agnie_szka9 19.01.04, 11:47 chcialabym kupic zmywarke, taką na 4 osoby. proszę o wasze podpowiedzi. jakiej firmy i na co zwracac uwagę, o co pytac przy zakupie. dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: zmywarka 19.01.04, 13:04 mogę polecić firmę zanussi; jeśli na 4 osoby, to na pewno szerokośc 80cm, nie daj sobie wcisnąć węższej; zwróć uwagę na klasę energetyczną, najlepsza, bo najbardziej ekonomiczna jest A sprawdź ile wody zużywa dana zmywarka w trakcie jednego mycia jakie są programy; czy jest opcja zabezpieczająca przed cofnięciem się wody Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: zmywarka 19.01.04, 14:56 a czemu nie węższa? myslałam w ogole o 45 cm, ale podobno garnki sie nie mieszcza:-(((, ale az 80?! Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: zmywarka 19.01.04, 15:39 W tej waskiej nie mieszcza sie nawet duze miski. Zmywarka to druga pralka, przy najkrotszym programie "zabawa" trwa pol godziny.Te kilka talerzy, ktore zmiescisz do malej zmywarki umyjesz sama w 5 minut. Trzeba pamietac, ze nawet najlepsza zmywarka halasuje,ja np nie moglam przyzwyczaic sie do szumu wody pod cisnieniem. Najbardziej zawiedziona bylam smutna prawda, ze te najbrudniejsze naczynia i tak trzeba najpierw porzadnie oplukac pod biezaca woda. Acha, jeszcze jedno: uwaga na porcelane i kruche szklo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: zmywarka IP: *.chello.pl 19.01.04, 16:32 Gucio prawda. Nasza rodzina liczy 4 osoby i mam 45-cio cm.zmywarkę Bosch'a. Zmywam raz dziennie, gary się mieszczą, miski też. Zmywarka hałasuje??? A komputer? To porównywalny poziom hałasu. A do bardzo brudnych naczyń jest program pt. "płukanie". Ja ze zlewu korzystam przy myciu warzyw do obiadu. Po to właśnie jest zmywarka,żeby w niej zmywać. Acha, jesczcze jedno - pralkę też mam wąską (33cm) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: zmywarka 22.01.04, 09:16 mam 45cm, jesteśmy z mężem we dwójkę - starcza jednak gdy jest nas 4, wtedy miejsca w zmywarce jest mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funana Re: zmywarka IP: *.mostostal-export.com.pl 19.01.04, 16:48 Na 4-os. rodzine mam szeroką na 45cm zmywarkę Boscha. Było spora okazja w październiku w Media Markt (klasy AAA, opjca z timerem, mycia garów, dysza do mycia blach, i zabezpieczenia przed zalaniem) za 2150 - normalnie ok 3 tys. jestem bardzo z niej zadowolona. To, czy zmywarka jest głośna zalezy od klasy głośności - moja jest klasy A, więc jest cicha. Często w kuchnio-salonie przyjmujemy gości i w ogóle jej nie słychac (jest wolnostojąca, a nie zabudowana). Oczywiście, sprzątanie po gościach przy szer. 45 cm to dwie tury mycia, ale przecież codziennie tak nie jest. Zwróć uwagę przede wszystkim przy kupowaniu na klasy - poziomu poboru wody, suszenia i głośności - im niższa literka, tym klasa gorsza, poniżej C bym nie kupowała. Acha! te o szer. 45 nie mają zazwyczaj opcji mycia gdy jest wsad tylko na połowę zmywarki. No i człowiek bardzo szybko się uzależnia;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Re: zmywarka IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 17:06 A jak z prądem, ile on kosztuje od sesji? Odpowiedz Link Zgłoś
milusianiusia Re: zmywarka 19.01.04, 17:15 Ja mam 60 Boscha, rodzina sztuk 3 i zmywam co drugi dzien. Wazna rzecza jest funkcja aqua stop. Ja kupowalam w Media Markt i wprowadzono mnie w blad.Pani powiedziala mi, ze wszystkie zmywarki Boscha maja te funkcje, po zakupie i zamontowaniu niestety okazalo sie, ze moja jej nie posiada. Zmywarka jest cudownym wynalazkiem i rzeczywiscie mozna sie szybko przyzwyczaic. No i ten porzadek w kuchni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: zmywarka IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 21:45 nie kupuj zmywarki....zupelnie zbedna rzecz w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: zmywarka IP: *.itpp.pl 20.01.04, 12:01 Mam boscha wbudowanego, wcale go nie słychać , tylko gdy spuszcza wodę.Jestem bardzo zadowolona, choć wcześniej uważałam, że to zbędny luksus.Myję przeciętnie raz dziennie ( 4 osoby), zurzycie prądu nie wzrosło zbyt widocznie. Przy kupowaniu zwróć uwagę na to, żeby te przegródki,w które się wkłada talerze składały się albo wyjmowały. pozwala to umyć blachy itp. Ja niestety nie mam i to jest jeden mankament, który na razie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: zmywarka IP: *.itpp.pl 20.01.04, 12:04 zapomniałam- jeżeli się myje raz dziennie to niestety potrzeba więcej talerzy, szklanek itp. bo po prostu zaczyna brakować czystych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: zmywarka IP: *.pikonet.pl 20.01.04, 20:35 Nie słuchajcie tych, co zmywarkę uznają za zbędną.Ja zmywarkę KOCHAM !Jako jedna z pierwszych, na pocz.lat 70-tych, kupiłam pralkę automat.Co się znajomi nawydziwiali-a niedopiera ,a dużo prądu, a proszku itd.Dziś mają wszyscy automaty, pomimo niewątpliwych wad.To samo będzie ze zmywarkami-niedługo będą mieć wszyscy, nie uciekniemy przed tym.Ja to jeszcze pamiętam wydziwianie nad lodówkami...ech, szkoda gadać.Ja tam jestem nowoczesna babcia.Pieniędzy nie mam dużo, więc za ok.1 000 zł kupiłam zmywarkę Zanussi, 45 cm,dwie osoby, zmywam 4-5 razy w tygodniu, czasem(goście,bez stresu!)2 razy pod rząd.Życzę szybkich decyzji! Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: zmywarka 21.01.04, 09:01 kupiłam! boscha 60 cm - klasa AAA i chyba ma wszystko co chciałam. nawet śniła mi się dziś w nocy:-))) teraz proszę o jakies informacje dot. proszków, soli, nabłyszczaczy, itp. na jak długo starcza taka sól? dziękuję za Wasze opinie i informacje. naprawdę pomogły mi przy wyborze :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: zmywarka IP: *.itpp.pl 21.01.04, 10:23 zmywarkę mam od ok.6 miesięcy - nabłyszczacz jeszcze mam, sól i proszek wystarcza chyba na ok. 1,5 mies. ale pewna nie jestem. Co do firm to wiekiego wyboru nie ma - zauważyłam 3. najczęściej kupuję Robot ( cena)albo Somat. Róznicy nie zauważyłam. Tabletek nie używam, bo w instrukcji było tak mętnie trochę napisane, że w końcu nie wiem czy lepiej używać czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funana Re: zmywarka IP: *.mostostal-export.com.pl 21.01.04, 11:15 Gratuluje zakupu! Jestem leniem;-) - używam tabletek 3w1 firmy Somat- nie musze odmierzać, soli, zmiękczacza i nabłyszczacza. Jest też tańsza wersja tych tabletek - Robot, ale jeszcze nie próbowałam (zamierzam sie po skończeniu używanego obecnie opakowania). Somat ma teraz dobrą cenę w promocji za zakup 60 tabletek płacisz jak za 45lub 48. Średnio raz na 2-3 mies. myję zmywarkę płynem do ich mycia Somatu (za ok. 10-12 zł, jednorazowe opakowanie).Odkamienia i konserwuje. Jak sama zobaczysz, zmywarka troche "nabiera" niemiłego zapachu. Dlatego kupuję marki Robot zawieszkę zapachową (7zł)(Somatu 12-15).Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś