gosia05 16.09.09, 10:24 jaki jest czas przydatności do spożycia tej ryby? Nie ma informacji na opakowaniu - na papierze ze sklepu. Mam go w lodówce od 4 dni i choler dziś sobie o nim przypomniałam :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: Grenadier wedzony 16.09.09, 11:34 gosia05 napisała: > jaki jest czas przydatności do spożycia tej ryby? Nie ma informacji na > opakowaniu - na papierze ze sklepu. Mam go w lodówce od 4 dni i choler dziś > sobie o nim przypomniałam :( po co kupujesz jak nie konsumujesz, wedzony swiezy jem jak inne ryby od razu a nie czekam konca swiata, troche smieszne,albo nie znasz albo udajesz, a jak mozna cos kupic Nie ma informacji na opakowaniu - na papierze ze sklepu no a to wielki zart sama pisze 4 dni temu, czasami mozna by zapytac ile masz lat,zeby cos takiego pisac, Odpowiedz Link Zgłoś
gosia05 Re: Grenadier wedzony 16.09.09, 13:44 dzięki, kochana, za wartościową odpowiedź. Tak czasami się zdarza, że można zapomnieć o tym, co się ma w lodówce. Zwłaszcza, jak się czasu w domu nie spędza, a zazwyczaj wędzonych ryb nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia05 Re: Grenadier wedzony 16.09.09, 13:48 a propos papieru- wielokrotnie spotykałam się z sytuację, że na "metce" na papierze był podany termin przydatności do spożycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityczka Re: Grenadier wedzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 12:19 kiedys uważało sie,ze ryby wędzone na gorąco mają w okresie letnim cztery dni przydatności do spożycia,w okresie zimowym 8 dni. Wędzone na zimno dziesięć dni w lecie i miesiąc w okresie zimowym.Teraz,przy różnych metodach przechowywania,transportu,pakowania wszystko to wzięło w łeb. Terminy były liczone od daty produkcji,po upływie terminu nakreślonego normą ryby były wycofywane z obrotu. Nie wiesz kiedy ryba była wędzona,nie wiesz w jakiej temperaturze przewożona i przechowywana.Wiesz tylko ile dni i w jakich warunkach ty ją przechowywałaś.Pozostaje ci tylko metoda organoleptyczna. Wyjmij rybę z lodówki i ogrzej ją do temperatury w jakiej będziesz ją jeść. Potem dokładnie obejrzyj skórę i wnętrze jamy brzusznej.Jesli zobaczysz jakiekolwiek wypukłe plamki odmiennego koloru niż kolor naturalny skóry rybę wywal.Jesli zobaczysz drobiny oleju(takie mikroskopijne jeziorka) na skórze-możesz podejrzewać,że ryba była preparowana w sklepie,tzn,że sprzedawca usunął pleśń przecierając rybę szmatką z olejem.Jesli niczego takiego podejrzanego nie zauważysz rozłam rybę na dwa filety.Dokładnie ją obwąchaj,szczególnie w okolicy kręgosłupa. Jakikolwiek zapach odmienny(kwaśny,gnilny) od swoistego w okolicach kręgosłupa dyskwalifikuje rybę.Jeśli dodatkowo w okolicy kręgosłupa ryba ma zmieniona barwę na brunatną lub czerwoną-rybę wywal do śmieci. Ryba może być wysuszona,bardziej słona, przez co mniej apetyczna. Takie zmiany nie dyskwalifikują ryby,ale decyzje o jej spozyciu podejmujesz sama. Pamiętaj,by obwąchiwanie i oglądanie ryby wędzonej przeprowadzić w temperaturze pokojowej.Z zimnej ryby niczego nie wywnioskujesz. Jeśli badania wyjdą pomyślnie sama podejmiesz decyzję co z nią zrobić dalej,bowiem na pewno jej normatywny okres przydatności do spożycia już minął(cztery dni w twojej lodówce) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia05 Re: Grenadier wedzony 16.09.09, 13:49 dzięki, tak zrobię, a na przyszłość będę uważać Odpowiedz Link Zgłoś