Gość: Anka IP: *.adsl.alicedsl.de 15.10.09, 00:24 Caly czas szukam dan ktorych mnie mogly smakowo zaskpoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Wasze kultowe dania IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.09, 10:00 jak widze z ip piszesz z niemiec i pewnie jezyk znasz. proponuje uwazna comiesieczna lekture "essen & trinken". przepisy naprawde dobre, opracowane do perfekcji, i sprawdzone przez ich wlasnych specjalistow, a przy tym nietuzinkowe. kupe fajnych smakow i polaczen odkrylam wlasnie dzieki temu miesiecznikowi jeszcze przed wynalezieniem internetu (ale rowniez i do dzisiaj): cielecine pieczona w mleku, zupe krem z burakow i imbiru z kandyzowana skorka pomaranczowa, rybe z lodami z czarnych oliwek, gofry ziemniaczane jako dodatek do mies z sosem, mus czekoladowy z sosem mietowym i setki innych rzeczy, ktorych nie chce mi sie wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
nzuri Re: Wasze kultowe dania 15.10.09, 11:12 Ta cielęcina pieczona w mleku i gofry ziemniaczane mnie zanteresowały. Podzielisz się przepisami? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Wasze kultowe dania 15.10.09, 11:15 ja sie robi gofry ziemniaczane? czy ciasto ma byc takie samo jak na babke ziemniaczana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m gofry ziemniaczane IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.09, 17:40 mozna zrobic w gofrownicy z ciasta na placki ziemniaczane. robie takie na pozne sniadanie/brunch i podaje z wedzonym lososiem i kwasna smietana. te gofry z essen & trinken sa z ziemniakow gotowanych na 4 porcje: 250 g ziemniakow ugotowac i letnie (nie zimne!) utluc lub potraktowac praska na pure. dodac 4 jaja, 5 lyzek slodkiej smietanki, 2 lyzki twarozku homo, 30g grysiku (kasy manny), 100g maki, sol, pieprz i lyzke posiekanego swiezego majeranku (opcjonalnie z lyzeczke suchego). nie mieszac dlugo, tylko do polaczenia skladnikow! odstawic na ok 20 min. smazyc w gofrownicy. sa super np do sznycla z sosem grzybowym zamiast ziemniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek Re: Wasze kultowe dania 17.10.09, 10:13 Vandikio! Czernina wspaniała ale jest jeszcze Twoja "pomidorowa" https://forum.gazeta.pl/forum/w,35293,46630476,51133245,zupa_pomidorowa_wandzi_mocna.html do której dokładam swoją polędwicę z rydzami oraz węgierki w rumie namoczone, migdałami nadziane, czekoladą powleczone i w kokoskach otoczone. Szampan do tego półsłodki...Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Wasze kultowe dania 17.10.09, 11:30 wow, a skąd ten wątek? :) heh miło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Wasze kultowe dania 17.10.09, 11:33 dodam tylko, że wywaliłam z tego przepisu kostkę i gotuję bardziej ekonomicznie, nie przelewam nic w 5 garów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasze kultowe dania 15.10.09, 12:59 Nie mam dań kultowych :) Ale najczęsciej jestem proszona o zrobienie starego, dobrego Tiramisu' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Żeberka w kapuście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.09, 13:03 z rodzynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorasia1 Re: Wasze kultowe dania IP: 81.210.87.* 15.10.09, 13:32 Udziec z indyka z jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
minettka owoce :) 15.10.09, 14:59 Wszelkie surówki/sałatki owocowe. Gatunków owoców mamy setki, więc kombinacji z nimi jest jeszcze więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Wasze kultowe dania 15.10.09, 15:06 Moje kultowe dania (zawsze mi wychodzą) to: 1.Zupa pomidorowa. 2.Spaghetti bolognese 3.Makaron z małżami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: łosos waniliowy. n/t IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.09, 18:03 a wlasnie, przypomniales mi :) zielone szparagi ugotowane na parze z wlasnorecznie robiona oliwa waniliowa. i pomidory z oliwa kawowa Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie wiem o jakich trollach mowa, ale 15.10.09, 22:15 waniliowy łosoś i nie tylko ten - godny polecenia od lat: wyszukany sposób...? inny smak? jacek1f 07.05.05, 13:03 zarchiwizowany - waniliowe filety (laska wanilii pokrojowna na filety plus ciut cytryny, w folie i do lodowki na minimum 2 godziny, potem piec w folii); - cynamonowe - jak wyżej, albo oprószyć tartm cynamonem, albo pokruszona korę dać, i jak wyżej); - czekoladowy/kakaowy (jak wyzej, tylko oprószyc kakao lub czeko miast wanilii); - imbirowy (natrzec imbirem w proszku, lub utartym - ze 2-3 cm, i jak wyżej); Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m jacku IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.09, 22:25 nie zwracaj uwagi na chora psychicznie osobe, ktora sie pode mnie podszywa. wystarczy spojrzec na ip drugiej "ani_m". czy myslisz, ze sie rozdwajam miedzy niemcami a polska? ;) chory umyslowo troll i tyle. ignorowac. kliknac w kosz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menta Re: Wasze kultowe dania IP: 213.155.191.* 16.10.09, 10:34 Nie będę chyba nadto oryginalna: jak dla mnie zdecydowanie sushi. Odpowiedz Link Zgłoś