Dodaj do ulubionych

sąd spoza rejonu dłużnika

IP: *.centertel.pl 15.06.15, 21:05
Nakaz zapłaty otrzymany z sądu spoza rejonu dłużnika. Sprzeciw złożony prawidłowo z wnioskiem o skierowanie sprawy do właściwego sądu.

W odpowiedzi wezwanie z sądu podpisane przez referendarza, na zarządzenie sędziego, do osobistego stawiennictwa w sądzie, gdzie dłużnik będzie przesłuchiwany w charakterze strony w sprawie z powództwa X. Stawiennictwo osobiste obowiązkowe.

Co z tym zrobić. Nie ten sąd, a chce prowadzić sprawę.
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: sąd spoza rejonu dłużnika 16.06.15, 05:56
      Dlaczego uważasz, że sąd jest niewłaściwy? Miejsce zamieszkania dłużnika nie jest rozstrzygającym kryterium. Opisz szerzej sprawę.
    • alpepe Re: sąd spoza rejonu dłużnika 16.06.15, 11:53
      Przejechać się, może wyjdzie z tej wycieczki coś dobrego.
    • Gość: szpak Re: sąd spoza rejonu dłużnika IP: *.centertel.pl 16.06.15, 13:12
      FW skierowała sprawę do sądu niewłaściwego i dla dłużnika, i dla niej. Sprawa przedawniona, więc nie można podać do e-sądu. FW w pozwie przedstawiła tylko wyciąg ze swoich ksiąg, wewnętrzny dokument. Pozostałe dowody (umowa sprzedaży, wyciąg z załącznika) zostaną złożone jeśli pozwany złoży sprzeciw. Musztarda po obiedzie. W sprzeciwie wszystkie zarzuty wniesione.

Na pierwszy "rzut oka" sąd wybrany przypadkowo. Ale... dwie podobne sprawy, skierowano do dwóch różnych sądów. Żaden nie jest właściwy, ani dla powoda, ani dla dłużnika. Teksty te same. Jeden z sądów skierował sprawę do mojego sądu, a drugi przysłał wezwanie, jak wyżej opisane.

Myślę, że chcą wyciągnąć ode mnie dane i informacje, których nie ma w pozwie, ani w dokumentach, i tym samym uznanie długu. To chyba reakcja windykacji na oddalanie pozwów przez sady. Nie mamy dowodów, to wyciągnijmy je od pozwanego. Niech opowie sądowi, jak to było z tym kredytem. Kiedy go dostał, ile spłacił i kiedy.

• Gość: marian paździoch Re: sąd spoza rejonu dłużnika IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 17.06.15, 00:40
        jak nie chce ci się jechać, to złóż wniosek o rozpatrzenie sprawy pod nieobecność pozwanego. wnieś również o odroczenie rozprawy w przypadku złożenia przez powoda nowych pism, twierdzeń i dowodów, celem ustosunkowania się do nich. także wnieś o pominięcie wszelkich dalszych twierdzeń i dowodów jako spóźnione.

generalnie jeśli prawdą jest to co piszesz - że umowę i resztę dołożą dopiero w razie sprzeciwu - to są zajebiści :D przecież nawet bez prekluzji są to dowody po prostu spóźnione i podlegają pominięciu.
        • Gość: szpak Re: sąd spoza rejonu dłużnika IP: *.centertel.pl 17.06.15, 10:52
          Sprawa dowodów została poruszona w sprzeciwie.
          Nie wiem, czy jest jakiś sposób, by zmusić ten sąd, by przekazał całą sprawę do sądu właściwego dla dłużnika, co zostało napisane w sprzeciwie. Są "pominął" tę kwestię milczeniem. Drugi sąd po prostu przekazał sprawę do mojego sądu.

Dlaczego mam jechać 300 km, jeśli ten powiatowy sąd ma prawo w pewnym miejscu. Szkoda czasu na taki sąd. Termin przesłuchania wyznaczono na październik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka