Dodaj do ulubionych

Problem z reklamacją laptopa HP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 15:46
Witam!

Niecałe pół roku temu kupiłem w Vobisie laptopa HP (gwarancja 2
lata). "Przygoda" z nim zaczęła się jakiś miesiąc po kupnie -
komputer się sam resetował, wyskakiwały błędy systemowe, itp.
Zaniosłem sprzęt do serwisu Vobisa. Tam stwierdzili, że oni nie
wiedzą co jest z laptopem i, że wyślą go do serwisu HP do Warszawy.
Serwis HP wymienił mi matrycę LCD, dysk twardy i pamięć RAM.
Po 2 miesiącach "przygoda" się powtórzyła - ten sam problem,
wysłanie laptopa do serwisu HP. Tym razem wymienili płytę główną i
pamięć RAM.
Niby wszystko pięnie, ładnie, a tu po kolejnym miesiącu - to samo!
Stwierdziłem, że miarka się przebrała i napisałem pismo do HP Polska
z żądaniem wymiany laptopa lub zwrotu pieniędzy (oparłem się na
warunkach gwarancji, z której jasno wynika, że w przypadku wadliwego
sprzętu, HP wymienia mi go nieodpłatnie).
Jak to bywa w dużych firmach - laptop poszedł do centrum
serwisowego, a pismo na biórko jakiejś panienki w dziale reklamacji.
Po 2 tygodniach laptop wrócił z naprawy (wymieniono płytę główną,
dysk twardy i pamięć RAM), a odpowiedzi na pismo - nie ma.
Zadzwoniłem więc do działu reklamacji HP, a tam mi powiedzieli, że
oni nie muszą mi wymieniać sprzętu (a w gwarancji jak wół pisze co
innego) i że swoje roszczenia powinienem kierować do Vobisu.
Napisałem więc pismo do Vobisu. Po 2 tygodniach uzyskałem odpowiedź,
że to nie oni mają mi wymienić sprzęt, bo to nie ich sprawa.
No i teraz zonk - z jednej strony HP łamie punkty gwarancji, a z
drugiej Vobis - prawa konsumenta.
Czy jest tu ktoś, kto mógłby mi poradzić, z kim w zasadzie
powinienem wojować?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • fleshless Re: Problem z reklamacją laptopa HP 31.03.08, 15:25
      - po pierwsze to trzeba rozróżnić ustawową odpowiedzialność sprzedawcy od
      odpowiedzialności gwaranta (na podstawie dobrowolnego zobowiązania gwarancyjnego
      - powinna być wydana karta gwarancyjna);
      - od sprzedawcy możemy się domagać tego, co daje nam art 8 ustawy o szczeg war
      sprz kons (opisane poniżej);
      - od gwaranta możemy się domagać tego, co nam obiecał w gwarancji - jak obiecał
      naprawę, to możemy domagać się naprawy, jeżeli wymianę, to wymianę. Ni mniej, ni
      więcej.
      - reżimy te się ze sobą nie "przeplatają", albo jeden albo drugi (w danym momencie)
      - wojujemy z tym z kim się nie zgadzamy, z tym, że punktem odniesienia są tutaj
      zasady obranego reżimu (odp sprzedawcy za niezgodność albo gwarancja)
      - jeżeli gwarant obiecał wykonać wymianę, nie wykonuje jej, a towar jest
      wadliwy, spełnione są warunki odpowiedzialności gwaranta, to można się od niego
      tego domagać
      - analogicznie sprzedawca
      - jeżeli to HP jest gwarantem (i to na podstawie gwarancji była składana dana
      reklamacja), i to ono wg. gwarancji powinno wykonać wymianę, to HP powinno
      wykonać tą wymianę - i od nich trzeba tego zażądać.

proszę przejrzeć również szkic poniżej:
      Zasady reklamowania towaru konsumpcyjnego są takie:
      - pierwszą zasadniczą odpowiedzialnością za towar jest odpowiedzialność
      sprzedawcy za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową w rozumieniu ustawy z
      27.07.2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie
      Kodeksu Cywilnego (Dz. U nr 141, poz. 1176) - jest to odpowiedzialność USTAWOWA,
      DWULETNIA, jest zawsze, jest narzucana sprzedawcy przez ustawodawcę,
      - polega to na tym, że konsument, jeżeli niezgodność stwierdza (czyli wszelką
      wadliwość, brak cech, które towar danego rodzaju powinien mieć, brak możliwości
      korzystania z niego zgodnie z jego przeznaczeniem, brak cech o których
      publicznie zapewniał sprzedawca, albo producent, albo inny podmiot związany z
      wprowadzeniem tego towaru na rynek), może domagać się od sprzedawcy
      doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną NAPRAWĘ ALBO
      WYMIANĘ NA NOWY (nawet od razu, za pierwszym razem). A jeżeli jest to
      niemożliwe, naraża konsumenta na znaczne niedogodności, albo nie jest możliwe w
      czasie odpowiednim do rodzaju towaru i celu w jakim został nabyty i niezgodność
      jest istotna konsument może od umowy ODSTĄPIĆ (i w konsekwencji żądać zwrotu
      pieniędzy), a jeżeli nie jest to niezgodność istotna można domagać się
      STOSOWNEGO OBNIŻENIA CENY.
      - warto jeszcze wspomnieć o domniemaniu z art. 4 ust. 1 tej ustawy, które mówi o
      tym, że jeżeli od wydania towaru do stwierdzenia niezgodności nie upłynęło pół
      roku to domniemywa się, że towar był niezgodny w chwili wydania, co oznacza, że
      w tym okresie to na sprzedawcy spoczywa ciężar dowodu na zgodność towaru z umową.
      - jeżeli sprzedawca otrzymawszy żądanie naprawy albo wymiany nie ustosunkował
      się do niego w terminie 14 dni (kolejnych kalendarzowych liczonych od następnego
      dnia od doręczenia żądania), można uznać, że żądanie zostało uwzględnione i
      wezwać do wykonania żądanego świadczenia.

- gwarancja natomiast powstaje kiedy jakiś podmiot (z reguły jest to producent,
      importer, dystrybutor, sporadycznie sprzedawca - wtedy może odpowiadać z dwóch
      podstaw) zdecyduje się (więc tutaj źródłem zobowiązania jest WOLA podmiotu, a
      nie USTAWA) takiej gwarancji udzielić, z tym, że sam ją kształtuje - czyli sam
      określa czego konsument się może od niego domagać. Przy czym nie uważa się za
      gwarancję oświadczenia, które nie zawiera zobowiązań gwaranta. Do tego gwarancja
      powinna mieć formę pisemną - czyli powinna być karta gwarancyjna. UWAGA! -
      paragon NIE JEST gwarancją.

Z reguły gwarancje są mniej korzystne od odpowiedzialności ustawowej
      sprzedawcy, bo są z reguły mniej precyzyjne (gwarant zazwyczaj zobowiązuje się
      do usunięcia wad - nie precyzując metody) i jesteśmy bardziej zdani bardziej
      na solidność gwaranta. Oczywiście też są one wiążące i niewywiązanie się ze
      zobowiązania gwarancyjnego, albo nienależyte jego wykonanie może wiązać się z
      odpowiedzialnością odszkodowawczą (chodzi głównie o straty materialne, czyli
      konkretne koszty, które spowodowane są nienależytym działaniem gwaranta).
      Oczywiście w wielu przypadkach gwarancja jest korzystna, a korzystanie z niej
      skuteczna, toteż wybór drogi postępowania zależy od konkretnych okoliczności.
      • Gość: capla Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.zax.pl 24.03.10, 21:40
        witam potrzebuje pomocy .. dorady co zrobic z laptopem hp
        sprawa wyglonda tak ..
        kupiłem laptopaa hp 27.04.2008 roku po dwuch miesiocach sie mi
        posypał poszło wszystko płyta dyski itp.. teraz problem sie powtuzył
        zaniosłem go do vobis gdzie go kupiłem dnia 15,01,2010 roku i co sie
        okazała ze nie chca go przyjąc bo nie ma gwaracji bo według
        sprzedawcy upłynoł rok i producent hp udzielił tylko na rok co nie
        ukrywam mnie zaskoczyło wiec zadzwoniłem do hp i zapytałem jak to
        jest z tą gwaracją przeciez w polsce jest okres gwaracyjny z tego co
        wiadomo 24 miesiące , wiec zapytałem czemu hp nie chce mi przyjac on
        odesłał mnie do vobis i powiedział ze to sprzedawca udziela gwaracji
        24 wiec poszłem go reklamowac panowie w vobis nie chcieli mi przyjac
        go , po dyskusji przyjeli i kazali mi napisac jak to nazwali
        niezgodnosc towaru z umową.. wiec tak zrobiłem i otrzymałem pismo ze
        oni nie ponosza odpowiedzialnosci,i ze moje roszczenia są bez
        podstawne, laptopa nie odebrałem napisałem pismo odwoławcze by mi
        jasno wyjasniono jak jest z ta gwaracja okazuje sie ze napisali ze
        oni nie ponoszą odpowiedzailnosci tylko hp tak wynika z ich pisma ,
        laptop cały czas lezy uszkodzony w vobis.. ii teraz me pytanie jak
        jest z ta gwaracją do konca i kto mi go ma naprawic lub wymienic na
        nowy bo przecież chyba jest 24 miesiace gwaracji ...
      • Gość: kk44 Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.rota.pl 17.11.11, 15:35
        Mam HP Mini 210 i 2 raz w serwisie.
        pierwszy raz na luźne zawiasy i pęknięta matrycę. oddali po 3 dniach z naprawionymi zawiasami ale bez wymiany matrycy. Oddałem po raz kolejny tym razem na matrycę. mija własnie 14 dni roboczych i nadal czekają na części a dział reklamacji twierdzi że:"Gwarant dołoży wszelkich starań , abz usunicie wady zostało wykonane w terminie 14 dni (...) zastrzega sobie prawo wydłużenia powyższego terminu w uzasadnionych przypadkach. po wykonaniu naprawy okres gwarancji biegnie dalej przedłużony czas naprawy".
        PROBLEM POLEGA NA CENIE - kupiony w promocji orange za 1 pln.
        co mogę zrobić żeby odzyskać sprzęt bo za kasę nic nie kupię
        ile mogę czekać jak nie "znajdą" części ?
    • Gość: mm Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.centertel.pl 03.07.08, 18:29
      HP - to były może kiedyś dobre komputery, ale obecnie to istny
      szmelc!!!. Serwis HP - targiczny. LUDZIE NIE KUPUJCIE TEGO SZMELCU:
      laptopów MADE IN CHINA disigned by hewlett-packart!!!!!
      Ja kupiłem i same z nim problemy od początku.

P.S.
      Vobis też rece umywa od tego szmelcu co sprzedaje.
      • Gość: ar Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.bik.pl 22.07.08, 13:29
        dołączam się...wojuję od kilku miesięcy...dwa razy wymieniali mi
        twardy dysk..a teraz czekam na człowieka co ma mi płytę główną
        wymienić..
        Nie ważne że sprzęt na dopiero rok.....

Nie polecam firmy HP...
        • Gość: Alicja Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 12:29
          Ja mam komputer HP Pavilion od roku i była konieczna wymiana panelu
          LCD. Wymenili w serwisie w ciągu 3 dni, ale do tego niepotrzebnie
          sformatowali mi dysk...
          • Gość: User Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 15:32
            HP+gwarancja+centrum obsługi klienta = skandal + żenada
            Żądają nr seryjnego i stwierdzają że nie ma gwarancji, aby udowodnić trzeba wysłać fax-em dokumenty. Dostają fax i cisza rżnięcie głupa że fax był zepsuty, później żądają skanu i panienka podaje nieistniejący adres mailowy, następne telefony oczywiście tylko na nr 022 więc płacę za połączenia i dalej sprawa trwa
            • Gość: CZAKI_KK Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 19:55
              witam szanowne towarzystwo, ja podobnie mam problem z laptopem HP, moze wszyscy
              mamy ten sam model -6420ew, juz trzy razy odwiedzał serwis własnie wrócił i to
              samo sie dzieje.wiec przygotowuje sie do pisania reklamacji:)) moze cos sie mi
              uda, pozdrawiam
            • Gość: co robić ?? Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 18:17
              hej:)
              posiadam laptop hp już dwukrotnie odwiedzał serwis, dwukrotna wymiana płyty
              głównej oraz aktualizacja biosu, tym razem szwankuje po raz trzeci, nie wykrywa
              stacji dvd oraz mam ponowny problem z wirlessem, juz nie mam sił na ciagłe
              naprawy,z któryk nie ma pożytku co robic ? reklamować za niezgodność towaru z
              umową ?? czy wysyłać ponownie do serwisu Hp? i żądać wymiany lub zwrot pieniedzy
              ?? jak wyglada zwrot pieniedz ? cena zakupu czy rynkowa ? proszę o pomoc :) z
              gory dzieki
              • prawnik-skp Re: Problem z reklamacją laptopa HP 22.10.08, 09:04
                "juz nie mam sił na ciagłe naprawy,z któryk nie ma pożytku co robic ?
                reklamować za niezgodność towaru z umową ?? czy wysyłać ponownie do serwisu
                Hp? i żądać wymiany lub zwrot pieniedzy ?? jak wyglada zwrot pieniedz ? cena
                zakupu czy rynkowa ?"

W następstwie odstąpienia od umowy należy się zwrot ceny zapłaconej.
                Co robić? Proszę porównać możliwości wynikajace z gwarancji z możliwościami
                wynikającymi z ustawy o sprzedaży konsumenckiej. Zachęcam do zapoznania się z
                tym, co napisał prawnik-skp w "odpowiedzialności za wadliwość rzeczy
                sprzedanej".
                • Gość: co robić ?? Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 14:05
                  Od zakupu mojego laptopa minęło już ponad 1.5 roku. Oddawałem go do serwisu bez
                  powiadamiania sprzedawcy (czyli reklamacja za niezgodność towaru z umową nie
                  wchodzi w rachubę?? czy to prawda??). Kontaktowałem się bezpośrednio z serwisem
                  HP bazując na karcie gwarancyjnej. Z karty gwarancyjnej wynika że : "Gwarant
                  zobowiązuję się do bezpłatnego usunięcia ujawnionych w okresie gwarancyjnym wad
                  materiału i wykonania tej usługi zgodnie z zasadami zawartymi w Karcie
                  Gwarancyjnej poprzez naprawę lub wymianę urządzenia na urządzenie wolne od wad,
                  ale używane (regenerowane), którego stan fizyczny nie będzie gorszy od stanu
                  urządzenia będącego własnością konsumenta. O sposobie usunięcia decyduje
                  Gwarant. W przypadku nie wyrażenia zgody przez konsumenta na realizację usługi
                  gwarancyjnej w powyższy sposób, Gwarant dokona na rzecz konsumenta zwrotu kwoty
                  odpowiadającej cenie zakupu za zwrotem tego urządzenia."
                  Znów pojawiła się usterka i nie mam zamiaru wysyłać go ponownie na naprawę, gdyż
                  był już 2 krotnie i nie widać efektu. Czy mogę żądać od razu zwrotu gotówki?
                  Nie zgodzę się na wymianę na używany, a laptop kosztował 4.269 zł.
                  Co powinienem w tej sytuacji zrobić?
                  z góry dziękuję za pomoc:) pozdrawiam
                  • prawnik-skp Re: Problem z reklamacją laptopa HP 22.10.08, 16:25
                    "Oddawałem go do serwisu bez powiadamiania sprzedawcy (czyli reklamacja za
                    niezgodność towaru z umową nie wchodzi w rachubę?? czy to prawda??)."
                    Nie jest to prawda.

Zwtotu gotówki można domagać się w następstwie odstąpienia od umowy sprzedaży.
                    To odstąpienie jest możliwe na podstawie i na zasadach określonych w art. 8
                    ust. 4 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży
                    konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego, a to przy założeniu, że laptop
                    jest towarem konsumpcyjnym w rozumieniu tej ustawy. Cokolwiek Pan zrobi, to
                    proszę najpierw zapoznać się z tym, co napisał prawnik-skp
                    w "odpowiedzialności za wadliwość rzeczy sprzedanej".
    • Gość: lukasz Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.e-wro.net.pl 23.02.09, 11:15
      Pozwólcie, że się dopiszę pod tym tematem, bo ja również mam problem
      z laptopem HP i również zakupionym w Vobisie. Po dwóch tygodniach
      uzytkowania Pavillona (za prawie 4tys, grrr) padł wentylator,
      komputer przegrzewał się i wyłączał. Zgłosiłem usterkę w Vobisie,
      oddałem sprzęt do naprawy w gwarancyjnym trybie reklamacji... I
      zaczęło się. Pomijając szczegóły - sprzęt dotarł do serwisu HP po 20
      dniach od oddania go do Vobisu. Następnie w 2 dni zdiagnozowano
      problem - wniosek: płyta główna do wymiany. Po ok. miesiącu
      dowiedziałem się, że płyta została wymieniona, ale jeszcze jedna
      część jest uszkodzona i na nią trzeba znowu czekać. Po kolejnych 10
      dniach zadzwoniłem do serwisu i dowiedziałem się, że wciąż czekają
      na płytę główną! Pomijając fakt, że albo mnie perfidnie oszukano
      albo ktoś tak nieudolnie naprawiał sprzęt, że znowu go popsuł,
      minęło już ponad 40 dni, a HP wciąż czeka na jedną część do mojego
      laptopa. 40 dni! Dzwoniłem m.in. do wojewódzkiego inspektoratu
      inspekcji handlowej (nota bene, co to za nazwa :) ), ale tam
      dowiedziałem się tyle, że firmie HP to ja nie podskoczę, bo mają za
      dobrych prawników i zbyt restrykcyjną (dla klienta) gwarancję.

Dodatkowo złożyłem oczywiście reklamację. Dwukrotnie, bo pierwszy
      adres mailowy, jaki mi podano, był nieprawidłowy. Opisałem w niej
      dokładnie cały przebieg naprawy mojego sprzętu i zażądałem
      natychmiastowej wymiany sprzętu. Dzisiaj minęło 14 dni, w trakcie
      których miałem otrzymać odpowiedź, więc zamierzam wziąć się mocno za
      walkę o swoje prawa, niemniej mam dwa ważne pytania:

1. Jakie są tak naprawdę skuteczne narzędzia walki z nieuczciwym i
      niekompetentnym sprzedawcą, czy też w tym przypadku serwisantem,
      które może wykorzystać klient?? Wspominałem już o Inspektoracie,
      gdzie jawnie powiedziano mi, że mogę do nich pisać, ale będą jedynie
      mediatorem, będę musiał czekać do 30 dni na odpowiedź HP i że to
      niewiele da. Dlatego chciałbym wiedzieć, co może zrobić klient, aby,
      że tak się kolokwialnie wyrażę, spowodować, że ktoś tam wreszcie
      ruszy dupsko w jego sprawie?

2. Jakie kroki mogę i powinienem przedsięwziąć, jeżeli w ciągu
      wspomnianych 14 dni nie otrzymam odpowiedzi na reklamację, skoro w
      dziale reklamacji HP powiedziano mi, że przepisy dają im na to 14
      dni? Co ja, szary klient, powinienem zrobić w takiej sytuacji ?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
      Łukasz.
      • hp-sferis Re: Problem z reklamacją laptopa HP 10.02.14, 02:43
        Gość portalu:Piotr napisał(a):

> Pozwólcie, że się dopiszę pod tym tematem, bo ja również mam problem
        > z laptopem HP i również zakupionym w Sferis Bydgoszcz.
        Należy stwierdzić, że HP i Sferis to firmy ,,Krzak" - złodziejscy oszuści sprzedający buble za pieniądze.
        Przedsądowe wezwanie do zwrotu zapłaty 3717zł.

- Proszę o podanie adresu macierzystego firmy HP.

W dniu 16.04.2013 zakupiłem Laptop HpEnvy dv7-7250 C6D20EAi7-3630QM/17,3= 3399zł - oraz dokupiłem pamięć kingston 8GB DDR3 + mysz za całość zapłaciłem 3717zł.
        Sprzedawca (,,Sferis”)laptopa (HP)zapewniał, że laptop posiada całe oprogramowanie w języku Polskim oraz posiada plik Recovery, którym można przywrócić oprogramowanie w całości do stanu początkowego i oczywistym jest, że w wersji językowej PL. Ponadto laptop ten na półce sklepowej jest włączony i widoczne jest na jego ekranie działające pełne spolszczenie wszystkich składowych programów. Przedmiotowy laptop nabyłem u sprzedawcy HP w sklepie Sferis w Bydgoszczy przy ul. Fordońskiej141. Po dokonaniu zapłaty, w domu okazało się, że laptop, który otrzymałem nie jest tym który zakupiłem gdyż nie posiada istotnych właściwości, o których sprzedawca zapewniał i prezentował na wystawionym urządzeniu a mianowicie: egzemplarz który otrzymałem nie posiada spolszczenie wszystkich programów - program pocztowy i program graficzny są w języku angielskim w tym i plik recowery jest częściowo w języku angielskim. W drugim dniu zakupu oddałem towar sprzedającemu żądając zwrotu zapłaty uznając towar za niezgodny z umową oraz informując, że nie zgadzam się z zasadami użytkowania programów przeinstalowanych. Producent HP gwarantuje zwrot zapłaty w ciągu 14 dni w przypadku braku zgody na zasady używania programów przeinstalowanych. Proponowałem odbiór innego egzemplarza o porównywalnych parametrach pozbawiony przedmiotowych wad nawet z dopłatą do około 700zł.
        - Sprzedawca odmówił wydania zakupionego urządzenia zgodnego z umową, odmówił zwrotu zapłaty, odmówił wydania innego urządzenia o podobnych parametrach z dopłatą do 700zł, obciążając odpowiedzialnością producenta HP.
        - Sprzedawca w mojej obecności sprawdził pozostałe takie same urządzenia HP i stwierdził, że i one maję wersje angielskie. Na pytanie dlaczego mnie wprowadził w błąd i oszukał nie potrafił rzeczowo odpowiedzieć bo.. bo.. bo każdemu tak ,mówimy. – W dalszym terminie za pośrednictwem ekspedienta w sklepie dokonano nieautoryzowanych i tajnych gdyż niegdzie tego nie odnotowano - zmian konfiguracji Laptopa niszcząc dynamikę pracy urządzenia - co wskazuje że na to urządzenie nie posiada gwarancji o której zapewniał sprzedawca i producent. Wymienione programy anglojęzyczne nie posiadają opcji wyboru języka interfejsu.
        - Plik recovery także nie posiada opcji zmian wersji językowej, co dyskredytuje jego istnienie gdyż nie spełnia swojego przeznaczenia.
        - Producent zainstalował je w wersji anglojęzycznej co zostało ukryte przed KUPUJĄCYM. Urządzenie w moim posiadaniu DOTYCZCZAS było przez trzy dni i cały czas jest w posiadaniu sprzedającego i właściciela urządzenia HP . Ponadto personel sklepu informuje klientów, że można dzielić dysk na wiele partycji bez żadnych szkodliwych skutków dla systemu i dokonują takiego podziału pomagając w TEN SPOSÓB klientom .
        Podczas zakupu przedmiotowego urządzenia sprzedawca uruchomił to urządzenie aby zaprezentować kupującemu, że jest sprawny i uruchamia się oraz że jest gotowy do natychmiastowego użycia.
        - Tymczasem Serwis HP informuje że dzielenie dysku niszczy plik Recovery uniemożliwiając korzystanie z niego.?
        W przedmiotowej sprawie wymienione urządzenie było moim prezentem urodzinowym od Żony i wówczas zależało mi aby nabyć Laptop o określonych parametrach z plikiem Recowery który zawiera pełne spolszczenie oprogramowania które zawarte jest w tym laptopie.
        - Gdyby producent i sprzedawca poinformował mnie , że laptop ten nie posiada pełnego spolszczenia programów to tego egzemplarza nigdy bym nie kupił.
        Wcześniej dwa lata temu zakupiłem laptop HP Pavilion dv7 6120 który pracuje bez problemów. Laptop ten posiada pełne spolszczenie wszystkich programów. Lecz jak się obecnie okazało miał niesprawny plik recovery, oraz nie można ustalić czy posiada gniazdo USB3 gdyż sprzedawca twierdził że ma on jeden port USB 3
        instrukcja obsługi zainstalowana wewnątrz tego laptopa informuje, że ten Laptop nie posiada żadnego portu USB3 a tylko można podłączyć urządzenie z interfejsem USB3, natomiast serwis HP informuje że są dwa porty USB3. Lecz o tym oszustwie dowiedziałem się dopiero teraz. Ta sprawa obecnie nie jest przedmiotem rozważań co nie zmienia faktu, że zakupując kolejny towar Firmy HP jest on sfałszowany i kolejny raz niezgodny z umową.

Pomimo gwarancji świetnego i niezawodnego działania serwisu HP dotychczas ta sprawa nie została załatwiona.

Z uwagi na to, że Sferis odmawia wszelkich mediacji a winą obciąża wyłącznie producenta HP, ponadto informują, że część oprogramowania jest darowizną na rzecz klienta pomimo, tego że producent nie umieszcza takich informacji. A ja jako kupujący nigdy nie przyjmowałem żadnej darowizny. Ponadto przypominam ze darowizna podlega opodatkowaniu przez darczyńcę.
        - Dodatkowo Sferis odmawia respektowania woli producenta w zakresie braku zgody klienta na zasady użytkowania oprogramowania preinstalowanego...

Obecne rozważenie ma na celu ustalenie winnego, przeciwko któremu wystąpię na drogę postępowania Sądowego, chyba, że otrzymam rozsądną propozycję od Producenta rozstrzygnięcia sporu. Wówczas odstąpię od wszelkich roszczeń w tym zakresie.

Bo ,,Chamskie i bezczelne stwierdzenie, że otrzymałem darowiznę w postaci programów i dlatego mogą one być byle jakie, lub stwierdzenie, że płacąc za laptop HP 3717zł mogę go nie używać nasuwa tylko jedno odczucie, że firma HP to obecnie skończona firma na upadku skoro dopuszcza się do takiego sposobu sprzedawania swoich produktów. Sądząc po zachowaniu sprzedawców którzy także są prezenterami HP taka ocena jest uzasadniona. Dotychczas używałem wyłącznie sprzętu HP drukarka, tusze, komputery itd. Zawsze był to towar świetnej jakości...

Przedmiotowe urządzenie jest w dyspozycji serwisu producenta od 10 miesięcy.

Nadmieniam, że nigdy nie przyjmowałem od nikogo żadnej darowizny...

Faktura kupna wraz z wszelkimi danymi zakupionego sfałszowanego urządzenia HP została przesłana e-mailem.

?? iii HP cisza zero odp. Żyjemy w kraju gdzie bezprawie jest Prawem ..

• Gość: Weronika Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.15, 14:12
          Witam, mam podobny problem. Niedawno zakupilam laptopa firmy HP wedlug sprzedawcy klawiatura byla wodoodporna ( to samo widnialo w opisie komputera), niestety coreczka wylala mi troche soku na komputer i przestal dzialac. Oddalam komputer na gwarancje i byl w serwisie poltora miesiaca, po tym czasie dostalam pismo ze gwarancja nie obejmuje zniszczen oraz przyslali mi kosztorys naprawy - a komputera jak nie bylo tak nie ma :( Bardzo prosze o pomoc jak mam napisac odwolanie!!
          • martusiaaa2011 ODP Re: Problem z reklamacją laptopa HP 01.02.15, 13:27
            Zgłosić do sprzedawcy reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową żądając wymiany towaru zgodny z umową i wolny od wad - forma złożenia reklamacji pisemna (jeżeli osobiście w sklepie to żądać potwierdzenia złożenia na kopii, możesz wysłać e-mail z pytaniem na jaki adres skierować reklamację i towar a potem ją na ten adres e-mail wysłać lub listem z p.o. wysłać a potem kopię wysłać z towarem pod wskazany adres).
            Wskazać, że dochodzisz roszczeń z reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową a nie gwarancji. Gwarancja nie wyklucza ani nie zawiesza możliwości dochodzenia roszczeń z ustawy
            GWARANCJA często mniej korzystna.
    • Gość: malwina Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: 195.116.35.* 01.04.09, 21:28
      Witam Cie serdecznie.
      Ja też kupiłam laptop Hp, który popsuł sie aż 6 razy! Prosze wojuj z wszystkimi bo warto. w moim przypadku tez wszyscy "umywali rączki" ale dzieki uprowi odzyskałam cała kwote po prawie 2 latach. Zycze powodzenia
      • bodzious Re: Problem z reklamacją laptopa HP 10.08.10, 22:24
        Witam wszyskich.
        Temat stary, ale można go trochę odświeżyć. Otóż zgłosiłem do
        serwisu HP mojego notebooka z powodu luzów matrycy LCD błyszczącej
        (poniekąd sprawnej i świetnie działajacej) i odklejającego się tzw.
        switch cover'a. Procedura superszybka, w poniedziałek kurier, w
        piątek miałem komputer z powrotem, podczas rozpakowywania paczki
        lekkie zdziwienie, matryca dalej sie rusza i do tego jest matowa!
        Switch cover jak był odklejony, tak nadal jest, odklejony oczywiście.
        Więc reklamuję naprawe serwisową i dowiaduję sie, że części do
        wykonania naprawy brak i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle bedzie
        można takowe zamówić. Laptop kupiony oficjalnie w polskiej
        dystrybucji. W związku z brakiem możliwości naprawy wnioskowałem o
        wymianę sprzętu na nowy. Kupiłem go 01-06-2010 więc jest to
        praktycznie nieużywany komputer. Na razie brak odzewu ze strony HP.
        • Gość: marianna Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.182.10.51.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.08.10, 13:35
          tak oczywiście,firma hp to chyba najgorsze badziewie.
          Mój laptop wędruje do nich po raz drugi,a tak naprawdę
          trzeci(pierwsza reklamacja w sklepie)Panienka która obsługuje tam
          telefony nie ma najmniejszego pojęcia,bo jak mówię,że zasilacz
          sprawny bo prąd
          podaje,to ona,ze zasilacz popsuty.Laptop kosztował 27000 zł.
          Poza tym chyba nieżle nabijają sobie kasę tymi telefonami z
          melodyjką,za szóstym razem po jej odsłuchaniu odłożyłam telefon.
          Przegrzewa się,wyłącza po 10 minutach,często niemożliwe jest
          włączenie.
          NIGDY WIĘCEJ HP.
          • pinac.olada Re: Problem z reklamacją laptopa HP 05.02.15, 15:09
            Przyda Ci się jakiś dobry pogwarancyjny serwis laptopów HP. Ja nie wiem skąd takie problemy mój HaPek się ani razu nie zepsuł chociaż jest już 4 lata po gwarancji, a chodzi praktycznie 24h - odpoczywa w hibernacji lub uśpieniu :D
            • pinac.olada Re: Problem z reklamacją laptopa HP 05.02.15, 15:10
              Przyda Ci się jakiś dobry pogwarancyjny serwis laptopów HP. Ja nie wiem skąd takie problemy mój HaPek się ani razu nie zepsuł chociaż jest już 4 lata po gwarancji, a chodzi praktycznie 24h - odpoczywa w hibernacji lub uśpieniu :D
    • Gość: Aaaaa Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 19:50
      Witam
      Mam też mam problem z laptopem z hp gwarancja wygasła bo nikt nie poinformował mnie ze trzeba sie zarejsetrowac na stronie prywatny sprzedawca umywa ręce smiejac mi sie w twarz a serwis juz ma po sprawie.... a ja mam laptopa który ma nieco ponad rok i usterke za która musze zapłacić hmmm a dopiero spłaciłam laptopa ...średnio przyjemnie i po co te wszytskie ustawy o warunkach sprzedaży ochroniekpraw konsumenta czy dyrektywy unijne dotyczace 2 letniej gwarancji zwykły kowalski i tak zostaje odprawiony z przysłowiowym kwitkiem!!!!
      • Gość: nie mam nic hp Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.11, 10:11
        Nie panikuj. Po pierwsze sprawdź na spodzie lapka ile hp dało na niego gwarancji. Jeśli masz napisane 2 lata, masz dowód zakupu -dzwonisz do nich na infolinię i zamawiasz serwis. Po 2 jeśli kupiłeś sprzęt na paragon a nie na firmę -jesteś konsumentem i możesz śmiało reklamować z tytułu niezgodności towaru z umową w sklepie. Oczywiście reklamacja na piśmie i zawsze jak idziesz reklamować do sklepu to nigdy nie mów ani nie pisz ,ze chcesz dodać na gwarancji, w ogóle nie wymieniaj słowa gwarancja bo sprzedawca powie,ze na gwarancji masz reklamować u producenta. Ludzie nie rozróżniają czym jest gwarancja a czym niezgodność towaru z umową, a chytrzy sprzedawcy to wykorzystują jak tylko usłyszą słowo gwarancja to umywają ręce, bo to producent daje gwarancje a nie sklep.
        i po 3 jeśli kupiłeś sprzęt na firmę a na spodzie lapka masz 1 rok gwarancji- to popij wodą ani u producenta ani w sklepie nie zareklamujesz z tytułu rocznej rękojmi.
    • Gość: Anna Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.09.11, 16:48
      Witam,
      piszę ten post tylko wyłącznie, by ostrzec innych przed autoryzowanym serwisem hp. oddałam laptopa hp pavilion na gwarancji. jedyny problem miałam z ekranem, który czarne kolory pokazywał z jakimś czerwonym podbiciem. laptop całościowo był w stanie bardzo dobrym. na stronie hp znalazłam oficjalny punkt, do którego trzeba dostarczyć laptopa. zaniosłam. wszystko ok - przyjęli. nagle, po trzech tygodniach otrzymuję telefon z punktu przyjmującego, że w serwisie stwierdzili uszkodzenie matrycy i za naprawę gwarancyjną muszę zapłacić dodatkowe 530 zł. otrzymałam zdjęcia swojego laptopa - cały zmasakrowany, połowa obudowy obita, pewna jej część odłamana - istny koszmar. sądziłam, że po jednym liście sprawa załatwi się sama, bo przecież jak tak poważna firma jak HP, może nie przyjąć, że laptop został dostarczony do punktu w stanie nienaruszonym. niestety, grubo się myliłam. sprawa ciągnie się już pół roku. w tym momencie orzekają mi nawet, że mam jakieś zaślepki z innych komputerów i w ogóle cały jest w rozsypce.
      dlatego chciałabym wszystkich przestrzec przed tym śmiesznym serwisem. juz chyba naprawdę, lepiej odnieść sobie laptopa gdzieś prywatnie, przynajmniej nikt ci nie zniszczy całego laptopa, za którego bądź co bądź trochę kasy się wydaje.
      • Gość: Sawina Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: 91.212.242.* 19.11.13, 13:13
        mam podobny problem , szukam ludzi którzy zostali w ten sposób potraktowani przez Firmę HP. Oddałam Laptopa na wymianę dysku a otrzymałam grata , komuś ewidentnie upadł , twierdzą ,że taki otrzymali.
        Chcę ta sprawę nagłośnić ( istnieje taka możliwość)
        monia-24@wp.pl
        • Gość: Bogdan Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.13, 12:17
          HP olewa polskiego klienta i warunki gwarancji, nigdy tego gówna już nie kupie. U mnie padł dysk, przysłali na gwarancji gorszy dysk bez dysków systemowych do ósemki. Jednym słowem ponad dwa tygodnie nie mam laptopa i nie widomo kiedy doślą dyski. Jeżeli nie chcecie się denerwować to olejcie tą firmę HP.
    • Gość: .... Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: 41.208.133.* 21.12.11, 11:32
      daj sobie spokoj z reklamacja. walczylem z nimi i nic nie wskurale. jedynie czego sie dorobilem to ku.....wicy oszusci i tyle. znajdz w necie generalna siedzibe w stanach i tam opisz jak dziala servis hp w polsce.
      • Gość: HP Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.rdsnet.ro 04.01.12, 14:26
        napisanie do stanow na nic sie zda.
        Kolezanko, popros serwis o podanie numeru seryjnego urzadzeni i sprawdz czy zgadza sie z tym, ktory inicjalnie przekazalas do serwisu.
    • Gość: wykiwany Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.15, 20:39
      Uwaga na firmę HP. Dwa razy przyjęto mi notebooka do naprawy reklamacyjnej . Karta sieciowa ogranicza prędkość internetu do 50 mb/s. Odsyłano mi sprzęt z nieusuniętą wadą więc reklamowałem trzeci raz. Na mój wniosek notebooka technik sprawdził zdalnie i stwierdził że wada nadal występuje. Otrzymałem propozycje trzeciej naprawy na którą się nie zgodziłem. Wniosłem o zwrot pieniędzy albo wymianę na inny egzemplarz. Co robi HP, ano stwierdza że komputer jest sprawny i odrzuca reklamację. Uważam że firma HP jest niewiarygodna i zanim kupisz jej produkt to się zastanów bo Cię wyrolują w bezczelny sposób.
    • Gość: huhuhu Re: Problem z reklamacją laptopa HP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.16, 23:08
      idz do rzecznika konsumenta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka