Dodaj do ulubionych

biała rzodkiew

IP: *.itpp.pl 21.01.04, 19:58
może znacie jakieś fajne przepisy na surówki albo inne potrawy z tego
warzywa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: biała rzodkiew IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 20:15
      Czy chodzi o daikon? Czy to to?
      shop.store.yahoo.com/evergreenseeds/orientalredish.html
      • Gość: P. Re: biała rzodkiew IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 20:41
        Coś tu nie tak z tym serwerem. Spróbuj inaczej:
        http:shop.store.yahoo.com/evergreenseeds/asveglis.html
        kliknij on "Asian Vegetable List", zroluj do "Oriental Redish, Daikon" i
        kliknij na to.
    • Gość: Maria Re: biała rzodkiew IP: 213.199.253.* 22.01.04, 00:30
      Rzodkiew jest czarna i ostra w smaku, choć też bardzo cenna. Biała jest rzepa
      [okrągła lub podłużna], bardziej łagodna.
      Surówka z rzepy:
      30 dag rzepy, 1 ogórek kiszony, 1 jabłko, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany,
      sól, cukier.
      Rzepę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Ogórek i jabłko
      obrać, również zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki
      wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą i cukrem.
      Surówka z rzepy z jajkami
      30 dag rzepy, sok z cytryny, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pęczek posiekanego
      szczypiorku, 1/2 szklanka śmietany lub jogurtu, sól, pieprz, cukier.
      Rzepę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn, skropić sokiem z cytryny.
      Obrane jajka posiekać. Wymieszać rzepę i jajka, dodać szczypiorek, śmietanę
      lub jogurt. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
      Sałatka z rzepy z ziemniakami i fasolą
      30 dag rzepy, sok z cytryny, 1 szklanki ugotowanej drobnej fasoli [może być z
      puszki], 30 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 1 cebula, olej, sól,
      cukier, pieprz.
      Rzepę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny.
      Obrać ugotowane ziemniaki i póki jeszcze ciepłe pokroić na półkrążki. Cebulę
      posiekać. Fasolę odsączyć z wody i połączyć ze wszystkimi składnikami.
      Przyprawić do smaku olejem, solą, pieprzem i cukrem. Podawać z pieczywem jako
      samodzielne danie na śniadanie lub kolację.
      Pozdrawiam - Maria

• emka_1 Re: biała rzodkiew 22.01.04, 00:43
        wszystko się zgadza, z drobnym wyjątkiem - biała rzodkiew istnieje:)
      • Gość: P. Re: biała rzodkiew IP: *.proxy.aol.com 22.01.04, 01:06
        Nie, nie rzepa. Daikon to rzodkiew. Jeśli nie znasz angielskiego to wyjaśniam:
        rzepa = turniop, rzodkiew, rzodkiewka = radish. Daikon to właśnie japanese
        radish.
        A przepis na rzepę ciekawy.
        • Gość: P. Re: biała rzodkiew IP: *.proxy.aol.com 22.01.04, 01:07
          Turnip (moja literówka).
          • Gość: Camille Re: biała rzodkiew IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 22.01.04, 01:30
            Moja sasiadka, Wietnamka, robi swietna marynate z daikonu pokrojonego na
            zapalki- tylko cholernica nie chce dac przepisu/ma restauracje, nie wiem,
            moze boi sie , ze jej sekretne przepisy ujrza swiatlo dzienne? Jak poprosze o
            przepis to sie grzecznie wywija, a na drugi dzien przynosi mi ze swojej
            knajpy "kubelek" tejze potrawy/.
            Ale w swojej orientalnej ksiazce kucharskiej pisze, ze Azjaci lubia ja
            dorzucac do zup, jesc na surowo do sushi i sashimi/Japonczycy/ jak rowniez
            marynuja.

Podaje przepis na koreanski kim-chee z daikonem-
            1 kapuste pekinska pokroic na 2cm kwadraty, zasypac 2 lyzeczkami soli na 3-4
            godziny, wymieszac, zaczekac az zwiotczeje. Nastepnie odcedzic, wyplukac.
            Wrzucic z powrotem do miski, dodac pokrojony na zapalke daikon, 2 pokrojone
            drobno zielone cebulki, 3 rozdrobnione zabki czosnku, 1 lyzeczka cayenne,2
            lyzeczki cukru i 1/2 lyczeczki soli.Wymieszac i przelozyc do sloika, zakrecic
            i trzymac w temperaturze pokojowej i czekac az zacznie fermentowac/w lecie 1-2
            dni, w zimie 3-4 dni/.Potem nalezy wstawic do lodowki, zuzyc w ciagu 2 tygodni.
            • Gość: Pichciarz Re: biała rzodkiew IP: *.proxy.aol.com 22.01.04, 03:50
              Camille: wpisz w wyszukiwarkę DAIKON RECIPES VIETNAM i rozerzyj się po linkach.
              Jest mnóstwo przepisów, ale ponieważ nie są one wyłacznie odnośnie daikonu, nie
              bardzo wiem co ty masz na myśli, sama może rozpoznasz to.
            • Gość: alex Re: biała rzodkiew IP: *.den.nilenet.net 22.01.04, 04:41
              A ja wlasnie eksperymentowalam z salatka stylizowana na japonska:

drobno posiekana kapusta pekinska
              siekany szczypiorek
              rzepka (turnip) starta na tarce
              rozkruszone, prazone zielsko morskie
              lyzeczka sosu sojowego
              lyzeczka sezamu
              odrobina czarnego pieprzu

Wymieszlam to wszystko i bylo bardzo dobre a podawalam do kawalka tynczyka
              ubtoczonego w sezamie i lekko opieczonego na grillu
              • Gość: Maria Re: biała rzodkiew IP: 213.199.253.* 22.01.04, 08:48
                Na temat rozróżnienia rzepy i rzodkwi napisałam na podstawie książki p. Wandy
                Piotrowiakowej "Przyrządzam surówki i sałatki". Jak jest sama do końca nie
                wiem.
                Pozdrawiam - Maria
    • julsza Re: biała rzodkiew 22.01.04, 09:42
      Jesli chodzi o takie duze, biale, ksztaltem przypominajace marchew lub
      pietruszke a smakiem rzodkiewki to ja obieram, ucieram, doprawiam - najbardziej
      smakuje mi tylko z suszona mieta i mieszam albo z naturalnym jogurtem albo z
      sosem jogurtowo-majonezowym (moja przyjaciolka z majonezem). Przyszlo mi teraz
      do glowy,ze mozna sprobowac z winegretem...
      • Gość: elask Re: biała rzodkiew IP: *.itpp.pl 22.01.04, 12:27
        chodziło mi oczywiście o daikon, przy okazji przypomnieliście mi o czarnej
        rzepie - muszę się za nią rozejrzeć.
        Kiedyś gdzieś widziałam przepis na zupę z daikonu - chyba irlandzka (?)
        specjalność- czy ktoś wie o co chodzi i czy to jadalne ( na tym forum kuchnia
        tego kraju nie ma specjalnie wysokich notowań :)).
        • Gość: Cynamoon Re: biała rzodkiew IP: *.it-net.pl 22.01.04, 16:28
          Ja robie z bialej rzodkwi surowke:
          troche kapust pekinskiej, troche rzodkwi startej na taryce lub sestruganej
          obieraczka do ziemniakow we wstazki, kilka rodzynek, kilka krazkow czerwonej
          cebuli, odrobina pomidora lub papryki, ewentualnie kilka plasterkow zielonego
          ogorka, suszona bazylia, pieprz, papryka slodka,i vinegret. Mniam.
          Czasem dodaje tez twgo wazrywa do zupy, alebo gotuje pokrojone w grube
          plasterki jem z maslem i buleczka.
    • saiss Re: biała rzodkiew 22.01.04, 17:08
      Ja to to jem na chlebku z wedlina (albo z serem)pokrojone w plasterki albo w
      plasterkach i posypane odrobinka cukru (mmm).Ale mozna po prostu utrzec i
      dodac smietane i przyprawy.
      Pozdrawiam!
    • Gość: P. Re: biała rzodkiew: Mizeria IP: *.proxy.aol.com 23.01.04, 00:26
      Można zrobić mizerię z ogórków (2/3 objętości) i daikonu (1/3 objętości). Obrać
      i ogórki, i daikon, pokroić na takie same plasterki i dalej jak mizeria, ze
      śmietaną lub ocet(cytryna) plus oliwa i przyprawy.
    • Gość: sto kobiet surowka na slodko IP: 67.71.19.* 23.01.04, 03:00
      W zeszly weekend wymyslilam taka surowke, ktora jedlismy kilka dni pod rzad, tak
      nam smakowala:)))
      Zetrzec na tarce z grubym oczkiem 1 marchewke i taki sam kawalek bialej rzodkwi.
      Dorzucic duza garsc kielkow sojowych, jedna pomarancze pokrojona na male
      kawalki i jedna zielona cebulke (w warunkach polskich troche szczypioru).
      Wszystko wymieszac i polac wczesniej przyrzadzonym sosem:
      2 lyzki soku pomaranczowego lub przecieru z mango, 1 lyzka majonezu, zmiazdzony
      zabek czosnku, mala lyzeczke miodu.
      Pycha:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka