Gość: Lukases IP: 80.50.26.* 15.04.03, 20:40 Baterie formatuje sie przy wylaczonym telefonie. Ale mam watpliwosc. Po jakichs 2h ladownia ladowarka traci cieplo. Czy tak ma byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdzichu Re: Formatowanie... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 22:27 formatowanie to rozładowanie bateri do konca i naladowanie jej do konca przynajmniej 3 razy nawyk z czasów bateri nicd gdzie istniala tzw pamiec czyli ja ktos przerwal ladowanie w polowie i rozladowal baterie to ponowne ladowanie naładowało baterie tylko do połówy zjawisko to czesciowo zlikwidowano w nihm ale te baterie zaleca sie co 3 ladowanie rozładowac baterie do konca. nowe baterie niemaja tej wady lit-jon albo polimerowe ladowarka prawdopodobnie dlatego ostygla bo telefon wyłączył ja w momencie kiedy bateria zostala naladowana do konca. a najlepiejczytac zalecenia producenta w wiekszosci nie ma ze baterie trzeba ladowac 12 godzin tylko do momentu naładowania a czas ladowania rozni sie w zaleznosci od telefonu od kilku godzin do 45 minut np panasonic gd93 z ladowARKA BIURKOWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _peper Re: Formatowanie... IP: 81.15.148.* 18.04.03, 23:06 Gość portalu: zdzichu napisał(a): > nowe baterie niemaja tej wady lit-jon albo polimerowe > ladowarka prawdopodobnie dlatego ostygla bo telefon wyłączył ja w momencie > kiedy bateria zostala naladowana do konca. > a najlepiejczytac zalecenia producenta w wiekszosci nie ma ze baterie trzeba > ladowac 12 godzin tylko do momentu naładowania a czas ladowania rozni sie w > zaleznosci od telefonu od kilku godzin do 45 minut np panasonic gd93 z > ladowARKA BIURKOWA Właśnie co do zaleceń. Telefon ma baterię lit-jon, instrukcja podaje, że należy ją przed uruchomieniem telefonu doładować / ok. 2 godz. /. W kolejnej broszurce dolączonej do zestawu / tej przy karcie sim / napisane jest natomiast, że baterię należy sformatować / 12-14 godz. / I co zrobić w takim przypadku. Formatować czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barti Re: Formatowanie... IP: *.zwm.punkt.pl / 10.5.4.* 18.04.03, 23:18 Gość portalu: _peper napisał(a): > Gość portalu: zdzichu napisał(a): > > W kolejnej broszurce dolączonej do zestawu / tej przy karcie sim / napisane > jest natomiast, że baterię należy sformatować / 12-14 godz. / > I co zrobić w takim przypadku. Formatować czy nie? Oczywiście że nie !!! W tych broszurkach podają bzdury. Baterie litowo-jonowe nie wymagają żadnego formatowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _peper Re: Formatowanie... IP: 81.15.148.* 18.04.03, 23:31 A co jeśli się taką baterię "przez przypadek" sformatuje? Odpowiedz Link Zgłoś