ap77 03.06.01, 15:11 Poszukuje krewnych mojej babci tym samym takze moich, ktorzy w latach 20-tych wyemigrowali bodajze z Lodzi do Brazylii. Nazwisko rodzinne Switaj. Moze ktos tam jeszcze jest? Anna z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Śmieszka Re: Brazylia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.01, 13:08 Brazylia... to chyba pd część Ameryki A nie lepiej spojrzeć na atlas, jak szukasz Brazylii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiesław Re: Brazylia IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 03.07.01, 17:36 Chcę spróbować pomóc Ci w poszukiwaniach. Czy mogłabyś tylko upewnić mnie co do brzmienia nazwiska krewnych - Switaj czy Świtaj? Wprawdzie w języku portugalskim są inne znaki diakrytyczne niż w polskim i w związku z tym w Brazylii taka dokładność nie ma znaczenia. Wiem jednak z własnego doświadczenia, że szukając kogoś np. w USA, znajduje się pomocne ślady w miejscach zupełnie nieoczekiwanych, jak Argentyna lub Francja. Życzę powodzenia i nie przejmuj się ewentualnymi uwagami od rzeczy, jak ta od Śmieszki. Wiesław Odpowiedz Link Zgłoś