Dodaj do ulubionych

kupno monitora lcd

14.09.06, 19:12
Witam serdecznie, chcialbym zasiegnac porady w sprawie kupna monitora cieklokrystalicznego przez internet.
W najblizszym czasie planuje zakupic panel NEC 1990FX w firmie PROLINE - (PONIKOWSKI SEBASTIAN, wpisany w ewidencji działalności gospodarczej prowadzonej przez Prezydenta Miasta Wrocławia - Wydział Spraw Obywatelskich, Dział Rejestracji Gospodarczej, Urzędu Miasta Wrocławia - na podstawie przepisów ustawy z dnia 19.11.1999r Prawo działalności gospodarczej /Dz.U.Nr 101 poz.1178 ze zmianami/ i posiada zaświadczenie Nr: 85686. Nr NIP: 895-101-17-86, nr Regon: 930767003). Jest to sklep internetowy, w zwiazku z czym na podstawie "ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" przysluguje mi prawo odstapienia od umowy i zwrotu monitora a takze odzyskania pieniedzy w terminie do 10 dni od daty zakupu.
Moje watpliwosci budza nastepujace kwestie: 1. Czy w terminie tych 10 dni, moge rozpakowac i podlaczyc monitor do
komputera i uzywac go? A jesli sa jakies ograniczenia to jakie? Zacytuje fragment regulaminu sklepu: "Zwracany w tym trybie towar zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy, gdy będzie odesłany w oryginalnym, nieuszkodzonym pudełku, z kompletną jego zawartością, a sam produkt oraz akcesoria będą nieuszkodzone, oraz nie będą nosiły jakichkolwiek śladów używania." (zaczerpniete z www.proline.pl/shop.php?id=shopreg) 2. W przypadku jakich "śladów użytkowania" sklep moze odmowic mi prawa do zwrotu towaru bez podania przyczyny? 3. Czy musze zwracac sie z zapytaniem o nastepujacej tresci: "Co wg. panstwa jest sladem uzytkowania monitora lcd, czy juz wyciagniecie go z opakowania, czy moze dopiero ustawienie parametrow obrazu podczas jego uzytkowania jest sladem uzytkowania" do sklepu internetowego czy moze jest to uregulowane przepisami? Powyzsze pytania sa dla mnie bardzo istotne, cena monitora to prawie 2000zl, a nie chialbym zeby sklep zakoczyl mnie jakas ciekawa wykladnia przepisow, ktore powinny "z urzedu" chronic mnie - konsumenta. Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • prawnik-skp Re: kupno monitora lcd 15.09.06, 16:18
      używanie towaru kupionego w sklepie internetowym nie niweczy możliwości
      odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Warunkiem wystarczającym i zarazem
      koniecznym do skutecznego odstąpienia od umowy bez podania przyczyny jest
      złożenie tego oświadczenia w terminie ustawowym.
      Zatem konsument może normalnie używać rzecz, co nie uniemożliwa mu odstąpienia
      od umowy. Konsekwencją odstąpienia jest konieczność wzajemnego zwrotu
      świadczeń. Postanowienia regulaminu są bezprawne.
      • wizels Re: kupno monitora lcd 15.09.06, 21:38
        Jeszcze dwa pytania, czy jesli sklep nie przysle mi wraz z monitorem oswiadczenia o odstapieniu od umowy w ciagu 10 dni to automatycznie - w mysl ustawy - czas ten wydluza sie do 3 miesiecy? Na kogo moge sie powolac, jakie srodki przedsiewziac w razie zlamania przez sklep prawa?
        • prawnik-skp Re: kupno monitora lcd 18.09.06, 14:39
          chodzi nie tyle o przysłanie wzoru oświadczenia woli o odstąpieniu od umowy, co
          o potwierdzenie prawa odstąpienia od umowy w terminie 10 dni (od wydania
          rzeczy - przy umowach zawieranych na odległość, np. przez internet). To
          potwierdzenie powinno nastąpić na piśmie najpóźniej w momencie rozpoczęcia
          spełniania świadczenia przez sprzedawcę.
          Zatem brak przysłania formularza oświadczenia o odstąpieniu od umowy nie będzie
          sam w sobie wystarczającą przesłanką do przedłużenia do 3 miesięcy terminu na
          odstąpienie, tym bardziej że Pan wie o tej możliwości już dziś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka