Dodaj do ulubionych

Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne???

25.10.03, 17:09
Witam.
Posiadam telfon Nokia 3410 i chciałem z niego ściągnąć simlocka jest już po
okresie umowy z moją siecią. Jednak gościowi który miał mi ściągnąć tego
SimLockaa zablokowano konto na Allegro. Sima oczywiście może mi ściągnąć
jednak nasówa mi się teraz pytanie czy ściąganie simów jest legalne???
Czy może prawo zabrania ściągania Simlocków???
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: HASAN_SAS Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.10.03, 17:18
      jestes wlascicielem telefonu i mozesz zrobic z nim co tylko chcesz. masz prawo
      przeciez do wyboru sieci. tylko w tak ciekawym kraju jakim jest Polska sa
      zakladane simlocki.
      • freebaby Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 25.10.03, 20:08
        Nie tylko. Praktykowane jest to przez operatorów w np. Wielkiej Brytanii.
        • Gość: HASAN_SAS Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.10.03, 23:59
          no tak. wiem, ze nie tylko w Polsce:) ale to wedlug mnie glupie. to takie
          trzymanie przez operatorow na sile klijentow (na szczescie mozemy usowac
          simlocki)
          • Gość: MaciekS Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.gs.com 30.10.03, 15:52
            Nie jest to glupie. Jest to natomiast agresywna metoda trzymania klienta przy
            firmie. Zreszta jesli komorke sie dostalo za pol darmo wraz z planem to trudno
            sie dziwic. Nie ma nic za darmo ("There is nothing such as free lunch"), ale
            niestety w naszej Polskiej mentalnosci pokutuje jakies dziwaczne wyobrazenie o
            darmowych rzeczach.

Pozdrawiam
        • Gość: MaciekS W USA tez IP: *.gs.com 30.10.03, 15:49
          W USA AT&T oraz T-Mobile tez to praktykuja, ale jesli komorke zakupiles w pelni
          to musza wydac kod odbezpieczajacy. Trzeba jednak z tym zwrocic sie do
          odpowiedniego departamantu i kod podaja w ciagu 48 godzin. Przy planach z
          darmowa komorka moga wymagac uplywu pewnego okresu (np. pol roku) zanim podadza
          ten kod. Uciazliwe, ale utrudnia zycie zlodziejom w pewnym stopniu.

Pozdrawiam,
          M.
    • union37 Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 25.10.03, 19:43
      Z tego co wiem to simlocków nie wolno chyba ściągać? bo kiedyś próóbowałem
      opchnąć program do tego i wywalili mnie z allegro.
      Pozdrawiam
      • freebaby Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 25.10.03, 20:05
        Pytanie czy program był legalny. Usunięcie sima w nieautoryzowanym punkcie (
        sprzęcie ?? ) może wiązać się z utratą gwarancji.
        W momencie gdy upłynie czas na który zawarto umowę, operator zdejmuje sima
        bezpłatnie ( precyzuje to umowa - możliwe, że jakaś mała opłata ).
      • Gość: MaciekS Wywalili Cie z innego powodu IP: *.gs.com 30.10.03, 15:59
        Widocznie chodzilo o sam program, z ktorym bylo cos nie w porzadku. Miales prawa
        by sprzedawac ten program? Oprogramowania nie sprzedaje sie tak jak ziemniaki.
        Sprzedaje sie licencje na uzytkowanie, ale do tego musisz miec zgode tego do
        ktorego nalezy oprogramowanie. Program nie nalezy nigdy do uzytkownika. Ludzie
        tego nie moga zrozumiec np. ze Windows w komputerze nie nalezy do nich tylko do
        Microsoft, a kupjacy pudelo czy komputer z Windows dostaja tylko licencje na
        jego uzytkowanie. Taka licencja moze byc nawet odebrana i majac nawet
        zainstalowany program po zaplaceniu moze sie okazac ze jest uzywany nielegalnie.

Pozdrawiam,
        M.
    • Gość: zx Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.03, 20:59
      Telefon jest Twoją własnością i nawet w takim pojebanym kraju jak Polska możesz
      zdjąć z niego simlock, rozklepać na kowadle, albo urządzić sobie z niego
      ognisko.

Oczywiście grzebanie w sofcie telefonu (a do tego sprowadza się usunięcie
      blokady) może zaowocować utrata gwarancji.
      • Gość: zx Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.03, 20:59
        PS. Allegro chce być świętsze od papieża robiąc takie ruchy.
        • Gość: HASAN_SAS Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.10.03, 00:07
          AMEN!
      • Gość: HASAN_SAS Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.10.03, 00:05
        popieram w 101%
        • segovia Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 26.10.03, 19:08

• Gość: HASAN_SAS Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.10.03, 23:50
            i nawzajem :)
    • karroll Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 26.10.03, 10:20
      Ja nieświadomy tego że takich informacji(mówiłem gościom w jaki sposób mogą
      sobie ściągnąć sami SIMa) nie można rozpowszecniać na Allegro mam teraz chyba
      zdrowo przerombane. Miałem dużo pozytywnych komentarzy i zachciało mi się
      więcej. Teraz zablokowali mi konto allegrowicza i nie wiem czy z tego nie
      będzie jeszcze trzegoś większego(policja) a nawet jednej informacji nie
      ściągłem.
      Jeśli komuś zablokowali podobnie konto na allegro to niech powie jak to się
      kończy.
      Pozdrawiam
    • Gość: Yan Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.03, 12:48
      Luuudzie!!! Czytam i oczom nie wierzę. Czy Wy naprawdę nie kumacie po co są te
      Simlocki, czy też walicie głupa udajac aniołki? Czy uważacie że operatorzy GSM
      to głupki skończone i będą Wam sprzedawać aparaty po 1,- zł, z których chcecie
      dzwonić w sieciach konkurencyjnych??? Przestańcie udawać, że nie kumacie o co
      chodzi i przestańcie udawać,że nie wiecie o NIELEGALNOSCI zdejmowania Simlocków
      przed upływem umowy...

Yan
      • estwood Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 26.10.03, 13:42
        > Luuudzie!!! Czytam i oczom nie wierzę. Czy Wy naprawdę nie kumacie po co są
        te
        > Simlocki, czy też walicie głupa udajac aniołki? Czy uważacie że operatorzy
        GSM
        > to głupki skończone i będą Wam sprzedawać aparaty po 1,- zł, z których
        chcecie
        Za złotówkę to apartu nigdzie nie dostaniesz!!! Ostatni szmelc możesz kupić za
        ok 100zł to ta opłata promocyjna 1 Zł + 99zł aktywacja.
        Ściągnij Simlocka po okresie umowy to zobaczysz ile to kosztuje w salonie -
        ok 50Zł. Pozatym jeśli kupujesz komórkę w abonamencie to tak czy siak będziesz
        musiał bylić przez dwa lata przynajmniej 50zł/miesiąc czy masz tego simlocka
        czy nie!!! A jeśli przyszłobby Ci do głowy zaprzestanie płacenia rachunków bo
        np. skonstatujesz że są jednymi z najdroższych na świecie to i tak zapłacisz
        ok 800 zł kary umownej czy masz simlocka czy nie.
        chodzi i przestańcie udawać,że nie wiecie o NIELEGALNOSCI zdejmowania Simlocków
        >
        > przed upływem umowy...
        Mnie się umowa skończyła i niewiem czy za telefon za który w sumie wywaliłem
        łącznie z rachunkami 2500Zł - abonament 60 minut - muszę wywalić jeszcze 50 zł
        za zdjęcie sima żeby było legalnie???
        Pzdr

Pozdrawiam
        • Gość: indis Ściąganie Simlocka za 50 zł? IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.10.03, 18:43
          Mi w salonie ery po 2 latach zdjeli bez żadnych 50 złotych.
        • Gość: nelsonek Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 23:24
          Wywaliles iles tam pieniedzy przez 2 lata uzytkowania telefonu!! Za rozmowy, sms i inne uslugi. tak ze nie wmawiaj ze zaplaciles za aparat 2500pln!!
          • estwood Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 28.10.03, 10:58

> Wywaliles iles tam pieniedzy przez 2 lata uzytkowania telefonu!! Za rozmowy,
            sm
            > s i inne uslugi. tak ze nie wmawiaj ze zaplaciles za aparat 2500pln!!

Ja tak nie pisałem ale chyba z nawiązką zapłaciłem za aparat który kosztował
            100zł w promocji a jego wartość fabryczna wynosiła 500zł??? Więc niech nikomu
            nie wmawiają że na promocji kupisz aparat za 100zł(z aktywacją) bo i tak za
            niego wysolisz z nawiązką w czasie trwania umowy. Nikt nie ma pretensji że to
            kosztuje tylko dlaczego dwa razy tyle niż w krajach UE gdzie ludzie zarabiają
            5 razy tyle co w Polsce???

• Gość: nelsonek Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 23:01
              dlaczego u nas drozej niz w ue? nie wiem. ale po wejsciu do ue bedzie jeszcze drozej nie wiedziec z jakiej przyczyny.
              pozdr
              • estwood Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 30.10.03, 09:42
                dlaczego u nas drozej niz w ue? nie wiem. ale po wejsciu do ue bedzie jeszcze d
                > rozej nie wiedziec z jakiej przyczyny.
                > pozdr
                To wiedzą wszyscy!!! Dlatego jest drogo bo mamy w Polsce praktycznie monopol.
                W tym kraju powinno być 5 sieci telefonii komórkowej i rozwinięty rynek
                telefonii stacjonarnej, a jak jest :))))
                Pozdrawiam
                • zdzisio1 Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 31.10.03, 08:35
                  nie masz racji eastwood, w większości krajów i to większych od polski jest 3
                  operatorów, wiec to nie jest wytlumaczenie. my po prostu za malo zarabiamy a
                  ceny mamy europejskie..czyzbys tego jeszcze nie zauwazyl?
                  • freebaby Re: Ściąganie Simlocków - Czy to jest legalne??? 31.10.03, 09:22
                    mysle ze to rowniez kwestia nasycenia rynku - o klienta sie nie walczy w sposob zdeterminowany, poniewaz jezeli nie ten to inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka