Dodaj do ulubionych

Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster,Era?

18.07.08, 20:08
Witam, z powodu słabego zasięgu sieci komórkowych muszę założyć telefon stacjonarny na Osiedlu Czarkowo-Łężyca (pod ZG). Niestety nie jestem w tej materii na bieżąco. Informacje podawane przez Usługodawców w Internecie nie są zbyt czytelne i wprowadzają spore zamieszanie.
Z tego co wiem to w ZG i w okolicach usługi w zakresie telefonii stacjonarnej oferują operatorzy: TPSA, Dialog, Aster i chyba Era (nie wiem czy Netia oferuje tu usługi....).
Bardzo proszę o pomoc kogo wybrać. Oczywiście zależy mi na małym abonamencie, nie chcę płacić opłaty za podłączenie do sieci i innych dziwnych ukrytych kosztów(Dialog ponoć pobiera 130 zł za wejście do ich sieci), nie będę dużo dzwonić, raczej przyjmować rozmowy, nie chcę też internetu.
Bardzo dziękuję za wszelkie informację i pomoc.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Vlad.H. Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 80.53.41.* 18.07.08, 22:12
      era nie oferuje telefonu stacjonarnego tylko komorke w wersji biurkowej, aster
      oferuje chyba telefonie ip, dialog i tpsa to klasyczni operatorzy oferujacy
      prawdziwe telefony stacjonarne czyli POTS.
      A w twojej sytuacji moze lepiej zorientuj sie co do zasiegu operatorow GSM w
      twojej okolicy - wzglednie kup zewnetrzna antene GSM i telefon komorkowy z
      mozliwoscia podpiecia takiej anteny (zalatwi to problem kiepsokiego zasiegu)
    • Gość: JJJ Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: *.ztpnet.pl 18.07.08, 22:15
      TPSA, Dialog kiedys był korzystny, teraz to strata czasu.
      Aster słaba jakość połączeń. Podobnie Era. Netia, nie wiem, ale ponoc korzystnie, ale oni działają na liniach Telekomunikacji.
    • Gość: Tom Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 92.244.43.* 19.07.08, 10:35
      zalezy czy chcesz dzwonic czy chcesz by dzwonili do Ciebie

slaba jakosc polaczen w Era czy Aster to mit - wszystko zalezy od sluchawki
      jakiej uzywasz

ja nie dzwonie stacjonarny mam dla rodziny - Era abonament za 10zl netto miesiecznie
      • Gość: Vlad.H. Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 80.53.41.* 19.07.08, 16:58
        przeciez stacjonarny w erze to komorka... stacjonarny to POTS
        • Gość: Tom Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 92.244.43.* 20.07.08, 11:12
          kogo to obchodzi ze komorka? nawet lepiej bo mozna isc z nim smialo w obrebie
          1km od domu ... moze byc nawet na korbke .. jeden ch** byle by bylo tanio i
          mialo numer 068*****
          • Gość: Kuba Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: *.renf.cable.ntl.com 20.07.08, 12:10
            Tylko Dialog! Może finansowo nie aż tak korzystnie jak kiedyś, ale zupełnie inna
            jakość a szczególnie podejście do klienta... Mam doświadczenia z oboma
            operatorami, wiem co mówię...

Pozdro!
          • Gość: paul Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.07.08, 13:25
            Tom, gosc mowi ze ma slaby zasieg operatorow sieci komorkowych a Ty
            mu nadal wciskasz ERE.
            Moim zdaniem najlepiej wybrac Dialog. Rzeczywiscie inne podejscie do
            klienta i fachowa obsluga. To co sie dzieje w TP to wola o pomste do
            nieba. Gdyby do tego miala dojsc jeszcze usluga internetu to TYLKO
            Dialog!! Lepszej firmy w tym miescie i okolicach NIE MA!!
            • Gość: numer raz Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: *.171.127.2.crowley.pl 21.07.08, 17:24
              A może Tele2. Teraz jest nowa oferta cennikowa. Podobno niezłe oszczędności są i
              można dobrać opcje do swoich potrzeb. Mają tez na stronie specjalny kalkulator.
              • Gość: paul Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.07.08, 18:30
                numer raz napisał:
                "A może Tele2"
                Przejsc z Tp pod tele2 to tak jak trafic z deszczu pod rynne. LOL
          • Gość: Vlad.H. Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 80.53.41.* 23.07.08, 00:08
            to postaw sobie jakis IPFon - bedziesz mial to samo i jeszcze taniej - problem z
            telefonem "stacjonarnym" z ery jest to ze rownie dobrze mozesz sobie kupic
            komorke - taki telefon z ery nie umozliwi ci podpiecia taniego internetu... tak
            naprawde to wlasnie ten kawalek drutu ktory wchodzi do domu jest najwazniejszy -
            dzieki niemu mozna oferowac cos wiecej niz rozmawianie.
            A wracajac do glownego tematu - autor watka napisal ze nie ma zasiegu bo gdyby
            mial zasieg to nie wbijalby sie w zadne dodatkowe telefony..
            • Gość: Tom Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 92.244.43.* 23.07.08, 09:17
              a nie przyszło ci do glowy ze sa ludzie ktorzy telefonu uzywaja do rozmawiania ?
              i nie potrzebują na tej samej linii internetu?

i pewnie nie zauwazasz roznicy w telefonie z ery z numerem stacjonarnym a
              komorkowym bo to tez przerasta mozliwosci
              • Gość: Vlad.H. Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 80.53.41.* 27.07.08, 00:51
                > a nie przyszło ci do glowy ze sa ludzie ktorzy telefonu uzywaja do rozmawiania
                > ?
                > i nie potrzebują na tej samej linii internetu?

to sie kupuje za 100zl bramke VoIP i rozmawia za znacznie mniejsza kase z calym
                swiatem i w dowolnej strefie numeracyjnej...

> i pewnie nie zauwazasz roznicy w telefonie z ery z numerem stacjonarnym a
                > komorkowym bo to tez przerasta mozliwosci

wielka mi roznica - komorka jest przenosna a stacjonarny stoi w miejscu
                (dokladnie jego stacja bazowa) - cala reszta identyczna - jak bedziesz w miejscu
                gdzie era nie ma zasiegu to czy komorka czy "stacjonarna" komorka dzialac beda
                identycznie (lub jak padnie prad na dluzej albo szlag trafi lokalny BTS).
                I dobrze ze tacy jak ty zauwazaja "roznice" pomiedzy stacjonarnym z ery a
                komorka - dzieki tobie i tobie podobnym wysilek marketingowcow nie poszedl na marne.
                PS
                musisz dac jakies wyklady na zachodzie Europy i USA - tam troche inaczej
                podchodzi sie do tzw ostatniej mili czyli petli abonenckiej.
                • Gość: Tom Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 92.244.43.* 27.07.08, 12:57
                  wypas pomysl z bramka, nie dosc ze Kowalski nie uzywa internetu, to
                  musi go kupic by podlaczyc bramke o czym nie ma zielonego pojecia

gdzie za cene internetu+bramki+operatora voip bedzie mial najtansza
                  taryfe w tps/dialogu/aster/era przez najblizsze hmm 3 lata ?

zadam ci jeszcze raz to samo pytanie bo widze ze nie dotarlo, nie
                  zauwazasz w swojej madrosci roznicy miedzy NUMEREM (trudne slowo N-U-
                  M-E-R) stacjonarnym a komorkowym (nie mowie o sluchawce i sposobie
                  podlaczania bo to Kowalskiego g... obchodzi a im prosciej tym lepiej)

i co to za glupoty "gdzie era nie ma zasiegu" oczywiste ze jak nie
                  ma zasiegu to nie podlaczysz, zapewniam cie ze tak samo jest z
                  dialogiem czy tpsa - nie ma mozliwosci to nie podlaczysz
                  • Gość: Vlad.H. Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 80.53.41.* 28.07.08, 01:45
                    > wypas pomysl z bramka, nie dosc ze Kowalski nie uzywa internetu, to
                    > musi go kupic by podlaczyc bramke o czym nie ma zielonego pojecia

czas sie zmieniaja - dostrzegaja to operatorzy telekomunikacyjni - chcesz
                    polemizowac z trendami na rynkach telekomunikacyjnych - to twoj problem

> gdzie za cene internetu+bramki+operatora voip bedzie mial najtansza
                    > taryfe w tps/dialogu/aster/era przez najblizsze hmm 3 lata ?

wszystko zalezy wylacznie od intensywnosci uzywania i charakteru realizowanych
                    polaczen

> zadam ci jeszcze raz to samo pytanie bo widze ze nie dotarlo, nie
                    > zauwazasz w swojej madrosci roznicy miedzy NUMEREM (trudne slowo N-U-
                    > M-E-R) stacjonarnym a komorkowym (nie mowie o sluchawce i sposobie
                    > podlaczania bo to Kowalskiego g... obchodzi a im prosciej tym lepiej)

obawiam sie ze myli ci sie bardzo duzo rzeczy... niedlugo zmienia sie znow
                    sposob wybierania numerow i nie bedzie zadnej roznicy miedzy wybieraniem numerow
                    "stacjonarnych" i komorkowych...

> i co to za glupoty "gdzie era nie ma zasiegu" oczywiste ze jak nie
                    > ma zasiegu to nie podlaczysz, zapewniam cie ze tak samo jest z
                    > dialogiem czy tpsa - nie ma mozliwosci to nie podlaczysz

glupoty czy nie - to twoj problem - braku zasiegu sieci GSM nie mozesz ignorowac
                    z punktu widzenia istnienia sieci PSTN to jest ona w wielu miejscach gdzie nie
                    ma dobrego zasiegu GSM

Jeszcze raz powiem - nazywanie przez ere ich oferty jako telefon stacjonarny
                    uwazam za skrajna nieuczciwosc i manipulowanie terminami ktorych przecietnych
                    uzytkownik moze nie rozumiec jednoznacznie - PSTN ma znacznie wiecej mozliwosci
                    niz oferta jakiegokolwiek operatora GSM - wynika to z fizycznych ograniczen GSM
                    - PSTN posiada swoje ograniczenia ale wszedzie tam gdzie nie jest wymagana
                    mobilnosc stacji aboneneckiej to przewyzsza wielokrotnie GSM pod wzgledem
                    atrakcyjnosci.
    • Gość: osiedlowicz Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: 208.53.157.* 21.07.08, 18:20
      mkaz1 napisał:

> Z tego co wiem to w ZG i w okolicach usługi w zakresie telefonii
      > stacjonarnej o ferują operatorzy: TPSA, Dialog, Aster i chyba Era
      > (nie wiem czy Netia oferuje tu usługi....).

tak naprawdę to wybór nie jest wielki :
      1) Dialog - opłata aktywacyjna cennikowa (122) zawsze w promocji
      spadała do 1,22 zł - jak akurat nie ma promocji porozmawiaj z przedstawicielem ,
      najtańszy abonament Atut to za 23 zł
      tinyurl.com/558pbk
      oczywiście najważniejsze pytanie to czy Dialog jest tam swoim kablem - pooglądaj
      napisy na okolicznych studzienkach na chodnikach /trawnikach :)

2) TPSA - w promocji aktywacja 10 zł z lojalką na rok - najtańszy abonament
      Socjalny to 28 zł
      na kablu TP możesz ew. wybrać innego operatora (dzięki WLR) ale dopiero po tym
      jak uruchomisz numer w TP bez lojalek - a to będzie się wiązało z wysoką opłatą
      za aktywację (w cenniku znalazłem 366 zł)
      tinyurl.com/6qsh5o
      Jeśli podpiszesz na rok to przez najmniej tyle będzie zamknięta darmowa droga do
      Tele2, Netii, Dialogu i innych - a za zerwanie umowy wcześniej kara 180 zł
      tinyurl.com/5u8yn7
      3) Aster - o tym wiem najmniej i nie mam pewności czy można mieć sam telefon
      (bez netu czy TV)ale sam pewnie wiesz czy Aster ma instalację na Twoim osiedlu
      -jak tak to reszta na stronach

Era "stacjonarna" to komórka - więc odpada

biorąc pod uwagę Twoje potrzeby i powyższe dane wychodzi, że Dialog będzie pasował
      (wszystko do sprawdzenia ale www działa normalnie więc do dzieła)

pozdr
      O.

• Gość: ww Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: *.ztpnet.pl 21.07.08, 20:02
        TPSA,tylko
        • Gość: królik Re: Gdzie telefon stacjonarny: TPSA, Dialog,Aster IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 16:46
          TPSA? nigdy, najdrożsi, a kontakt z ich BOKiem (biurem obsługi) to gehenna.
          Jeśli już to Dialog bądź Tele2. Ktoś tu pisał (numer raz?), że mają nowe cenniki
          i wychodzi, że są naprawdę tani. Korzystają z nfrastruktury TP więc są dostępni
          praktycznie wszędzie. na stronie mają jakiś kalkulator - skorzystaj i sprawdź
          czy się opłaca. Najlepsze rozwiązanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka