Dodaj do ulubionych

Zwrot biurka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:53
Witam moaj mama zakupiła biurko, dostaliśmy je (13.12.2006 albo kilka dni później) i leżało około 6 dni (trzeba było je żłożyć samemu) jak już zaczołem składać okazało się że to biurko jest nie takie jak miało byc a mianowicie nie miało podstawki pob monitor, dzwiczek z lewejstrony, szuflady z lewejstrony (jest z prawej), no nie maiła zmków na drzwiczkacz, a ni na szufladzie. Pytani brzmi ile jest czasu na oddanie biurka bez podanie przyczyny (niew wiem czy mnie jeszcze sięga) i czy ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego mnie obowiązuje (sprzedawca wprowadził moją mamę w błąd bo obiecał że birko bedzie takie jak chciała moja mama, ale przyszło inne) chodzi mi o to czy są podstawy do zwrotu biurka i otrzymania zpowrotem peniędzy za biurko? Dodam, że biurko (a raczej czści biurka - biurko nie zostało złożone jedynie wyciągnołem części i włożyłem spowrotem). A i jeszcze jedno sprzedawca twierdz,i że biurok jest zgodne z opisem jaki on podał i na jakie zgodziła się moja mama.
Obserwuj wątek
    • prawnik-skp Re: Zwrot biurka 17.01.07, 13:29
      jeśli sprzedaż biurka nastąpiła podczas pobytu w sklepie, to odstąpienie od
      umowy jest niemożliwe bez podania przyczyny. Że ta przyczyna istnieje (że
      biurko jest niezgodne z umnową), to musi, w razie sporu, udowodnić kupujący
      (konsument).
      Jeśli biurko jest niezgodne z umową, to jeszcze nie upoważnia do odstąpienia od
      umowy (przynajmniej opis sprawy nie wskazuje takiego upoważnienia). Najpierw
      wypada zażadać wymiany na biurko zgodne z umową, a jeśli by to żadanie zostało
      odrzucone, to wówczas można odstąpić od umowy na podstawie art. 8 ust. 4 ustawy.

Jeśli zaś sprzedaż była na odległość (np. prze internet), to od umowy można
      odstąpić bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od dnia wydania rzeczy, a jeśli
      sprzedawca nie potwierdził wszystkich informacji, które miał obowiązek
      potwierdzić zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw
      konsumentów... (Dz. U. Nr 22, poz. 271 ze zm.), to prawo do odstąpienia od
      umowy bez podania przyczyny istniej maksymalnie do 3 miesięcy od dnia wydania
      rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka