Gość: kaczorDD IP: *.zamosc.mm.pl 22.09.08, 11:13 Czy tez moze mi go przysłac bank lub firma windykacyjna?? chodzi o debet w banku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zajączek Re: Czy nakaz zapłaty przychodzi zawsze z sadu?? IP: *.centertel.pl 22.09.08, 11:30 Relikt tzw. "czasów minionych" - bankowy tytuł egzekucyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD Re: Czy nakaz zapłaty przychodzi zawsze z sadu?? IP: *.zamosc.mm.pl 22.09.08, 11:43 niech bedzie Bankowy tytuł egzekucyjny :) czy przychodzi z sadu czy z banku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Czy nakaz zapłaty przychodzi zawsze z sadu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 13:47 O wystawieniu BTE dłużnik zwykle dowiaduje się z zawiadomienia od komornika o wszczęciu egzekucji. Czy jest to relikt minionej epoki, czy nie, to kwestia dyskusyjna. W obecnej postaci na pewno wymaga pewnych zmian. Jeśli miałeś graniczną datę wystawienia BTE 12/08/2002 i został on wystawiony, to możliwość prowadzenia egzekucji na jego podstawie upłynęła IMHO po 3 latach od nadania przez sąd klauzuli wykonalności, możesz więc spać spokojnie. Chyba, że była prowadzona w międzyczasie egzekucja, a ty o tym nie wiesz. Ale może ktoś jest mądrzejszy w tej kwestii i zechce się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD jeszcze jedno pytanie IP: *.zamosc.mm.pl 22.09.08, 11:47 w mojej umowie bankowej pisze ze bte moze byc wystawiony do dnia 12.08.2002r w tym czasie nie byl wystawiony taki tytuł czy to znaczy ze juz nie moga bte wystawic? Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: jeszcze jedno pytanie 22.09.08, 12:37 Czy dług jest cały w banku, czy został sprzedany jakieś firmie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD Re: jeszcze jedno pytanie IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 09:04 został sprzedany, przyszlo pismo o zakupie wierzytelnosci i wezwanie do zapłaty.Dodam ze dlug był spłacany do banku ostatnia rata w 2003 roku (bank z powodu mojej ciezkiej sytuacji pozwolil splacac w ratach jakie mi pasuja ,na wniosek banku pisane bylo pismo o umorzenie odsetek i te podobno umorzyli ale o umorzeniu wiem z banku zadnego pisma o umorzeniu nie bylo. Do tej pory nic sie nie działo ,nie bylo komornika i brałem nawet kredyt w innym banku .Sadzilem ze wszystko splacilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlka Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.171.22.89.crowley.pl 22.09.08, 21:44 www.serwisprawa.pl/artykuly,28,367,bankowy_tytul_egzekucyjny___8211__przywilej_bankow Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 23.09.08, 14:06 W takim razie spodziewaj się nakazu zapłaty z sądu, ponieważ firma windykacyjna nie może skorzystać z BTE, to jest przywilej tylko i wyłącznie banków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 14:13 dziekuje Ci bardzo za odpowiedz i rozumie ze moge przed sadem podniesc zarzut przedawnienia (mam nadzieje ze dobrze to napisalem ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.09.08, 16:51 Nie przeczytałes dokładnie artykułu który został załączony. Jeżeli Firma windykacyjna złozy pozew - tak mozesz podniesc zarzut przedawnienia, ale jezeli Bank przesle do Sadu BTE i uzyska klauzule to otrzymasz tylko zawiadomienie od Komornika - a wówczas pozostaje tylko powódzwtwo przeciegzekucyjne o pozbawienia tytułu wykonawczego klauzuli wykonalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 21:36 Gość portalu: qlka napisał(a): > Nie przeczytałes dokładnie artykułu który został załączony. Jeżeli Firma > windykacyjna złozy pozew - tak mozesz podniesc zarzut przedawnienia, ale jezeli > Bank przesle do Sadu BTE i uzyska klauzule to otrzymasz tylko zawiadomienie od > Komornika - a wówczas pozostaje tylko powódzwtwo przeciegzekucyjne o pozbawieni > a > tytułu wykonawczego klauzuli wykonalności. ale skoro bte miał byc wystawiony do 2002 roku to bank juz nie mozego go wystawic , przynajmniej tak zrozumiałem moze zle , z drugiej strony skoro moglby to dlaczego sprzedaje dlug zamiast sciagnac komornikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 23.09.08, 22:19 Qlka czytaj uważnie :)), bank już nie jest stroną w tej sprawie, więc tylko teoretycznie firma windykacyjna może oddać sprawę do sądu, a ten wysłać nakaz zapłaty. Kaczor w tej sytuacji jest mało prawdopodobne, aby firma windykacyjna oddała do sądu przedawnioną wierzytelność. Ale gdyby to się stało, to wtedy oczywiście masz prawo do podniesienia zarzutu przedawnienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 22:27 Dzieki Anioł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mąż zajączka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.centertel.pl 23.09.08, 23:41 Pozwolę sobie zauważyć, że wystąpienie przez bank z wnioskiem o nadanie bte klauzuli wykonalności przerywa bieg przedawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 23.09.08, 23:51 no tak tyle ze w tym przypadku bte juz nie moga wystawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 07:51 Nie mozna przerwać czegos co juz nie biegnie. Bieg przedwanienia mozna przerwać tylko wtedy gdy to przedawnienie biegnie. PRZYKŁAD : jezeli FV wymagalna w styczniu 2006 przedawnia sie z upływem stycznia 2008 To w lutym i dalszych miesiacach nie mozna przerwąc biegu przedawnienia bo ten już się skończył (2 lata). W okresie trwania przedawnienia powinna byc wykonana czynność przed sądem aby ten bieg przerwać w innym przypadku jest to niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.zamosc.mm.pl 24.09.08, 09:37 ość portalu: qlka napisał(a): > Nie mozna przerwać czegos co juz nie biegnie. Bieg przedwanienia mozna przerwać > tylko wtedy gdy to przedawnienie biegnie. PRZYKŁAD : jezeli FV wymagalna w > styczniu 2006 przedawnia sie z upływem stycznia 2008 To w lutym i dalszych > miesiacach nie mozna przerwąc biegu przedawnienia bo ten już się skończył (2 > lata). W okresie trwania przedawnienia powinna byc wykonana czynność przed sąde > m > aby ten bieg przerwać w innym przypadku jest to niemozliwe. nie wiem do czego pijesz.. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajączek Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.centertel.pl 24.09.08, 09:51 To wiekopomne odkrycie, że nie można przerwać biegu terminu, który upłynął, w niczym nie obala twierdzenia mego męża o tym, że złożenie wniosku o nadanie klauzuli wykonalności bieg przedawnienia przerywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlka Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 12:15 A niby w jaki sposób przerywa bieg przedawnienia skoro zobowiązanie wynikające z debetu sie przedawniło? Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 12:23 Jeżeli firma windykacyjna odda sprawę do sądu, to automatycznie przerwie bieg przedawnienia, ale w tym momencie Kaczor wkracza z podniesieniem zarzutu przedawnienia i jest po sprawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 12:32 aniol_stroz1 napisał: > Jeżeli firma windykacyjna odda sprawę do sądu, to automatycznie > przerwie bieg przedawnienia, ale w tym momencie Kaczor wkracza z > podniesieniem zarzutu przedawnienia i jest po sprawie. > > Pozdrawiam Nie rozumiem jednego: przerwanie biegu przedawnienia jak pisał qlka to działanie podjęte w czasie krótszym niż 2 lata (w skrócie - wiemy o co chodzi). Zawsze uważałem, że bieg przedawnienia to czas PO tym okresie więc to co napisał qlka trzeba byłoby określić przerwaniem biegu DO przedawnienia. Po prostu nie pasuje mi terminologia - może jest niezbyt precyzyjna a może ja nie rozumiem sensu. Bieg przedawnienia na mój rozum to czas PO owych 2 latach (czasem okres jest inny). Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 13:21 Różne wierzytelności przedawniają się najczęściej 2 lub 3 lata. Jeżeli wierzyciel nie odda sprawy do sądu w tych terminach, to dług się przedawnia. Teoretycznie taki dług nie jest już ściągalny sądownie, ale to nie znaczy, że wierzyciel nie może oddać sparwy do sądu, licząc, że dłużnik nie jest wyedukowany w kwestii podniesienia zarzutu przedawnienia. Różnica między oddaniem sprawy do sądu w terminie, a oddaniem po przedwanieniu jest taka, że w pierwszym przypadku licznik, który biegnie do przedawnienia, przerywa się , jest nakaz zapłaty, klauzula wykonalności, komornik itd, czyli wszystko przebiega normalnie, zaś w drugim przypadku przerywa się bieg przedawnienia (bo każda czynność przed sądem do tego prowadzi), ale z małą poprawką, dłużnik ma prawo się odwołać i podnieść zarzut przedawnienia, jeżeli tego nie zrobi nastąpi to wszystko, co napisałem w opcji pierwszej. Nie wiem Unhappy czy jasno to opisałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania 24.09.08, 13:41 aniol_stroz1 napisał: > Nie wiem Unhappy czy jasno to opisałem. Tak mimo tego, że namotałem :) Ale jak się to ma do "przerwania biegu przedawnienia" co zdaniem qlki jest niemożliwe bo nie da się przerwać czegoś co nie biegnie". Może posłużę się cytatem: "Nie mozna przerwać czegos co juz nie biegnie. Bieg przedwanienia mozna przerwać tylko wtedy gdy to przedawnienie biegnie." I ta wypowiedź odnosiła się do czasu PO upływie terminu a właściwie okresu (2,3,10 lat). Dla mojego rozumku bieg przedawnienia ROZPOCZYNA się PO upływie terminu (2,3,10 lat) i trwa w nieskończoność. Do tego czasu (2,3,10 lat) przedawnieniem jako takim w ogóle nie ma się co zajmować bo sąd-wyrok-komornik i cześć pieśni (z dokładnością do 10 lat). Right? To są dywagacje z perspektywy nieprawnika. A rzeczywistość może wyglądać inaczej i chciałem to sobie uporządkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajączek Re: Odpowiedź na nurtujace Cie Pytania IP: *.centertel.pl 24.09.08, 14:09 Bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. Upływ terminu przedawnienia oznacza tyle, że ten przeciw któremu przysługuje roszczenie może się uchylić od jego zaspokojenia. A teraz o bte. Bank wystawia bte bacząc, by zmieścić sie w terminie, na który dłużnik poddał się egzekucji. Jest to czym innym, jak termin przedawnienia roszczenia, który, jako związanego z działalnością gosp. jest 3 letni (aczkolwiek pr. bank. zna dłuższe terminy). Sąd nadając bte klauzulę wykonalności nie bada, czy roszczenie nie jest przedawnione, tylko, czy dłużnik poddał się egzekucji i czy roszczenie wynika z czynności dokonanej bezpośrednio z bankiem. Jeśli zatem bank wystąpi o nadanie klauzuli bte, który opiewa na przedawnione roszczenie z oczywistych względów przerwa biegu przedawnienia nie nastąpi. Jeśli zaś wystąpi o nadanie klauzuli przed upływem terminu przedawnienia roszczenia, bieg terminu przedawnienia zostanie przerwany, co oznacza, że po zakończeniu postępowania klauzulowego przedawnienie biegnie na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qlka Do Anioł_stróż IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.08, 08:00 Jest dokładnie jak napisał zajaczek. A Ty napisałeś: " Jeżeli firma windykacyjna odda sprawę do sądu, to automatycznie przerwie bieg przedawnienia, ale w tym momencie Kaczor wkracza z podniesieniem zarzutu przedawnienia i jest po sprawie. " Drogi Aniele stróżu Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i odpowiedz sobie na pytanie: Jeżeli firma windykacyjna przerwie bieg przedawnienia to czy wtedy tak naprawdę ma miejsce przedawnienie - skoro zostało przerwane? Przerwanie biegu przedawnienia pozbawia Dłużnika możliwości podniesienia zarzutu przedawnienia - Po to właśnie w sprawach gospodarczych pozwy składa się przed upływem 2 lat od daty wymagalności FV. Z chwilą złożenia pozwu w sądzie bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo. A co do stwierdzenia, że każda czynność przed Sądem przerywa bieg przedawnienia - święta racja, ale oczywiście musi być dokonana w odpowiednim czasie. W twoim zdaniu są dwie sprzeczne tezy. Pozdrawiam ______________________________ " Nie można zrobić czegoś, co już zostało zrobione" Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż 25.09.08, 11:35 Chyba się kocioł zrobił i nie wiem tak naprawdę do czego pijesz Qlka :)). Ale spróbuję coś napisać :)), ale od innej strony i innymi słowami :). A więc, jeżeli wierzytelność jest przedawniona, dług teoretycznie nie jest ściągalny sądownie. W przypadku gdy wierzyciel mimo wszystko odda sprawę do sądu, a dłużnik nie podniesie zarzutu przedawnienia, wierzytelność automatycznie staje się ściągalna sądownie i jest na takich samych prawach jak wierzytelność, która została oddana do sądu w prawidłowym terminie. Chyba teraz się rozumiemy??? :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż 25.09.08, 11:40 Oczywiście pisząc dług przedawniony, mam na myśli wierzytelność która powstała 2-3 lata wcześniej (w zależności od rodzaju) od momentu jej wymagalności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajączek Re: Do Anioł_stróż i qlka IP: *.centertel.pl 25.09.08, 13:49 Po pierwsze, przedawnione roszczenie nie wygasa, zmienia się jedynie w tzw. zobowiązanie niezupełne, którego nie można realizować przymusowo. Można je natomiast przedstawić do potrącenia oraz nie można żądać zwrotu świadczenia, które zostało spełnione na poczet roszczenia przedawnionego. Po drugie, przerwanie biegu przedawnienia następuje nie przez każdą czynność przed sądem, lecz tylko tą przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia roszczenia (wniosek o nadanie klauzuli na następcę wierzyciela przedawnienia nie przerywa, imo). Po każdym przerwaniu biegu przedawnienia biegnie ono na nowo. Nie jest prawdą, że: "Z chwilą złożenia pozwu w sądzie bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo". Z chwilą wniesienia pozwu rozpoczyna się przerwa biegu przedawnienia, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie zostanie zakończone. Wystarczy zatem wytoczyć powództwo na jeden dzień przed upływem terminu przedawnienia. Po trzecie, jeśli wierzyciel wytoczył powództwo o przedawnione roszczenie a dłużnik zarzutu tego nie podniósł, sąd je oczywiście zasądzi. Orzeczenie sądu zasądzające przedawniony dług nadaje się do wykonania przez 10 lat. Termin ten może oczywiście zostać jeszcze przerwany. Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż i qlka 25.09.08, 14:00 Zajączek, przecież ja nic innego nie napisałem, więc nie rozumiem wywodu Twojego :)). Oczywiście pisząc o każdej czynności przed sądem miałem na myśli taką w której dochodzi się roszczenia, no bo niby jaką inną czynność można dochodzić w relacji wierzyciel-dłużnik? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajączek Re: Do Anioł_stróż i qlka IP: *.centertel.pl 25.09.08, 15:08 Ha! Czy wywód jest niedorzeczny, że go nie rozumiesz? w przepisie dotyczącym przerwania biegu przedawnienia nie chodzi o dokonanie przed sądem czynności "w której dochodzi sie roszczenia", tylko o czynność przedsięwziętą BEZPOŚREDNIO w celu dochodzenia (ustalenia, zaspokojenia lub zabezpieczenia) roszczenia. Żeby nie być gołosłownym podałem przykład takiej czynności, która prowadzi do zaspokojenia roszczenia, jednak przez to, że nie można jej przydać "bezpośredniości", nie przerwie biegu przedawnienia. Podam go jeszcze raz - jeśli wierzyciel uzyska klauzulę, następnie sprzeda wierzytelność, to nabywca występując o nadanie klauzuli na swoją rzecz nie przerwie biegu przedawnienia. Słówko "bezpośrednio" nie znalazło się w tym przepisie przypadkiem i wbrew temu, co "niby" sie wydaje, coś znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniol_stroz1 Re: Do Anioł_stróż i qlka 25.09.08, 15:14 Zajączek, ale ja piszę o przedawnionej wierzytelności, która ani razu nie trafiła do sądu. Więc chyba się źle zrozumieliśmy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorDD alescie mi tu namieszali IP: *.zamosc.mm.pl 26.09.08, 16:30 teraz juz sam nie wiem,moj dlug nigdy nie był w sadzie bank teraz sprzedał go Ultimo i co w takim przypadku?? Dostalem tylko z ultimo list zwykly ze kupil zadluzenie i ze mam oddac im cala kwote w terminie 7 dni. wczesniej jedynie raz dostalem list zwykly z banku z roznymi blankietami , pisalo tam aby dobrowolnie poddac sie egzekucji. Odpowiedz Link Zgłoś