Dodaj do ulubionych

AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 10:17
www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=interwencje&id=2698
Obserwuj wątek
    • Gość: inna Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 17:09
      w koncu sie doczekalam sprawiedliwosci.kredyt splacilam juz 3 razy dzieki Ultimie tyle ciągli.wszystko co splacalam szlo do ich kieszeni chyba a zadluzenie nie malalo wcale.oni tłumaczyli ze to na odsetki ech...
    • Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 20.03.09, 13:01
      ja juz tez spłaciłem kapitał w ulimo 15 000 zł a teraz cały czas
      odsetki 23 000 zł, jak udowodnic że mnie naciagają?
      i tak mimo że co miesiac płace systmatycznie od 2 lat ciagle mam
      telefony o 6 rano lub 21 z przypominaniem/
      • Gość: Marian44 Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 78.31.153.* 20.03.09, 13:46
        Witam,
        napisz jak masz tą kwotę rozbitą w piśmie jakie Tobie przysłali.
        Kapitał........, odsetki......., inne......

Pozdrawiam
        • Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 23.03.09, 13:09
          Kapitał-18,250,00
          odsetki nalezne- 25,325,80
          inne koszty 2 525,00

przy czym była jeszcze pozycja koszty sądowe- 9 125,00, ale ostatnio
          dostałem pismo że informuja mnieże mojw zadłyużenie o to sie
          umniejsza.
          Wiem że najpierw naliczaja odsetki ,mimo że wysłaęm kilka pism o
          zmiane sposobu naliczania, bo pozycja odesetki minimalnie maleje a
          kapitał stoi w miejscu, mimo paroletniej już spałty
          • Gość: Marian44 Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 78.31.153.* 23.03.09, 13:49
            1.Ja bym poprosił aby wystąpili do sądu o nakaz zapłaty.(100% tego nie zrobią)
            Na pozycję """inne""" oraz """ odsetki"""" nie otrzymają wyroku sądowego.

2.Jak chcesz dalej to płacić tak jak pisałeś to wystąp o ugodę bez tych w/w punktów.

Pozdrawiam

• Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 24.03.09, 12:04
              OK ALE JAK BĘDZIE NAKAZ SĄDOWY TO POTEM KOMORNIK I DUŻE OPŁATY DLA
              KOMORNIKA? WIĘC W SUMIE TAK SAMO WYJDZIE...
              CIĘZKO JEST DOPROSIĆ ULTIMO O PISMO DOKŁADNIE WYKAZUJĄCE SALDO
              ZADŁU8ŻENIA W ROZBICIU NA ODSETKI KAPITAŁ I INNE
            • Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 24.03.09, 12:06
              JESZCZE JEDNO WYSTAPIŁEM O UGODE PISEMNIE, ALE NIE OTRZYMUJE NIGDY
              ODPOWIEDZI PISEMNIE TYLKO PANI DZWONI I TWIERDZ ŻE MUSZĘ WPŁACAĆ PO
              TYLE I TYLE I KONIEC, JAK WYMOC PISEMNA ODPOWIEDZ?? O ILE SLYSZAŁEM
              NIKT JESZCZE TAKOWEJ OD ULTIMO NIE DOSTAŁ
              • real_mr_pope Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.03.09, 21:51
                To źle słyszałeś, bo pisemne ugody, przynajmniej kiedyś, nie były
                niczym niezwyczajnym w praktyce Ultimo.

Rzecz w tym, że ugoda oznacza obustronne ustępstwa. Jedna strona
                zgadza się na jakieś rozwiązanie w zamian za inne. Niestety wielu
                dłuznikom, nie tylko tym mającym zobowiązania względem firm
                windykacyjnych, wydaje się, że jedyną stroną mającą iść na ustępstwo
                jest wierzyciel.

A przecież wierzyciel już w momencie zgody na spłatę ratalną idzie
                niejako na rękę dłużnikowi. Jaki więc wierzyciel ma interes w
                spisaniu ugody, z której wynika, iż dłużnik będzie spłacał tak samo
                jak bez pisemnej ugody? Jaki argument przemawia za tym, by
                wierzyciel poszedł na jakiś układ? Bo dłużnik grozi, że inaczej nic
                nie zapłaci? Śmieszne. W obrocie gospodarczym takie stawianie sprawy
                może się źle skończyć. Mój szef, na przykład, większość takich
                cwaniaków od razu kieruje do sądu. W ostateczności wierzytelność
                będzie zabezpieczona nakazem zapłaty.

Dlatego też nie ma nic dziwnego w postępowaniu Ultimo (jak i innych
                firm windykacyjnych) że niechętnie godzą się na pisemne ugody.
                Wpłata po 100-200 złotych w wielu przypadkach nie wystarczy nawet na
                pokrycie narastających odsetek. Potem można poczytać lub posłuchać
                historie o ludziach, którzy płacą X lat, a dług ciągle rośnie.
                Pewnie, że rośnie, jeżeli spłaca się go w iście ekspresowym tempie.
                • Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 25.03.09, 13:10
                  Nie rozumiem Pana? płace od 2 lat i 8 m-cy rate miesieczną po 1200
                  zł, chodziło mi o spiasnie ugody o spłate która zawierała by
                  konkretna kwote zadlużenia, a nie co miesiąc Pani podaje inną
                  telefonicznie. Mało tego konsulant tej Firmy gdy zazadał spłaty 3000
                  zł miesiecznie, co jest nierealne, i powiedziałem że nie mogę tyle
                  płacic bo mam zobowiazanie wobec Banku BPH poinformował że mam
                  mniejsza kwote splacać w BPH i nie in formowac ich wogóle ile
                  spłacam w Ultimo? to mnie zdziwilo. Nie rozumiem dlaczego Pan
                  podchodzi do tego że nie chce spłacać\? sam podjałem spłate zaraz po
                  przejęciu zobowiazania i wplaty sa terminowe każdego 5-go dnia
                  miesiąca. Po prostu cos mi sie nie podoba że nie chca mi przyslac
                  konkretnej kwoty zadłużenia pisemnie wraz z wylizceniem dokładnych
                  odsetek i wg jakiej stopy procentowej liczonej. Bardziej nie podoba
                  mi sie nieuczciwosc Pań z tamteej strony, kiedy UOKiK obwarował kara
                  ULTIMO za naliczanie klientom kary za tzw koszty egzekucji( moje
                  były wyloczone na 8950 zł) po paru dniach Pani zadzwoniła i
                  powiedziała że jej dyrekcja podjeła decyzję że moje zadłużenie
                  zostanie umniejszone o 8950!!?:) jesli natychmiast wpłace całość
                  zadłużenia. Na moje stwierdzenie że te kwote i tak musza mi zdjać bo
                  jest niesłusznie naliczona Pani rzuciła słuchawką. O to mio chodzi ,
                  i nie kazdy zaręczam Panu kto ma ZADŁUŻENIE JEST ZŁODZIEJEM I
                  KRĘTACZEM, zapewniam Pana, i oby Pan nie stanał kiedy s w takiej
                  sytuacj. pozdrawiam
                • Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 25.03.09, 13:21
                  Jeszcze3 chciałem dodac że to ja zasugerowałem Ultimo żeby skierowac
                  sprawę do sądu bo jednak coś mi sie nie podobały naliczenia
                  zadłużśenia w firmie, zostałem zbrukany przez Pania i tez
                  rozłaczenie rozmowy. Aktualnie czekam do konca kwietnia na pismao
                  wskazujace na wielkosć zadlużenia wraz z odsetkami z podaniem stopy
                  procentowej, jesli tkowego nie otrzymam oczywiscie że przestane
                  [płacic Ultimo, bo prostu im nie wierze i poczekam na naklaz sadowy
                  i wówczas wole podjac rozmowy z sądem czy komornikiem. Tutaj
                  niestety płace od lat i nic się nie zmniejsza. Więc niech Pan nie
                  sugeruje że tyle ta firma zrobiła idac na jkakolwiek ugode , ja nie
                  oczekuję zaniżenia zadłużenia tylko po prostu spiasania konkretnej
                  ugody umowy jak Pan chce ze zadłużenia moje wynosi tyle i tyle i
                  wyrazaja zgode na płacenie rat w wysokosci po 1200 zł miesięcznie
                  nic wiecej.
                  pozdrawiam i więcej wiary w ludzi.
                  • Gość: Marian44 Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 78.31.153.* 26.03.09, 09:07
                    Witam,
                    niech pan zadzwoni do ULTIMO i powie tak:
                    Za dwa tygodnie wyjeżdżam na stałe za granicę i nie będzie ze mną kontaktu a
                    zarazem przestanę płacić. Proszę w ciągu czterech dni przesłać mi ugodę z kwotą
                    główną (bez odsetek i inne) do spłaty rozbitą na raty. Mogę wpłacać raty w
                    wysokości ...... i nie większej.

Pozdrawiam
                    ps. jak znam życie to czytają to forum--koledzy z Ultimo
              • Gość: duszek Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 01:43
                1. w ogóle z nimi nie rozmawiaj. Nagrywają rozmowy, a są szkoleni
                jak wyciągnąć jakiekolwiek przydatne im informacje.
                Jeżeli już chcesz "rozmawiać" to tylko pisemnie listem poleconym za
                zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W liście możesz napisać, że
                proponujesz wpłaty po .... zł tygodniowo / miesięcznie. W następnym
                liście użyj sformułowania " po razy kolejny proszę" itp. Będziesz
                miał argument do sądu.
                2. Dłużnik może sam określić na co mają być w pierwszej kolejności
                zaliczane jego wpłaty. Na przelewach wpisuj nr sprawy + np. wpłata
                na należność główną"
                3. odsetki przedawniają się po upływie 2 lub 3 lat od momentu
                wymagalności w zależności od zastosowanego paragrafu. Zażadaj od
                nich umorzenia!
                4. I ostatnie, chyba najważniejsze. Każda wpłata przerywa bieg
                przedawnienia!!! to znaczy, że okres przedawnienia biegnie od czasu
                ostatniej wpłaty /3 lata/. Nie ma przedawnienia, mogą skierować
                sprawę na drogę sądową. Wtedy nie zapomnij złożyć sprzeciwu od
                nakazu zapłaty. Nie jestem pewna, ale dotyczy to chyba tylko
                należności głównej.
                Dlatego są tacy upierdliwi, za wszelką cenę chcą dostać choć małą
                kwotę, mają potem znowu 3 lata.
                5. Nie bój się komornika. Nie każdy jest ....najczęściej jak
                spłacasz regularnie komornikowi to nic ci nie robi tylko czeka. Jemu
                też lecą odsetki i koszty wzrastają więc jak płacisz to poczeka na
                kasę. Ale też po piśmie od komornika - nie czekaj od razu pisz do
                niego pismo, że jesteś biedny i zobowiązujesz się spłacać w takich a
                takich ratach i od razu wplata. Potem kontakt z kancelarią czy się
                zgadzają. Czasami koszty komornicze wynoszą taniej niż kredyt..
                6. Rady innych "ze jak płacisz to nie mogą oddać do sądu" są totalną
                brednią. Mogą oddać, ale rzadko to robią. Liczą że sami ściągną z
                ciebie tyle ile będą chcieli, bo "koszty" stale rosną...

życzę powodzenia
                i zapoznaj się z Kodeksem Cywilnym, jest tam rozdział chyba
                zobowiązania.
      • real_mr_pope Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.03.09, 14:10
        Wątpię byś spłacił kapitał. Wpłaty przede wszystkim księguje się na
        odsetki.
    • vandoren Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.03.09, 13:54
      przede wszystkim Szanowni Państwo - należy koniecznie wnosić zarzuty
      lub sprzeciwy w wypadku otrzymania nakazu zapłaty z sądu - to jest
      podstawa; to czego dochodzą fundusze (w tym Ultimo) jest zwykle
      przedawnione; brońcie się przed tym !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się