Dodaj do ulubionych

Babski sabat ala Świątecznie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 13:49
Witam :-)

W pierwszej połowie grudnia mam w domu babski sabat :-) Oczywiście ma być
dobre jedzonko... No i nie mam za bardzo pomysłu. Chciałabym by menu nieco
"trąciło" już delikatnie smakami Świąt - do Świąt już się nie zobaczymy.
Oczywiście nie chodzi o karpia i barszcz ;-)

Myślałam o quiche z grzybami bo mam sporo suszonych grzybów ale nie bardzo
wiem jak ten temat ruszyć żeby grzyby nie były twarde.

Zatem na pewno quiche, ale mogłaby być też jakaś zupa lub zapiekanka, mięso
lub ryby, sałatka (lub warzywa w innej postaci), no i coś słodkiego.
W sumie 5 dań, w końcu czeka nas długa, babska noc ;-) Do tego winko czerwone.

Myślałam o tym by było stosunkowo łatwo do przygotowania, np. część pracy
zrobiłabym dzień przed. Piekarnik mam 2-komorowy więc mogę jednocześnie piec
niezależnie 2 potrawy.

Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Babski sabat ala Świątecznie 18.11.09, 14:04
      Namocz grzyby i ugotuj, odcedz (wywar mozesz zamrozic i wykorzystac
      w swieta).Posiekaj je nie za drobno, wymieszaj z zoltkami, jajkami
      i smietana, dopraw (sol, pieprz) i zapiecz na (podpieczonej na
      slepo) foremce z kruchego. Na wierzch plastry brie albo camemberta
      i - na wydaniu - natka.
      • Gość: kuchareczka Re: Babski sabat ala Świątecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 14:23
        Super! Wielkie dzięki! Quiche - odhaczona :-)
        • Gość: Madeleine Re: Babski sabat ala Świątecznie IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 18.11.09, 21:12
          To i ja sie podepne, bo zaprosilam pare kolezanek na podobny zlot (tylko ze ja
          na brunch o 12 w poludnie).
          Jeszcze nie bardzo mialam czas aby cos pomyslec, ale na pewno beda mimosy
          (szampan z sokiem pomaranczowym), na przegryzke zurawiny w cukrze, na deser
          miodownik z roza, a co dalej to nie wiem.
          Moze talerz serow z konfitura cebulowa, jakis quiche, upieke pewnie pasztet i
          podam z korniszonami i marynowanymi sliwkami/gruszkami, salatka z pieczonych
          jesiennych warzyw z balsamicznym vinegret???? Ide popatrzec na przepisy, moze
          cos jeszcze wymysle.
          • Gość: Madeleine Re: Babski sabat ala Świątecznie IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 18.11.09, 21:25
            Dodam cos z pieczonymi kasztanami- moze zupe krem?
            • Gość: Madeleine Re: Babski sabat ala Świątecznie IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 18.11.09, 21:42
              Te tarty wygladaja fajnie-

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102689563.html
          • Gość: kuchareczka Re: Babski sabat ala Świątecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 13:06
            Menu - imponujące :-) Aż sama miałabym ochotę wprosić się na takie party ;-)

Możesz napisać, jak robisz ten miodownik i te warzywa z vinegraitem?
            • Gość: Madeleine Re: Babski sabat ala Świątecznie IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 19.11.09, 18:59
              Co do miodownika, to jest jego kilka wersji na Galerii potraw. Ja robie
              najblizej tego przepisu, ale nie daje araku tylko wanilie, a ten dolny placek
              dodatkowo smaruje utarta z cukrem roza (i to wzbudza niesamowity zachwyt wsrod
              nie-Polakow ktorzy w zyciu rozy nie jedli)-

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59241767,59296532,0,2.html?v=2
              Warzywa z vinegretem to po prostu pieczone kostki jesiennych jarzyn (dynia,
              kabaczek, ziemniaki, seler, marchewka, pietruszka, etc)wymieszane z oliwa z
              oliwek, pozypanych sola, pieprzem, jakimis ziolami np. rozmarynem, tymiankiem i
              upieczonym na 200C jakies30-40 minut. Wazne aby mialy na tyle miejsca aby sie
              nie dotykaly, bo juz raz tak zrobilam i mialam je uduszone, a nie fajnie
              upieczone ze skorupka :-)))Potem trezba ostudzic i wymieszac z normalnym
              vinegretem na bazie octu balsamicznego. Jezeli podaje to jako osobna salatke, a
              nie np. do obiadu, to wtedy dodaje pokrojona w kawalki fete albo kawalki
              swiezego koziego sera.

Poszperalam jeszcze wsrod przepisow i dam Ci pare innych propozycji-

-pieczony ser brie- z zurawinami na wierzchu sera, to oblozone ciastem
              francuskim, posmarowane rozbeltanym jajkiem i zapieczone w pielkarniku na 200C
              jakies 1/2 godziny. Zamaist zurawin moze byc inny kwasny dzem, lub posiekane
              orzechy wymieszane z brazowym cukrem, tez sa pyszne. Podaje sie z bagietka.

-na takie imprezy lubie podawac turecki kurczak tzw. circassian chicken-zawsze
              wzbudza wielkie emocje i znika caly. Niestety nie wiem jak sie nazywa po polsku,
              ale podam Ci link do amerykanskiego przepisu z ktorego wiele razy korzystalam-

www.foodnetwork.com/recipes/emeril-lagasse/circassian-chicken-turkish-poached-chicken-with-walnut-sauce-recipe/index.html
              -babeczki z ziemniakow-

www.marthastewart.com/recipe/potato-n-onion-cakes
              -karmelizowane kasztany z brukselka-

www.marthastewart.com/recipe/caramelized-chestnuts-and-brussels-sprouts
              • salsadura Re: Babski sabat ala Świątecznie 19.11.09, 19:15
                Czy ktoś byłby tak miły i przetłumaczył przepis na kurczaka?Dziękuję.
                • Gość: Madeleine Re: kurczak turecki IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 19.11.09, 20:17
                  1. 4 lyzki oleju z orzechow wloskich (ja uzywam zwykle dobrej oliwy z
                  oliwek)podgrzac na malej patelni z 4 lyzeczkami slodkiej papryki. Odstawic z ognia.
                  2. 4 cale piersi z kurczaka ( z koscia i skora) wlozyc do garnka, razem z
                  marchewka, selerem, cebula, 1 zabkiem czosnku, lisciem laurowym,zielona
                  pietruszka i pieprzem, zalac woda aby wszystko przykrylo (jakies 2-3 cm powyzej
                  skladnikow) i zagotowac. Gotowac na malym ogniu ok. 20 minut Wyciagnac kurczaka
                  aby sie ochlodzil. Kiedy mieso jest chlodne, obrac z kosci i skory i posiekac na
                  kawalki (nie za drobne, takie na kes).
                  3. 2 kromki dobrego bialego pieczywa (bez skorki) namoczyc w bulionie z
                  kurczaka, potem dobrze odcisnac.
                  W miedzyczasie podgrzac oliwe na patelni, dodac 1/2 posiekanej cebuli, 2
                  lyzeczki posiekanego czosnku, 2 lyzeczki czerwonej slodkiej papryki i 1/2
                  lyzeczki cayenne. Wszystko delikatnie podsmazyc na malym ogniu (ale bez
                  zbrazowienia, uwaga na papryke bo zgorzknieje jesli bedzie za duzy ogien) tak
                  ok. 5 minut. Odstawic z ognia i wystudzic.
                  W blenderez albo robocie kuchennym zmielic ok. 2 szklanki uprazonych wczsniej
                  na patelni orzechow wloskich, powoli dodawac cebule, namoczony chleb, i troche
                  bulionu spod kurczaka, tak lyzke aby nie bylo zbyt mokre, ani zbyt suche.
                  Posolic i popieprzyc do smaku.
                  W duzej misce wymieszac kurczaka z polowa sosu. Wylozyc na ladny polmisek i
                  wylozyc na wierzch druga polowe sosu. Wszystko polac olejem z papryka i posypac
                  zielona pietruszka. podawac w temperaturze pokojowej, z chlebam (lub pita).
                  • Gość: kuchareczka warzywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 13:15
                    Bardzo podoba mi się koncepcja pieczonych warzyw, na pewno ją wprowadzę w życie.
                    Miodownik tym razem odpuszczam, bo bardzo pracochłonny. A ja muszę pokombinować
                    tak, żeby było w miarę łatwo przy małym pershingu ;-)

No więc na pewno:
                    -tarta z grzybami
                    -zupa marchwiowa z pomarańczami (muszę odszukać przepis, miałam w jakiejś gazecie)
                    -2-ga tarta z jabłkami, miodem, cynamonem, posypana orzechami włoskimi LUB
                    pieczone jabłka z bakaliowo-miodowym nadzieniem
                    - mięso (np. polędwiczki wieprzowe lub pierś indycza) z sosem śliwkowym.

Do tego jakieś faje bułeczki.

No i teraz mam pytanka:
                    - czy do tych warzyw grillowanych z vinegraitem, można dołączyć buraka? Lubię
                    bardzo buraki w połączeniu z czosnkiem (przewiduję dodać do vinegraitu), le nie
                    wiem, jak taki burak zachowa się w piekarniku, nigdy nie grillowałam buraków.
                    Może macie jakieś doświadczenia?

- Czy do pieczeni można zrobić sos śliwkowy z suszonych śliwek? Jak się go robi
                    (o ile się robi..), lub jak Wy byście go zrobiły?
                    • bene_gesserit Re: warzywa 20.11.09, 13:40
                      Ja bym buraki upiekla osobno, a potem je zapiekla pod pokruszona
                      feta (plus oliwa i jakis rozmaryn, tymianek czy cos). One smakowo
                      bardzo pasuja do pieczonych warzyw oczywiscie, ale wszyskie upaprzą
                      sokiem i to nie bedzie dobrze wygladac.

PS imho duzo za duzo tego zarcia i jak to wszystko sie zlozy razem,
                      to czeka cie mnostwo pracy.
                      • Gość: kuchareczka Re: warzywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 14:36
                        Dzięki welkie za sugestie :-)
                        Też właśnie się tego upaprania boję. Może wiec zrobić buraki z fetą zamiast
                        warzyw? Albo same warzywa bez buraków, które zostawię na inną okazję. Wychodzi
                        na to, ze albo jedno albo drugie.

zupę, mięso, grzyby przygotuję dzień wcześniej - będzie do odgrzania. Tartę,
                        warzywa i ewent. jabłka (choc tarta jabłkowa byłaby szybsza do zrobienia więc
                        może pozostanę przy tarcie) zrobię na chwilę przed przyjęciem. I tak będzie
                        łatwiej niż koncepcja madelaine - nie dałabym rady. Myślę, ze jakoś się wyrobię :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka