Gość: elza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 10:17 www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=interwencje&id=2698 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inna Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 17:09 w koncu sie doczekalam sprawiedliwosci.kredyt splacilam juz 3 razy dzieki Ultimie tyle ciągli.wszystko co splacalam szlo do ich kieszeni chyba a zadluzenie nie malalo wcale.oni tłumaczyli ze to na odsetki ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 20.03.09, 13:01 ja juz tez spłaciłem kapitał w ulimo 15 000 zł a teraz cały czas odsetki 23 000 zł, jak udowodnic że mnie naciagają? i tak mimo że co miesiac płace systmatycznie od 2 lat ciagle mam telefony o 6 rano lub 21 z przypominaniem/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian44 Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 78.31.153.* 20.03.09, 13:46 Witam, napisz jak masz tą kwotę rozbitą w piśmie jakie Tobie przysłali. Kapitał........, odsetki......., inne...... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 23.03.09, 13:09 Kapitał-18,250,00 odsetki nalezne- 25,325,80 inne koszty 2 525,00 przy czym była jeszcze pozycja koszty sądowe- 9 125,00, ale ostatnio dostałem pismo że informuja mnieże mojw zadłyużenie o to sie umniejsza. Wiem że najpierw naliczaja odsetki ,mimo że wysłaęm kilka pism o zmiane sposobu naliczania, bo pozycja odesetki minimalnie maleje a kapitał stoi w miejscu, mimo paroletniej już spałty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian44 Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 78.31.153.* 23.03.09, 13:49 1.Ja bym poprosił aby wystąpili do sądu o nakaz zapłaty.(100% tego nie zrobią) Na pozycję """inne""" oraz """ odsetki"""" nie otrzymają wyroku sądowego. 2.Jak chcesz dalej to płacić tak jak pisałeś to wystąp o ugodę bez tych w/w punktów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 24.03.09, 12:04 OK ALE JAK BĘDZIE NAKAZ SĄDOWY TO POTEM KOMORNIK I DUŻE OPŁATY DLA KOMORNIKA? WIĘC W SUMIE TAK SAMO WYJDZIE... CIĘZKO JEST DOPROSIĆ ULTIMO O PISMO DOKŁADNIE WYKAZUJĄCE SALDO ZADŁU8ŻENIA W ROZBICIU NA ODSETKI KAPITAŁ I INNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 24.03.09, 12:06 JESZCZE JEDNO WYSTAPIŁEM O UGODE PISEMNIE, ALE NIE OTRZYMUJE NIGDY ODPOWIEDZI PISEMNIE TYLKO PANI DZWONI I TWIERDZ ŻE MUSZĘ WPŁACAĆ PO TYLE I TYLE I KONIEC, JAK WYMOC PISEMNA ODPOWIEDZ?? O ILE SLYSZAŁEM NIKT JESZCZE TAKOWEJ OD ULTIMO NIE DOSTAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.03.09, 21:51 To źle słyszałeś, bo pisemne ugody, przynajmniej kiedyś, nie były niczym niezwyczajnym w praktyce Ultimo. Rzecz w tym, że ugoda oznacza obustronne ustępstwa. Jedna strona zgadza się na jakieś rozwiązanie w zamian za inne. Niestety wielu dłuznikom, nie tylko tym mającym zobowiązania względem firm windykacyjnych, wydaje się, że jedyną stroną mającą iść na ustępstwo jest wierzyciel. A przecież wierzyciel już w momencie zgody na spłatę ratalną idzie niejako na rękę dłużnikowi. Jaki więc wierzyciel ma interes w spisaniu ugody, z której wynika, iż dłużnik będzie spłacał tak samo jak bez pisemnej ugody? Jaki argument przemawia za tym, by wierzyciel poszedł na jakiś układ? Bo dłużnik grozi, że inaczej nic nie zapłaci? Śmieszne. W obrocie gospodarczym takie stawianie sprawy może się źle skończyć. Mój szef, na przykład, większość takich cwaniaków od razu kieruje do sądu. W ostateczności wierzytelność będzie zabezpieczona nakazem zapłaty. Dlatego też nie ma nic dziwnego w postępowaniu Ultimo (jak i innych firm windykacyjnych) że niechętnie godzą się na pisemne ugody. Wpłata po 100-200 złotych w wielu przypadkach nie wystarczy nawet na pokrycie narastających odsetek. Potem można poczytać lub posłuchać historie o ludziach, którzy płacą X lat, a dług ciągle rośnie. Pewnie, że rośnie, jeżeli spłaca się go w iście ekspresowym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 25.03.09, 13:10 Nie rozumiem Pana? płace od 2 lat i 8 m-cy rate miesieczną po 1200 zł, chodziło mi o spiasnie ugody o spłate która zawierała by konkretna kwote zadlużenia, a nie co miesiąc Pani podaje inną telefonicznie. Mało tego konsulant tej Firmy gdy zazadał spłaty 3000 zł miesiecznie, co jest nierealne, i powiedziałem że nie mogę tyle płacic bo mam zobowiazanie wobec Banku BPH poinformował że mam mniejsza kwote splacać w BPH i nie in formowac ich wogóle ile spłacam w Ultimo? to mnie zdziwilo. Nie rozumiem dlaczego Pan podchodzi do tego że nie chce spłacać\? sam podjałem spłate zaraz po przejęciu zobowiazania i wplaty sa terminowe każdego 5-go dnia miesiąca. Po prostu cos mi sie nie podoba że nie chca mi przyslac konkretnej kwoty zadłużenia pisemnie wraz z wylizceniem dokładnych odsetek i wg jakiej stopy procentowej liczonej. Bardziej nie podoba mi sie nieuczciwosc Pań z tamteej strony, kiedy UOKiK obwarował kara ULTIMO za naliczanie klientom kary za tzw koszty egzekucji( moje były wyloczone na 8950 zł) po paru dniach Pani zadzwoniła i powiedziała że jej dyrekcja podjeła decyzję że moje zadłużenie zostanie umniejszone o 8950!!?:) jesli natychmiast wpłace całość zadłużenia. Na moje stwierdzenie że te kwote i tak musza mi zdjać bo jest niesłusznie naliczona Pani rzuciła słuchawką. O to mio chodzi , i nie kazdy zaręczam Panu kto ma ZADŁUŻENIE JEST ZŁODZIEJEM I KRĘTACZEM, zapewniam Pana, i oby Pan nie stanał kiedy s w takiej sytuacj. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.96.100.* 25.03.09, 13:21 Jeszcze3 chciałem dodac że to ja zasugerowałem Ultimo żeby skierowac sprawę do sądu bo jednak coś mi sie nie podobały naliczenia zadłużśenia w firmie, zostałem zbrukany przez Pania i tez rozłaczenie rozmowy. Aktualnie czekam do konca kwietnia na pismao wskazujace na wielkosć zadlużenia wraz z odsetkami z podaniem stopy procentowej, jesli tkowego nie otrzymam oczywiscie że przestane [płacic Ultimo, bo prostu im nie wierze i poczekam na naklaz sadowy i wówczas wole podjac rozmowy z sądem czy komornikiem. Tutaj niestety płace od lat i nic się nie zmniejsza. Więc niech Pan nie sugeruje że tyle ta firma zrobiła idac na jkakolwiek ugode , ja nie oczekuję zaniżenia zadłużenia tylko po prostu spiasania konkretnej ugody umowy jak Pan chce ze zadłużenia moje wynosi tyle i tyle i wyrazaja zgode na płacenie rat w wysokosci po 1200 zł miesięcznie nic wiecej. pozdrawiam i więcej wiary w ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian44 Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 78.31.153.* 26.03.09, 09:07 Witam, niech pan zadzwoni do ULTIMO i powie tak: Za dwa tygodnie wyjeżdżam na stałe za granicę i nie będzie ze mną kontaktu a zarazem przestanę płacić. Proszę w ciągu czterech dni przesłać mi ugodę z kwotą główną (bez odsetek i inne) do spłaty rozbitą na raty. Mogę wpłacać raty w wysokości ...... i nie większej. Pozdrawiam ps. jak znam życie to czytają to forum--koledzy z Ultimo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duszek Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 01:43 1. w ogóle z nimi nie rozmawiaj. Nagrywają rozmowy, a są szkoleni jak wyciągnąć jakiekolwiek przydatne im informacje. Jeżeli już chcesz "rozmawiać" to tylko pisemnie listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W liście możesz napisać, że proponujesz wpłaty po .... zł tygodniowo / miesięcznie. W następnym liście użyj sformułowania " po razy kolejny proszę" itp. Będziesz miał argument do sądu. 2. Dłużnik może sam określić na co mają być w pierwszej kolejności zaliczane jego wpłaty. Na przelewach wpisuj nr sprawy + np. wpłata na należność główną" 3. odsetki przedawniają się po upływie 2 lub 3 lat od momentu wymagalności w zależności od zastosowanego paragrafu. Zażadaj od nich umorzenia! 4. I ostatnie, chyba najważniejsze. Każda wpłata przerywa bieg przedawnienia!!! to znaczy, że okres przedawnienia biegnie od czasu ostatniej wpłaty /3 lata/. Nie ma przedawnienia, mogą skierować sprawę na drogę sądową. Wtedy nie zapomnij złożyć sprzeciwu od nakazu zapłaty. Nie jestem pewna, ale dotyczy to chyba tylko należności głównej. Dlatego są tacy upierdliwi, za wszelką cenę chcą dostać choć małą kwotę, mają potem znowu 3 lata. 5. Nie bój się komornika. Nie każdy jest ....najczęściej jak spłacasz regularnie komornikowi to nic ci nie robi tylko czeka. Jemu też lecą odsetki i koszty wzrastają więc jak płacisz to poczeka na kasę. Ale też po piśmie od komornika - nie czekaj od razu pisz do niego pismo, że jesteś biedny i zobowiązujesz się spłacać w takich a takich ratach i od razu wplata. Potem kontakt z kancelarią czy się zgadzają. Czasami koszty komornicze wynoszą taniej niż kredyt.. 6. Rady innych "ze jak płacisz to nie mogą oddać do sądu" są totalną brednią. Mogą oddać, ale rzadko to robią. Liczą że sami ściągną z ciebie tyle ile będą chcieli, bo "koszty" stale rosną... życzę powodzenia i zapoznaj się z Kodeksem Cywilnym, jest tam rozdział chyba zobowiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.03.09, 14:10 Wątpię byś spłacił kapitał. Wpłaty przede wszystkim księguje się na odsetki. Odpowiedz Link Zgłoś
vandoren Re: AFERA ULTIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.03.09, 13:54 przede wszystkim Szanowni Państwo - należy koniecznie wnosić zarzuty lub sprzeciwy w wypadku otrzymania nakazu zapłaty z sądu - to jest podstawa; to czego dochodzą fundusze (w tym Ultimo) jest zwykle przedawnione; brońcie się przed tym !!! Odpowiedz Link Zgłoś