Dodaj do ulubionych

24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie ma

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 13:48
Witam , dostałem pismo od komornika sądowego o licytacji ruchomosci -
jest to komplet wypoczynkowy ,ale nie w tym rzecz , na zajęciu a
było to w kwietniu jest zaznaczone że komplet został wcześniej
sprzedany - faktycznie sprzedałem go na fakture tydzien wczesniej
ale klient miał 150 km do mojej miejscowości więc odebrał po dwóch
tygodniach - między czasie wpadł komornik i .... wiadomo , chciał go
zabezpieczyć - zrobił to z adnotacją że ''prawdopodobnie sprzedany''
a teraz to pismo , więc co on teraz może ?? albo co ja mam robić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wanda Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.net87.citysat.com.pl 25.06.09, 14:53
      Kolejny ..cwaniaczek. Jeżeli po wyroku wyzbywasz sie jakiegokolwiek
      dobra majacego realna wartosc - podchodzisz pod paragraf o ukrywanie
      lub wyzbywanie sie majątku. Mozesz pójść ..siedziec a po odsiadce i
      tak bedziesz miał dług do spłacenia.
      Myslałam juz , ze niet nie wierzy w bajki że ..przewpisanie lub
      sprzedanie czegokolwiek ..rozwiązuje problemy dłużnika. wanda
      • Gość: Michał Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:19
        na tym forum jestem dłużej niż Ty , proszę mnie nie obrażać od
        cwaniaków , likwidowałem działalność , zestaw był na firme kupiony ,
        nie miałem jeszcze pojęcia gdy sprzedawałem że wpadnie mi jakiś
        komornik , o to mi chodzi
        • Gość: Wanda Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.net87.citysat.com.pl 25.06.09, 19:07
          Na temat długosci pobytu na tym forum ..dyskutowała nie będę . Jesteś w błędzie. A co do sedna sprawy to - nie znajomosc prawa nie zwalnia z odpowiedzialnosci. Zanim pojawił sie komornik to był też i proces . A to wszystko trwa. Ale zasada jest taka ,że jeżeli w tym okresi w który obejmuje roszczenie wierzyciela wyzbyłes sie majatku to jestes zagrożony..odsiadką. Kupiłes mebelki na firme a ..właścicielem firmy jestes ty ..więc komornik działa jak najbardziej prawidłowo. Wanda
          • Gość: Michał Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 19:14
            OK, ale przejdżmy do tematu , co może mi zrobić ? nie ma kompletu ,
            nie ma firmy , sprzedać musiałem bo był w środkach trwałych , wtrok
            rok w zawieszniu na trzy lata + 1700zł dla PKP dostałem rok temu i
            czekałem aż coś mi przyjdzie do płacenia a tu od razu komornik , mam
            przeczucie że mnie nie zastanie bo to srodek lata więc nie będę
            marnował czasu
            • Gość: Wanda Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.net87.citysat.com.pl 25.06.09, 19:52
              No to gratuluje ..dobrego samopoczucia.Nie zapłacisz latem ..zapłacisz jesienia ..tyle że z 1700zł przez twoja indolencje zrobiło sie dużo więcej/ odsetki/ + komornik/ tez będzie płacony z twoich pieniędzy/. A zawiasy dostaniesz tylko i wyłącznie pod warunkiem ,że ..naprawisz szkode. wanda
              • Gość: Michał Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:13
                Nic nie poradze , takie była mowa końcowa w sądzie apelacyjnym więc
                nie minie mnie to , fakt , zero majątku u mnie , 1 lipca rejestruję
                się w PUP ale... mam dłuznika , wyrokiem sądu , może by sobie od
                niego zassali ? nie wiem czy jest taka opcja ale coś o tym
                słyszałem , wyrok - klauzule wykonalności - mam z 2002r tylko wtedy
                on był goły jak ja teraz , nie oddzywałem się przez te 7 lat ,
                ciekawe jaką by miał mine jak bym to pociągnął , w 2002r było już
                jakieś 15tyś zł
              • zauber07 Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m 26.06.09, 15:59
                Gość portalu: Wanda napisał(a):

> No to gratuluje ..dobrego samopoczucia.Nie zapłacisz
                latem ..zapłacisz jesieni
                > a ..tyle że z 1700zł przez twoja indolencje zrobiło sie dużo
                więcej/ odsetki/
                > + komornik/ tez będzie płacony z twoich pieniędzy/.

Czyli mówiąc krótko według teorii "słynnego" Wandy,-
                z 1 zł,zrobi się 5 zł

• Gość: Wanda Re: do zauber07 IP: *.net87.citysat.com.pl 26.06.09, 17:52
                  A czyz nie pisze prawdy twierdzac ,ze odkładanie splaty długu na ''później'' jest równoznaczne z jego codziennym wzrostem oraz nie malymi kosztami egzekucji komorniczej? Koszt zxastępstwa procesowego od 1700zł to..nie mniej niz 700zł + vat, koszta sadowe 100zł , odsetki 11% w skali roku , koszta egzekucji komorniczej. Może nie aż 5zł / zalezy kiedy komornik dopadnie dłuznika/ , no ale ..100% kwoty głównej to ..tak na luziku. Wanda
                  • Gość: Michał Re: do zauber07 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 18:43
                    Sęk w tym że może by sie po 10 latach przedawniło ale róznie bywa ,
                    narazie napisałem pismo i zaraz wysyłam o tym że ruchomość stanowi
                    własność osoby trzeciej i ksero faktury z dniem ' przed zajęciem/ bo
                    tak faktycznie było , co do kwoty 1700zł to może do pisma dołoże
                    drugie, że zamierzam to splacić nawet po 300zł miesięcznie bo wstydu
                    sie można najeść przed sąsiadami jak by jakaś licytacja była
    • follow_white_rabbit Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m 26.06.09, 10:45
      Najlepiej wpłać równowartość sprzedanej rzeczy na poczet długu w tej
      sytuacji komornikowi.Nie będzie mógł zarzucić,że
      naruszyłeś prawo wydając kupującemu wspomnianą rzecz.Z licytacji,o
      ile by do skutku doszła,prawdopodobnie byłby mniejszy wpływ gotówki.
      Ostatecznie chodzi o wpłaty na poczet długu,a dodatkowo adnotacja
      sprzedany,faktura usprawiedliwiają wydanie towaru.
      • Gość: Michał Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 18:47
        wartość wypoczynku za jaki ja go zakupiłem w grudniu 2008r to
        5800zł , sprzedałem za ... 600zł na fakturze a wartość ruchomośi dla
        komornika 1600zł , dług 1700zł a ja dostanę pierwszy zasiłek dopiero
        w połowie lipca , poza tym chce ugode z bankiem zawrzeć bo nie
        spłaciłem w PKO 17tyś kredytu , kilka rat mi zostało
        • follow_white_rabbit Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m 27.06.09, 11:17
          Trochę podejrzana transakcja sprzedać po kilku miesiącach za 10 % zakupu.Jeżeli
          nie będziesz spłacał długu mogą ją unieważnić.Wytłumacz
          mi jaki był sens tej sprzedaży,bo i US może (jeśli odliczyłeś podatki)
          mieć wątpliwości.Przecież deklarujesz chęć spłaty,a samo zajęcie ruchomości nie
          powoduje jej utraty.Zazwyczaj pozostaje w użytkowaniu
          dłużnika-przy takich drobnych długach nie sądzę żeby organizowano licytację pod
          warunkiem minimalnych wpłat oczywiście.
          • Gość: Michał Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 15:01
            odliczyłem podatki , sprzedać musiałem , likwidowałem działalność bo
            straciłem etat wiec przeszedłem na pełny ZUS , ja zlikwidowałem ale
            to samo otwarł moja żona - ona ma etat więc płaci tylko zdrowotne a
            ja mam pełnomocnictwo notarialne więc praktycznie nic sie nie
            zmieniło za wyjątkiem nazwy firmy - no i w zwizku z likwidacją mojej
            musiałem sprzedać srodki trwałe
            • follow_white_rabbit Re: 24.07 - licytacja ruchomości jakiej już nie m 29.06.09, 09:46
              Mogłeś przerzucić wspomniane środki do firmy żony,a tak wyprowadziłeś
              ze swojego majątku jakąś wartość co może podkreślam jeszcze raz być
              podważone przez US i/lub komornika.Czyli założyłeś sobie dwie tarcze...
              Bo z samego niespłacania długów łatwo się wytłumaczyć,gorzej z mataczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka