Gość: michal IP: *.pkobp.pl 08.01.04, 15:42 Gdzie w Warszawie mozna kupić najświerzsze produkty na sushi. Pracuję nad techniką robienia sushi chetnie poznam wasze uwagi i ew. linki w ww temacie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: sushi IP: *.it-net.pl 08.01.04, 16:32 Nie jestem pewna czy Ci pomage, zwlaszcza, ze w Wawce nie bylam od 2 lat ale kiedys tam pomieszkiwalam i z tego co pamietam, w Galerii Mokotow na dole chyba jest taki sklep ze wszytskim tymi rzeczami...(przynajmniej 2 lata temu byl:->) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: sushi IP: *.proxy.aol.com 08.01.04, 16:33 Once is enough. Mam linki, był ten temat w KUCHNI. Prześlę linki niebawem, także angielskie. Dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: sushi IP: *.proxy.aol.com 08.01.04, 17:06 Poszperaj w forumowej wyszukiwarce, jest mnóstwo postów na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: sushi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.04, 16:38 na chmielnej w jednej z bram jest sklep z artykulami orientalnymi - kupisz tam na pewno ryz (w miare tanio) W Bomi na pulawskiej - ryz, nori, imbir, ocet ryzowy. Podobnie w lepszych supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: sushi IP: *.pkobp.pl 09.01.04, 11:49 Dziekuję za wszystkie podpowiedzi Potrzebuje jeszcze maty bambusowej do kręcania maków. Znalazłem w sieci sklepy ale niestety nie na terenia wawy. Kto wie gdzie mozna to kupić w wawie ? pozdrawiam wszystkich życząc miłego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: sushi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.04, 12:28 rowniez w wyzej wymienionych (ale bez maty tez mozna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: sushi IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 09.01.04, 13:30 Jestem wlasnie po serii eksperymentowania z sushi Pare podpowiedzi - jesli jetses srednio sprawny/a manualnie mata jest zbedna. Moje ostatnie sushi robialm bez maty, calkiem ladmnie sie zwijaly Nalezy pamietac o paru podstawowych zasadach _ ugotowany ryz skropic mieszanka octu cukru i soli i ostudzic, otrzymam klejacy sie suszi ryz, ugniatac ten ryz plaska mokra lyzka i ukladac skladniki ktore lubimy Ja ostatnio lekko sole ogorki i dodaje czerwona papryke (dla koloru) oraz troche swiezej kolendry (swietnie kombinuje sie z ryba) W wersji dla mojego meza dodaje odrobine chili paste japonczycy pewnie za glowe sie lapia - no coz typowe japonskie sushi troche dla mnie za "bez smaku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: sushi IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 15:07 A czy wiesz o sosie do sushi? To on nadaje pikantniejszy smak. Także wasabi, rodzaj ostrego i zielonego "chrzanu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: sushi IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 09.01.04, 15:34 wiem o sosie Mozna go kupic w supermakecie za $6 albo zrobic samamu z pol szklanki octu luzeczek cukru i 2 lyzeczek soli (pewna nie jestem, ktos inny podawal tu proporcje pare miesiecy temu, ja musze zajrzec do przepisu mojej Japonki) co do wasbi to tez to znam ale nie dodaje,ot taka moja uroda - chrzan tylko do szynki i tylko na Wielkanoc ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: sushi IP: *.den.nilenet.net 09.01.04, 16:35 wiem o sosie > > Mozna go kupic w supermakecie za $6 albo zrobic samamu z pol szklanki octu > luzeczek cukru i 2 lyzeczek soli Oj nie .... opisujesz ocet do ryzu a jemu chodzilo o sos. Robi sie rozne, zazwyczaj maja w sobie sporo majonezu. Jak znajde jakies przepisy to podam :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: sushi IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 20:00 Mylicie się oboje: sos do sushi jest na bazie soy sauce. www.otafukufoods.com/product/sushi_s.htm www.happycookers.com/wc.dll/recipes/divulge1431.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: sushi IP: *.den.nilenet.net 09.01.04, 21:51 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Mylicie się oboje: sos do sushi jest na bazie soy sauce. > www.otafukufoods.com/product/sushi_s.htm Co do sosu sojowego to sie zgadza, ale mnie chodzilo o sos z majonezem, on bardziej przypomina dressing. Japonczycy w lokalnych barach sushi dodaja to robiac niektore maki. Polewaja to po ryzu zanim klada inne skladniki. Spotkalam sie z rozowym i z kremowym (koloru majo) Jadlam niedawno sushi na cieplo z roznymi rzeczami (scallops itp) i to bylo polane pikantnym sosem z majonezu, roznych przypraw i albo pomidorow albo papryki bo byl lekko rozowy. Oj .... az sobie apetytu narobilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: sushi IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 21:56 Co to wszystko było, to było, ale wątpię by to było sushi. Przewertuję strony o sushi i sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: sushi IP: *.den.nilenet.net 09.01.04, 22:18 Oj bylo, bylo .... maki. Szef Japonczyk polecal to jako specjalnosc i nazywal to wulkanem. Jak kiedys przyjedziesz to Denver to sie wybierzemy sprobowac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Re: sushi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 21:25 ja chce do denver...narobiono mi smaku na sushi....;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: sushi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.04, 08:54 od szwagierki mojego znajomego ktora jest japonka wiem, ze generalnie Japonczycy nie sa tak bardzo konserwatywni jesli chodzi o sushi. To znaczy wiele gospodyn domowych robi sushi tak jak u nas sernik na zimno ukladajac w duzej formie kolejne warstwy, a pozniej krojac to nozem na kwadraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: sushi IP: *.crowley.pl 09.01.04, 15:24 Polecam sklep Okopowa 29, trochę z boku, tam mają wszystko za najrozsądniejsze pieniądze, bo to sklep firmowy. Gdyby czegoś nie było blisko jest Klif i delikatesy Bomi, a tam w bród nietypowych produktów. Ja zwijałam maki z wędzonym łososiem i pstrągiem, avocado, ogórkiem, marynowanym imbirem, oczywiście nie wszystko naraz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: sushi IP: *.it-net.pl 09.01.04, 15:38 I na allegro mozna tez to wszytsko kupic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
curieuse Re: sushi 08.02.04, 20:38 Przepraszam, gdzie na Allegro można to znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: sushi IP: *.proxy.aol.com 09.01.04, 22:16 Tak wszelako o sushi. sushiref.com/glossary www.international-gourmet.net/sushi/etiquette.htm ks.essortment.com/sushisashimigu_rman.htm japanesefood.about.com/cs/rice/a/magurozukedon.htm www.eatsushi.com www.spc.int/mrd/asides/recipes/recipes.htm www.japan-guide.com/e/e622.html www.sushifaq.com/experience.htm#etiquette www.sushilinks.com/tips.html www.globalchefs.com/wineGuy/pairingWine/wgp008sas.htm www.yedosushi.com www.culturalsavry.com/sushi.htm www.thesushibar.com/sushi_etiquette.shtml www.sushifaq.com/experience.htm www.akasaka.pl/etykieta.html kafeteria.pl/bonappetit/felietony/obiekt.php?id_o=97 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: sushi IP: *.pkobp.pl 12.01.04, 10:54 super linki ! polecam wszystkim jestem po pierwszej próbie i wyszło lepiej niż się spodziewałem pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pozew Re: sushi - co w tym smacznego ? 12.01.04, 11:39 potrawa jak tysiace innych co wy widzicie w tym szczegolnego ? modne to jest, fakt ale wedle mnie nie jest to cos o czym bym snil i polecal innym jadlem to z popijajac japonska "wodke" ale tez nic nie pomoglo jadlem w kilku roznych europejskich miejscach i naprawde mnie to nie zachwyca a moze nie odkrylem tego czegos ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: sushi - co w tym smacznego ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.04, 12:20 moda minie, a czesc z nas bedzie jadala bo lubi. I tylko tyle, a moze az. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: sushi - co w tym smacznego ? IP: *.proxy.aol.com 12.01.04, 16:06 Jeśli to moda to mocno opóźniona bo n.p. w Stanach sushi jest popularne od przynajmniej lat 15tu, a dostępne od początku lat 70tych jeśli nie wcześniej. Czytam też tutaj o chlebie pita, ta sama historia. Innymi słowy, moda absolutnie nic nie znaczy. Może chodzi tu o "Polacy nie gęsi, też swe smaczki mają"? Inni lubią, dlaczego nie my? A wieszcz powiedział o Polsce, "Małpą narodów jesteś i papugą" więc czemu nie sushi (zauważcie pisownię...) czy pita? Ja je i tak lubię podobnie jak i wielu innych. Tak jak i śledzie, i tatara. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: sushi - co w tym smacznego ? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 12.01.04, 22:54 szczerze mowiac, mnie tez na poczatku nie zachwycalao, ale bylo to dla mnie takim troche wyzwaniem (wszyscy wokolo robili i opowiadali jaka to wielka sztuka) wiec postanowilam sprobowac zrobic sama. A ze nie bardzo odpowiadal mi smak japonskiego sushi wiec zmodyfikowalam dodajac troche mocniejszych akcentow. Mam w domu kogos kto lubi bardzo "spicy" No i prosze niby to samo, a nie to samo... Dlatego nie uzywam sosu do sushi, o ktorym pisano tu wczesniej - tzn mieszanki sosu sojowego z wasabi (niektorzy dodaja odrobine cukru i takie tam inne A zatem moda, nie moda, o gustach tez sie nie dyskutuje ;) ale kazda nowosc w kuchni to urozmaicenie no i mozliwosc eksperymentowania/ tworczego podejscia do tematu W koncu dobry kucharz to ARTYSTA, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sushi IP: *.acn.waw.pl 12.01.04, 12:13 Większoś składnikow dostaniesz w skelpie z orientalną zywnoscią w GAlerii Mokotów M. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Re: sushi 12.01.04, 17:29 Sklep nazywa się Asian Foods. Można też smacznie zjeść na miejscu (w przeciwieństwie do barku na górze z azjatyckim jedzonkiem - gdzie jest dodatkowo koszmarnie drogooooooo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosik Re: sushi IP: *.nyc.rr.com 21.01.04, 18:23 Jasne, bardzo smacznie, gumowe sajgonki z mikrofalowki! Ludzie, obudzcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: sushi IP: *.pkobp.pl 14.01.04, 15:00 Gdzie można kupić najświeższe ryby w warszawie ? Te polecane z galeri budzą moje wątpliwości. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: sushi IP: *.pkobp.pl 21.01.04, 12:57 ciągle zgłebiam tajniki sushi dlatego też jestem zainteresowany linkami w przedmiotowej sprawie. gdzie w warszawie jest najlepsze sushi ? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sushi 21.01.04, 21:50 Gość portalu: michal napisał(a): > gdzie w warszawie jest najlepsze sushi ? Moim zdaniem, na Nowogrodzkiej, obok operetki teatrem Roma zwanej. Odpowiedz Link Zgłoś
curieuse Re: sushi 08.02.04, 18:16 Baaardzo dobre sushi jest również w centrum LAND, przy Wałbrzyskiej. Ceny ok. Odpowiedz Link Zgłoś