Dodaj do ulubionych

oddać ręte w zus

23.03.07, 20:39
miałam przyznaną ręte rodzinnę po śmierci meża na dziecko.ZUS podzielił ręte
na dwie części dla dziecka i dla mnie,nie informując mnie o tym po roku
musiałam przynieść swoje zaświadczenie o przychodzie i okazało sie że muszę
zwrócić przekroczoną kwote wynoszacą 2000zł jednorazowo.Gdyby rety nie
podzielono na dwoje nic takiego by sie nie stało.proszę mi pomóc , czy muszę
to oddać czy jest jakieś wyjście.
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: oddać ręte w zus IP: *.ztpnet.pl 24.03.07, 17:04
      Zmniejszenie reNty nie jest zależne od tego, czy reNta jest dzielona na dziecko
      i matkę, tylko od wysokości osiągniętego dochodu.
      Czyli należy zwrócić "nienależnie pobrane świadczenia", nie ma rady.
      • Gość: sauber1 Re: oddać ręte w zus IP: 80.51.192.* 24.03.07, 23:03
        dobry temat, to przy okazji i ja mam pytanie, zakładając hipotetycznie - mój
        ojciec, kiedyś w kraju wypracował emeryturę, należności (emeryturę) z ZUS ma
        przelewane na konto w kraju, do dysponowania nim ja mam upoważnienie (taka jego
        wola), mieszka od lat w Australii, ja nie mam z nim kontaktu , czy jak umarł, to
        ja będę musiał zwrócić należności do ZUS? (w karu bida, każdy leci po zasiłek
        pogrzebowy , ale tu jest trochę inna sytuacja, czy są jakieś uregulowania prawne?
    • Gość: basia do misiek465 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 00:20
      Misiek akurat ja byłam w takiej sytuacji kilka lat temu.Gdy mąż zmarł musiałam
      wszystkie papiery do ZUS-u dostarczyć;przepracowanie lata,składki itd.ale oni
      mnie się pytali czy mają tą rętę podzielić na połowę dla córki i dla
      mnie,zgodziłam się po połowie i tak też zrobili.kiedy skończyła naukę i po
      osiągnieciu pełnoletności złozyła stosowne pismo aby cała renta rodzinna
      przeszla na mnie,wyszło 80% dla mnie z meza zarobków.I jeszcze jedno musisz
      miec skończone 50 lat.Obawiam się że trzeba zwrócić te pieniądze bo pracowałaś
      i jakieś dochody miałś.Zus Ci nie popuści.Poproś o rozłożenie na raty jak nie
      mozesz inaczej.pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka