Dodaj do ulubionych

mandat pkp

13.11.07, 10:50
otrzymałem ponaglenie do zapłaty za mandat który niby otrzymałem
2000r. nie jestem pewien czy wogól go otrzymałem przez 7 lat nie
otrzymałem żadnego ponaglenia a teraz odrazu do zapłaty bagatela
1000zł wystwione przez biuro windykacji pkp Gniezno proszę o
porade
Obserwuj wątek
    • mr_pope Re: mandat pkp 14.11.07, 09:09
      1000 złotych? Może masz w takim razie nakaz zapłaty i o tym nie wiesz, bo na
      pewno nie jest to opłata za bilet plus opłata za brak biletu plus odsetki. Jeśli
      nie ma nakazu to dług jest przedawniony.
      • Gość: Izka Re: mandat pkp IP: *.wip.pl 29.11.07, 12:50
        mój mąż wczoraj otrzymał wezwanie do zapłaty 70zł za przejazd bez
        biletu +odsetki 220zł i data zdarzenia 1999-09-15 czy to jest dług
        który musi zapłacić?? czy to uległo przedawnieniu?Oczywiście jest
        pieczątka KRD i straszą,że jeżeli nie uiści opłaty w ciągu 14 dni
        zostanie wpisany na listę dłużników....pomocy
        • mr_pope Re: mandat pkp 30.11.07, 08:52
          Tak, dług uległ przedawnieniu, ale w ustawie o udostępnianiu informacji
          gospodarczych nie ma mowy o tym, że nie można umieszczać w nich przedawnionych
          długów. Jest jednak kilka ale:

Po pierwsze, wezwanie musi być standardowo pismem poleconym. Sam dostałem swego
          czasu takie i nie był to list polecony.

Po drugie, od wysłania tego wezwania musi upłynąć przynajmniej miesiąc a nie 14
          dni jak informują. Jeśli więc faktycznie umieszczą będzie to podstawa do
          usunięcia informacji jako umieszczonych niezgodnie z przepisami prawa.

Po trzecie, samo wpisanie do rejestru niczego nie implikuje. To tylko
          informacja, że dany przedsiębiorca czy konsument ma problemy z płatnościami. Nic
          więcej. Wprawdzie PKP straszy, że po wpisaniu do KRD nie można wziąć kredytu czy
          telefonu komórkowego, ale jeszcze nie słyszałem o takim przypadku.
          • Gość: marta Re: mandat pkp IP: *.spray.net.pl 31.12.07, 10:54
            ja tz lanie otrzymalam pismo polecone z windykacji z nakazem do
            zaplaty (po wyroku sadu podaja sygnature) na kwote 400 zl. sprawa
            tez dotyczy 2000 roku.
            nie musze dodawac ze to nie ja odbywalam ta podroz.

jesli jest przedawnione to dlaczego to wysylaja? licza ze jelenia
            znalezli?

nie dostawalm do tej pory zadnych upomnien, wezwan a tu nagle wyrok.
            czy to jest podsawa do wyjasnien?

jak sie dowiedziec na podstawie jakiego dokumentu oni wystaili bilet
            kredytowy? legitymacja, dowod i o jakim numerze, oraz na jakiej
            trasie. wtedy mozna by bylo udowodnic ze to nie ja bo np. skradziono
            mi dokumenty i mam stosowne potwierdzenie z policji.

ma sens wysylanie do nich meili czy trzeba tam pojechac, bo
            dodzwonic sie nie idzie.

• mr_pope Re: mandat pkp 31.12.07, 19:19
              Jeśli jest nakaz zapłaty to dług nie jest przedawniony i najprawdopodobniej nie
              był w momencie złożenia pozwu. A to oznacza, że trzeba będzie płacić albo liczyć
              na to, że oleją sprawę (ryzykowne).
              • aneta.sulima Re: mandat pkp 09.12.17, 20:34
                Jest rok 2017 i otrzymałam nakaz zapłaty za mandat PKP ponad 630 zł. Poinformowała mnie firma windykacyjna a brzmiało to tak:
                Działając w imieniu (tu nazwa firmy windykacyjnej, która istnieje w stolicy, sprawdziłam), przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego wzywa do zapłaty należności w łącznej wysokości 630,44 zł ( dotyczy mandatu PKP za przejazd bezbiletowy). Przedmiotowa wierzytelność została zasądzona prawomocnym nakazem zapłaty wydanym przez Sąd Rejonowy Kielce, (w tym miejscu podano sygnaturę akt).
                Zadłużenie należy wpłacić w terminie do dnia 23/12/2017r. na rachunek bankowy ( tu nr rachunku) podając w przelewie sygnaturę akt z niniejszego wezwania. Po dokonaniu wpłaty w powyższym terminie zadłużenie zostanie uznane za całkowicie spłacone.
                W sprawie proszę się kontaktować z wierzycielem (nazwa firmy windykacyjnej wraz z adresem, nr tel. i godzinami pracy).
                Na dole pieczątka zaopatrzona w podpis. ( Wg mojej oceny to zupełnie wygląda jak ksero kopia)
                • Gość: marian paździoch Re: mandat pkp IP: *.agg2.bnc.chf-qkr.eircom.net 10.12.17, 13:48
                  to nie jest nakaz zapłaty.
                  to nie jest żaden mandat.
                  otrzymałaś cokolwiek z sądu, zmieniałaś może ostatnio adres zamieszkania?
                  kiedy miał być ten przejazd bez biletu?
                  • aneta.sulima Re: mandat pkp 10.12.17, 20:43
                    Nic nie dostałam, a adres w ciągu 14 lat nie zmieniałam :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka