ile rzeczywiście ktoś będzie spłacał.
          Kolejna sprawa - w UK jest stosunkowo łatwo ogłosić upadłość konsumencką. Więc jeśli ktoś ma naprawdę duże długi, których nie może spłacać, a banki nie chcą negocjować to korzysta z tej możliwości.
          • anka_cyganka35 Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 14.08.13, 10:03
            jeżeli jesteś w UK polecam ogłosić bankructwo. ja tak zrobiłam
            • Gość: Tyrion Lannister Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 14.08.13, 12:29
              Wiele osób myśli o tym, ale boi się tego bankructwa w UK. Jeśli ogłaszałaś je w ostatnich miesiącach, to może podzielisz się informacjami na forum, jak to obecnie wygląda i ile naprawdę kosztuje?
              • anka_cyganka35 Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 14.08.13, 13:13
                chciałam ale zostałam wyśmiana więc prosiłam zainteresowanych o kontakt na priv. nikt sie nie odezwał. wiec jezeli jest ktoś zaintersowany to prosze pisac na maila gazetowego
            • Gość: anna Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.13, 11:17
              Do anki_cyganki.
              Chcialabym bym napisac,ale niestety nie znam prywatnego maila.
              Prosze o kontakt, pozdrawiam, Anna
              • anka_cyganka35 na gazetowego napisz 17.08.13, 19:33
                anka_cyganka35@gazeta.pl
            • Gość: wojek dobra rada Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 17:19
              byłas CYGANKA jesteś CYGANKA i umrzesz też jak CYGANKA !!!
        • follow_white_rabbit Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 14.08.13, 13:27
          no i co z tego że te nasze szkapy bankierów go znajdą :)
          to dopiero początek całej zabawy...

i nie licz na to że ktoś kto nawet wziął kredyt frankowy po kursie 2,10 nie da sobie
          rady z windykacją bankową :))
          • follow_white_rabbit powyższe do Wanda 14.08.13, 13:35
          • Gość: Wanda Re: do follow IP: *.183.177.224.dsl.dynamic.t-mobile.pl 15.08.13, 09:40
            1. Trzeba być kompletnym kretynem aby brać chf po kursie 2,1. Po takim kursie to można przewalutować kredyt.
            2. Kredyt hipoteczny dostaję sie pod zastaw / hipotekę/ Nie ma rat , mieszkanko - domek idą pod młotek a ty po mostek albo do Anglii na zmywak do 15 osobowej klitki kosztującej 3/4 twoich zarobków i tam możesz ogłaszać upadłość.Wanda
            • Gość: Tyrion Lannister Re: do follow IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 15.08.13, 13:41
              Droga Wando, Dziewczynko z windykacji
              Widać, że nie znasz realiów panujących w UK. Ktoś kto zarabia nawet minimum może sobie pozwolić na wynajęcie jednoosobowego pokoju za mniej niż połowa pensji.
              Lepiej mimo wszystko ogłosić upadłość i mieć spokój, niż użerać się z windykatorami i komornikami do końca życia.
              • Gość: li1210 Re: do follow IP: *.szczecin.mm.pl 15.08.13, 20:16
                Kochani napiszcie konkretnie jak to działa -dla mnie to bardzo ważne.Pozdrwiam
            • follow_white_rabbit Re: do wanda 19.08.13, 12:44
              1.czyli zgadzasz się że nawet tacy dadzą sobie radę z windykacją?
              2.potwierdzasz tylko znajomość geografii i realiów na świecie:
              15 osób i 3/4 zarobków za pokój to w Bangladeszu :))
              zaiste wspaniałe te windykatorki :)
    • Gość: gosc Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.08.13, 23:29
      W ciagu 5 lat wyslalem do Polski znacznie wiecej niz na kupno nowego Audi A8. Gdybym mial raty w zlotowkach to dalbym sobie rade,gdyby banki zawiesily mi splaty kapitalu na rok czy dwa to tez dalbym sobie rade....(hahahaha-pomoc od banku...dobre sobie)
      Chcialbym placic raty etc i utrzymac te nieruchomosci ale musialbym miec pomoc z bankow musialbym moc zawiesic splate kapitalu na rok czy dwa..by zlapac oddech..To moj kraj, myslalem ze ktoregos roku wroce do tego kraju na emeryture...... Nie wroce. Wiem ze bylem glupi co mi kilka osob juz napisalo. Bylem glupi bo wierzylem w Polske i Polakow. Jezeli to jest glupota i debilizm to niech juz tak bedzie.

Polskie panstwo i banki maja mnie w czarnej dziurze.
      Zdecydowanie jezeli mnie znajda i beda chcieli pieniedzy to oglosze bankructwo...i tyle.
    • w-domu Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 16.08.13, 10:51
      niestety Polska to nie USA, tu nie można zostawić mieszkania pod które braliśmy kredyt bankowi i być wolnym. Nawet jak zostawisz wszystko, na łasce banku, to najpierw na pompują dług kosztami odsetek karnych, opłat itd, następnie komornik na licytacji sprzeda je po zaniżonej cenie (2/3 niskiej wyceny, rzeczoznawcy nie zależy na wysokiej), bo o przetargu będzie wiedzieć tylko kilka zaprzyjaźnionych osób, ogłoszenie będzie wisiało koło kibla kancelarii 1 dzień. Po odliczeniu komornika, kosztów sądowych itd, okaże się że nie spłaciłeś nawet 50% długu. Reszta będzie wisiała na tobie. Co prawda przy odrobinie pomyślunku można skutecznie unikać egzekucji komorniczej, ewentualnie negocjować dług ale tak czy inaczej wyjdziesz z rozgrywki z bankiem poobijany.
      • Gość: Marian Paździoch Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 16.08.13, 14:02
        koło kibla kancelarii to może wisieć ogłoszenie o telewizor czy samochód. odnośnie nieruchomości to są inne procedury:
        1. wycenę biegłego możesz zaskarżyć - opóźnia to licytację
        2. licytację z nieruchomości prowadzi sąd, licytacja jest rozprawą na sali sądowej - daje to jakąś gwarancję uczciwości (nie 100% ale jednak)
        3. ogłoszenia o licytacji nieruchomości są u komornika, w sądzie, w prasie i na stronie www.licytacje.komornik.pl - zachomikowanie obwieszczenia trudne, aczkolwiek możliwe
        4. najpierw licytacja zaczyna się od 3/4 sumy oszacowania, dopiero za drugim razem jest te 2/3
        5. jeśli napompują opłatami, które są nienależne i niezgodne z prawem, czy też odsetkami karnymi zawyżonymi (na dziś max odsetki to 16% w skali roku) masz okazję to obalić w sądzie - fakt, trzeba zainwestować opłatę w pozew o pozbawienie w części wykonalności tytułu wykonawczego ale te koszty odzyskasz od banku

reasumując - w starciu z bankiem nie ty dyktujesz warunki, nie mniej jednak nie jest tak że nie masz żadnych praw. no i są różne uniki by nieruchomość schować (nie zawsze możliwe) ale to już osobna bajka
      • follow_white_rabbit Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 19.08.13, 12:46
        można też wykołować sępy,no ale to jednak troszkę wyższa szkoła jazdy

myślisz że szybko znajdą chętnych na dom/mieszkanie np. z dożywotnimi lokatorami :)
        • Gość: Marian Paździoch Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 19.08.13, 18:06
          windykacyjne hieny poczekają, oj poczekają. a i koszta nabiją do tego czasu... po drugiej nieskutecznej licytacji komornik zwalnia nieruchomośc, ale może do niej wrócić już po sześciu miesiącach, i tak w kółko... odsetki lecą, koszta lecą...
          nie rzecz w tym, by lawirować niczym w agonii. tu chodzi o to, by nieruchomość schować przed hienami i komornikiem, uczynić ją nietykalną!
          • Gość: Tyrion Lannister Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 19.08.13, 20:26
            To sobie poczekają, aż zdechną z głodu :)
            Jak ktoś nie może spłacać nieruchomości, to wiadomo, że ją spisze na straty. Skoro bank nie chce negocjować, to po zlicytowaniu nieruchomości nic nie dostanie. Gdy jakimś cudem znajdą w UK dłużnika, to idzie do sądu i ogłasza upadłość. Wtedy nie jest ważne ile sobie naliczą opłat, odsetek, bo i tak dostaną tyle co i nic.
            Warto wiedzieć, że w UK nie działa dwukrotne awizowanie. Wierzyciel musi podać dokładny adres, a przesyłka musi zostać odebrana osobiście przez dłużnika.
          • Gość: wojek dobra rada Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 13:54
            Rozumiem ze macie prawie wszyscu mentalonosc KALEGO !!!
            znaczy wziasc kredyt a potem nie poczuwac sie do splacania zobowiazań !!!!!!
            polaczku mały Ty jeden ..................
            • anka_cyganka35 Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 20.08.13, 14:00
              ty dobra rada powiedz to anglikom, którzy bankrutują i uznaje się ich prawo do tego i robią to z różnych przyczyn hazardu, uzależnienia o zakupów. polacy szukają deski ratunku z biedy więc nie oceniaj mały człowieczku
            • Gość: Tyrion Lannister Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 20.08.13, 15:41
              Mentalność Kalego pokazują przede wszystkim banki. Niby pracują tam najlepsi ekonomiści, gdyby jednak nie pomoc rządów czyli również dłużników, to zbankrutowaliby szybciej niż emerytka handlująca zieleniną na dużym mrozie.
            • follow_white_rabbit Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 22.08.13, 13:02
              wiesz co ja wzionem i nie splacilem...
              a wiesz dlaczego?
              bo qrwaa nie będę płacił na pensje darmozjadów z piaseczna k/wawy (jaki bank to był a splajtował co ?:)) którzy nie raczą ruszyć doopy w mojej sprawie przez dwa lata...
              niemożliwe?
              20 niedozwolonych klauzul w umowie też niemożliwe ?

to ja ci teraz baranie jeden też odpowiem jak mi powiedziały szmaty bankowe nie raz:

bank może nie musi= klient może nie musi :))

i czyje na wierzchu?
          • Gość: wójek dobra rada Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 13:57
            jakie chieny ???
            sami jestescie chienami, wziasc kredyt - dobrze, a splacać to żle nawet bardzo ŻLE !!!
            polaczku ty mały jeden z drugim.
            • Gość: wójek dobra rada Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 13:59
              poprawiam HIENY a nie chieny (przeskoczyło mi)
              ale skonczylem szkole 7 kals podstawówki wiec mam prawo do błedów jak kazdy uczciwy człowiek a nie jak WY, zle zrobiłem to place za swoje czyny a nie kombinuje jak by tu obejsc prawo na lewo !!!
              • anka_cyganka35 Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 20.08.13, 14:02
                widzisz jednak debil z ciebie. my korzystamy z prawa :)
                • Gość: gosc Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.08.13, 17:59
                  Ten osobnik wojek dobra rada zapewne uciekl z wariatkowa.

W Polsce moglbym isc pod most, popelnic z zona samobojstwo lub starac sie pracowac za gotowka i martwic sie co zjem nastepnego dnia. Mysle ze ten "wojek dobra rada" jest z jakiejs windykacji i nie moze scierpiec ze jednak swoimi mokrymi lapkami nie wepchnie niektorych do grobu.

• Gość: wojek dobra rada Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 00:06
                    nic z tych zeczy czlowieczku przemondrzaly. wziasc kredyt a pomyslec to nie łaska ???
                    ja tylko pietnuje cwaniactwo a takie tu wszedzie jest, wymiana info jak nie odpowiadac finansowo za swoje czyny ! jak sie wyłagac od uczciwego postepowania w zyciu. no jezeli twoja mam cie tak nauczyła (za mozesz konbinowac) to twoj problem - oszusci z was i tyle.
                    • anka_cyganka35 Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 21.08.13, 08:01
                      znalazł się sprawiedliwy i uczciwy wśród narodów świata:)
                • Gość: Tyrion Lannister Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 20.08.13, 19:33
                  Niektórym się wydaje, ze prawo obowiązujące w Polsce obowiązuje za granicą.... Nic bardziej mylnego. Z kolei firmy windykacyjne działające często łamią prawo obowiązujące w innych państwach. Dla przykładu podam udostępnianie danych o dłużnikach w internecie. Z polskim prawem jest to zgodne, ale nie jest to dopuszczalne w wielu innych krajach.
                  Ciekawi mnie więc kiedy dłużnicy przebywający za granicami kraju zaczną występować przeciwko firmom windykacyjnym udostępniającym ich dane w internecie, bez żadnego zabezpieczenia. W wielu krajach jest to niedozwolone. Firmy takie powinny zakładać blokady na zagraniczne IP. Skoro tego nie robią, to wszystkim występującym przeciwko takim firmom przed sądami w swoich nowych krajach życzę wysokich wygranych:)
        • Gość: wojek dobra rada Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 17:27
          jak ustanowic dozywotnią słuzebnosc mieszkania w nieruchomosci bedacej zabezpieczeniem kredytu ???
          BREDZISZ ! i piszesz takie BANIALUKI ze az Glowa boli - debilu jeden Ty - nie-uku.
          • follow_white_rabbit Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. 21.08.13, 12:00
            a wiesz że może jednak można Ty mondralo jeden..:))

jak to niech Cie łepetynka nie boli :)

p.s. niemożliwe to hełm na lewom strone przewrócić :))
          • Gość: antytroll Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.181.180.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.08.13, 22:24
            Od 2004r. Przysłuchiwałem się zawieraniu ponad 500 umów kredytowych rocznie i żadna nie była zawarta z dokładnym objaśniem wszystkich ,,przeciw", a tylko z dokładnym WYTŁUSZCZENIEM ,, ZA".
            Z pozycji obecnych obostrzeń, prawie wszystkie umowy kredytowe zawarte przed 2009r.były niezgodne z prawem.
            Umowy kredytowe są zestawiane, wymyślane, przez najlepszych prawników, socjotechników, psychologów, ekonomistów i nawet prawnik ma problemy z ich zrozumieniem...
            • follow_white_rabbit bardzo trafne 29.08.13, 14:53
              spostrzeżenie :)
              innymi słowy banczki mało dbające o klientów tak postępowały z klientami i w świetle chorego prawa banda złodziei posiadająca licencje( a jakże bankowe:) na okradanie maluczkich
              zrobiła swoje...
              kiedyś to był autotak ...
    • Gość: Tomek Re: Przebywam zagranica, nie splacam kredytow. IP: *.nycmny.fios.verizon.net 07.09.13, 03:59
      jak pekasz w szwach to walnij tym mieszkaniem I zaczynaj od nowa.Ja stracilem 700 tys $ I nie rozpaczam , jestem szczesliwy.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka