Dodaj do ulubionych

Windykacja

05.06.06, 13:03
Mam zadluzenie wobec PTC w wysokosci 2500 zl.Dlug wykupila teraz firma
windykacyjna.Regularnie dlug spalacam w wysokosci 50 zl miesiecznie,poniewaz
nie pracuje,jestem bezrobotny bez prawa do zasilku i nie mam mozliwosci
wplacania wiekszych kwot.
Firma windykacyjna sie odgraza,ze jezeli nie wplace do 15 czerwca min.
1000zl,sprawe skieruja do sadu.
Czy mimo faktu,ze place (nawet tak niska kwote),moga sprawe skierowac do sadu?
Bardzo prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anioł Stróż Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 13:37
      Słuchaj poczytaj sobie o metodach działania firm na tym forum, po prostu nie
      chce mi się pisać po raz kolejny tego samego. Jeżeli chodzi o sąd to mogę Tobie
      napisać, że teoretycznie mogą oddać sprawę do sądu. Ale firmy windykacyjne
      powstały po to, aby ściągnąć dług we własnym zakresie, pomijając sąd. Gdyby
      chcieli oddać sprawę do sądu, juz dawno by to zrobili. Teraz starają się Ciebie
      zastraszyć psychologicznie. Jeżeli płacisz im po pięć dych miesięcznie, to płać
      dalej. Bo ich nigdy i tak niezadowolisz, no chyba, że spłacisz wszystko od
      razu :)). A pisanie im, że masz ciężką sytuacje materialna itd. nie wzrusza ich.

Pozdrawiam
      • marvin37 Re: Windykacja 13.07.06, 22:32
        jedynym prawnym środkiem ściągniecia długu jest wyrok sądu i wizyta komornika,
        żadna firma windykacyjna nie ma prawa niczego ruszać z domu a jeżeli straszą
        można oddać to na policję jeżeli wie się kto to zastrasza ,nawet nie mają prawa
        przychodzić do domu też można od razu wezwać policję.
        • Gość: Majkel Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 17:28
          no wlasnie tyle razy bylo pisane ze dzialalnosc firm windykacyjnych jest
          legalna. Dzialaja w miare w granicach prawa, sa zarejestrowane, placa podatki,
          maja NIPY i REGONY.
          Zabierac z domu nie maja prawa ... no chyba ze np. dluznik sie zgodzi na oddanie
          przedmiotu w zamian za umorzenie calosci lub czesci dlugu.
          Straszenie przez windykatorow nie jest karalne chyba ze miesci sie w pojeciu
          tzw. grozby karalnej. Jesli windykator mowi ze np. przyjdzie jeszcze raz czy cos
          tam to nie jest to grozba. Zeby byla grozba musi byc zagrozenie z drugiej strony
          czynem karalnym ktory to rodzi obawy ze zostanie spelniony.
          Zatem przychodzic do domu windykatorzy maja prawo, nie ma tylko obowiazku ich
          wpuszczania (takich uprawnien nie maja). Maja prawo dzwonic i rozmawiac, nie ma
          tylko obowiazku sluchania tego co maja do powiedzenia.

Denerwuje mnie jak probuje ktos wmowic takie bzdury jak post wyzej. Tyle razy
          bylo to poruszane na forum ze powinno byc jasne ze pewne dzialania firm
          windykacyjnych sa legalne i w zaden sposob nie sa sprzeczne z prawem.
    • sbarro Re: Windykacja 05.06.06, 14:51
      Dzieki za odpowiedz.Przejrzalem juz forum ,az glowa mnie boli od tego czytania
      ;)Jak mowisz-Płać,to placic bede te 50 zl.A mysle,ze sprawy do sadu nie
      oddadza,bo i komornik nie bedzie mial z czego wziac.Wiec na reke bedzie im
      pewnie nawet te 50 zl,wyjscia nie maja...Jak dam rade wiecej splacic,oczywiscie
      wplace,od dlugu uciekac nie chce.
      • Gość: Anioł Stróż Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 14:53
        Tylko przygotuj się na masę pism, telefonów itd. od nich. :)))

Pozdrawiam
        • sbarro Re: Windykacja 05.06.06, 17:01
          Juz sie przygotowalem... ;) Mam nadzieje,ze przetrwam ich upierdliwosc ;)
          • Gość: tom Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 13:21
            proponuje nie otwierać listów i robić zwroty że adresat nie przebywa już pod
            tym adresem. Jeżeli możesz to zmień telefon do siebie to nie bedizesz musiał
            wysłuchiwać tych ich gadek. Generalnie tak jak ktoś już napisął wcześniej spraw
            do sądu nie oddają bo to się im nie opłaca. sam pracowałem przez ponad dwa lata
            w firmie windykacyjnej i wiem jak to wszystko działa . Generlanie to oni nic
            nie mogą poza upierdliwymi kontaktami tel i listownym.
            • Gość: stefanek Re: Windykacja IP: 194.146.120.* 16.06.06, 09:26
              tez pracowalem w takim przybytku :) telefony beda, jak zmienisz nr trzeba
              przygotowac sie tez na to, ze sasiedzi zaczna sie telefony do sasiadow. No i to
              jeszcze zalezy jaka firma Cie "sciga" bo ta w ktorej ja pracowalem to niektore
              sprawy z wyzszymi kwotami przekazywala do sadu. ale najwazniejsze to placic
              systematycznie. Sprobuj tez dogadac sie z nimi co do rat (wbrew ogolnym
              przypuszczeniom to nie sa bezduszne instytucje) tylko nie opisuj swojej
              ciezkiej sytuacji bo to ich naprawde nie interesuje, ich interesuja tylko
              konkrety.
              • Gość: Piter Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:48
                Co to znaczy "zaczną się telefony do sąsiadów", przecież to już jest łamanie
                ustawy o danych osobowych i łatwo można ukrócić takie praktyki.
    • sbarro Re: Windykacja 16.06.06, 20:49
      Na szczescie telefonu do mnie nie maja,a napisali na adres rodzicow,pod ktorym
      juz nie mieszkam.Kontaktuje sie z nimi przez maila.Najpierw byli bardzo
      stanowczy,a teraz wymiekaja ;) Zgodzili sie nawet na niskie raty.Do rodzicow
      ostatnio zadzwonili z zapytaniem ,czy mieszkam w polsce,matka zaczela
      krzyczec,ze nie maja prawa do niej dzwonic itd,wiec teraz juz telefonow nie
      ma.Chyba chca sprawdzic,czy przebywam w kraju,bo kazali jakies smieszne
      oswiadczenie przeslac do nich.To ja wyslalem..poczta elektroniczna ;) Najpierw
      napisalem,a potem je zaskanowalem.Im jestes dla nich mily,tym bardziej oni sa
      bezczelni.
      • Gość: tom Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 23:30
        a możesz napisac jaka firma Cię sciga? może będe mógł polecic Ci taktyke
        działania :)
    • sbarro Re: Windykacja 20.06.06, 13:31
      Centrum Egzekwowania Należności Trudnych-CENT.
      Wiesz cos o tej firmie ??
      Mi nie zalezy,zeby uciec przed dlugiem,chce go splacic.Tyle ze w
      ratach.Dogadalem sie z nimi co do rat,tyle ze musialem zaplacic jedna
      wieksza,1000 zl.Boje sie ,ze mnie wpedza w kozi rog i za miesiac znowu beda
      kazali wplacic kolejne kilkaset zl.
      Nie wiesz,czy maja wlasnie takie sposoby dzialania? Pozdrawiam
      • Gość: Anioł Stróż Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 13:59
        Słuchaj jeżeli podpisałeś z nimi ugodę, zaznaczam podpisałeś, a nie dogadałeś
        się telefonicznie czy przez emaila, to nie masz co się martwic. Oni musza Tobie
        przesłać dwa jednobrzmiące egzemplarze ugody na którym widnieje podpis osoby
        reprezentującej wierzyciela. Jeżeli takowy podpis będzie, to również się
        podpisz i wyślij do nich pocztą za potwierdzeniem odbioru jeden egzemplarz, a
        drugi zachowaj. I wtedy możesz spac spokojnie, ale uważnie przeczytaj co jest w
        ugodzie napisane.

Pozdrawiam
        • Gość: tom Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 22:28
          ja nie znam tej firmy, ale wszystkie firmy działają podobnie. Ja pracowałem
          przez ponad dwa lata w Intrum Justitia. Generalnie wsród takich firm jest duża
          rotacja i by pracownicy się utrzymali w pracy muszą wyrabiać pewnego rodzaju
          normy. Są premie za wyniki, generalnie jeden wieli wyścig szczurów :) .
          Oddawanie spraw do sądu im sie nie opłaca bo wtedy nie mają z tego prowizji.
          Niewiadomo też czy sprawę twoją oni kupili czy też obsługują przez jakiś czas,
          a potem sprawa ponownie wraca do ptc. Spokojnie możesz z nimi negocjować i to
          że teraz będą Ci dalej narzucać jakieś tam wpłaty to to jest pewne na 100%.
          Śmiało możesz ty im narzucać kwoty jakie będziesz wpłacał.

Natomiast jak Ci powiedzą że jak nie wpłacisz kwoty narzuconej przez nich to
          oni skierują sprawę do sądu to Ty im odpowiedz że w takim razie czekasz na
          nakaz zapłaty z sądu. Zobaczysz że za jakiś czas znowu zadzwonią i będą Ci
          mówić ze dają Ci szanse na polubowne załatwienie sprawy itd itp.

Reasumując wpłacaj tyle ile dasz rade, a ich telefonu i pisma poprostu ignoruj.

A jak chcesz ich jeszcze trochę podręczyć , to każ przysłać sobie
          pełnomocnictwo na której mocy oni obsługują Twoją sprawę ,harmonogram spłat.

Z tego co pamiętam, ale teraz już nie jestem pewien to zadłużenie takie
          przedawnia się po dwóch latach – ale należało by to sprawdzić
          • Gość: Anioł Stróż Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 23:50
            Tom, powiedz szczerze, dlaczego zwolniłeś się z IJ? Morale nie pozwoliło dalej
            pracować, czy słabe zarobki były, czy po prostu znudziło Ci się to? Pytam, bo
            nigdy nie miałem do czynienia z byłym windykatorem :))).

Pozdrawiam
            • Gość: tom Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 06:23
              ja naszczęście nei pełniłem tam funkcji ściśle windykacyjnej (naszczęście, bo
              inaczej musiał bym się w wariatkowie zamknąć :) ) pracownicy tam dzinnie
              wykonują od 120 do 200 telefonów. No ale powodów odejścia było kilka, ale
              głównie dlatego że :

miałem dosyć po ponad dwóch latach pracy pustych obietnic awansu no i podówyżki,

masówka jak się tam zorbiła przyczyniła się do redukcji kosztów i zatrudniania
              coraz to nowszych pracowników za coraz mniejsze pieniądze. Tam osoba kóra
              przychodzi do pracy (jak ja już szukałem innej pracy) i siadała do słuchawek na
              dzieńdobry dostawała z 1300 zł brutto.

ja jak zaczynałem tam prace to każdy przechodził miesięczne szkolenie, kótre
              dawało jakis tam wizerunek pracy windykatora telefonicznego. A jak już później
              zaczęły się cięcia kosztów to taka osoba miała szybkie dosłownie kilku dniowe
              szkolenie i wio do pracy.

Pozdrawiam
    • Gość: Anioł Stróż Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 08:20
      Dzięki Tom :).

Pozdrawiam
      • Gość: tom Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 23:01
        nie ma problemu, jak byś miał jeszcze jakieś pytania co do działania IJ lub
        innych podobnych firm to pytaj, te wszystkie molochy pracują podobnie. Liczy
        się ilość a nie jakość.
        • Gość: mycha Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:47
          No wlasnie mnie tez przyszlo z KRUKA Canal + sprzedal moj dlug 850zl place po
          ok.50zl/miesiecznie ugody nie mam bo nie chca dac ale trzymam kwitki wplaty CO
          MI GROZI SAD CZY SZUBIENICA?
          • Gość: Anioł Stróż Re: Windykacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 01:22
            Hehehe nic Ci nie grozi :))). Kruka olej i płać im po 5 dyszek na m-ąc, nic nie
            powinni Tobie zrobić. Laskę połóż na pisemka, czy telefony i rób swoje :)))).

Pozdrawiam
        • Gość: adam Re: Windykacja IP: 82.160.53.* 17.07.06, 02:28
          Ja mam pytanie do Ciebie Tom, czy znasz firmę ultimo i czy oni mając duże szanse
          na uzyskanie sądowego nakazu zapłaty i będąc przekonanym na 50%, że ewentualne
          zażalenie strony przeciwnej nie przyniesie skutku pójdą do sądu czy będą się
          starali za wszelką cenę przekonywać różnymi technikami. Pozdr.
          • Gość: tom Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 07:58
            Adam nie znam dokładnie działań firmy ulitimo od środka, ale wszystkie takie
            firmy jak ultimo, kruk,ij itd działaja podobnie, ja pracując w ij przez dwa
            laat to sprawa ani razu nie poszła do sądu. Dla takich firm jest to szkoda
            czasu i pieniędzy,

a opisz swoją sytacje , za co jest to zadłużenie. poczytaj sobie sprawy
            podobne, a czu to ultimo czy kruk czy ij to działania maja podobne
            • Gość: NIkAr86 Re: Windykacja IP: *.chello.pl 19.07.06, 19:11
              Tom,mógłbyś mi napisać coś więcej o IJ,bo złożylam tam CV i chyba się
              pomyliłam:-) Wcześniej pracowałam w ultimo.Beznadzieja. monika-19-86@tlen.pl
              • Gość: tom Re: Windykacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:58
                od ponad 1,5 roku nie pracuje w IJ , ale w momencie zwlaniania się to ta firma
                zatrudniała ludzi na okres próbny na 1200 brutto na miesiąc. Po trzech
                miesiącach jak Ci przedłuzyli umowę to miałaś prawo do premii, dostawali ją
                najlepsi i z tego co pamiętam to była kwota około 500 pln brutto. Generlanie
                lipa, nastawienia na masówkę, zatrudnianie ludzi za jak najniższą stawkę. Ja
                ja sie tam zatrudniałem 3,5 roku temu, to na poczatek doastałem 1800 brutto. Po
                jakimś roku awansowałem i dostałem 2200 brutto + premia stała okoo 600 zł
                brutto (z racji pełnienia stanowiska koordynatora działu). Generlanie nie wiem
                jak jest teraz , ale sądze ze polskie warunki nie zmieniły się od tego 1,5 roku
                i dalej są ludzi ezatrudniani na najniżej jak się da.

Jak będziesz na rozmowie tam , to pozdrów Malinę, Asię S. i Jolę P. :) - one
                pracują tam od zawsze :)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka