Dodaj do ulubionych

Termin płatności alimentów

16.05.08, 17:19
Jak jest z terminem płatności alimentów? Wyrokiem sądu jest do 15
każdego m-ca, mąż wynagrodzenie dostaje do 10 każdego m-ca , a ja
alimenty 17, 19 ... czy jest jakiś termin w którym komornik ma
obowiązek przekazać alimenty?
Obserwuj wątek
    • Gość: janek Re: Termin płatności alimentów IP: *.range86-159.btcentralplus.com 16.05.08, 21:08
      pamietaj tylko ze to pieniadze dziecka tylko na jego potrzeby
      • olek-bartek-magda Re: Termin płatności alimentów 21.05.08, 11:31
        właśnie ze względu na dobro dzieci wystąpiłam do sądu o alimenty,
        pomimo tego, iż nie jesteśmy po rozwodzie i niestety mieszkamy nadal
        ze sobą!!!
        Pytanie dot terminu płatności alimentów przez komornika!!!
        Nie rozumiem, dlaczego poddajesz wątpliwości wykorzystanie alimentów
        we właściwy sposób?
        Nie umiesz odpowiedzieć na moje pytanie, to nie odpowiadaj wcale!!!
        • Gość: Tomek Re: Termin płatności alimentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 08:58
          Dlaczego to komornik ma płacić a nie mąż?
          Mąż się uchyla(ł) i komornik wszedł mu na pensję?
          • Gość: Gość Re: Termin płatności alimentów IP: 80.51.192.* 23.05.08, 19:34
            A dlaczego mąż od razu, nie wystarczy jak ojciec dziecka?
            • olek-bartek-magda Re: Termin płatności alimentów 29.05.08, 10:48
              Jeżeli chodzi o odpowiedź na moje pytanie, to chyba nie ma
              znaczenia, czy mąż czy ojciec dziecka...
              Piszę o swoim przypadku...I dla mnie to niestety jest jeszcze mąż...

• olek-bartek-magda Re: Termin płatności alimentów 29.05.08, 10:45
            Co za bzdurna odpowiedź na moje pytanie!
            Chyba jasne, że mąż płaci!
            Czytaj ze zrozumieniem i jak znasz odpowiedźć, to ją podaj...
            Pytałam o termin, w jakim komornik "ma obowiązek" przekazać alimenty
            wysłane przez zakład pracy dłużnika do wierzyciela!
            • real_mr_pope Re: Termin płatności alimentów 29.05.08, 20:11
              Hmm, jeżeli ktoś się domaga od innych osób czytania ze zrozumieniem to
              najwyraźniej sam posiadł tę umiejętność. A jeżeli tak to może we własnym
              zakresie przejrzeć odpowiednie przepisy prawne lub chociażby poszperać w necie.
              Minęło 13 dni a Tobie nadal nie udało się dotrzeć do takich informacji?
              • olek-bartek-magda Re: Termin płatności alimentów 30.05.08, 13:52
                Byłam pewna, że forum jest stworzone, aby ułatwić szukającym
                odpowiedzi, jej znalezienie...Nie mam czasu na szperanie w necie-
                sama wychowuję trójkę małych dzieci... Ale się pomyliłam... Zadałam
                proste pytanie i grzecznie czekałam na odpowiedź od osób, które się
                znają na rzeczy lub miały sposobność się z podobnym problemem
                zetknąć... Najpierw próbowano mi przypomnieć, że alimenty są dla
                dzieci... potem wnikano w to czy mąż to ojciec dzieci i kto ma te
                alimenty płacić(dłużnik-a nie komornik)... A na koniec odpowiedź, że
                w ciągu 13 dni, to mogłam sobie sama poszukać! Wielkie dzięki...
                Widocznie na forum zaglądają tylko ci, co mają ochotę sobie popisać-
                niekoniecznie na temat...
                • real_mr_pope Re: Termin płatności alimentów 30.05.08, 18:14
                  > Byłam pewna, że forum jest stworzone, aby ułatwić szukającym
                  > odpowiedzi, jej znalezienie...

Owszem, szukającym odpowiedzi, ale na tematy związane z forum. Nazwa forum to
                  "Dłużnicy i windykacja" a nie "sprawy rodzinne i alimenty".

> Najpierw próbowano mi przypomnieć, że alimenty są dla dzieci...

Fakt, były to uwagi niestosowne i niecelowe, nie wiem dlaczego ktoś wolał
                  stracić czas na pisanie takich komentarzy.

> A na koniec odpowiedź, że w ciągu 13 dni, to mogłam sobie sama
                  > poszukać!

Pragnę zwrócić uwagę na dwie rzeczy.

Po pierwsze, ten wpis pojawił się po Twoim zarzucie, że Twoi rozmówcy nie
                  potrafią czytać ze zrozumieniem. Uważam takie uwagi za niestosowne, zwłaszcza ze
                  strony kogoś, kto poświęca czas na krytykowanie forumowiczów zamiast w tym
                  czasie "szperać w necie". Po drugie, biorąc pod uwagę, że po 13 dniach nadal nie
                  odnalazłaś odpowiedzi wnioskuję, że nigdzie poza tym forum jej nie szukałaś.
                  Chyba, że szukałaś na różnych forach zamiast 'szperać w necie'. Nie odbieraj
                  tego jako krytykę Twojej metody działania, masz święte prawo podejmować takie
                  czynności jakie uznajesz za słuszne i konieczne dla wyegzekwowania swoich praw.
                  Niemniej stroną agresywną jesteś Ty, przeto do Ciebie kieruję ww. uwagi.

Odpowiadając na Twoje pytanie:

"Art. 22. Komornik ma obowiązek w terminie 4 dni przekazać uprawnionemu
                  wyegzekwowane należności, a jeżeli dopuści do opóźnienia, jest obowiązany
                  zapłacić uprawnionemu odsetki od kwot otrzymanych i nierozliczonych w terminie."

Ustawa komornicy sądowi i egzekucja.
                  • olek-bartek-magda Re: Termin płatności alimentów 02.06.08, 11:18
                    Dziękuję za rzeczową odpowiedź.
                    Jeżeli mogę jeszcze zapytać...
                    Czy komornik dostając informację od wierzyciela, że zakład pracy
                    dłużnika nie do końca wywiązuje się z obowiązku przekazywania
                    wynagrodzenia na poczet alimentów(chodzi mi oto, że przekazuje mniej
                    niż 60%)ma obowiązek coś z tym zrobić? Czy ja sama muszę gdzieś to
                    złożyć, np w prokuraturze?
    • Gość: Liverpoolczyk Re: Termin płatności alimentów IP: *.range86-133.btcentralplus.com 31.05.08, 22:03
      Ale sie chlopina wpi...l.(ten od 3 dzieci).
      • olek-bartek-magda Re: Termin płatności alimentów 02.06.08, 14:23
        "Ale sie chlopina wpi...l.(ten od 3 dzieci)."

Raczej na własne życzenie... Nikt go nie zmuszał do zakładania
        rodziny!
        Kiedy się żenił, to nie z obowiązku tylko z miłości... A jak na
        wiadomość o kolejnym dziecku reagował radością, to nie
        przypuszczałam, że przyjdzie mi walczyć z nim o pieniądze na
        utrzymanie i wychowanie naszych dzieci...
        Palma odbiła dopiero po czasie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka