Dodaj do ulubionych

ŁATWE I SPRAWDZONE DESERY

23.10.09, 15:16
Czas na coś słodkiego...mmm...
Obserwuj wątek
    • kaga9 Gruszki w miodzie 23.10.09, 15:20
      Składniki:
      pół gruszki na osobę, łakomczuchy gruszka na osobę;
      pół kostki masła,
      4-5 łyżek stołowych miodu,
      4 łyżki soku z cytryny,
      2 łyżeczki cynamonu,
      lody waniliowe (ew. bita śmietana, co kto lubi).

      Najpierw rozpuszczamy masło, zostawiając trochę do posmarowania naczynia. Studzi
      się, a my tymczasem obieramy gruszki, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne.
      Smarujemy najlepiej naczynie żaroodporne (ale też robiłam w zwykłej foremce
      podłużnej i nie było różnicy) masłem, układamy obrane gruszki i posypujemy je
      cynamonem. Do ostudzonego masła dolewamy miód i sok z cytryny i dokładnie
      mieszamy. Polewamy tym gruszki, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego
      piekarnika (rozgrzewam do 140-150 stopni i wstawiam na 15-30 minut. Duży
      rozstrzał, ale wszystko zależy od gatunku gruszek. Powinny być względnie
      miękkie, trzeba sprawdzać co jakiś czas widelcem). Ja podaję na gorąco
      oczywiście z lodami waniliowymi, przed podaniem polejcie koniecznie "sosem", w
      którym leżą owoce.
      Powiem Wam, wiele osób już to u mnie jadło, nie było nikogo,
      kto by się krzywił, a nawet miewam zamówienia na imprezy na moje gruszki:)

      Ilości (poza gruszkami) przewidziane są średnio na 2 owoce.
      Je się w małych ilościach, bo jest dość słodki, ale jest
      to słód specyficzny, inny niż w kremiastych tortach.
      Przepis zaczerpnęłam z gazetki Lidla "Tydzień grecki".
    • wiedzm_a Re: ŁATWE I SPRAWDZONE DESERY 26.10.09, 19:09
      Najłatwiejszy i zarazem najtańszy deser to pieczone jabłka ;)

      Jabłka dokładnie umyć. Wyciąć gniazda nasienne od góry delikatnie
      tak by spód został nienaruszony. Wstawić je do żaroopornego
      naczynia, a naczynie do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać 30-40 minut
      w temp. 200 st. (są gotowe w zasadzie wówczas kiedy skórka popęka i
      puszczą megasłodki i lepki sok).

      Jak ktoś potrzebuje może do środka dać rodzynki, dżem, powidła,
      jakiś serek waniliowy albo tylko posypać cynamonem, cukrem
      wanilinowym.
      Jak dla mnie to dobre jabłka nie wymagają nijakich dodatków :P
      Mają po prostu niepowtarzalny smak.
    • misiowazona Smażone banany 27.10.09, 14:53
      Banany przekrojone wzdłuz smaży sie na masełku na patelni, nie za
      długo, zeby sie nie rozciapały, a masło nie spaliło. Wychodzi z nich
      nieziemska słodycz i ja juz tego nie posypuję żadnym cukrem, ale
      niektórzy lubią z cukrem pudrem i cynamonem.
    • misiowazona Camembert smażony z żurawiną 27.10.09, 14:56
      Camemberta opanierować roztrzepanym jajkiem i bułką tartą z
      wszystkich stron.Smażyć na głębokim, gorącym oleju tak, zeby z
      wszystkich stron była złota chrupiąca skórka.Ser w środku sie
      rozpuści, ale z zewnatrz ma go trzymać w formie ta włąśnie skórka.
      Na wierzch połozyc żurawinę ze słoiczka i wcinać.
    • stary_dywanik Jogurt z miodem 29.10.09, 12:04
      Jogurt naturalny (najlepiej "grecki" lub "bałkański") posypać
      orzechami włoskimi (w wersji oszczędnej ziarnami słonecznika)i polać
      miodem. Jeżeli ktoś lubi cynamon to może nim posypać deser po
      wierzchu.
      --
      Prężmy Pierś
    • agattka_84 Szybkie ciasto z owocami 02.03.10, 13:51

      2 szklanki maki
      1 szklanka cukru
      2 jajka
      1 cukier waniliowy
      2 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
      1/2 szklanki mleka
      1/2 szklanki oleju

      ok. 1/2 kg owocow (najlepiej śliwki, maliny albo morele - mogą być
      mrożone)

      wszystkie skladniki wrzucic na naczynia i dokladnie wymieszac.
      wylozyc na tortownice (srednia) wylozona papierem do pieczenia (lub
      folią aluminiową). na wierzchu ulozyc owoce. wstawic do nagrzanego
      do 190 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzine. po wyjeciu z
      piekarnika posypac cukrem pudrem a nastepnie poczekac az ostygnie.


      Bardzo proste i zawsze wychodzi!
    • abihsba Re: ŁATWE I SPRAWDZONE DESERY 14.08.13, 13:55
      Jeśli mam ochotę na coś słodkiego a mało rzeczy pod ręką to robię francuskie tosty a'la Nigella Lawson - jajko, mleko, wanilia - moczymy chlebek, smażymy i posypujemy cukrem - pychota;)
      Będąc w Anglii zasmakowałam Eton Mess (Nigella też zrobiła z tym przepis) z truskawkami i bezami wszystko zalane jogurtem prostyprzepis.wordpress.com/2013/08/07/eton-mess-deser-z-bezami-jogurtem-i-owocami-sezonowymi/ pychota! Zrobiłam znajomym w Polsce i chcieli dokładkę:) Oprócz tego lubię galaretki z owocami, albo biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną:) Jeśli mam więcej czasu to robię też tiramisu - ale mam taki przepis, że sama nie zjem całego ciasta, ludzi braknie w domu żeby zjeść cały:)
    • zenobi11 Re: 20.07.15, 15:36
      Tahini z miodem i otrzymujesz płynną chałwę. Na prawdę coś dla łakomczuchów :)dodatkowo do powstałej masy można dodać np. płatki orkiszowe. i otrzymuje się doskonałe chałwowe batoniki.
      --
      Delektuj się smakami!

      ffstore.pl
    • toyerowa sprawdzony deser lodowy 18.08.16, 15:27
      łatwo zrobić lody z dodatkami :) ja biorę zawsze moje ulubione bakaliowe z braci koral - są w nich już bajery, które normalnie bym dorzucała, rodzynki orzechy i tak dalej. później daje bitą śmietanę, kawałki owoców i tyle. żadna filozofia, krótko się to robi, a nikt na smak nie narzeka :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka