IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 16.07.04, 21:37
mam popa od ponad 4 lat, w tej chwili, co zrozumiale, przeszedlem do nowego
popa. zauwazylem dziwna prawidlowosc i chcialbym zapytac czy to tylko ja, czy
moze ktos jeszcze doswiadcza tego samego, i czy to moze wina aparatu -
mianowicie KAZDA rozmowa jest zaokraglana o 2 sekundy. 2-3 grosze to nie jest
rzecz jasna majatek, ale pomnozone przez liczbe uzytkownikow Nowego Popa i
liczbe rozmow, daje calkiem zauwazalne pieniadze. moja sluchawka to Siemens
A50 - moze to wina telefonu, a nie operatora? czekam na sensowne wyjasnienia.
pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: sffinx Re: NOWY POP IP: *.core.lanet.net.pl 16.07.04, 23:18
      A jak to zmierzyłeś ?
      • tomaszek874 Re: NOWY POP 17.07.04, 00:28
        jak znam życie to pewnie czas rozmowy wziąłeś z wartości wyswietlanej przez
        telefon zaraz po rozmowie. no a ta jest niedokładna, ponieważ mierzy czas od
        naciśnięcia "zielonej" złuchawki do zakończenia rozmowy. a płacisz przecież za
        samą rozmowe... poza tym jak jush kończysz to troche to trwa zanim system
        odnotuje zakończenie rozmowy..
      • Gość: ustek Re: NOWY POP IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 17.07.04, 01:33
        obserwując licznik sekund, btw - nie odmierza co sekundę lecz co 2-3 właśnie.
        nawet dzwoniąc pod *111 wskazuje 2,4,6 etc.
        • Gość: Peppers Hehe IP: *.acn.pl 17.07.04, 19:13
          1. Licznik sekund w telefonie liczy jak to ktos madrze napisal od momentu
          wcisniecia `zielonej sluchawki` a nie od rozpoczecia rozmowy jako takiej.

2. Licznik czasu wmontowany w telefonie jest licznikiem wewnetrznym telefonu a
          nie licznikiem sieci.

3. Nie wiem czemu Twoj licznik odmierza co dwie sekundy. Ale jest to kwestia
          raczej kosmetyczna.

4. W POPie po kazdej rozmowie dostaje sie SMS z kosztem tej rozmowy. W tym
          SMSie podany jest rowniez dokladny czas rozmowy jako takiej. I ten czas
          obowiazuje. Jesli uwazasz, ze jest on naciagany powinienes zglosic to do
          operatora.

Pozdrawiam!
          • Gość: ustek Re: Hehe IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 17.07.04, 22:58
            Dzięki Peppers, nie twierdziłem, że jestem naciągany przez sieć, chciałem po
            prostu zdiagnozować. Czy ktoś jeszcze jest użytkownikiem Siemensa A50? Bo
            wydaje mi się, że tu tkwi przyczyna: czemu licznik pokazuje co 2 sek? Czy tylko
            ja mam taki egzemplarz, czy tak jest w tym modelu?
            • Gość: Peppers Hmm IP: *.acn.pl 18.07.04, 10:31
              O to musisz sie juz zaptyac kogos kto ma A50 lub w serwisie.

Pozdrawiam!
              • olus_stad Re: Hmm 19.07.04, 13:41
                U mnie w telefonie czas jest naliczany od POCZATKU rozmowy, czyli jak tylko uzyskam polaczenie. A jak jest u Was?
                • Gość: ustek prepaid i model fonu IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 19.07.04, 14:37
                  no i się całkiem ciekawy wątek zrobił. może wpiszemy z jakiej sieci, taryfy i
                  telefonu korzystamy, a później porównamy sposób taktowania?
                  Idea, Nowy Pop, Siemens A50,
                  wczoraj poobserwowałem jak liczy na *111, i wyszło, że 2,2,3 tzn licznik
                  pokazuje co 2,2 i 3 sekundy: 2,4,7,9,11,14 etc, i jestem lekko skonsternowany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka