Dodaj do ulubionych

komornik potraca alimenty

IP: *.dynamic.mm.pl 09.01.16, 06:41
Za moje długi komornik potraca alimenty syna w wysokości 70 procent. Wysylalam do niego wyrok sądu w którym jest wsazany rachunek na który wpływają. Wysłał wyciągi z pół roku nie poskutkowało. Co teraz komornik twierdzi że on nie bada co wpływa na konto ze to co wpływa na rachunek to nie alimenty. Czy jest na to przepis jakis
Obserwuj wątek
    • Gość: eligiusz Re: komornik potraca alimenty IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.16, 19:55
      Kiedy dowiedziałaś się o zajęciu?
      skarga do sądu rejonowego przy którym działa komornik, art 767 kpc
      na to masz tydzień
    • Gość: alicja Re: komornik potraca alimenty IP: *.dynamic.mm.pl 10.01.16, 04:06
      O zajęciu dowiedziałam się widząc nazwisko komo na rachunku nie dostałam żadnego pisma o tym że będzie potracal te 70 procent. Wszystko powiedział mi telefonicznie ze potracal będzie. Inni komornicy zwolnili rachunek w całości do wysokości alimentow on jako jedyny nie. Czy skarga też przysługuje skoro nic od niego nie dostałam żadnej info na piśmie. A adres zna gdzievmieszkam.
      • Gość: eligiusz Re: komornik potraca alimenty IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.16, 13:46
        Dowiedzieć się mogłaś również przez czynność faktyczną, (zajęcie na koncie, odpowiedź świadcząca o tym ze wiedziałas o zajęciu już wcześniej co zasugerowałaś w pierwszym poście) a nie tylko poprzez formalne pismo, które być może trafiło do Ciebie tyko nie zostało podjęte w terminie (fikcja doręczenia).
        Wg mnie na prawidłowe wniesienie skargi jest za późno (w tym również na odzyskanie środków)
        jedna z przesłanek wyniakających wprost z KPC jest przekroczenie terminu
        ale:
        Od stycznia jest darmowa pomoc prawna, dlatego jutro koniecznie udaj się do takiego punktu w twoim mieście/gminie z papierami jakie masz i spróbuj uzyskać taką pomoc.

Weź również postanowienia o zwolnieniu zajęć od innych komorników - może to być pomocne.
        trudno na podstawie tego co napisałaś cokolwiek doradzić, a nie chciałbym wprowadzić Cię w błąd.

Na pewno zaś musisz zadbać by kolejne środki jakie mogą wpłynąć z tytułu alimentów były skutecznie Ci przekazane.
        Dopóki komornik ich nie zajmuje zawsze masz paletę możliwości by je ochronić znacznie mniej możliwości masz jak są już zajęte.
        ukrywanie tych konkretnych środków nie jest tym ukrywaniem o jakie chodzi w KK ponieważ alimenty nie są Twoimi składnikami majątku, nic Ci nie grozi z tego tytułu i nie daj sobie wmówić że jest inaczej.
    • Gość: alicja Re: komornik potraca alimenty IP: *.dynamic.mm.pl 10.01.16, 17:48
      Komornik już mi potrafią alimenty na poczet zadłużenia tak jak pisałam zabiera 70 procent. Jutro udam się o pomoc prawna. Dziekuje za info

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka