Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 21.01.04, 21:50 shop.store.yahoo.com/evergreenseeds/asveglis.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Orientalne zieleniny: przewodnik ilustrowany 21.01.04, 21:54 Dzięki. Dodałam do ulubionych. Chociaż popatrzę czasami:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Orientalne zieleniny: przewodnik ilustrowany IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 21.01.04, 22:08 No, pare jest tam takich, ktore w Polsce nie sa zadna egzotyka (kalarepka, kapusta pekinska, brokuly) I wiele takich, ktore z powodzeniem moga byc uprawiane w Polsce w zwyklym przydomowym ogrodku - Pak choy, Bok choy, choy sum, snow peas i pare innych. trzeba tylko zdobyc nasiona.(sprawdzic, zapytac w sklepach z wschodnia zywnoscia, jak prowadzone przez Chinczykow - to sprowadza, zaloze sie) Bardzo szybko rosna te warzywka i sa swietne do gotowania na parze, smazenia, do zup i ryzu, makaronu Pozdrawiam Senin Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Orientalne zieleniny: przewodnik ilustrowany 21.01.04, 22:16 Nie mam przydomowego ogródka, a moje mieszkanie jest na parterze w blokowisku, więc nawet balkonu nie mam:( Poradź, może coś można wyhodować w doniczce? Sklepów z orientalną żywnością też u mnie nie ma, mimo że mieszkam w tzw. portowym mieście. Warzywka wschodu znam, gdyż rodzina bywała w Chinach, ale to było dawno temu; a smaków tamtych brakuje:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Orientalne zieleniny: przewodnik ilustrowany IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 21.01.04, 22:23 moge ci przeslac. Nie zartuje. Do doniczki nadadza sie moze Pak choy i choy sum. Musze sprawdzic. Teraz lece do roboty, wiec skontaktuje sie pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
jottka wę 21.01.04, 22:35 drowiec, ale spora część tych warzywek to są rzeczy w polsce spokojnie dostępne, tylko nazwy na tej głównej liście są cokolwiek peszące, a jak zjedziesz na spis, to są miana łacińskie i jesteśmy w domu różne kapusty i szarłaty moja matka hodowała na działce za ciężkiej komuny, część nasion/ sadzonek była 'pożyczana' po innych działkowiczach, część nabywana w sklepach ogrodniczych, a jeszcze inna ściągana z holandii - teraz powinno z tym być jeszcze mniej problemów, pobuszuj w katalogach ogrodniczych aha, no i rzecz jasna wszystko działo sie w tym samym, jak myślę, mieście portowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: wę 21.01.04, 22:41 Dzięki - będę buszująca w jarzynach:) W ostateczności Berlin blisko, tam też można kupować warzywa. Od znajomej z działki tez dostwałam choy sum, ale zeszła niedawno, a działka zdziczała:( Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wę 21.01.04, 22:55 spróbuję podpytać mamy przy okazji, czy wie coś na temat warzyw mniej typowych - poza tym część z nich to są warzywa zapomniane, a nie nieznane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: wę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 00:05 Niektore z tych warzyw mozna kupic w sklepach Asian House prowadzonych przez firme Seafood Poland Ltd.Maja sklepy na Okopowej rog Barona w Galerii Mokotow na dole w King Cross Center na Grochowie i chyba gdzies jeszcze oczywiscie w Warszawie(nie wiem czy sa obecni w innych miastach)maja co tydzien we wtorek dostawe swierzych warzyw i ziol z Tajlandii min.bok choy,choy sum,male okragle baklazany tajskie,kolendre,liscie limonki,trawe cytrynowa,galagan,bazylie tajska i wiele innych.To samo moze nawet w wiekszym wyborze plus olbrzymi wybor azjatyckich owocow w wiekszosci nie znanych w Polsce sprzedaja wietnamczycy w swoich sklepikach w sektorze wietnamskim przy dworcu Stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Orientalne zieleniny: przewodnik ilustrowany 22.01.04, 18:21 Dziękuję serdecznie; jesli możesz, to podaj nazwy roślin (ziół??), które mogą być pełnic rolę przypraw, a wyrosną w doniczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Orientalne zieleniny: przewodnik ilustrowany IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 23.01.04, 13:47 chyba to do mnie bylo.. Co do przypraw na doniczki Ja chodowalam koledre , w cieplych krajach wprawdzie, ale mozna sprobowac w polsce (lubi duzo wody, inaczej szybko wyrasta w nasiona) Nasiona tez mozna zebrac i - albo uzyc jko przyprawe (kuchnia indii) albo wysiac ponownie Widzialam tez pak choy hodowane w , no moze nie doniczkach, ale w duzych (warzywnych) pudlach styropianowych,.. uprawiala je Chinka z Shanghaju i byly w stanie gotowym do spozycia, wiec tak sobie kombinuje ze mozna i w doniczkach, ale wiecej jak trzy roslinki w doniczze nie wyrosna... problem Moze zakoleguj sie z kims kto ma zaniedbana dzialke ;))) Nie wiem czy pomoglam, to pierwsze, co mi przyszlo do glowy.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Orientalne zieleniny: przewodnik ilustrowany 23.01.04, 15:16 Tak, to do Ciebie było:) Dziekuję, rady (wszystkie od początku) przydadzą się. Spróbuję odnowić znajomości z "zaniedbanymi działkami". Oby do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś