Gość: jakaja IP: *.telpol.net.pl 06.11.13, 17:29 witam, byłam kiedyś konsultantka oriflme, kiedyś mam niezapłaconą fv z 2009 r i otrzymuje informacje z intrum, czy nie ma przedawnienia co do tej niezapłaconej fv? dzieki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RobertM Re: intrum windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 18:45 Ja bym odpuścił temat. Jest obecnie nagonka na wyłudzanie pieniędzy od zastraszonych sądem. Kto się przestraszy, to zapłaci. Kto nie zapłaci, to trudno - sprawa trafia do kosza, albo w pakiecie za 1 % wartości na giełdę długów nietrafionych. Wątpię w to, żeby ktokolwiek windykował takie stare długi w nieskończoność. Ale to tylko moje skromne zdanie. Miałem takich wezwań już kilka w ciągu roku i nadal cisza. Pozdrowienia RobertM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz A Re: intrum windykacja IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.13, 23:43 Przedawnienie jest zarzutem, większość firm nie nęka swoich dłużników wiedząc że w jakimkolwiek procesie sądowym podniesie on zarzut przedawnienia, ale firmy windykacyjne bazują na ludzkiej głupocie NIEWIEDZY, napisz do nich pismo że długu nie uznajesz i jest on przedawniony i taki zarzut podniesiesz w sądzie. Wyślij ten list poleconym za potwierdzeniem odbioru, nie rozmawiaj z nimi, są szkoleni żeby wmanewrować cię w przyznanie się do długu, a wtedy niema przedawnienia, tak samo jeśli wpłacisz im nawet 1 zł, no i masz z głowy. Najlepiej jeśli kwota jest mała spłać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: intrum windykacja IP: *.centertel.pl 23.12.13, 00:42 Jeśli kwota jest mała i nie jest to problemem, to można spłacić. Ale z tą spłatą to trzeba uważać, bo FW potrafi po tej spłacie zarządać dodatkowych wpłat, np. na koszty, odsetki, itp. I wtedy nie masz wyjścia, musisz płacić, aż uznają, że rzeczywiście na saldzie jest 0. I robi się kwota wcale nie mała. Najlepiej nic do nich nie pisać, nie rozmawiać, niech oddadzą do sądu. Uznanie przez sąd przedawnienia i odrzucenie pozwu kończy sprawę. Dług nie trafi do innej FW, i nie zaskoczy cię znowu za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian paździoch Re: intrum windykacja IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 24.12.13, 00:40 Gość portalu: szpak napisał(a): > Najlepiej nic do nich nie pisać, nie rozmawiać, niech oddadzą do sądu. Uznanie > przez sąd przedawnienia i odrzucenie pozwu kończy sprawę. Dług nie trafi do inn > ej FW, i nie zaskoczy cię znowu za jakiś czas. masz prawie rację. prawie, gdyż nie w tym co zacytowałem. 1. odrzucenie pozwu - mylisz pojęcia prawne kolego. zerknij w kpc co to jest odrzucenie pozwu, kiedy i z jakich przyczyn oraz jakie są konsekwencje. 2. powództwo oddalone na skutek zarzutu przedawnienia kończy sprawę w sądzie, ale nie kończy sprawy. taki dług może jak najbardziej trafić na giełdę długów (albo innej firemki windykacyjnej) oraz wpis do biura informacji gospodarczych. 3. jedynie oddalenie powództwa z uwagi na uznanie roszczenia za bezzasadne definitywnie kończy sprawę dobrze radzisz - nie pisać, nie rozmawiać. nic to nie da, szkoda na znaczek. co ma być to będzie, a taki list wręcz przyspieszy oddanie sprawy do sądu, gdzie firemka będzie liczyła na błąd dłużnika. ponadto zarzucać należy nie tylko przedawnienie, ale bezzasadność roszczenia i brak udowodnienia jego istnienia w ogóle - puk puk - kto tam? - mery - jaka qrwa znowu mery? - mery christmas! Wesołych Świąt! Odpowiedz Link Zgłoś