buttergirl 15.12.09, 17:00 Jaki Waszym zdaniem powinien być bigos? Słodkawy, kwaśny, mięsny? Jak powinien smakować? Jaki smak, jak nuta w smaku? Szukam najbardziej polskiego bigosu. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: Bigos - jaki powinien być? 15.12.09, 17:03 Polski, czyli ma dogadzac twojemu podniebieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Bigos - jaki powinien być? 15.12.09, 17:10 ampolion napisał: > Polski, czyli ma dogadzac twojemu podniebieniu. ??? Szukam najbardziej popularnego smaku polskiego bigosu. Nie musi mi dogadzać. Chcę wiedzieć jaki bigos lubią Polacy najbardziej. Tylko tyle Panie Linkowniku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigosspecjalist Bigos idealny-przepis IP: 217.98.13.* 17.12.09, 12:58 Mój bigos ... Robię go z kapusty w proporcji pół na pół słodka/kiszona, duszę go tydzień, naprzemiennie lekko przypalając i przemrażając na dworze. Poza dużą ilością mięsnych dodatków (wołowina, wieprzowina, ciut "chudego" boczku, drób i kiełbasa) jest w nim: cebula, grzyby, 2 śliwki, czerwone wino, miód, koncentrat pomidorowy, pieprz i sporo cukru. Nie lubię w bigosie znajdować kulek pieprznych, liści laurowych i długich kawałków kapusty oraz ciągnących się skórek, tudzież tłuścizny boczkowej, zatem unikam tych składników. Na pytanie o smak, odpowiedziałabym, że jest słodko-kwaśno-pieprzny. Ale chyba czuć jeszcze kilka innych nut, któreż to właśnie opisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Bigos idealny-przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 13:16 Gość portalu: Bigosspecjalist napisał(a): Poza kiełbasą i koncentratem, też tak robię. Bardzo ważne jest moim zdaniem to tygodniowe gotowanie i przemrażanie. Wiele osób nie przywiązuje do tego wagi, a to jest podstawa(musi być ciemnobrązowy). Smak jak wyżej, słodko-kwaśno-grzybowo-pieprzny. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 15:22 Otwieranie Twojego postu to tez otwieranie linku, Pani Postowniczko! Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Bigos - jaki powinien być? 18.12.09, 10:27 buttergirl napisała: > Szukam najbardziej popularnego smaku polskiego bigosu. > Nie musi mi dogadzać. > Chcę wiedzieć jaki bigos lubią Polacy najbardziej. Najbardziej popularny - podawany w każdym barze i w większości domów, to lekko podduszona kapusta i gdzieniegdzie kawałek kiełbasy. Czasem podkolorowane koncentratem pomidorowym. Paskudztwo, ale cóż... pytanie było o popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: Bigos - jaki powinien być? 16.12.09, 20:58 dokładnie taki jaki ci będzie smakował, dojdziesz do tego własną rutyną a na serio - nie ma jednego, jedynego przepisu jak robić bigos, są wytyczne, bigos jak bigos, czym więcej składników tym lepszy a po tygodniu najlepszy, można także zrobić bez mięsa, tylko z suszonymi grzybami i śliwkami, wegetariański na słodko, smakuje znakomicie szczególnie z pieczoną kaczką z jabłkami, do tego dobre słodkie, białe wino, pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 19:48 Kaczka w potrawie wegetariańskiej?! Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Bigos - jaki powinien być? 18.12.09, 10:30 sofia41 napisała: > można także zrobić bez mięsa, tylko z suszonymi grzybami i śliwkami, > wegetariański na słodko, smakuje znakomicie szczególnie z pieczoną > kaczką z jabłkami, do tego dobre słodkie, białe wino, pychotka Można nawet zrobić bez kapusty, a z papryką, pomidorami i cebulą. Tylko po co się upierać i zwać to bigosem? Podobnie jak "wegetariański" czy na słodko - być może będzie dobre, ale nie jest to BIGOS. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Bigos - jaki powinien być? 15.12.09, 17:17 Moj ulubiony to kwasny od kapusty kiszonej, lekko slodki od suszonych sliwek. Nietlusty, stad tylko z chuda wolowina i chudymi kawalkami wieprzowiny, jedyny tluszcz to z kawalka pachnacej kielbasy. Miesa i kielbasy nie za duzo, kapusta to podstawa. :) Lekko ziemisty od suszonych grzybow, cierpkawy od czerwonego wina. O taki lubie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Bigos - jaki powinien być? 15.12.09, 17:28 :) Właśnie czekam na takie opisy. Dziękuję. Lubię taki sam ale może się okaże, że lubię jeszcze sto innych. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.09, 17:35 Lubie kwasnawo slodki ale z przewaga przecieru pomidorowego, z boczkiem, kielbasa i wieprzowina, dodaje tez dosc sporo przesmazonej cebuli z kielbasa. Na koniec dodaje troche zasmazki. Odpowiedz Link Zgłoś
p.aulinka Re: Bigos - jaki powinien być? 15.12.09, 21:44 kwaśny idlugo "gotowany" - min 3 dni :) duuuuzo grzybów! ( moze byc śliwka ale niekoniecznie) i bardzo , bardzo mało miesny! :) własciwie to moze byc prawie że wegetariański - moja ukochaną wariacja nt bigosu jest jego wigilijna postna wersja - sama kapusta + duzo grzybów Odpowiedz Link Zgłoś
p.aulinka Re: Bigos - jaki powinien być? 15.12.09, 21:45 ps. zadnych przecierów pomidorowych ! uch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.adsl.alicedsl.de 15.12.09, 22:39 p.aulinka napisała: > ps. zadnych przecierów pomidorowych ! uch!!! To przeciez bedzie zwykly kapusniak bez tomatow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.aster.pl 17.12.09, 15:11 Zadnych przecierów pomidorowych! A kapusniak to zupa przeciez, inaczej doprawiona, bez grzybów, sliwek, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
luki.s Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 21:47 > własciwie to moze byc prawie że wegetariański - moja ukochaną wariacja nt bigosu > jest jego wigilijna postna wersja - sama kapusta + duzo grzybów to jest owszem kapusta z grzybami, ale nie bigos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x bigos powinien być smaczny! IP: *.unitymediagroup.de 15.12.09, 17:43 i tłusty! ;) (ale żadnych niezjadliwych ochłapów tłustego mięsa!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: bigos powinien być smaczny! IP: *.aster.pl 15.12.09, 18:51 Racja, bigos przede wszystkim powinien być smaczny, ale ze względu na mój wiek dla mnie nie może być tłusty. Sporo dobrego mięsa podduszonego z cebulką i przyprawami jak listek, ziele, pieprz, kminek i ziarna jałowca, dobra kiełbasa ew. chudy wędzony boczek, śliwki suszone polskie odymiane, dobre czerwone wino. Absolutnie żadnych zasmażek, to jest profanacja dobrego bigosu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: bigos powinien być smaczny! 15.12.09, 19:01 A ja lubię słodkawy. I żeby było czuć "gdzieś" dobre mięsko, ale kawałków mięsa/kiełabsy powinno być jak najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: bigos powinien być smaczny! 15.12.09, 20:00 Lubię łagodny bigos i gotuję pół na pół z kiszonej i ze słodkiej kapusty - gotowanej osobno, z dużą ilością mięsa, z kilkoma grzybami suszonymi, małą ilością przecieru pomidorowego. I przyprawy. Mięso duszę osobno, dodaję do bigosu pod koniec gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: bigos powinien być smaczny! 15.12.09, 21:05 ukryta w kotle, łonem wilgotnem okrywa wyszukane NAJLEPSZE KAWAŁKI MIĘSIWA. więc mięso dodawane do bigosu musi by takie które można by podac PRZED WŁOŻENIEM DO BIGOSU. jakiś łądny kawałek pieczeni,już to wieprzowej,już wołowej. boczek wędony, jakaś pieczone golonka. kiełbasa. wszystko musi byc pierwyj sort. i tak po połowie 1kg kapuchy-1kg - a moze trochę wi.ęcej mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: bigos powinien być smaczny! 16.12.09, 12:33 Dla mnie bigos to potrawa zdecydowanie "poswiąteczna". Lądują tam wszelkie dobroci przygotowane na święta które i tak zawsze zostają, a więc: kawałek prawdziwej szynki, normalna wędzona kiełbasa, kawałek schabu który został z obiadu w pierwszy dzień świąt, kawałek gęsi nie zjedzonej w drugi dzień, porządna wołowinka uduszona specjalnie w celu "bigosowym", kawałek wedzonego boczku. Garstka suszonych śliwek, garstka suszonych grzybów i niech się dusi ad infinitum. Potem chlust czerwonego wina i dalej na ogień. Jak się troszkę przypali to nie szkodzi. Odgrzewany na raty, podawany ze swieżym chlebem i kieliszkiem zmrozonej czystej (jakoś to strawić trzeba). Zdecydowanie to nie jest potrawa dla osób z wrażliwą wątrobą. Proporcje jak u billy.the.kid: 1 kg kapusty / 1 kg mięsiw. I żadnych pomidorów, zasmażki i parówek (widziałam taki horror!!). Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: bigos powinien być smaczny! 16.12.09, 19:40 czemu odrazu horror.. więcej razy się w życiu spotkałam z bigosem barwionym pomidorami niż tym niebarwionym.. potrawy jak większość rzeczy ulegają przeobrażeniom, każdy przyprawia, dodaje to co lubi pytanie było o dobry bigos, a nie tradycyjny staropolski (chociaz ostatnio serwusowa podawala art w ktorym kuchnia staropolska porównywana była do hinduskiej bodajże).. a dla niektorych dobry bigos to bigos z przecierem pomidorowym, przeciez to potrawa śmieć, sama piszesz że lądują w niej resztki Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: bigos powinien być smaczny! 16.12.09, 21:08 Nie każde resztki to odpadki. Odpadki wyrzucam do śmietnika, do bigosu idą resztki, ale najwyższej jakości. Prawdą jest natomiast, że polskie parówki to śmieci i tych wogóle jeść sie nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: bigos powinien być smaczny! 16.12.09, 22:40 no dobra, parówki imo też nie powinny się znaleźć w bigosie ale reszta to chyba kwestia gustu? ja uważam, że akurat w kwestii bigosu nie może być jakiś radykalnych przeciwskazań, bo masz: zepsutą kapustę (u nas kiszona, w innych częściach świata zepsuta), stare mięso - nawet jeśli najwyższej jakości, to podstarzałe - mnóstwo osób gotuje na resztkach i tyle, tłuszcz jakiś do tego. Nie jest to jakaś wykwintna potrawa przecież :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: bigos powinien być smaczny! 16.12.09, 23:04 Nie dodawaj do bigosu starego mięsa - zatrujesz się. Kiedy będziesz miała okazję spróbować dobrze zrobionego bigosu, zrobionego z produktów wysokiej jakości, zrozumiesz, ze to wyrafinowana potrawa wymagajaca doswiadczenia, wyczucia i cierliwosci. Najwyzsza forma kulinarnej inkarnacji kapusty i miesiwa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: bigos powinien być smaczny! 16.12.09, 23:15 Ja robię bigos ze świeżego mięsa ale wiem, że np, mój wujek - smakosz i naprawdę dobry kucharz, do lapusty wrzuca tak jak Ty kilkudniowe resztki upieczone czy duszone.. dla mnie to jest już starawe mięso, wychodzi dobre ale ja się czuję pewniej jak wrzucam świeżo podsmazone kawałki. W różnych miejscach jadałam bigos, większość była gorsza od mojego, nie podchodziła mi smakowo. Raz jedyny jadłam kapustę idealną, nad polskim morzem, w tej samej restauracji jadłam też najlepszy w świecie makaron z grzybami, kucharz za chiny nie chciał zdradzić przepisów, więc do dziś nie wiem co tam dodawał, bo nigdy nie odtworzyłam tego smaku, a próbowałam wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: bigos powinien być smaczny! 17.12.09, 10:46 vandikia napisała: > Ja robię bigos ze świeżego mięsa ale wiem, że np, mój wujek - > smakosz i naprawdę dobry kucharz, do lapusty wrzuca tak jak Ty > kilkudniowe resztki upieczone czy duszone.. dla mnie to jest już > starawe mięso, wychodzi dobre ale ja się czuję pewniej jak wrzucam > świeżo podsmazone kawałki. > Wszystko zależy od twojego doswiadczenia w ocenie stopnia swieżosci kupowanych produktów wyjściowych i umiejętności właściwej oceny posiadanych zapasów. O ile nie kupujesz wszystkiego w jednej zaprzyjaźnionej ubojni/masarni, nigdy nie masz gwarancji, że to co uważasz za świeże, nie jest przypadkiem zleżałym i zreanimowanym starociem. To jest po prostu kwestia doświadczenia, wrazliwości wechu i smaku i znajomosci zasad. Bardzo często wedlina kupiona w luksusowych delikatesach jest zdecydowanie mniej świeża niż przedwczorajszy schab z własnej brytwanny. Zawsze uważałam i uważam nadal, że podstawą dobrej kuchni jest praktyka i szacunek dla własnych ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: bigos powinien być smaczny! 17.12.09, 11:06 A jeżeli dostaję od rodziny, która zabiła wyhodowaną świnię, to już mogę mieć pewność, czy nadal nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: bigos powinien być smaczny! 17.12.09, 11:20 vandikia napisała: > A jeżeli dostaję od rodziny, która zabiła wyhodowaną świnię, to już > mogę mieć pewność, czy nadal nie? :) No cóż, sama najlepiej znasz swoją rodzinę :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek1010 żadnych pomidorów, zasmażki i parówek 17.12.09, 15:15 wlasnie: żadnych pomidorów, zasmażki i parówek. tak jak napisala joanna-olga i billy.the.kid: klasyka bigosowego smaku: miesno-kapuscianego, a wszystko najlepszego gatunku i bez profanacji slodka kapustą Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: bigos powinien być smaczny! 18.12.09, 00:17 Taki poświąteczny bigos, to jest bigos na winie, co się pod ręce nawinie - buch do bigosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wardog1 Re: bigos powinien być smaczny! IP: *.versanet.de 17.12.09, 14:20 billy.the.kid napisał: > jakiś łądny kawałek pieczeni,już to wieprzowej,już wołowej. > boczek wędony, > jakaś pieczone golonka. > kiełbasa. > wszystko musi byc pierwyj sort. > > i tak po połowie 1kg kapuchy-1kg - a moze trochę wi.ęcej mięsa. billy nie często mogę o sobie powiedzieć że się zgadzam z twoimi poglądami, ale ten twój przepis, to jakbym sam gotował:) Odpowiedz Link Zgłoś
mesmery Re: bigos powinien być smaczny! 17.12.09, 19:21 O! To, to! Taki właśnie lubię najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mc giver Re: bigos powinien być smaczny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 19:45 tak masz racje tylko jeszcze trzeba do tego dodać wiejska utuczona kaczkę tak moja mama robiła po prostu nie moglem się tym najeść i nikt takiego drugiego bigosiku nie zrobił smak nie do opisania Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Bigos - jaki powinien być? 15.12.09, 23:17 Ja robie taki: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,88662344,88674091,Re_BIGOS_.html Moj bigos pachnie grzybami jest lekko kwasny, aromatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Bigos - jaki powinien być? 16.12.09, 10:59 Kwaśny od dobrze ukiszonej kapusty (tylko kiszona, bez białej), z dużą ilością grzybów, sporą ilością dobrego mięsa (bez kiełbasy, chuda wieprzowina, kawalątek żeberek do smaku, kawałek wołowiny, ale nie duży), do tego liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, jałowiec, kminek tarty, odrobina majeranku i tymianku. Bez cebuli i żadnych pomidorów!! Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Bigos - jaki powinien być? 16.12.09, 12:11 I zapomniałam dodać, to co bardzo ważne - długo gotowany, co najmniej 3 dni, codziennie trochę. A najlepiej koło 5 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Bigos - jaki powinien być? 16.12.09, 11:56 bigos na moj gust powinien byc bardziej slodki niz kwasny i ostry, a do tego uwazam ze im dluzej gotowany tym lepszy, dlatego najlepiej zrobic jest go kilka dni przed i codziennie jeszcze podgotowywac bigos moze byc miesny ale moze miec tylko same grzyby i sliwki bez miesa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x może być, ale wtedy jest to nie bigos IP: *.unitymediagroup.de 16.12.09, 12:22 lecz kapusta z grzybami. Swoją drogą bardzo dobry dodatek do karkówki pieczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcdef Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.lupro.net 16.12.09, 14:29 bigos moze byc miesny ale moze miec tylko same grzyby bez miesa taki bigos, to bigos "myśliwski" - kapusta na talerzu a mięso w lesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x myśliwski bo o mięsie myślimy ;) IP: *.unitymediagroup.de 16.12.09, 19:02 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs moj bigos 16.12.09, 14:25 musi byc z mojej kapusty kiszonej(inaczej bym nie robila) najpierw ja podsmazam na gesim szmalcu potem podlewam bialym winem wytrawnym(czerwone nie dla mnie) ale zeby nie plywalo, co do miesa to biare z upieczonych zeberek,boczek,kielbasa swojska i parowki(kupione) wszysko usmazone na cebulce, dodaje do gotowej kapusty i razem 1/2godz. gotowe na balkon, pierwszego dnia swiatecznego zostanie troche z kaczek bo robie 2 to dodam do niego, ale nie gotuje godzinami tylko jakies 10min Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Bigos - jaki powinien być? 16.12.09, 19:21 Zobaczyłam w TV "kątem oka":) Bigos wyglądał smakowicie i był robiony z kapusty kiszonej i słodkiej. Pół na pół. Facet wlał do gara bulion, dodał posiekaną kapustę słodką a do niej odciśnięta kapustę kiszoną. Potem mieso i przyprawy, ale to zdołałam zapamietać. Nie wiem tylko, czy ta kapusta była wcześniej wypłukana z kwasu, czy taka prosto z beczki. Chcę ugotować taki właśnie bigos na święta. Innego nie chcę! Czy ktoś wie ja to się robi z ta kapustą kiszoną? płukać, czy nie? jak Wy robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Bigos - jaki powinien być? 16.12.09, 19:43 ja próbuję kapustę przed gotowaniem i jeżeli jest kwaśna tak, że wykręca buzię to przepłukuję lekko, jeżeli kwaśna bardzo ale do zniesienia, odciskam, jeżeli kwasna w sam razy - ląduje w garze bez odciskania i płukania Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Bigos - jaki powinien być? 16.12.09, 19:36 kwaśny i mocny w smaku dla mnie bidżis to: kapusta, dobre gatunkowo i dośc chude mięso, trochę kiełbasy, trochę boczku, cebula - dużo dużo, grzyby suszone dużo dużo, wino czerwone - to gar podstawowy w mniejszych porcjach lubię dodac przy odsmażaniu albo śliwki suszone albo przecier pomidorowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibol Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.09, 20:49 kwasny, pikantny i smakowo przed ktorym kapelusz sie z glowy przed nim zdejmuje...albo mowi mu sie na Pan..;) niekoniecznie tlusty... Odpowiedz Link Zgłoś
homik Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 17:09 A to niespodzianka... nikt nie daje do bigosu ogórków kiszonych? osobiście uwielbiam jędrne ogórkowe kostki w bigosie Mój ulubiony bigos jest kwaśny i mięsny, obowiązkowo ma w sobie grzyby i ogórki kiszone :) Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 08:18 Jakieś pojęcie o gotowaniu tam mam. Ale licytować się nie będę. :D Jak widać wzorców na bigos jest pełno i właśnie o to mi chodziło. A może przy okazji ktoś poda coś nowego, jakiś oryginalny składnik, co pozwoli uzyskać jeszcze jedną odsłonę polskiego bigosu. A pani mimi przed świętami więcej wyluzowania życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.12.09, 17:00 Wpisy na forum dają pełne spektrum podejścia do tematu. Od kapusty z kiełbasą, kapusty z grzybami, kapusty ze śliwkami (też dobre, ale to chyba niekoniecznie bigosy) i różne śmietnikowe improwizacje (to co pod ręką, niekoniecznie świeże), po klasyczne zestawienia starannie dobranych składników. Do tego ostatniego się przychylam. U mnie kapusta (tylko kiszona), duszona pieczeń wołowa z sosem, smażona tłusta wieprzowina z cebulą, jabłka, suszone grzyby, liść laurowy, kminek, jałowiec, pieprz, na koniec czerwone wino i łycha musztardy. Oczywiście parokrotnie odgrzewane i schładzane, ale bez przypalania (skąd ten pomysł?!) Odpowiedz Link Zgłoś
aknival Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 14:31 Nie za tłusty. To częsta wada polskiego bigosu. Zamiast mięsa dorzuca się słoniny :( Odpowiedz Link Zgłoś
ultra.kuku Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 14:32 Jaki? Smaczny!;-) Ja mieszam kapuste kiszona ze slodka, dodaje boczek + inne mieso, czasem kielbase, zawsze grzyby i suszone pomidory. Mieszkam za granica i moi tutjesi znajomi sa zawsze zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs to robisz wspaniale, 17.12.09, 15:05 ultra.kuku napisał: > Jaki? Smaczny!;-) > Ja mieszam kapuste kiszona ze slodka, dodaje boczek + inne mieso, czasem > kielbase, zawsze grzyby i suszone pomidory. Mieszkam za granica i moi tutjesi > znajomi sa zawsze zachwyceni. bo przyprawiasz jego do kraju w ktorym mieszkasz prawdziwego polskiego i tak nie ma to tak jak z soljanka,co dom to przepis ale to zalezy od kraju mojego bym tez nie podala we wloskiej kuchni ale np.francuskiej bo maja podobny smak, Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 15:40 Witaj! Bigos - jaki powinien byc? Najprostsza odpowiedz to smaczny, ale to zalezy co dla kogo jest smaczne gdyz to bardzo subiektywne odczucie. Jadalam rozne bigosy, niektore byly w porzadku inne niesmaczne, bo albo za kwasne, albo bez okreslonego smaku, albo strasznie tluste kawalki wedlin czy miesa w nim byly. Kiedy pierwszy raz ugotowalam moj wlasny byl taki sobie, ale kazdy nastepny juz coraz lepszy. Podstawa to kapusta kiszona (ja nie mieszam ze slodka)i tu bradzo wazny punkt gdyz musi byc smaczna, jesli posmakujesz i uwazasz ze nie jest dobra to jej nie gotoj. Mieso, chude, w moim bigosie jest dwa razy wiecej niz wedlin (tu wg uznania ale tez raczej lepsze)slonina - ja dodaje ale w kawalku tak aby podczas gotowania tluszcz przeszedl do kapusty oczywiscie bez przesady i zeby mozna bylo slonine w dowolnym momencie wyjac z garnka, a trzeba pamietac ze kapusta lubi tluszcz. Smalec do usmazenia wedlin i miesa oraz cebuli, smalec gdyz uzywasz mieso a olej to inny tluszcz wiec nie mieszam. Dodatki:starta marchewka, suszone grzyby, wino. Przyprawy sol jesli trzeba, ziarnka pieprzu, lisc laurowy, ziarnka jalowca, ziele angielskie, kminek jesli kapusta go nie ma. Przyprawy tez sa kwestia smaku, co kto lubi, mozna uzyc mieszanki gotowej do bigosu, latwo dostepnej w sklepach. Obsmazam wedliny i mieso, pozniej cebulke, grzyby sparzam wrzatkiem i odcedzam kroje jesli trzeba, Wino czesc dolewam podczas gotowania, a po wylaczeniu juz gotowego bigosu, zalewam reszta wina i zostawiam do nastepnego dnia. Czy bigos bedzie smaczny zalezy od wielu czynnikow trzeba wypobowac najlepiej zapraszajac gosci, moj jest zjadany do konca, czyli smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs nareszcie zrozumialas 17.12.09, 15:53 najma78 napisała: > Witaj! Bigos - jaki powinien byc? Najprostsza odpowiedz to smaczny, ale to > zalezy co dla kogo jest smaczne gdyz to bardzo subiektywne odczucie. Jadalam > rozne bigosy, niektore byly w porzadku inne niesmaczne, bo albo za kwasne, albo > bez okreslonego smaku, albo strasznie tluste kawalki wedlin czy miesa w nim > byly. Kiedy pierwszy raz ugotowalam moj wlasny byl taki sobie, ale kazdy > nastepny juz coraz lepszy. Podstawa to kapusta kiszona (ja nie mieszam ze > slodka)i tu bradzo wazny punkt gdyz musi byc smaczna, jesli posmakujesz i > uwazasz ze nie jest dobra to jej nie gotoj. Mieso, chude, w moim bigosie jest > dwa razy wiecej niz wedlin (tu wg uznania ale tez raczej lepsze) slonina - ja > dodaje ale w kawalku tak aby podczas gotowania tluszcz przeszedl do kapusty > oczywiscie bez przesady i zeby mozna bylo slonine w dowolnym momencie wyjac z > garnka, a trzeba pamietac ze kapusta lubi tluszcz. Smalec do usmazenia wedlin i > miesa oraz cebuli, smalec gdyz uzywasz mieso a olej to inny tluszcz wiec nie > mieszam. Dodatki:starta marchewka, suszone grzyby, wino. Przyprawy sol jesli > trzeba, ziarnka pieprzu, lisc laurowy, ziarnka jalowca, ziele angielskie, kmine > k > jesli kapusta go nie ma. Przyprawy tez sa kwestia smaku, co kto lubi, mozna uzy > c > mieszanki gotowej do bigosu, latwo dostepnej w sklepach. Obsmazam wedliny i > mieso, pozniej cebulke, grzyby sparzam wrzatkiem i odcedzam kroje jesli trzeba, > Wino czesc dolewam podczas gotowania, a po wylaczeniu juz gotowego bigosu, > zalewam reszta wina i zostawiam do nastepnego dnia. Czy bigos bedzie smaczny > zalezy od wielu czynnikow trzeba wypobowac najlepiej zapraszajac gosci, moj jes > t > zjadany do konca, czyli smakuje. caly czas tak piszemy, Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: nareszcie zrozumialas 17.12.09, 16:21 ale co nareszcie zrozumialam? nie odpowiadalam na twoj post tylko autorki watku. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Łatwo się wyrzyguje po wódzie 17.12.09, 16:07 bierze się doń siekana kwaszona kapusta która wedle przysłowia,sama idzie w usta. znaczy sama kapusta ma byc smakowita. mój św.p.tatulo/niech mu ziemia.../ pochodził z łatgalii. to tak jakieś 150 km za wilnem. i coś takiego mi zapodał. duży gar kamionkowy. warstwami,kapusta kiszona- mięso woł,kapusta słodka-kiełbasa,kapusta kiszona -świnina, kap.kisz-boczunio. wszystko jednak z przewagą kiszonej nad słodką. i taki gar do PIECA CHLEBOWEGO. po wyciągnięciu po 24 godz. nie było kapusty,nie było mięsa,nie było kiełbasy. BYŁ B I G O S. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Łatwo się wyrzyguje po wódzie 17.12.09, 16:08 nie wspomnaiłęm o grzybkach,śliweczka i co tam jeszcze ale to się samo przez sie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
sapalka1 Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 16:20 Smaczny ;) Kwaskowaty lekko i bardzo mięsny. Grzybki są wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.pl 17.12.09, 17:05 idealny bigos robi moja ciocia. pychota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chef Re: Bigos - jaki powinien być? IP: 79.110.200.* 17.12.09, 17:10 Bigos trzeba robić na wzór księgi stworzenia - 6 dni go robimy, a 7 odpoczywamy i degustujemy. Pierwszego dnia na prawdziwym bulionie gotuję przez kilka godzin pół na pół kapusty kiszonej i dobrze posiekanej słodkiej, uprzednio podsmażonej, doprawionej liściem laurowym, jałowcem, pieprzem, słodką i ostrą papryką, kolendrą, gorczycą lub łyżką musztardy, kminkiem i solą. Drugiego dnia dodaję smażonej cebuli i smażonych mięs wszelakich (głownie wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny) i znowu gotuję 2-3 godz. Trzeciego dnia dodaję grzybów zarówno świeżych (mrożonych), jak i suszonych, a potem odmoczonych, koniecznie szlachetnych borowików. Dodaję też kilka śliwek i/lub łyżkę powideł. Zwykle trzeba też dolać trochę bulionu. Czwartego dnia dodaję dużo prawdziwych wędlin, nie tych sklepowych, tylko uwędzonych w dymie ze specjalnie zbieranych gałęzi z sadu. Prym wiedzie kiełbasa jałowcowa, ale dodaję też szynki, ogonówki, schabu. Od tego momentu trzeba uważać, bo nasz bigos ma tendencję do przypalania się. Trochę może, ale bez przesady. Dobry garnek z grubym dnem, mały ogień i częste mieszanie to podstawa. Piątego dnia (przyznam się, to mój grzech, ale lubię) do bigosu trafia puszka pomidorów, czasem też łycha przecieru. Szóstego dnia doprawiam do smaku i dodaję szklankę-dwie wytrawnego czerwonego wina (bo robię zwykle gar z 6 kg kapusty) oraz chlup piwa. Siódmego dnia jest gotowy - ciemny, aromatyczny, kwaskowy, grzybowy i z kawałkami bardzo miękkiego mięsa i wędlin :-) Podaję go z chlebem i czerwonym półwytrawnym winem. W wersji codziennej robię to samo, ale na przestrzeni 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 17:18 Chef - jak kolendre dodajesz gdyz to moja ulubiona przyprawa, swieza chyba nie, czy w proszku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chef Re: Bigos - jaki powinien być? IP: 79.110.200.* 17.12.09, 18:31 Kamisa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capa_negra Amen IP: *.centertel.pl 17.12.09, 19:40 pominąwszy pomidory - grzeszysz :-) ciemny, aromatyczny, kwaskowy, grzybowy i > z kawałkami bardzo miękkiego mięsa i wędlin - marzenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chef Re: Amen IP: 79.110.200.* 17.12.09, 20:17 > pominąwszy pomidory - grzeszysz :-) Wiesz... Kuchnia ewoluuje, globalizuje się i to nie jest takie do końca negatywne zjawisko (tym bardziej, że ta puszka pomidorów na 6 kg bigosu naprawdę czyni cuda, dodaje mu głębi i lekkości, tak samo zresztą jak czerwone wino i ta odrobina piwa). Bigos z pomidorową nutką nie jest już może tradycyjnie staropolski, ale wciąż tradycyjnie polski, zupełnie inny, niż np. jego francuski odpowiednik, czyli alzacka choucroutte. Zresztą, jeśli chodzi o tradycję, naprawdę wdzięczny jestem Opatrzności, ze nie jadamy na śniadanie tradycyjnej polskiej polewki (fuj). Tortu mojej babci z 30 żółtek też by moja wątroba nie przetrzymała ;-) Znam jeszcze inny ciekawy historyczny przepis na bigos, ale już go chyba nikt nie robi - był to bigos ze słodkiej czerwonej kapusty, mocno doprawiony liściem laurowym, bogaty w boczek i sadło, za to ubogi w mięsiwa i najczęściej zapiekany, nie gotowany, który robili przedwojenni mieszkańcy Breslau. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Bigos - jaki powinien być? IP: *.warszawa.mm.pl 17.12.09, 17:14 Słodki - podgrzybki i cebulka smażona i powidła śliwkowe domowe. Dymny - śliwki wędzone i jałowiec Kwaśny - kapusta pół na pół Gorczyca,pieprz i kilka innych... :) W tym roku dodałam całych maślaków (mrożonych)- ma ciekawszą konsystencję Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs co dom to bigos 17.12.09, 17:21 buttergirl napisała: > Jaki Waszym zdaniem powinien być bigos? > Słodkawy, kwaśny, mięsny? Jak powinien smakować? > Jaki smak, jak nuta w smaku? > > Szukam najbardziej polskiego bigosu. :) wiec szukaj dalej, tysiace przepisow ale bez dobrej kapusty nie bedzie dobrego bigosu bo ona jest jego podstawa, Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 17:50 Ja lubię dwa rodzaje bigosu. Pierwszy, ten tradycyjny, robi mój Tata (ale pochwalę się, że udało mi się odtworzyć ten smak w swojej kuchni). Ten bigos jest kwaśny, czuć w nim grzyby i lekką słodycz powideł śliwkowych. Nie jest bardzo tłusty, bo głównym składnikiem mięsnym jest dobra kiełbasa. Lubię, kiedy jest wilgotny, żeby można było umoczyć w nim chleb. A, i koniecznie bez pomidorów - w dawnej Polsce ich nie znano :) Drugi, z młodej kapusty, robi Mama - i to jest smak niedościgniony. Trudno mi go opisać, bo nie wiem, z czego ten bigos jest, ale ma więcej wody i na pewno są w nim pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapustnica Słodka kapusta w bigosie! Koniecznie! IP: *.chello.pl 17.12.09, 19:58 Tak! Tak! I jeszcze raz tak! Koniecznie, obowiązkowo i niezaprzeczalnie. W przeciwnym wypadku nie jest to bigos lecz duszona kapusta, kapusta na gęsto czy też kapusta zasmażana. Nie jest to jednak potrawa zwana BIGOSEM. gotowanie.onet.pl/7329,przepis.html Bigos staropolski MUSI być z dwóch kapust i kilka dni robiony! Odpowiedz Link Zgłoś
futures-fw20 Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 20:27 Bez masla nie ma bigosu! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Bigos - jaki powinien być? 17.12.09, 21:55 Powinien być pyszny i gorący. Bigos. Odpowiedz Link Zgłoś