nobullshit 11.09.09, 22:38 Obgotować przed zamrożeniem czy nie? Wolałabym nie, bo będę je potem głównie smażyć, ale zasadniczo grzyby przed mrożeniem lepiej obgotować, nieobgotowane mrożone kurki robią się gorzkie... Ma ktoś doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tak. Na wszytskich forach grzybowych 12.09.09, 01:53 jednoznacznie sie twierdzi i doswiadcza - rydze jak i kurki blanszowac koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: rydze - mrożenie 12.09.09, 10:48 A nie możesz spróbować zamrozić kilka sztuk bez obgotowania i po paru dniach na patelnię? Ja mrożę bez blanszowania pieczarki i opieńki, chyba też kiedyś zamroziłam rydze, ale dokładnie nie pamiętam, bo to było bardzo dawno. Mrożę właśnie po to, żeby potem smażyć. I oczywiście żadnego wstępnego rozmrażania, od razu na gorące masło. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: rydze - mrożenie 12.09.09, 12:38 Dzięki, Jacku. Horpyno - pomysł eksperymentu fajny, ale zanim poznam jego wyniki, pozostały kilogram rydzów trafi szlag. Muszę je "obrobić" natentychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: rydze - mrożenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.09, 12:45 Moja mama rydze soliła na zimę ale niestety już się nie dowiem jak to robiła.Pewnie są jeszcze starsi ludzie ,którzy radzili sobie w czasach,kiedy nie było zamrażarek a rydzów było pod dostatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Solenie jest troszke innym sposobem od mrożenia:-) 12.09.09, 14:08 Gliniany garnek, sol, cebula, i grzyby, warstawa po warstwie zasypak i td i ale to jednak 3-4 miesiace. I raczej nie do smazenia, tzn, mniej przypominaja produkt "wyjsciowy" niz mrozone. Zdaje sie ze wlasnie wylacznie rydze i kurki wymagaja na 100% blanszu przed mrozeniem, inne pewnie lepiej tez zawsze na wrzatek ciepnąć, ale jak nie, to nie grozi gorzkość. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Solenie jest troszke innym sposobem od mrożen 12.09.09, 16:16 Drewniana faska (taka mała beczka) i sól, bez żadnej cebuli. Rydze układa się warstwami (blaszkami do dołu) i przesypuje warstwy solą. Przykrywa drewnianym denkiem i czymś je trochę obciąża. Tak robiła moja mama w czasach przedlodówkowych, niestety nie nie znam proporcji sól : rydze. Ale pamiętam, że potem się je opłukiwało z soli i właśnie smażyło. A gościom mówiło się, że hodujemy rydze w piwnicy. Nawet się nabierali, bo nie miały zmienionego smaku. Tak więc lepiej bez cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa Re: Solenie jest troszke innym sposobem od mrożen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 21:37 sól jest tak tania,że nie ma co kłopotać się o proporcje. Ja soli daje tyle by przykryła cieńką warstwą albo grzyby albo ogórki. I tak na przemian-warstwa grzybów , warstwa soli,na wierzchu koniecznie sól.No i bezwzględnie sól ciemna,kamienna,nie warzona i nie morska bo ta jest często bardziej gorzka. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Solenie jest troszke innym sposobem od mrożen 12.09.09, 21:53 W tamtych czasach nie było chyba w sprzedaży soli jodowanej, tylko "zwykła". Jeżeli chodzi o proporcje, to ważne jest, żeby soli nie było za mało. Ale masz rację, to było robione tak trochę na oko - po prostu żeby była widoczna ta warstewka soli na warstwie grzybów. I jeszcze jedno: im później zbierane rydze, tym lepiej się w ten sposób przechowują. Czasem zdarzają się rydze na przełomie czerwca i lipca, potrafią podobno zepsuć się przy takim przechowywaniu. "Podobno", bo znam to tylko ze słyszenia. Ale uważano zawsze, że rydze do solenia powinny zaliczyć chłodniejsze, jesienne noce. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: rydze - mrożenie 13.09.09, 10:45 Gość portalu: Anna napisał(a): > Moja mama rydze soliła na zimę ale niestety już się nie dowiem jak to > robiła.Pewnie są jeszcze starsi ludzie ,którzy radzili sobie w czasach,kiedy ni > e > było zamrażarek a rydzów było pod dostatkiem. co to ma wspolnego z wiekiem czlowieka, nie umiesz czytac,to jest obraza dla mlodych ludzi jak cos takiego robia, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzwonek Re: rydze - mrożenie IP: *.as.kn.pl 12.09.09, 21:19 Kiedyś zamroziłam rydze bez obgotowania , same piękne okazy . Po rozmrożeniu nadawały się do wyrzucenia. Zrobiła się paćka. Z obgotowanymi nie mam doświadczenia, więc się nie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: rydze - mrożenie 12.09.09, 21:29 Taż przecie piszę, że ich się NIE ROZMRAŻA, tylko wrzuca w stanie zamrożonym na bardzo gorące masło. Odpowiedz Link Zgłoś