Gość: gwizdek IP: *.pila.agora.pl 05.12.09, 04:25 Ostatnio kupiłem sobie czekolade wedla i bardzo sie rozczarowałem.Ostatni raz jadłem taką kupę za komuny. Sama margaryna rosnąca w gębię.Czy tam dba ktoś o jakość bądz co bądz znanej marki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: czekolada wedla 05.12.09, 11:59 Marka zostala jakis czas temu kupiona przez inna zagraniczna marke i od tamtego czasu jakosc wyrobow sie skutecznie obniza. Slynny torcik oblepia podniebienie, ptasie mleczko ma dziwna konsystencje itd. Wszystkie opakowania optycznie sie powiekszyly, a zawartosc za to skurczyla - znacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55 Re: czekolada wedla 05.12.09, 21:13 Dziwne, bo Wedla kupilo przeciez Cadbury, jadlam pare lat temu czekolade Cadbury na Wyspach i smakowala bardzo dobrze, o niebo lepiej niz Wedel. Dlaczego dopuszcza sie nizsza jakosc produktow Cadbury-Wedel w Polsce niz w Anglii ? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czekolada wedla 05.12.09, 21:17 Najwyraźniej dlatego, że im się to opłaca. Downsizing produktow i pogarszanie jakości. To, co teraz funkcjonuje pod starymi nazwami nijak sie ma do tego, co produkowano w PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: czekolada wedla 05.12.09, 21:52 wedel to była moja ulubiona forma robiąca słodkości ci czekolada truskawkowa - ahh tylko wspomnienie torciki, cukierki pierroty i bajeczne, ptasie mleczko... coś niesamowicie dobrego i przepadło jest jedna wielka papka , bleh Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czekolada wedla 06.12.09, 01:36 Prawda to. Ptasie mleczko - obrzydliwe, zupełnie inna konsystencja i aromat. Torcki hehe wedlowski - klei się do podniebienia, co wskazuje na dużą obecność taniego tłuszczu w nadzieniu. Czekolada gorzka o wiele lepsza jest obecnie Wawelu czy Goplany imho. Delicje - o co najmniej 1/3 mniej w opakowaniu. Sto lat tradycji poszło się bujać i nie wróci. R.I.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez-ptasiego Re: czekolada wedla IP: *.ptvk.pl 06.12.09, 09:38 A ja myślałam, że to ja mam coś ze smakiem. Kupiłam ptasie mleczko i było obrzydliwe. Myślałam, że coś mi się porobiło z podniebieniem. A z tego co piszecie to faktycznie się popsuła jakość. Dobrze wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: czekolada wedla 06.12.09, 17:12 Ja też tak myślałam. Szkoda :-( Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: czekolada wedla 06.12.09, 18:36 vandikia napisała: > ci czekolada truskawkowa - ahh tylko wspomnienie eh truskawkowa czekolada wedla sprzed 10 lat - mistrzostwo świata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: czekolada wedla IP: *.net.stream.pl 12.12.09, 11:37 A moim zdaniem własnie Cadbury to porażka, bardzo niska zawartość kakao w produkcie za to bardzo wysoka zawartość cukru. Może tak Ci smakowała bo jest obrzydliwie słodka. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55 Re: czekolada wedla 12.12.09, 12:28 zgadzam sie z toba, jest zdecydowanie za slodka :) zreszta nie uwazam, ze jest to jakas super czekolada, po prostu poprawna, porownujac do wedla, duzo lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czekolada wedla 12.12.09, 12:43 To wzyszystko bardzo ciekawe, bo obecnie wlascicielem Wedla jest firma Cadbury. I z tego, co zauwazylam, to od kiedy Wedel zostal sprzedany, jakosc jego wyrobów się pogrązyła. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: czekolada wedla 06.12.09, 01:29 Kto pamięta marmoladki (nie galaretki) w czekoladzie? Takie paluchy.. ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GWIZDEK Re: czekolada wedla IP: *.pila.agora.pl 06.12.09, 07:53 Czyli moje podniebienie się nie pomyliło.Boję się,że nasze dzieci to już nigdy nie poczują prawdziwego smaku czekolady,szynki,kiełbasy czy też chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55 Re: czekolada wedla 06.12.09, 09:43 Widac wyraznie, ze jest nisza na dobrej jakosci jedzenie, to dziwne, ze nikt jeszcze nie stara sie jej zapelnic... Pare miesiecy temu po raz pierwszy sprobowalam kilku produktow z Krakowskiego Kredensu, myslac, ze to wlasnie pierwsze jaskolki zwiastujace powrot dobrego jedzenia, ale mocno sie rozczarowalam - krowki, smalec i sliwki w czekoladzie absolutnie nie do polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: czekolada wedla 06.12.09, 17:37 Nigdy nie przepadałam za Wedlem. Moim zdaniem najlepsza jest np. czekolada gorzka z Wawelu. Nie jest to patriotyam lokalny, ale słodkości Wawelu dla nas są najlepsze, no może jeszcze Solidarność, chociaż ostatnio nic z tych słodkości nie jadłam, mam nadzieję, że dalej są ok. pomadki z orzechem laskowym, które uwielbiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czekolada wedla 07.12.09, 10:59 Wyobrazcie sobie emigrantow, ktorzy wracaja na lono Ojczyzny paietajac dawne wedlowskie smaki. :) Teraz juz raczej za nimi nie tesknia: rozczarowanie mialo miejsce dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: czekolada wedla IP: *.ptr.terago.net 11.12.09, 20:39 Taaaak, kolejny z mitow. Wedel to byl dobry przed wojna, potem tylko to jazda w dol. Niektory wyroby mieli zjadliwe bo sie wyroznialy wsrod innych produktow czekoladopodobnych. Pamietam jak smakowaly wtedy czekolady holenderskie czy chocby Szwajcarskie ktorych praktycznie nie bylo. Poza tym smaki nam sie 'polepszyly' bo dzisiaj wszystko mozna kupic. Kwestia ceny tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: czekolada wedla/Linn? 11.12.09, 21:03 Uwielbiam Amedei, szczegolnie "Porcelane" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_gatunek Re: czekolada wedla 07.12.09, 11:03 ja również mam zle doświadczenia jeśli chodzi o gorzką przeszedłąem na walla 70 -90 % bardzo przyzwoite ale inne wawlowskie np.nadziewane tiramisu tez słabizna :( Odpowiedz Link Zgłoś
tuliperouge Re: czekolada wedla 11.12.09, 19:46 Smutne bardzo :( tez od jakiegos czasu uwazam, ze ptasie mleczko zrobilo sie obrzydliwe, a czekolady tluste i przypomniajace wyroby czekoladopodobne z zamierzchlych czasow :( W sumie nie ma co kupic :( Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: czekolada wedla 11.12.09, 22:23 Ja pamiętam wyroby Wedla z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych, to były jedne z najlepszych w Polsce, czekolady mleczne, deserowe gorzkie, mieszanka czekoladowa, chałwy i inna galanteria czekoladowa. Wawel był na drugim miejscu, za Wawelem była Goplana. Ci co pamiętają tylko wyroby czekoladopodobne są b. młodzi. To był okres, kiedy wprowadzono kartki na żywność. Pamiętacie może śliwki w czekoladzie produkowane przez ZWC Waltera? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: czekolada wedla 12.12.09, 12:46 marbor1 napisała: > Ja pamiętam wyroby Wedla z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych, to były jedn > e > z najlepszych w Polsce, czekolady mleczne, deserowe gorzkie, mieszanka > czekoladowa, chałwy i inna galanteria czekoladowa. > Wawel był na drugim miejscu, za Wawelem była Goplana. Pamiętacie może śliwki w czekoladzie produkowane przez ZWC Waltera? ja pamietam to byly czysy smakolykow a tymi sliwkami to sie zajadalam, i ta wspaniala biala masa w waflach polana lekko czekolada nie wiem jak sie nazywaly(moze muzynki?) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: czekolada wedla 12.12.09, 10:31 Ostatnio kupilam czekolade mleczna z Wedla na polewe do ciasta. Zostalo mi pol tabliczki i chyba w kubel pojdzie, bo nie dalo sie tego jesc na ciescie a co dopiero samej. Co do ptasiego mleczka to jezeli juz kupuje to mleczne wlasnie i ono da sie jesc i wczesniej bylam przekonana, ze to w ciemnej czekoladzie jest takie niedobre, bo ja po prostu nie lubie gorzkiej czekolady, ale teraz cos mi sie widzi, ze to parszywy wyrob czekoladopodobny. Wszystko inne na rynku tez nie nadaje sie do jedzenia. Pamietam jak mi smakowaly petitki w polewie czekoladowej a potem "udoskonalili formule" dodali miod i zaczely smakowac niczym. To bylo jakies 5 lat temu i od tej pory ich nie kupuje. Zdarzylo mi sie jesc toffifi zaraz na poczatku jak trafily na polski rynek i byly pyszne, 2 lata temu dziecko dostalo w paczce swiatecznej z zakladu pracy i byly niezjadliwe, kompletnie bezsmakowy ulepek, brrrr. Wszystkie princessy sa niejadalne, polewa smakuje folia, w ktora sa zapakowane. Obchodzac stoisko ze slodyczami przestaje miec na nie ochote o ile wczesniej ta ochona na nie mnie przywiodla i w konsekwencji kupuje jakies ciastka, ktore rowniez za jakis czas stana sie niezjadliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: czekolada wedla 12.12.09, 11:46 Kupilam kiedys Cadbury na Wyspach, bylo ohydne, smakowalo jak kilo cukru na 10g kakao, do tego najtansza margaryna, zero masla kakaowego. Widocznie Cadbury wprowada swoje normy do Polski :( i morduje Wedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: czekolada wedla IP: *.net.stream.pl 12.12.09, 12:13 Również o tym pisałem wyżej. Nie wiem czy po zawartości kakao produkt ten można w ogóle klasyfikować jako czekolada. Jak komus gwałtownie cukier spadnie to może i to dobra sprawa, ale żeby cieszyć się smakiem to już nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin bo Cadburry bylo i jest ohydne IP: *.QLD.netspace.net.au 12.12.09, 19:29 kiedy przyjechalam do AU 20 lat temu i po raz pierwszy sprobowalam ich czekolady to bylam baardzo rozczarowana - slodkie, slodkie i slodkie *tak samo jak wszystkie desery i ciasta w AU. Majac porownanie z polskimi slodyczami, nawet tymi z lat 80-tych, zdecydowanie odcielam sie od autralijskich podobnie jest z wyrobami "Nestle" ktore przez wiele dlugich lat dzielilo sie tutaj rynkiem z Cadbury - masakra teraz sie troche poprawilo bo importuje sie chekolady Lindt'a i Guerlaine'a i innych mniej znanych firm - choc nawet te sa dla mnie zbyt slodkie a cadburry wciaz klepie te same ohydne czekoladki (tzw "bombonierki" ;) mam na mysli) -twarde,przeslodzone bez smaku i polotu Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: bo Cadburry bylo i jest ohydne 12.12.09, 21:24 Czekolady Lindt'a to dopiero porażka, ale reklamują ich bardzo. My bardzo rzadko kupujemy czekoladę, a jeśli już to gorzką z Wawelu. Ale dostaliśmy ostatnio czekoladę Lindt'a, poprostu nie dało się jej jeść, wylądowała w śmieciach, ochyda. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: bo Cadburry bylo i jest ohydne 12.12.09, 21:31 Gorzka z Wawelu, wlasnie. Nie wiem, czy Wawel jest jeszcze w polskich rękach, ale ich gorzka jest świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: bo Cadburry bylo i jest ohydne 12.12.09, 22:02 Obawiam się, że nie jest to już polska firma pl.wikipedia.org/wiki/Wawel_(firma) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: czekolada wedla 12.12.09, 20:10 Oj, racja, zepsuł się nam Wedel strasznie :( A kto wymyślił Terrawitę, powinien się w piekiełku smażyć. To dopiero jest porażka, Milka zresztą też :( Smakoszom dobrych słodyczy polecam wiśnie w czekoladzie Jutrzenki. Ostatnio kupiłam i nie zawiodłam się, są mniam, mniam...... Odpowiedz Link Zgłoś
geo3 Re: czekolada wedla 12.12.09, 20:47 Wiśnie z Jutrzenki są pycha :) A co do Wedla to nie są aż takie straszne, wolę ją niż terravite czy wawel (to jest dopiero tragedia sama margaryna :() Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czekolada wedla 12.12.09, 21:33 E tam, zadne pocieszenie, ze moze byc jeszcze gorzej. Mi jest strasznie przykro, ze Wedel, ktory istnieje od niemal 150 lat i przez kawal historii kraju byl synonimem jakosci i pysznosci, stoczyl sie tak szybko i tak nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brynia2 Re: czekolada wedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 22:44 Przypomniałam sobie, że jeszcze jest zjadliwa=b.dobra gorzka klasyczna Goplany, ale taka bez nadzienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: czekolada wedla 13.12.09, 13:49 a mnie sie ostatnio czytanie etykiet przydalo. Nie pamietam firmy ( ale zdaje sie ,ze Goplana) zmniejszyla wage tabliczki czekolady do 90g. Oczywiscie opakowanie i cena sie nie zmienila.... moja ulubiona czekolada to gorzka z chili Lindta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: czekolada wedla IP: *.aster.pl 13.12.09, 14:18 No niestety. Wedel to teraz Cadbury, a czekolady Cadbury są obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkadg Re: czekolada wedla 13.12.09, 14:43 Ja na pierwszym miejscu stawiam AlpenGold - mleczną lub gorzką (bez różnicy, obydwie są megapyszne), na drugim Milkę. Odpowiedz Link Zgłoś