Dodaj do ulubionych

intrum windykacja

IP: *.telpol.net.pl 06.11.13, 17:29
witam, byłam kiedyś konsultantka oriflme, kiedyś mam niezapłaconą fv z 2009 r i otrzymuje informacje z intrum, czy nie ma przedawnienia co do tej niezapłaconej fv? dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: RobertM Re: intrum windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 18:45
      Ja bym odpuścił temat.
      Jest obecnie nagonka na wyłudzanie pieniędzy od zastraszonych sądem.
      Kto się przestraszy, to zapłaci.
      Kto nie zapłaci, to trudno - sprawa trafia do kosza, albo w pakiecie za 1 % wartości na giełdę długów nietrafionych.
      Wątpię w to, żeby ktokolwiek windykował takie stare długi w nieskończoność.
      Ale to tylko moje skromne zdanie.
      Miałem takich wezwań już kilka w ciągu roku i nadal cisza.
      Pozdrowienia
      RobertM
    • Gość: Mariusz A Re: intrum windykacja IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.13, 23:43
      Przedawnienie jest zarzutem, większość firm nie nęka swoich dłużników wiedząc że w jakimkolwiek procesie sądowym podniesie on zarzut przedawnienia, ale firmy windykacyjne bazują na ludzkiej głupocie NIEWIEDZY, napisz do nich pismo że długu nie uznajesz i jest on przedawniony i taki zarzut podniesiesz w sądzie.
      Wyślij ten list poleconym za potwierdzeniem odbioru, nie rozmawiaj z nimi, są szkoleni żeby wmanewrować cię w przyznanie się do długu, a wtedy niema przedawnienia, tak samo jeśli wpłacisz im nawet 1 zł, no i masz z głowy. Najlepiej jeśli kwota jest mała spłać.

pozdrawiam
      • Gość: szpak Re: intrum windykacja IP: *.centertel.pl 23.12.13, 00:42
        Jeśli kwota jest mała i nie jest to problemem, to można spłacić.
        Ale z tą spłatą to trzeba uważać, bo FW potrafi po tej spłacie zarządać dodatkowych wpłat, np. na koszty, odsetki, itp. I wtedy nie masz wyjścia, musisz płacić, aż uznają, że rzeczywiście na saldzie jest 0. I robi się kwota wcale nie mała.

Najlepiej nic do nich nie pisać, nie rozmawiać, niech oddadzą do sądu. Uznanie przez sąd przedawnienia i odrzucenie pozwu kończy sprawę. Dług nie trafi do innej FW, i nie zaskoczy cię znowu za jakiś czas.
        • Gość: marian paździoch Re: intrum windykacja IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 24.12.13, 00:40
          Gość portalu: szpak napisał(a):

> Najlepiej nic do nich nie pisać, nie rozmawiać, niech oddadzą do sądu. Uznanie
          > przez sąd przedawnienia i odrzucenie pozwu kończy sprawę. Dług nie trafi do inn
          > ej FW, i nie zaskoczy cię znowu za jakiś czas.

masz prawie rację. prawie, gdyż nie w tym co zacytowałem.
          1. odrzucenie pozwu - mylisz pojęcia prawne kolego. zerknij w kpc co to jest odrzucenie pozwu, kiedy i z jakich przyczyn oraz jakie są konsekwencje.
          2. powództwo oddalone na skutek zarzutu przedawnienia kończy sprawę w sądzie, ale nie kończy sprawy. taki dług może jak najbardziej trafić na giełdę długów (albo innej firemki windykacyjnej) oraz wpis do biura informacji gospodarczych.
          3. jedynie oddalenie powództwa z uwagi na uznanie roszczenia za bezzasadne definitywnie kończy sprawę

dobrze radzisz - nie pisać, nie rozmawiać. nic to nie da, szkoda na znaczek. co ma być to będzie, a taki list wręcz przyspieszy oddanie sprawy do sądu, gdzie firemka będzie liczyła na błąd dłużnika. ponadto zarzucać należy nie tylko przedawnienie, ale bezzasadność roszczenia i brak udowodnienia jego istnienia w ogóle

- puk puk
          - kto tam?
          - mery
          - jaka qrwa znowu mery?
          - mery christmas!

Wesołych Świąt!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka